MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΚάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε

Κάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε

Κάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε

Κάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε

Η ρύπανση από τα βαρέα μέταλλα τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. To κάδμιο στο περιβάλλον εισέρχεται από φυσικές πηγές, αλλά οι ανθρωπογενείς είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο την εισροή του καδμίου σε αυτό. Κάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε

Η πρόληψη του καδμίου από το περιβάλλον μέσα από μια σειρά διαδικασιών οδηγείται στον άνθρωπο με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από κάδμιο.

Κανένα μέταλλο μέχρι τώρα δεν έχει διεισδύσει στο περιβάλλον σε τέτοια έκταση ώστε να αποτελέσει εκτεταμένο κίνδυνο. Υπάρχουν πολυάριθμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τα απόβλητα, όπου θα αναφερθούν εκτενώς παρακάτω.

Τι και ποια είναι τα βαρέα μέταλλα

Με τον όρο βαρέα μέταλλα συνήθως αναφερόμαστε στα μέταλλα με ατομικό αριθμό μεταξύ του 21 (σκάνδιο) και του 84 (πολώνιο) τα όποια βρίσκονται στα φυσικά ύδατα. Στη βιβλιογραφία ο όρος βαρέα μέταλλα, συχνά αναφέρεται και για τα μέταλλα που έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο του σιδήρου.

Ορισμένα από τα μέταλλα και τα τοξικά στοιχεία θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους ρύπους του περιβάλλοντος.Κι αυτό επειδή δεν αποικοδομούνται, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον και πολλές φορές βιοσυσσωρεύονται.

Στην κατηγορία αυτή των στοιχείων ανήκουν κυρίως τα

βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, χρώμιο, βανάδιο, νικέλιο, χαλκός κ.ά. και τα τοξικά στοιχεία αρσενικό, σελήνιο, τελλούριο.

Το κάδμιο στη φύση συναντάται ως πρόσμιξη σε ορυκτά κυρίως του ψευδαργύρου αλλά και του μολύβδου και του χαλκού. Εξάγεται κυρίως ως υποπροϊόν της εξόρυξης ψευδαργύρου.

Οι εκπομπές καδμίου προκύπτουν από δύο σημαντικές κατηγορίες πηγών, τις φυσικές πηγές και τις προκαλούμενες από τον άνθρωπο ή ανθρωπογενείς πηγές. Οι εκπομπές εμφανίζονται στα τρία σημαντικά διαμερίσματα του περιβάλλοντος, την ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος, αλλά μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μεταφορά μεταξύ των τριών διαμερισμάτων μετά από την αρχική απόθεση.

Φυσικές πηγές

Το κάδμιο είναι ευρέως κατανεμημένο στο φλοιό της Γης με μέση συγκέντρωση περίπου 0,1-0,2 mg/kg και βρίσκεται συνήθως σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο. Υψηλότερα επίπεδα καδμίου συναντώνται στα ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία περιέχουν περίπου 15 mg/kg.

Μέσω των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη χέρσο, όπως είναι η αποσάθρωση, η διάβρωση και η απόθεση, σημαντικές ποσότητες καδμίου μεταφέρονται μέσω των ποταμών στη θάλασσα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μια σημαντική φυσική πηγή απελευθέρωσης καδμίου στην ατμόσφαιρα. Η ετήσια παγκόσμια ροή καδμίου από την πηγή αυτή, έχει εκτιμηθεί ότι είναι 820 τόνοι.

Οι υδροθερμικές πηγές αποτελούν και αυτές με τη σειρά τους σημαντικές πηγές απελευθέρωσης καδμίου στο περιβάλλον, αλλά οι ποσότητες καδμίου που ελευθερώνονται δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα. Οι περισσότερες υδροθερμικές πηγές βρίσκονται κατά μήκος της μεσο-ωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού ωκεανού.

Ανθρωπογενείς πηγές

Εκτός από τις φυσικές πηγές εισόδου καδμίου στο περιβάλλον υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς πηγές, όπου μεγάλες ποσότητες καδμίου εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Για να εκτιμηθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος από το κάδμιο λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκπομπές που παράγονται κατά τη χρήση και διάθεση των προϊόντων και των υποπροϊόντων του καδμίου.

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες καδμίου που παράγονται και εκπέμπονται στο περιβάλλον από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπου είναι σε μεγάλο βαθμό ρυπογόνες και τοξικές για τα οικοσυστήματα και τους οικοτόπους.

Τέτοιες είναι

  • οι αέριοι ρύποι που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας (όπως είναι η καύση των ορυκτών καύσιμων, η καύση της βιομάζας, τα καυσαέρια των τροχοφόρων κ.λπ.),
  • τα υγρά και τα στερεά απόβλητα που προέρχονται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τα οικιακά απορρίμματα.

Επίσης μεγάλες ποσότητες καδμίου εισέρχονται στο περιβάλλον 

  • από την παραγωγή των μη σιδηρούχων μετάλλων,
  • από την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα,
  • από την παραγωγή τσιμέντου, καθώς επίσης
  • από την παραγωγή και χρήση των φωσφορικών λιπασμάτων και
  • από την ιλύ των αποβλήτων.

Επιπτώσεις καδμίου στον ανθρώπινο οργανισμό

Το κάδμιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τις τροφές και εν συνεχεία από το πόσιμο νερό και το κάπνισμα. Το κάδμιο συσσωρεύεται στο ήπαρ, στα νεφρά, στον σπλήνα και στο θυρεοειδή αδένα, όπου και προκαλεί σοβαρές παθήσεις. Το κάδμιο αποβάλλεται με πολύ αργό ρυθμό από τον οργανισμό. Η ημιπερίοδος ζωής του στον ανθρώπινο οργανισμό ανέρχεται σε 20-30 χρόνια.

Το κάδμιο θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό και η πρόσληψή του μέσω της διατροφής έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η τοξική του δράση εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: ναυτία, εμετός, διάρροια, πονοκέφαλοι, πόνοι στην κοιλιά και στους μύες και έκκριση σιέλου.

Επίσης παρατηρείται απασβέστωση, οστεομαλακία, παραμορφώσεις και κατάγματα των οστών. Επίσης το κάδμιο θεωρείται ύποπτο καρκινογένεσης καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποδεικνύουν την καρκινογόνο δράση του στα ζώα. 

Είναι γνωστό ότι το κάδμιο είναι ένα τοξικό μέταλλο. Μάλιστα, η τοξικότητα του καδμίου είναι πολύπλοκη επειδή προσβάλλει πολλά συστήματα.

Μετά την εισπνοή του εισέρχεται στους πνεύμονες και από εκεί οδεύει στο υπόλοιπο σώμα. Συσσωρεύεται κυρίως στα νεφρά και το συκώτι και σε μικρότερες ποσότητες σε άλλα όργανα. Όταν υπάρχει οξεία δηλητηρίαση εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, βάρος στο στήθος και αίσθημα καύσου. Μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και οξύ πνευμονικό οίδημα. Η φυσιολογική αποβολή του καδμίου γίνεται μέσω των ούρων και είναι κάτω από 2 mg την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την περιβαλλοντική έκθεση στο κάδμιο ως «μείζονα πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία». Και έχει σημειώνει ότι αυτό το μέταλλο σχετίζεται με με καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες.

Περιπτώσεις δηλητηρίασης με κάδμιο

Το κάδμιο θεωρήθηκε υπεύθυνο για την νόσο Itai-Itai σε ένα γιαπωνέζικο χωριό στον ποταμό Jintsu. Αυτή η επίπονη νόσος επιδρούσε ιδιαίτερα στα κόκκαλα και στις αρθρώσεις και προκάλεσε 100 θανάτους.

Αποδόθηκε στη ρύπανση του ρυζιού από κάδμιο που προήλθε από ένα χυτήριο Zn. Σήμερα, υπάρχει αμφιβολία, εντούτοις, αν η itai-itai σχετίζεται με το κάδμιο ή το πιθανότερο θα έπρεπε να συσχετισθεί με τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια βιταμινών.

Υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου (173 ppm) καιZn (57600 ppm) σε στρείδια, rassostrea gigas, από την εκβολή του ποταμού στην Τασμανία προκάλεσαν στομαχικές διαταραχές στα άτομο που τα κατανάλωναν αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για μόνιμες επιδράσεις από την κατανάλωση θαλασσινών ή ψαριών ρυπασμένων με κάδμιο.

Με την εξαίρεση των στρειδιών, οστράκων και προφανώς άλλων μπαλανοειδών από ρυπασμένο νερό, η θαλάσσια τροφή δεν περιέχει περισσότερο κάδμιο από ό,τι άλλες τροφές και δεν αντιπροσωπεύει έναν ειδικό κίνδυνο.

Το κάδμιο και οι ενώσεις του, μαζί με τον υδράργυρο και κάποια άλλα επικίνδυνα μέταλλα, περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των ουσιών τα οποία μέσω διεθνών συμφωνιών δεν πρέπει να απορρίπτονται στη θάλασσα (Φυτιανός, 1996).

Πως το λαμβάνουμε

Η λήψη του καδμίου από τον άνθρωπο πραγματοποιείται κυρίως μέσω της τροφής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάδμιο μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τη συγκέντρωση καδμίου στο ανθρώπινο σώμα. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι το συκώτι, τα μανιτάρια, τα οστρακοειδή, τα μύδια, η σκόνη κακάου και τα ξηρά φύκια.

Έκθεση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καδμίου εμφανίζεται όταν τα άτομα καπνίζουν. Ο καπνός του τσιγάρου μεταφέρει το κάδμιο στους πνεύμονες. Το αίμα το μεταφέρει στο υπόλοιπο σώμα όπου μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα.

Τα άτομα που ζουν κοντά σε περιοχές με επιβλαβή απόβλητα ή κοντά σε εργοστάσια που απελευθερώνουν κάδμιο στον αέρα μπορούν να υποστούν υψηλές εκθέσεις στο κάδμιο καθώς και τα άτομα που εργάζονται σε βιομηχανίες καθαρισμού μετάλλων. Όταν οι άνθρωποι αναπνέουν το κάδμιο μπορεί να προκύψει σοβαρή βλάβη των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Το κάδμιο μεταφέρεται αρχικά στο συκώτι μέσω του αίματος. Εκεί, δεσμεύεται σε πρωτεΐνες για να διαμορφώσει τα σύμπλοκα που μεταφέρονται στα νεφρά. Το κάδμιο συσσωρεύεται στα νεφρά, όπου βλάπτει τους μηχανισμούς φιλτραρίσματος.

Αυτό προκαλεί την έκκριση των απαραίτητων πρωτεϊνών και των σακχάρων από το σώμα και την περαιτέρω βλάβη των νεφρών. Χρειάζεται πολύς χρόνος έως ότου το κάδμιο που έχει συσσωρευθεί στα νεφρά, απεκκριθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Άλλες επιπτώσεις στην υγεία που μπορούν να προκληθούν από το κάδμιο είναι:

– Διάρροια, πόνοι στο στομάχι και έντονοι εμετοί
– Κατάγματα
– Ανεπιτυχής αναπαραγωγή και ενδεχομένως ακόμη και στειρότητα
– Βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα
– Βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα
– Ψυχολογικές διαταραχές
– Ενδεχομένως βλάβη στο DNA ή ανάπτυξη καρκίνου

Για να μειωθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης από καδμίο:

  • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης στο κάδμιο στο σώμα για τους περισσότερους ανθρώπους
  • Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα σας παρέχει μια επαρκή ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης και ψευδάργυρου
  • Κρατήστε τις μπαταρίες νικελίου-καδμίου ειδικά μακρυά από τα παιδια
  • Διαβάστε τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση μυκητοκτόνων και λιπασμάτων που περιέχουν κάδμιο στον κήπο.
  • Εάν έχετε ένα πηγάδι, ελέγξτε για την παρουσία καδμίου στο νερό. Εάν υπάρχει συνιστάται για πόση και μαγείρεμα να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό ή να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο νερού, το οποίο να αφαιρεί το κάδμιο και άλλα μέταλλα από το νερό σας.
  • Μην αφήνετε μικρά παιδιά να παίζουν γύρω χώρων απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Πώς θα απαλλαγείτε

«Τροφή-Φάρμακο»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης

Κάτι που εφαρμόζω και ίσως να βρείτε κι εσείς χρήσιμο, καθώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς αυτές τις καταστάσεις, είναι να αποτοξινώνω συχνά τον οργανισμό μου, ΑΛΛΆ με ασφαλή μέσα, όπως

  • τα Φύκια A.F.A σε καθημερινή βάση όπως και
  • την φόρμουλα υγείας η οποία προσφέρει καθολική αποτοξίνωση και ισχυρή αντιοξείδωση και τέλος
  • αρκετές φορές μες τον χρόνο το γαϊδουράγκαθο ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

Σας διαθέτω, λοιπόν και τα παραπάνω συμπληρώματα πιστοποιημένα και βιολογικά για αποτοξίνωση του πεπτικού σας (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη ανανέωση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Για περισσότερα και παραγγελίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Βαρέα Μέταλλα – Τοξικότητα και οι Διαταραχές Υγείας που Προκαλούν 

Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και chemtrails 

Στοιχεία από
oikopress.gr
healthyliving.gr
food-info.net
omedicine.info
Κάδμιο: Τοξικότητα, επιπτώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια