Κυτταρίτιδα: Τι είναι, αίτια, πρόληψη, αντιμετώπιση

kyttaritida-ti-einai-aitia-prolipsi-antimetopisi

της Έλενας Μπούλια

Δεν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα που να απασχολεί περισσότερο τις νέες γυναίκες από την κυτταρίτιδα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν οι ερευνητές σε θέματα αισθητικής να μην πασχίζουν να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους, καλλυντικά και θεραπείες που να δίνουν μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι να κατανοήσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι μία κατάσταση που είναι εντελώς στο χέρι μας να αποφύγουμε. Από την άλλη μπορούμε, ακολουθώντας τους σωστούς κανόνες, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην μείωσή της.

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;

Σύμφωνα με την αισθητικό κ. Ιωάννα Κουκιά,

«Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν.

Είναι, δηλαδή, σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.

Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης».

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματά του (από τους νεφρούς και τους ιδρωτοποιούς αδένες), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο σώμα και να εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό. Με τον καιρό, τα σημεία του ιστού στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα «απορρίμματα» σκληραίνουν.

Τότε έρχεται η λέμφος (μεσοκυττάριο υγρό που μεταφέρει τα λίπη από τα εντερικά τοιχώματα) που προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να παχαίνει, να διατείνεται και να σχηματίζεται όζος.
Δείτε Λεμφικό σύστημα: Συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, την επιδιόρθωση ιστών και την απομάκρυνση τοξινών

και Οι 5 πιο επικίνδυνες τοξίνες που καταστρέφουν την υγεία μας
Τι είναι οι τοξίνες και γιατί οφείλουμε να τις αποβάλλουμε;

Η κυτταρίτιδα αφορά κυρίως τις γυναίκες -είναι ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου τους- και συσσωρεύεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος –ιδιαίτερα στους μηρούς και τους γλουτούς, που επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.
Δείτε και Βότανα με οιστρογονική δράση

Τα βασικά αίτια της κυτταρίτιδας

Σύμφωνα με την αισθητικό, τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, τα οποία αφορούν τόσο τα αδύνατα όσο και τα υπέρβαρα άτομα είναι τόσο γονιδιακά (κληρονομικά) όσο και περιβαλλοντικά:

-οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις (το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το μη ελεγχόμενο στρες)

-οι διαταραχές του εντέρου (η μείωση του μεταβολισμού)

-η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου

-η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή (ιδιαίτερα σε ζωικά λίπη)

-η ηπατική ανεπάρκεια, η ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων -ιδιαίτερα του θυρεοειδή– αλλά και η ύπαρξη αρμονικών ανακατατάξεων, π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η εμμηνόπαυση.

-η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας.

-οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων, οι οποίες ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).

Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας

Γνωρίζοντας τα αίτια της κυτταρίτιδας αντιλαμβανόμαστε ότι με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας έχουμε την δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να την επηρεάσουμε και τελικά να την μειώσουμε.

«Η σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα της κάθε γυναίκας πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες», λέει ο Δρ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, Παθολόγος-Διατροφολόγος, ο οποίος εξηγεί ότι η διατροφή παίζει μεν σημαντικό ρόλο αλλά δεν επαρκεί ως λύση. Είναι όμως μία σημαντική αρχή.

Τι να αποφεύγει, λοιπόν, η γυναίκα στην διατροφή της:

Τους «γρήγορους» υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί, μακαρόνια), τα αναψυκτικά και το οινόπνευμα, τα λίπη (ιδίως τα ζωικά, π.χ. βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), τα τηγανητά, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί και το αλάτι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και άρα εμποδίζει την ομαλή απομάκρυνση των τοξινών.

Δείτε και Γιατί παχαίνουν οι αμυλούχοι υδατάνθρακες: Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε
Γιατί ασπαρτάμη και αναψυκτικά είναι τόσο επικίνδυνα;
Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα.
Πώς το σώμα ειδοποιεί ότι πρέπει να ελαττώσουμε το αλάτι;

Και τι να προτιμά:

Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα (ιδίως τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τις μπανάνες, τα μούρα, τα μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, τον ανανά και το πεπόνι).

Τις τροφές με υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών (ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας), τα γαλακτοκομικά, τις φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τις νιφάδες βρώμης και το ψωμί ολικής άλεσης), τα όσπρια. Και, κυρίως, να πίνει πολύ νερό!

Όχι όλα τα γαλακτοκομικά, αλλά: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής
Φυτικές ίνες: Γιατί είναι απαραίτητες σε μία υγιεινή διατροφή
Και προσοχή στο νερό: Το μυστικό του νερού: Υπάρχει «καλό» και «κακό» νερό

Ακόμα:

Η σωστή σωματική άσκηση είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Με τον όρο «σωστή» εννοούμε την άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες, και αυτή είναι η έντονη αερόβια άσκηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το έντονο περπάτημα με εναλλαγές σε τρέξιμο, το κολύμπι, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για την διαλειμματική άσκηση, κατά την οποία η ένταση εναλλάσσεται από χαμηλή σε υψηλή κ.ο.κ. 

Δείτε και Πως να παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή
10 λόγοι για να περπατάς ξυπόλυτος στην άμμο!
Η συστηματική ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου

Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να καθοδηγήσει την γυναίκα σε τέτοιες ασκήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δίνουν έμφαση στους μηρούς και τους γλουτούς, εκεί όπου εστιάζεται το πρόβλημα.

Για όσους/ες ενδιαφέρονται, η “τροφή” έχει φροντίσει μετά από αρκετά χρονοβόρο και επίμονο ψάξιμο να σας εξασφαλίσει μία Βιολογική σειρά φροντίδας του δέρματος με μεγάλη ποικιλία σε φυτικά συστατικά βιολογικής γεωργίας, μοναδικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα.

Χωρίς paraben, χωρίς σιλικόνη, χωρίς συνθετικά αρώματα, χωρίς χρωστικές, χωρίς άλατα αλουμινίου. Έτσι η “τροφή” είναι σε θέση να εγγυηθεί και για την ασφάλεια, αλλά και για την δραστικότητα τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Τα κύρια βήματα για οριστική εξάλειψη της κυτταρίτιδας 

Ρόφημα με λιναρόσπορο για αποτοξίνωση, αδυνάτισμα και κυτταρίτιδα 

Σπιτικό scrub κατά της κυτταρίτιδας 

Κυτταρίτιδα: Μασάζ με βεντούζες για απίστευτα αποτελέσματα 

Βότανα και λάδια κατά της κυτταρίτιδας! 

Ο εχθρός της κυτταρίτιδας! 

Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! 

www.in2life.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *