Λεπτίνη: Ορμόνη του Λίπους. Ποιος ο ρόλος της στο Αδυνάτισμα

leptini-ormoni-tou-lipous-poios-o-rolos-tis-sto-adynatisma

Λεπτίνη, η Ορμόνη του Λίπους
Το 1994 με την ανακάλυψη της Λεπτίνης η επιστήμη της διατροφολογίας γύρισε σελίδα σχετικά με την κατανόηση της καύσης του λίπους.

Ο Τζέφρυ Φρίντμαν μελετώντας παχύσαρκα ποντίκια ανακάλυψε την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις του λίπους στο σώμα μας.

Είναι κατανοητό από όλους μας αλλά και επιστημονικό γεγονός ότι: 
Η Υγεία και το Βάρος μας καθορίζονται από την αναλογία καύσεων μεταξύ λίπους και ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

• Πως μπορεί κάποιος να «μάθει» το σώμα του να καίει λίπος;
• Πως μπορεί κάποιος να αλλάξει το βασικό καύσιμο από ζάχαρη σε λίπος;
Συγκρατήστε πως λέγοντας ζάχαρη, δεν εννοούμε μόνο την άσπρη (ή τα άλλα της είδη που βάζουμε στα γλυκά και τους καφέδες), αλλά και όλα τα άλλα τρόφιμα που λειτουργούν ως ζάχαρη στον οργανισμό: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας
Δείτε και Τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη
Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη

Η Λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει τις δύο αυτές λειτουργίες αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή.

Σε αθλήτριες που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους συχνά διακόπτεται η περίοδος τους όπως και η ικανότητα τεκνοποίησης.

Το παράδοξο της Λεπτίνης 
Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 ngr/ml.

Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα όμως οι τιμές τις λεπτίνης σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στο εγκέφαλο των παχύσαρκων ατόμων είναι ότι οι αποθήκες του λίπους τους είναι γεμάτες, ότι έχουν αρκετά αποθέματα ενέργειας και ότι δεν χρειάζονται άλλη τροφή. Σαν μπόνους αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και προωθεί τις αναπαραγωγικές διαδικασίες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Παρακάμπτοντας όμως τα μηνύματα και συνεχίζοντας να τρώνε πέρα από αυτό το σημείο, αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης, αλλά ο εγκέφαλος παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα.

Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Αναπτύσσουν δηλαδή, τα παχύσαρκα άτομα αντίσταση στη λεπτίνη.

Ο εγκέφαλος, λοιπόν, δεν ακούει πια τις εντολές της λεπτίνης. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που υπάρχει μια έντονη οσμή, μετά από λίγο παύει να μας ενοχλεί.
Δείτε και Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση! 
Παχυσαρκία: Τρως για να ζήσεις ή ζεις για να τρως; 
Τέσσερις τύποι παχυσαρκίας και τι σημαίνουν για την υγεία σας

Από την άλλη μεριά όμως…
Όταν αναγκάζουμε τον εαυτό μας να μη φάει ή του δίνουμε ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα με την ελπίδα να κάψει όλο το αποθηκευμένο του λίπος, ενεργοποιούμε την αντίστροφη διαδικασία. Μέσα σε 3 μόνο ημέρες, τα επίπεδα της λεπτίνης πέφτουν δραματικά και το σώμα μας αρχίζει να διαμαρτύρεται με μια έντονη επιθυμία για φαγητό. Νιώθουμε εξασθενισμένοι και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να διασώσει πολύτιμη ενέργεια για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Με άλλα λόγια, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Δείτε και Τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί πρέπει να τον παρακολουθούμε με σχολαστικότητα;

Το σώμα μας είναι ένας πανέξυπνος οργανισμός που δύσκολα τον ξεγελάμε. Και όσον αφορά σε θέματα ακραίας δίαιτας, έχει τις δικές του άμυνες ενάντια στην καταστροφή που πρόκειται να του προκαλέσουμε. Όταν μπαίνετε σε φάση γρήγορης δίαιτας ή ασιτίας, ευχόμενοι ότι έτσι θα χάσετε το σωσίβιο ή τα ψωμάκια του χειμώνα για να βγείτε αξιοπρεπείς (κατά την άποψή σας) στην παραλία… ουσιαστικά πυροδοτείτε μια σειρά ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στο σώμα σας τα οποία μπορούν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας αν παρατείνετε την… λιμοκτονία. 

Έπειτα από μερικές ημέρες τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες πέφτουν, ενώ διαταράσσεται ο «κύκλος» στις γυναίκες. Την πτώση, ακολουθούν τα επίπεδα 1GF-1 και T3 θυρεοειδών ορμονών ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που ελέγχει όλους τους νευροδιαβιαστές καταρρέει.
Δείτε και Επιπτώσεις μειωμένης τεστοστερόνης – Με ποιες τροφές θα την ενισχύσετε 
Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε 
Κορτιζόλη, ένας αόρατος εχθρός

Μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας, ο οργανισμός θα έχει επιβραδύνει τόσο τον μεταβολισμό του που θα του πάρει πάνω από 30 ημέρες για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Ναι, τα «παχάκια» σας θα έχουν πέσει (ή τουλάχιστον έτσι θα φαίνεται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέρχεται από απώλεια υγρών) αλλά η αμέσως επόμενη μπουκιά που θα πάρετε καθώς θα επιβραβεύετε το εαυτό σας που είχε τόσο μεγάλο κουράγιο να αντέξει αυτό το μαρτύριο, θα γίνει αμέσως λίπος (και όλες οι επόμενες μπουκιές!). Για πολλές μέρες ακόμα μέχρι να επανέλθει ο μεταβολισμός σας στα επίπεδα πριν της… πείνας. Τι καταφέρατε; Αν όχι τίποτα, τότε ίσως ακόμη και να πήρατε έξτρα κιλά.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Κατ’ αρχάς, οι δίαιτες δεν είναι κακό πράγμα, αν γίνονται με σύνεση και πρόγραμμα και πάνω απ’ όλα με υπομονή. Δεν ωφελεί σε τίποτα μια δίαιτα – αστραπή. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι μια αργή διαδικασία που θα πρέπει να αφήνει στον οργανισμό τα περιθώρια προσαρμογής.

Αν όμως, ακολουθείτε μια πολύ αυστηρή δίαιτα, καλό θα ήταν μια απλή εξέταση αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα. Με τη σωστή αξιολόγηση αυτής της μέτρησης μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να καίει λίπος και όχι… τον εαυτό του.

Η λεπτίνη είναι μια… λεπτή υπόθεση. Αν όμως φερθείτε έξυπνα μπορείτε να κρατήσετε τα επίπεδά της στο σωστό σημείο και να την εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Με εξετάσεις μεταβολομικής, διατροφή, συμπλήρωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά δύναται να ρυθμιστεί η αντίσταση στη λεπτίνη και να διαχειριστεί το θέμα της φυσιολογικής λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος, του βάρους και της διατροφής μόνιμα και με φυσικό τρόπο.
Δείτε και Σημάδια που δείχνουν πως έχετε έλλειψη βιταμινών
Μήπως… χάνετε τις βιταμίνες σας;
Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και χημικών στοιχείων

Μπορούμε να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας και να κάνουμε αυτό που πάντα θέλαμε χωρίς στερήσεις, μέσα από φυσικές διαδικασίες που βοηθούν το σώμα μας να ανακτήσει την φυσιολογική λειτουργία. 

«Τροφή»: Μπορείτε να συμπληρώσετε όλες τις τυχόν ελλείψεις σας σε θρεπτικά στοιχεία με ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!
Ξεχάστε δε τα συνθετικά συμπληρώματα του εμπορίου που, εκτός από άχρηστα, ενδέχεται να είναι και βλαβερά: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου! 

Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 

Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο 

Στοιχεία από
Θεόδωρος Βασιλιάς,
Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας
και Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.