Ιξός, γκι: Εκτός από γιορτινό, ένα πολύ σημαντικό αντικαρκινικό φυτό

ixos-gki-ektos-apo-giortino-ena-poly-simantiko-antikarkiniko-fyto

Ο ιξός ήταν το «χρυσό» κλαδί, που έσωσε το θρυλικό Αινεία στο κάτω κόσμο

Επιστημονικό όνομα: Viscum album – Βίσκον το λευκόν
Οικογένεια: Λορανθιίδες-(Loranthaceae)
Άλλα ονόματα: Ιξός, μελάς, ελατένιο, γκι, Mistletoe
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Φύλλα, μούρα, κλαδιά.

ixos-gki-ektos-apo-giortino-ena-poly-simantiko-antikarkiniko-fytoΠεριγραφή
Παρασιτικός θάμνος που σχηματίζει τσαμπιά έως 3 μέτρα επάνω στο δέντρο που του χρησιμεύει ως ξενιστής. Έχει στενά σκληρά φύλλα, κιτρινωπά άνθη σε ταξιανθίες των 3 και κολλώδη στρογγυλά, λευκά μούρα. Ο ιξός έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και το χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των σπιτιών μας.

Συστατικά
Ο ιξός περιέχει γλυκοπρωτείνες, πολυπεπτίδια (βισκοτοξίνες), φλαβονοειδή, καφεικό και άλλα οξέα, λιγνάνες, ακετυλχολίνη και στα μούρα, πολυσακχαρίτες. Οι βισκοτοξίνες εμποδίζουν των σχηματισμό όγκων και διεγείρουν την αντίσταση του οργανισμού, του ανοσοποιητικού.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
Ο ιξός χρησιμοποιείτε κυρίως για να μειώνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό παλμό, για να καταπραΰνει το άγχος και για να βοηθάει τον ύπνο.
Σε μικρές δόσεις ανακουφίζει επίσης και τις κρίσεις πανικού, τους πονοκεφάλους και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Ο ιξός χορηγείτε ακόμη για τους βόμβους των αυτιών και την επιληψία.
Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Στην ανθρωποσοφιστική ιατρική, τα αποστάγματα των μούρων χρησιμοποιούνται, με την μορφή ενέσεων, για την θεραπεία των καρκίνων.

Έρευνα
Η δραστικότητα του ιξού ως αντικαρκινικού φαρμάκου έχει γίνει αντικείμενο ενός σημαντικού αριθμού ερευνών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια συστατικά, ιδιαίτερα οι βισκοτοξίνες, παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση, αλλά η αξία ολόκληρου του φυτού στη θεραπεία του καρκίνου δεν είναι αποδεκτή για όλους.

Προφυλάξεις
Ο ιξός και ιδιαίτερα τα μούρα του είναι ισχυρά τοξικά. Χρησιμοποιήστε τα μόνο με την επίβλεψη ειδικού.

Πηγή βοτανοθεραπεία: Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier

Ιξός – 2.000 χρόνια πριν…
Είναι καλός ο λείος, αυτός που πρασινίζει από μέσα στο χρώμα και απ` έξω είναι υποκίτρινος ο οποίος δεν έχει τίποτα τραχύ ή πιτυρώδες. Μαζεύεται από ένα καρπό σφαιρικό, που γίνεται στην ιξιά που έχει φύλλα όμοια με τον πύξο.

Κόβεται ο καρπός μετά πλένεται και έπειτα βράζεται σε νερό. Φυτρώνει και στην κυδωνιά, την αχλαδιά και σε άλλα δέντρα, βρίσκεται και στην ρίζα κάποιον θάμνων.

Έχει τη δυνατότητα να διαλύει, μαλακώνει, απορροφά και να χωνεύει τις νεοπλασίες, τις παρωτίτιδες και τα άλλα αποστήματα ανακατεμένος με ίση ποσότητα ρετσινιού και κεριού, ενώ σε γάζα θεραπεύει τις γεμάτες αίμα φλύκτραινες των ποδιών. Μαζί με λιβάνι μαλακώνει τα χρόνια έλκη και τα κακοήθη αποστήματα, ενώ αν βραστεί με ασβέστη και ορυκτό γαγάτη ή άσσιο και τεθεί σαν κατάπλασμα, λιώνει τη σκλήρυνση του σπλήνα.
Δείτε και Λιβάνι: Ο «Βασιλιάς των Ελαίων» με 20 Πανίσχυρες Χρήσεις 
Λιβάνι ενάντια σε Καρκίνο, Οστεοαρθρίτιδα, σύμμαχος του Αναπνευστικού

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης Ιατρικής Βιβλίο Γ’/89

Σήμερα:
Αποστάγματα από αυτό χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείς το Ευρωπαϊκό είδος και σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Το Αμερικάνικο γκι είναι ένα διαφορετικό φυτό. Στην Ευρώπη υπάρχουν κλινικές που το χρησιμοποιούν για το καρκίνο

Πηγή: Save Your Life- Dr. Schulze (1995)

Διαβάζουμε την διπλωματική εργασία της Μπαρπεράκης Μαρίας (2001) με τίτλο:
«Εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων στο φυτό ιξός (Viscum album L.) για την παραγωγή αντικαρκινικών ουσιών.»

ixos-gki-ektos-apo-giortino-ena-poly-simantiko-antikarkiniko-fytoΗ αποδεδειγμένη δράση και χρήση του ιξού για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων στην ιατρική (έγκριση από το FDA- Η.Π.Α, έγκριση κυκλοφορίας σε χώρες της Ευρώπης) όπως νευρολογικές, καρδιακές και σήμερα περισσότερο για διάφορες μορφές καρκίνου, το κατέστησαν αντικείμενο ενδιαφέροντος από πολλούς μελετητές. Θεωρείται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει τη διαδικασία της διαφοροποίησης των καρκινικών κυττάρων και της κυτταρικής απόπτωσης.
Πολύ σημαντικό το δυνατό ανοσοποιητικό για όλη την υγιεία μας, και βέβαια στην μάχη ενάντια στον καρκίνο: Πρωτόγαλα και ενίσχυση ανοσοποιητικού στη θεραπεία του καρκίνου

Χρησιμοποιείται και στην πρόληψη του καρκίνου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, θηλωμάτωση της ουροδόχου κύστης και πολύποδα παχέος εντέρου. Η παρούσα μελέτη εστιάστηκε στην σωματική εμβρυογένεση και άλλες πλεονεκτικές πλευρές της ιστοκαλλιέργειας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην χρήση του ιξού ως φαρμακευτικό φυτό, μέσω της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων, εφόσον η έως, πριν την παρούσα μελέτη, επιβεβαιωμένη έρευνα με ιστοκαλλιέργεια στο Viscum album ήταν περιορισμένη σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό μελετών. «Τροφή»: Γνωρίστε ακόμη ένα πραγματικά δυνατό όπλο/σύμμαχο ενάντια στον καρκίνο! Πρόκειται για το υψηλής ποιότητας, βιολογικό, καθαρό γκραβιόλα το οποίο και διαθέτω: ΓΚΡΑΒΙΌΛΑ – GRAVIOLA: Ο εξολοθρευτής του καρκίνου!

Όποιος ενδιαφέρεται για το σούπερ αυτό αντικαρκινικό φρούτο ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που το μπερδεύουν με το άλλο στολίδι των γιορτινών ημερών του Χειμώνα: Αρκουδοπούρναρο ή ίλεξ, το γούρι που στολίζει τις γιορτές!
 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.