Ίλιγγος: Αιτίες και πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε

iliggos-aities-kai-pos-mporeite-na-ton-antimetopisete

Από Μιχάλης Θερμόπουλος

Ίλιγγος: Τι είναι
Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, του έντονου λικνίσματος, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω σας, ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι.

Για να κατανοήσουμε από τι ακριβώς προκαλείται ο ίλιγγος, πρέπει πρώτα να δούμε τον περίπλοκο τρόπο που ο εγκέφαλος ισορροπεί το σώμα. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό κανάλι του αυτιού μέχρι να φτάσουν στο τύμπανο του αυτιού. Από εκεί, ο ήχος μετατρέπεται σε δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο εσωτερικό αυτί μέσω τριών μικρά οστών (άκμονας, σφύρα και αναβολέας) στον κοχλία και τελικά προς το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο μας.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού είναι η τα ημικυκλικά κανάλια. Αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους και είναι επενδεδυμένα με ευαίσθητα κύτταρα να ενεργούν σαν ένα γυροσκόπιο για το σώμα. Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με την ευαισθησία των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό των καναλιών, παρέχει άμεσες πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο.

Ίλιγγος: Τι τον προκαλεί
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική.
– Οι κεντρική αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ
– ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί.

Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.

Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους.
Δείτε και Εμβοές ή βουητό στα αυτιά: Αιτίες, Πρόληψη, Βότανα που βοηθούν

Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.
Δείτε και 10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο
Σκλήρυνση κατά πλάκας και η καθολική εναλλακτική αντιμετώπιση της

Ίλιγγος: Τι μπορείτε να κάνετε 
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφεύγετε τις προσβολές του ιλίγγου ή τουλάχιστον να τις κάνετε λιγότερο συχνές και σοβαρές.

Αν υποφέρετε από ίλιγγους θα πρέπει να:

  • Σταματήσετε να καπνίζετε,
  • Μην πίνετε αλκοόλ,
  • Ελαττώστε το αλάτι,
  • Μην τρώτε αλόγιστα,
  • Μην κουράζεστε υπερβολικά,
  • Το άγχος επιδεινώνει τον ίλιγγο,
  • Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού,
  • Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι.

Τέλος υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που βοηθούν όσους υποφέρουν από ίλιγγο να αναπτύξουν ένα είδος ανοχής και αντοχής σε αυτόν.
Έχουν σαν σκοπό την «εκπαίδευση» του εγκεφάλου και του συστήματος ισορροπίας να μάθει να «αγνοεί» τα ερεθίσματα που προκαλούν ίλιγγο. Στην ουσία πρόκειται για συχνή και καθημερινή επανάληψη αυτών ακριβώς των κινήσεων του κεφαλιού και του σώματος που προκαλούν ίλιγγο με συνέπεια σιγά-σιγά το σύμπτωμα αυτό να φθίνει. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις που σας προκαλούν ίλιγγο, τις ασκήσεις που σας κάνει ο ιατρός σας ή ομάδες ασκήσεων.

Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthorneεις. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου. Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα. 

Βότανα που βοηθούν: Μελισσόχορτο, Μαντζουράνα, Θρούμπα, Φασκόμηλο, Λεβάντα, Φλησκούνι ή βληχόνι.

Και τέλος η Πυκνογενόλη ή φλοιός πεύκου-pine bark
Προέρχεται από το φλοιό είδους πεύκης που βρίσκεται στα παράλια της Γαλλίας. Η χορήγηση 150 mg ημερησίως επί εξάμηνο, οδήγησε σε σαφή βελτίωση σχεδόν το 90% όσων συμμετείχαν. Ο μηχανισμός δράσης, διαπιστώθηκε πως είχε να κάνει με την βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στο έσω ούς. 

“Τροφή”, για την εν λόγω περίπτωση, έχω εξασφαλίσει και προτείνω μία φόρμουλα (προϊόν έρευνας του πανεπιστημίου Αθηνών)
– με πυκνογενόλη (καθαρισμός των αρτηριών, βελτίωση κυκλοφορικού, αντιοξειδωτική δράση) και
– με τζίνγκο μπιλόμπα (λόγω της βελτίωσης που επιφέρει σε όλο το σώμα, έχουν παρατηρηθεί καλά αποτελέσματα στη ζάλη, στην ημικρανία και στον ίλιγγο, αν οφείλεται σε κακή αιμάτωση του αυτιού),
εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό) σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία του κυκλοφορικού σας, των πνευμόνων, των αγγείων, της καρδιάς, της μικροκυκλοφορίας ακόμη και των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων!!

Ο παραπάνω συνδυασμός, σας εξασφαλίζει όλα τα οφέλη του τζίνκο μπιλόμπα και μάλιστα ενισχυμένα, καθώς το καθένα συστατικό συνεργεί με το άλλο και δημιουργούν μία πραγματική βόμβα υγιείας, επαναλαμβάνω ΧΩΡΙΣ παρενέργειες!!

Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση τους και για να το αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Στοιχεία από: www.iatropedia.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *