Ηλίας Πέτρου: Ο Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής

ilias-petrou-o-dekalogos-tis-ygieinis-diatrofis

Ο Δεκάλογος της Υγιεινής διατροφής του Ηλία Πέτρου (γιατρός που έζησε προπολεμικά)

1. Τρώτε κανονικά. Μη τρώτε με λαιμαργία, μα ούτε, πάλι, με το στανιό. Τρώτε μόνον όταν αισθάνεσθε πραγματική πείνα, χωρίς να βιάζεσθε και τόσο, όσο να κορέσετε την πείνα και όχι την τυχόν λαιμαργία.
Δείτε και Πώς πρέπει να τρώμε…

2. Μασάτε καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα δόντια μας τα έχουμε στο στόμα και όχι στο στομάχι. Η καλή χώνευσις και αφομοίωσις, που εξασφαλίζουν την καλή θρέψι, επιτυγχάνονται μόνον όταν η τροφή μασηθεί τελείως στο στόμα, ωστε να γίνη σαν αλοιφή με το σάλιο. Αυτό απαιτούν περισσότερο κυρίως οι αμυλούχες τροφές. Σ’ εκείνους που έχουν συνηθίσει να καταβροχθίζουν τη τροφή τους αμάσητη σχεδόν, συνιστούμε το εξής – Να προσπαθήσουν να μασήσουν μετρώντας σαράντα μασήματα για κάθε μπουκιά. Σε λίγες μέρες θα συνηθίσουν να μασούν καλά χωρίς να μετρούν πια.
Δείτε Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες.

και Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;

3. Πριν και μετά το φαγητό. Ξεκουρασθείτε λίγο προτού φάτε, καθώς επίσης και μετά το φαγητό. Μη πιάνετε δουλειά με την τελευταία μπουκιά στο στόμα ακόμη. Επίσης μη κοιμάσθε αμέσως μετά το φαγητό. Να δειπνάτε τουλάχιστον τρεις ώρες προ του ύπνου.
Δείτε και Μάθετε γιατί πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας

4. Το πρόγευμα. Καλό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό 15 λεπτά τουλάχιστον προ του προγεύματος. Μη προγευματίζετε πάρα μόνον αν πεινάτε.
Αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα, ώστε να μην χρειαστεί να το πιείτε ενδιάμεσα ή μετά: Πως το νερό κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα, μπορεί να είναι βλαβερό

5. Τρώτε λιτά. Όσο πιο λίγα και πιο λιτά είναι τα είδη των φαγητών σε κάθε γεύμα, τόσο περισσότερο ωφελούν.

6. Αποφεύγετε τα διεγερτικά και τόσο ερεθιστικά καρυκεύματα. Επίσης τα γλυκά, όλες τις σάρκες, τις κονσέρβες, τα παστά, τα αλμυρά και κάθε τι του κουτιού.
«Τροφή»: Είναι απίστευτη αυτήν η επισήμανσις, η οποία έχει γίνει προπολεμικά ακόμη, εποχές δηλαδή που δεν κυριαρχούσαν τα συσκευασμένα, όπως σήμερα!! Οπότε προφανώς από τότε φαινόταν η μακράν κατώτερη ποιότητά τους. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί!!!

7. Μη πίνετε απολύτως κανένα άλλο ποτό εκτός του νερού.

8. Καταδικάσετε μια για πάντα το τσιγάρο, τον καφέ, το τσάι κλπ.

9. Μη κάνετε καταχρήσεις. Οι περισσότερες ανορεξίες και αδιαθεσίες οφείλονται στις καταχρήσεις μας, που εξασθενούν κυρίως το νευρικό σύστημα με θλιβερό αντίκτυπο, τόσο στη σωματική κατάπτωσι, όσο και στο πνευματικό μαρασμό. Η σεξουαλική κατάχρησις, συνοδευομένη με ποτά, καταστρέφει περισσότερο τον άνθρωπο.
Το αλκοόλ, τα καταφέρνει μία χαρά και μόνο του βέβαια: Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του

10. Ευδιαθεσία. Πότε μη τρώτε με πόνο, με πυρετό, με ταραγμένα νεύρα η οποιαδήποτε άλλη σωματική ή πνευματική ενόχλησι. Η ηθικοπνευματική μας κατάστασις παίζει σπουδαίο ρόλο στη χώνευσι, την αφομοίωση και τη θρέψι του σώματος. Το καλύτερο φαγητό μπορεί να παράγη δραστικότερα δηλητήρια στον οργανισμό μας όταν κάνεις το φαΐ με ψυχική διαταραχή. Έχει αποδειχθή πως μια τροφή που χωνεύει κανονικά σε δυο ώρες, όταν ο άνθρωπος τη φάει στενοχωρημένος, παραμένει στο στομάχι του και ως 2-3 μέρες! Το ίδιο συμβαίνει και σ’ εκείνους που παθαίνουν από οξείες αρρώστιες. Είναι επομένως απαραίτητο ν’ αποφεύγουμε τον θυμό, τη λύπη την ανησυχία και κάθε τι που μας διεγείρει το νευρικό μας σύστημα.
Δείτε Θυμός = Δηλητήριο: Ασθένειες που προκαλούν τα νευρά

και το πάρα πολύ σημαντικό τη σχέση του Συκωτιού, των τοξινών του και της Ψυχικής σας διάθεσης! 

Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Ηλίας Πέτρου, δεν ήταν ένας απλός γιατρός του περασμένου αιώνα, αλλά όπως βλέπετε και από το παραπάνω απόσπασμα, ήταν ένας γνήσιος ΘΕΡΑΠΕΥΤΉΣ, «έτη φωτός» μπροστά από την εποχή του: Ηλίας Πέτρου: Ένας πραγματικός θεραπευτής και η φυσιοθεραπεία

(από το βιβλίο «Τροφή και Υγεία» του Ηλία Πέτρου).
Φυσική υγιεινή


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.