Κουνουπίδι: Διατροφική αξία, οφέλη και πως να το μαγειρέψετε σωστά

kounoupidi-diatrofiki-axia-ofeli-kai pos-na-to-mageirepsete-sosta

Κουνουπίδι: Διατροφική αξία, οφέλη και πως να το μαγειρέψετε σωστά

Το κουνουπίδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη. 

Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

H διατροφική του αξία

100 γρ. κουνουπίδι, προσφέρουν την εξής διατροφική αξία:

Κουνουπίδι και απώλεια βάρους

Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινικό

Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Δείτε και OΙ 22 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.
Δείτε και Βότανα με οιστρογονική δράση

Άλλα οφέλη

Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
Δείτε και Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι

Περιέχει αλλισίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης.

Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Δείτε και Αλλισίνη: Ο αμυντικός μηχανισμός του σκόρδου στην υπηρεσία της υγείας

Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.

Το σωστό μαγείρεμα

To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.
Δείτε και Ενίσχυσε τη θρεπτική αξία των τροφών σου! 

Ο συνδυασμός του με κουρκουμά, το απογειώνει!

Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, που περιέχεται στον κουρκουμά, σε συνδυασμό με την ουσία ισοθειοκυανικός φαιναιθυλεστέρας (PEITC), μια φυσική ουσία που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην οικογένεια των λαχανικών που περιλαμβάνει το κάρδαμο, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το καλέ, το κουνουπίδι, τις γογγυλοκράμβες και τα παντζάρια (Brassica oleracea).

«Το συμπέρασμα είναι ότι η ουσία PEITC και η κουρκουμίνη, μόνες τους ή σε συνδυασμό, παρουσιάζουν σημαντικές προληπτικές ιδιότητες εναντίον του καρκίνου σε εργαστηριακές έρευνες σε ποντίκια. Επίσης, ο συνδυασμός των ουσιών PEITC και κουρκουμίνης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο Ah-Ng Tony Kong, καθηγητής φαρμακευτικής στο Rutgers, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey.

Ο κουρκουμάς είναι πολύ γνωστός για τα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Σύμφωνα με τον Δρ William LaValley, όσοι ασχολούνται σε ερευνητικό επίπεδο με τη θεραπεία του καρκίνου, γνωρίζουν πως η κουρκουμίνη είναι απαραίτητη για την πρόληψη κάθε τύπου καρκίνου. Επίσης η βιβλιογραφία που υποστηρίζει τη χρήση της εναντίον του καρκίνου είναι η πιο τεκμηριωμένη σε σύγκριση με αυτές για οποιαδήποτε άλλες θρεπτικές ουσίες.
Δείτε και Τα 34 φάρμακα που μπορείτε να αντικαταστήσετε με κουρκουμά 
Συνταγές και χρήσεις για να βελτιώσετε την υγιεία σας με κουρκουμά 
Πως να βελτιώσετε την απορρόφηση κουρκουμίνης για σούπερ ενισχυμένα οφέλη

Mια σημαντική συμβουλή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμά του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.

www.clickatlife.gr
share24.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *