MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΚολικός εντέρου: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση, αντισπασμωδικά βότανα

Κολικός εντέρου: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση, αντισπασμωδικά βότανα

Κολικός εντέρου: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση, αντισπασμωδικά βότανα
Φωτογραφία: pixabay.com

Κολικός εντέρου: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση, αντισπασμωδικά βότανα

Παρά το γεγονός ότι οι κολικοί εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στην βρεφική ηλικία, η αλήθεια είναι ότι αφορούν και τον ενήλικο πληθυσμό. Κολικός εντέρου: Τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση, αντισπασμωδικά βότανα

Ο κολικός εντέρου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλεί αφόρητο πόνο στην κοιλιά που αυξομειώνεται σε ένταση, στους πάσχοντες. Η κατάσταση αυτή αναστατώνει την καθημερινότητα των ασθενών, οι οποίοι ούτε να φάνε καλά καλά δεν είναι δυνατόν.

Ο κολικός εντέρου είναι πολύ συχνός στα νεογέννητα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Συνήθως ξεκινά τη 2η με 3η εβδομάδα της ζωής και υποχωρούν τον 3ο με 4ο μήνα. Το μωρό κλαίει σπαρακτικά, σφίγγει τις γροθιές του, μαζεύει τα πόδια προς την κοιλιά ή τα τεντώνει και τίποτα δεν φαίνεται να το ανακουφίζει.

Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συνήθως όμως το απόγευμα ή το βράδυ και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι 3-4 ώρες με μεσοδιαστήματα ηρεμίας. Τα αίτια που προκαλούν κολικό εντέρου στα μωρά δεν είναι γνωστά.

Ενοχοποιούνται τα αέρια στο πεπτικό τους σύστημα, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η ανωριμότητα του πεπτικού τους που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, η φτωχή εντερική χλωρίδα ή η ευαισθησία του κάθε βρέφους στον πόνο και η διαχείρισή του σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση με τους γονείς του. Σε λίγες περιπτώσεις πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα.

Τι προκαλεί κολικό του εντέρου

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε διάφορες αιτίες. Θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιου τύπου τροφική δυσανεξία ή στην αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη σόγια.

Ο κολικός εντέρου προκαλείται από σπασμό του εντέρου και μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρεντερίτιδα, κ.ά.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Ειδικά η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που εκδηλώνεται με κολικοειδή πόνο, φούσκωμα στην κοιλιά και απότομες αλλαγές των συνηθειών του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα), απασχολεί αγχώδεις ανθρώπους και συχνότερα νέες γυναίκες.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές όπως είναι η η απόφραξη του εντέρου (ειλεός) ή η στένωση των εντέρων και η νόσο του Crohn

Ο κολικός μπορεί επίσης να οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Κράμπες και πόνο στην κοιλιά που έρχεται και φεύγει. Ο πόνος μπορεί να είναι γύρω ή κάτω από τον αφαλό.
  • Εμετός
  • Φούσκωμα 
  • Τυμπανισμός 
  • Δυσκοιλιότητα 
  • Κράμπες και αέρια στην κοιλιά

Συμβουλές

Η πρόληψη και η λύση για το κολικό κοιλιακό άλγος εξαρτάται πάντα από την αιτία που το έχει προκαλέσει. Εάν τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα θεραπεύσιμα, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν η αιτία είναι κάποια δυσανεξία, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά. 

Για να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν την τάση να φουσκώνουν και να προκαλούν τυμπανισμό στην κοιλιά. Καταγράψτε ποια τρόφιμα σας δημιουργούν ενοχλήσεις στο πεπτικό σας σύστημα

Αποφεύγετε να τρώτε πρόχειρο φαγητό και όσα τρόφιμα περιέχουν πολλά συντηρητικά και τρανς λιπαρά.

Μην πίνετε ανθρακούχα αναψυκτικά

Εάν έχετε κολικούς πόνους, ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα για να προσδιορίσει την αιτία καθώς οι συγκεκριμένοι πόνοι μπορεί να σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια επιτυχημένη θεραπεία, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής διάγνωση.

Στα υπόψιν

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εύκολα συγχέεται με άλλες καταστάσεις, καθώς παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αρκετές άλλες διαταραχές του εντέρου.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση αίματος για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τον κολικό πόνο, όπως η αναιμία, η κοιλιοκάκη, διάφορες λοιμώξεις κολίτιδα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να προβεί σε ενδοσκόπηση, όπου εξετάζει το έντερό σας, με τη χρήση μικροκάμερας.

Διάγνωση

Ο κολικός του εντέρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ή να εκδηλώνεται και με συνδυασμό όλων αυτών. Μπορεί να διαρκεί λίγο ή να επιμένει για αρκετή ώρα ή να κάνει κύκλους μέσα στην ημέρα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εξ’ αποκλεισμού των υπολοίπων.

Ο ασθενής, δηλαδή, οφείλει να επισκεφτεί έναν ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του, και πιθανώς θα υποβάλει τον ασθενή σε κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου ή πολύποδα. Αν εξαιρεθούν αυτές οι καταστάσεις, τότε ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει λόγο για κολικό του εντέρου, δηλαδή για συσπάσεις του εντέρου που οφείλονται στο άγχος.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία.

Εάν, δηλαδή, πρόκειται για περίπτωση ευερέθιστου εντέρου (που είναι και η πιο συχνή) τότε ο ασθενής οφείλει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί το άγχος του, καθώς σε αυτό οφείλονται οι συσπάσεις.
Μπορείτε να δείτε και Κολίτιδα. Ψυχολογία vs έντερο
Ευερέθιστο έντερο: Πως επηρεάζει η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου 

Ορισμένα σπασμολυτικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τους πόνους. Στην περίπτωση, από την άλλη, που πρόκειται για πολύποδα ή κάποια μορφή καρκίνου, η λύση θα πρέπει να είναι το χειρουργείο.

Πιο συγκεκριμένα, πάντως, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κολικού του εντέρου, πρέπει να καθίσει άνετα, στηριζόμενος, αν η αναπνοή του παρουσιάζει δυσκολίες.

Ο κολικός εντέρου φαίνεται να γίνεται ηπιότερος αν ο ασθενής:

  • Χαλαρώσει και αφαιρέσει τη ζώνη και τα ρούχα που τον στενεύουν
  • Ξαπλώσει στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα
  • Κάνει χλιαρό μπάνιο ή βάλει ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά
  • Πάρει ένα απλό παυσίπονο. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει υπερβολικά χρήση παυσιπόνων, γιατί μπορεί να κρύψουν μια σοβαρή κατάσταση.
  • Θα πρέπει επίσης να αποφευχθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα σπασμολυτικά, εκτός αν τα συστήσει ο γιατρός
  • Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, καλό θα είναι να έχει κοντά του μια λεκάνη.
  • Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα.

Υπάρχει μια σειρά από βότανα που δρουν ως αντισπασμωδικά.

Βαλεριάνα:

Από τα αρχαία χρόνια, όταν η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα, την χρησιμοποιούσαν για τους πόνους και τη σπαστικότητα του εντέρου. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, είναι χαλαρωτικό και αντισπασμωδικό (μετριάζει τους μυϊκούς σπασμούς) και αναφυσώδες (ανακουφίζει από το μετεωρισμό και τους σχετιζόμενους κολικούς).

Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες και τον εντερικό κολικό. Είναι εξαιρετικό φάρμακο για την νευρική δυσπεψία, αλλά και σε περιπτώσεις σπαστικού ή ευερέθιστου εντέρου.
Μπορείτε να δείτε και Βαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες 

Θυμάρι:

Το έγχυμά του είναι για δυσεντερίες. Ανακούφιση στο πεπτικό. Είναι αντιδιαρροϊκό. Ανακουφίζει από κολικούς.
Θυμάρι: Παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χωρίς παρενέργειες 

Μάραθος:

Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος, είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους. Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.
Μάραθο και Μαραθόσπορος: Θρεπτική αξία, ιδιότητες και χρήσεις 

Κόλιανδρος:

Το έγχυμά του είναι, επίσης, γαστροκινητικό και βοηθάει στη δυσπεψία. Το βότανο αυτό βοηθά το πεπτικό σύστημα να απαλλαχθεί από αέρια και καταπραϋνει τον κολικό πόνο που τα συνοδεύει κάποιες φορές. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα να απαλλαγεί από τα αέρια, ενώ καταπραΰνει τον πόνο (κολικό) που τα συνοδεύει. Ελέγχει τη διάρροια, αυξάνει την έκκριση πεπτικών υγρών, διεγείροντας την όρεξη.
Κολίανδρος: Αγχολυτικός, Αποβάλει Καρκινογόνα Χημικά & Βαρέα Μέταλλα 

Κύμινο:

Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό. Μειώνει τη σήψη των τροφών, στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Ανακουφίζει από συσπάσεις στην κοιλιά σε περιπτώσεις κολικού, διάρροιας και δυσμηνόρροιας, συνδυάζεται καλά με το χαμομήλι.
Κύμινο: Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες 

Χαμομήλι

Είναι καλό αντισπασμωδικό, φημίζεται για τις καταπραϋντικές, κατευναστικές του ιδιότητες είτε στο πεπτικό. μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και τη διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου.
Χαμομήλι, Αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και χαλαρωτικό-αγχολυτικό 

Φλισκούνι και δυόσμος:

Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, αντιεμετικές και αντισηπτικές, όπως ο δυόσμος και βοηθάει στις δερματικές παθήσεις. Λειτουργεί κατά των συμπτωμάτων της κολίτιδας και του κολικού. Περισσότερα για Φλισκούνι-Menta pulegioum-Το βότανο θησαυρός: Ιδιότητες, χρήσεις
και για τον δυόσμο: Ο δυόσμος και τα οφέλη του σε στομάχι και πεπτικό σύστημα 

Αλόη:

Ενισχύει τον περισταλτισμό του εντέρου. Χορηγείται συνήθως μαζί με σπασμολυτικά και άφυσσα βότανα, γιατί μπορεί να γίνουν επίπονες οι κενώσεις. Αντένδειξη: Σε κολίτιδα, Νόσο του CROHN, Εκκολπώματα.
Αλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα 

Κρόκος Κοζάνης:

Ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου και των νεφρών Μειώνει τις γαστραλγίες, τους νευρικούς κολικούς, τους σπασμούς και τον κοκκύτη Διεγείρει την όρεξη Βοηθά στην πέψη.
Κρόκος Κοζάνης: Ο ισχυρότερος & καλύτερος του κόσμου 

Γλυκάνισος (αστεροειδής και μη)

Αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου, προάγοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό, κολικούς και φουσκώματα, καθώς πιστεύεται ότι διαλύει το αέριο περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα.
Αστεροειδής γλυκάνισος, φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις 

Δάφνη:

Με εσωτερική λήψη βοηθά σε προβλήματα κολικού, δυσπεψίας, μετεωρισμού, ανορεξίας, Για τους σπασμούς του στομάχου εμβρέχετε 4 γρ φρέσκα φύλλα και 8 γρ νεράντζι σε 200 γρ νερό για ένα τέταρτο.
Δάφνη ή Βάγια: Ιδιότητες, Γιατροσόφια, Χρήσεις και Συνταγές

Μελισσόχορτο:

χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοί κολικοί).
Μελισσόχορτο, για νευρικό σύστημα, στρες, αϋπνίες, έρπη, υπέρταση, καρδιοτονωτικό, ηρεμιστικό 

Λουΐζα:

Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό. Ετοιμάστε έγχυμα με 1 φλιτζάνι νερό και 3 κουταλάκια λουίζα και πίνετε καθημερινά.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της Λουίζας και τρόποι να την χρησιμοποιήσετε 

“Τροφή-Φάρμακο”: Ο καλλίτερος φυσικός τρόπος, για να αποκαταστήσετε την υγιεία, του εντέρου και ολόκληρου του γαστρεντερικού σας συστήματος, αλλά και να την διατηρήσετε είναι η μοναδική ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ!

Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 

Εν προκειμένω μαζί με ταυτόχρονη λήψη ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΣ για να ηρεμήσει το έντερο, αλλά κι εσείς οι ίδιοι από το άγχος!! 

Όσοι ενδιαφέρεστε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, τα παραπάνω φυσικά προϊόντα, ως συμπληρώματα διατροφής για μέγιστη δράση και αποτελεσματικότητα, και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Αν ο πόνος επιμένει, είναι ιδιαίτερα έντονος (οξύς και σταθερός), αν δεν αρχίσει να υποχωρεί μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, ή αν συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να κληθεί γιατρός ή ο ασθενής να επισκεφθεί τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών κάποιου εφημερεύοντος νοσοκομείου.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια