MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΚύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες
Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Με ιδιαίτερο άρωμα, το κύμινο είναι περισσότερο γνωστό ως μπαχαρικό παρά για την ευεργετική του επίδραση στην υγεία μας. Έχει γεύση πικρή και χαρακτηριστικό άρωμα έντονο και ζεστό, που οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Γνωστό και αυτό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για άριστη πέψη. Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες

Το κύμινο (γνωστό και ως αρτυσιά) είναι η κοινή ονομασία του φυτού Κούμινον το κύμινον (Cuminum cyminum). Επίσης αναφέρεται και στους αποξηραμένους καρπούς του φυτού που χρησιμοποιούνται, είτε ολόκληροι είτε σε σκόνη, για να δώσουν άρωμα στη μαγειρική.

Το φυτό είναι ετήσιο ποώδες, μικρού μεγέθους, ισχνό και ανήκει στην τάξη των Σκιαδανθών,  οικογένεια Σκιαδοφόρα (Umbelliferae). Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή και τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα. Η προέλευσή του είναι από την Μεσόγειο, όμως πλέον καλλιεργείται και στην Ινδία την Κίνα και το Μεξικό.

Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό είναι οι αποξηραμένοι σπόροι που είναι λεπτοί, επιμήκεις, ωοειδείς, καστανοκίτρινοι, με δυνατό και βαρύ άρωμα. Το κύμινο αποτελεί σημαντικό συστατικό σε μείγματα καρυκευμάτων όπως το κάρυ και οι σάλτσες τσάτνεϋ. 

Δημοφιλές μπαχαρικό στις κουζίνες της

Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και βασικό συστατικό στα μείγματα του κάρυ. Καβουρδισμένο αποτελεί αρωματική προσθήκη σε φρέσκα φρούτα. Στην ελληνική κουζίνα αρωματίζει σάλτσες και συνταγές με κιμά, όπως τα σουτζουκάκια. Επίσης το συναντάμε σε διάφορα τυριά, ολλανδέζικα, γαλλικά αλλά και ιταλικά.

Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται τόσο αλεσμένοι, με την μορφή σκόνης, όσο και ολόκληροι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα, ενώ οι σπόροι του μασιούνται.

Στα πιο γενικά οφέλη του κύμινου συμπεριλαμβάνεται η υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, 2,8mg ανά 2 κ.γ., που αντιστοιχεί στο 16% της ημερήσιας σου ανάγκης από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Περιέχει επίσης 7% της συνιστώμενης κατανάλωσης μαγγανίου, ενός σημαντικού μετάλλου για την υγεία και την ανάπλαση των οστών

Χρησιμοποιείται κατά κόρον από διαβητικούς, είναι καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, ενώ καταπολεμά αποτελεσματικά το άσθμα και τη βρογχίτιδα

Tο κύμινο θεωρείται το κορυφαίο από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή κουζίνα, όσον αφορά τoν αντιοξειδωτικό του πλούτο και την προστασία των τροφίμων από την οξείδωση, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη πολλών μπαχαρικών του Πανεπιστημίου της Murcia στην Ισπανία. Γι’ αυτό και διερευνάται κατά πόσο μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων.
Σίγουρα είναι μία πολύ καλή λύση για να συντηρείτε το φυσικό αλάτι σας: Διατηρούμε το φυσικό αλάτι μας με βότανα 

Το κύμινο και η ιστορία του:

Είναι μπαχαρικό γνωστό από την αρχαιότητα, περί το 2000 π.κ.χ.

Κατάγεται από την Συρία και φύεται σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, αν και σήμερα είναι πλέον διαδεδομένο και στην Αμερικανική Ήπειρο. Το όνομα κύμινο, προέρχεται από το αραβικό Kamūn και διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω των Ισπανών. Λέγεται ότι η λέξη προέρχεται από την πόλη της Περσίας Kerman, που κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλο κέντρο παραγωγής κύμινου.

Υπάρχει βέβαια και η ελληνική λέξη κύμινον, η οποία προέρχεται πάλι από την αραβική, αλλά ήταν οι Άραβες της Ιβηρικής χερσονήσου και έπειτα οι Ισπανοί, που διέδωσαν την χρήση του στην Ευρώπη κατά τον μεσαίωνα. Από τους Ισπανούς αποίκους διαδόθηκε και στην Αμερικανική ήπειρο. Πολύ διαδεδομένο στην Αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι υπήρχε πάντα επάνω στο τραπέζι, όπως εμείς έχουμε σήμερα το πιπέρι, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει έως τις μέρες μας στο Μαρόκο.

Οι Αιγύπτιοι έβαζαν κύμινο στους τάφους των Φαραώ και το χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων. Οι Ρωμαίοι γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το περιγράφουν, ενώ αναφέρεται σε κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Κατά τον Μεσαίωνα ήταν ένα από τα συνηθέστερα καρυκεύματα, ενώ στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα από πολτό σπόρων. Το έγχυμα των σπόρων του βοτάνου το χρησιμοποιούσαν για πλύσεις σε πρόβλημα βαρηκοΐας.

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούνταν σε κολικόπονους, σε αιμορραγίες και το άσθμα

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

Κύμινο! Μεταξύ άλλων, ανακουφίζει από τους σπασμούς των εντέρων, αυξάνει το γυναικείο στήθος, ανακουφίζει από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ενώ είναι το τέλειο μπαχαρικό, για να απαλλαγείτε από προβλήματα πέψης.  

– Ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων

– Κάνει καλό στη γαστρίτιδα, ιδιαίτερα με μειωμένη οξύτητα

– Είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες

– Τονώνει την καρδιά και συμβάλλει στη μείωση της ταχυπαλμίας

– Συνιστάται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας αφού «ανοίγει» την όρεξη

– Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των παθήσεων των αναπνευστικών πόρων

– Ανακουφίζει από συσπάσεις στην κοιλιά σε περιπτώσεις κολικού, διάρροιας και δυσμηνόρροιας

– «Διευκολύνει» την ομαλή και σε τακτικά χρονικά διαστήματα εμφάνιση της έμμηνου ρύσης

– Δρα θετικά ως χολαγωγό μέσο στις ασθένειες της χολής και του παγκρέατος

– Αυξάνει την έκκριση γάλακτος κατά το θηλασμό. Επίσης οι σπόροι κύμινου, αυξάνουν και στρογγυλεύουν το γυναικείο στήθος. (για την ακρίβεια, τονώνουν το σχήμα του)

– Το αιθέριο έλαιο του βοτάνου ανακουφίζει από τα αέρια του στομάχου

– βοηθά στη χώνεψη, δρα κατά της δυσπεψίας 

Η γιατρός Alexa Fleckenstein υποστηρίζει ότι

το κύμινο μπορεί όχι μόνο να μειώσει τη χοληστερίνη αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και να προστατεύσει ενάντια στις τοξίνες που βρίσκονται στα φαγητά που έχουμε μαγειρέψει σε υψηλές θερμοκρασίες και προκαλούν καταστροφή των κυττάρων.
Για περισσότερα: Μαγειρεύοντας το Θάνατο μας! 

Υπήρχαν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση 1 κουταλιού κύμινο την ημέρα. Τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 23 μονάδες, ενώ στα άτομα που δεν κατανάλωναν κύμινο, μειώθηκαν μόνο κατά 5 μονάδες. Επίσης, τα άτομα της πρώτης ομάδας μείωσαν την “κακή” (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 μονάδες, τη στιγμή που οι υπόλοιπες συμμετέχουσες την μείωσαν μόλις κατά 0,5 μονάδες.
Χοληστερόλη. Που ωφελεί, που βλάπτει, γιατί η στατίνες δεν λειτουργούν; 

Άλλες Ιδιότητες

Το κύμινο δρα ως καθαρτικό, διουρητικό και ευστόμαχο, σπασμολυτικό, εμμηναγωγό, γαλακταγωγό, καρδιοτονωτικό και αντιφυσητικό.

Είναι ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα. Ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων και κάνει καλό στη γαστρίτιδα, ιδιαίτερα με μειωμένη οξύτητα, σπασμούς του στομάχου, φλεγμονές του λεπτού εντέρου, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα.

Το κύμινο είναι επίσης ωφέλιμο για το μυαλό σου, καθώς ορισμένα συστατικά που περιέχει εμποδίζουν τις αλλαγές που προκαλεί το άγχος στον εγκέφαλο. Σε μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν 100 ή 200 ή 300 mg κύμινο ανά κιλό σωματικού βάρους, προτού βρεθούν αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις. Όσο περισσότερο κύμινο είχαν καταναλώσει, τόσο λιγότερο στρεσαρισμένοι ένιωθαν.

Το απόλυτο μυστικό για να καθαρίσετε το αίμα σας

Το κύμινο, καθαρίζει το αίμα αν το βάλετε στο στόμα σας, το μασήσετε 2 λεπτά και αμέσως μετά το πετάξετε! Αλλά δεν σταματά εδώ. Κατά αυτόν τον τρόπο, ταυτόχρονα λειτουργεί ως ηρεμιστικό, ως τροφή για αρωματισμό της αναπνοής και ως ορεκτικό. 

Ανακουφίζει από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Κι αυτό γιατί εμπεριέχει τρία παυσίπονα συστατικά, έχει ακόμη επτά αντιφλεγμονώδη και τέσσερα, που καταπολεμούν το πρήξιμο. Εντυπωσιαστήκατε; Και εμείς! Οι ειδικοί συστήνουν να το βάζετε στα φαγητά σας, ώστε να ανακουφιστείτε από το ΣΚΣ. Φανταστείτε λόγου χάρη το ρύζι σας με κύμινο. Θα είχε μια εξωτική και σπιρτόζικη γεύση ενώ παράλληλα θα πρόσφερε ανακούφιση και στον πόνο σας!

Το Κύμινο βοηθά και την παραγωγή ενέργειας, ενώ ενισχύει παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα, αρθρίτιδα, νεφρική νόσο και καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες  

Ιδανικό για Αδυνάτισμα

Θέλετε να χάσετε το περιττό βάρος και αναζητείτε «συμμάχους» σε αυτήν την προσπάθεια; Τότε καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε στη διατροφή ένα μπαχαρικό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό που χάνετε σωματικό λίπος και το οποίο παράλληλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν, το κύμινο σε σκόνη, που βρίσκουμε σε πολλά πιάτα αλλά και σάλτσες της Ινδικής, μεξικάνικης αλλά και ελληνικής κουζίνας, μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στην μείωση του σωματικού λίπους και στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες κατανάλωναν επί τρεις μήνες τα ίδια φαγητά με τη μόνη διαφορά ότι οι μεν καρύκευαν τα πιάτα τους με κύμινο και οι δε τα έτρωγαν σκέτα. Ταυτόχρονα όλες οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας που παρακολουθούσαν ειδικοί διατροφολόγοι.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν εντυπωσιακό αφού, παρόλο που όλοι οι συμμετέχοντας έχασαν κιλά, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα με το κύμινο έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά παραπάνω από όσους κατανάλωναν τα φαγητά χωρίς το νόστιμο μπαχαρικό.

Πως το χρησιμοποιούμε:

* Ως αφέψημα: Βράζουμε σπόρους μέχρι το νερό να μείνει το μισό.

* Ως έγχυμα: Μουλιάζουμε σπόρους για ένα δεκάλεπτο σε βραστό νερό.

* Ως διάλυμα: Διαλύουμε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινου σε λίγο νερό.

* Μπορούμε επίσης να μασήσουμε τους σπόρους του.

Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται ως άρωμα για ποτά, παγωτά, γλυκά και τσίχλες. Οι Ολλανδοί το βάζουν μέσα στο τυρί γκούντα, ενώ οι Γερμανοί στα λουκάνικα.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κύμινο στην κουζίνα

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κύμινο σε όλα τα φαγητά με κιμά (κεφτέδες, σουτζουκάκια, μπιφτεκάκια, κεμπάμπ). Οι Σμυρνιές και γενικά όλη η πολίτικη κουζίνα, αγαπά το κύμινο και όχι τυχαία. Τα βαριά πολίτικα φαγητά θα ήταν εξαιτερικά δύσπεπτα αν δεν υπήρχε το κύμινο! 

Η γεύση του είναι πολύ έντονη και γι αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο

Γιατροσόφια με κύμινο.

Σύμφωνα με τα γιατροσόφια της γιαγιάς, σε μορφή καταπλασμάτων, το κύμινο διαλύει τις εμφράξεις ματιών και όρχεων.

Σαν έγχυμα, βοηθά στην βαρηκοΐα. Ρίχνουμε αρκετές σταγόνες στο αυτί που πάσχει και μετά γέρνουμε το κεφάλι για να φύγουν.

Γιατροσόφι, για όλα τα εντερικά προβλήματα. Και για σπαστική κολίτιδα.

Βράζουμε 20 σπόρους κύμινου, σε 2 ποτήρια νερό. Το αφήνουμε να βράσει καλά. Πίνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ, πρωί μεσημέρι και βράδυ. Η κούρα πρέπει να γίνεται για τέσσερις συνεχείς μέρες την εβδομάδα. Την σταματάμε για τέσσερις μέρες και μετά ξαναρχίζουμε. Είναι εξαίρετο φάρμακο για τα εντερικά.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή Σπαστική Κολίτιδα – Αντιμετώπιση 

Πως θα συνδυάσετε το κύμινο, ανάλογα με το πρόβλημα σας.

– Για τον τυμπανισμό και τον κολικό, συνδυάζεται καλά με το χαμομήλι.
– Για την διάρροια συνδυάζεται καλά με το αγριμόνιο και την μυρίκη.
– Για την βρογχίτιδα, με το μαρρούβιο.

Εκφράσεις:

Όσο να πεις κύμινο, ώσπου να πεις κύμινο: αστραπιαία, εξαιρετικά γρήγορα 

Δείτε και Κύμινο: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες 

Ένα ισχυρό μπαχαρικό κατά της οξύτητας, του διαβήτη, των παρασίτων
Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια