Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο

i-ygeia-kai-i-arrostia-kryvontai-sto-entero

Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο

Δυσβίωση του εντέρου ή «Πολυσυστηματική Xρόνια Kαντιδίαση» ή «Yeast Syndrome»
Η εντερική χλωρίδα συνίσταται από τρισεκατομοίρια μικροοργανισμούς και την αποτελούν περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε

«ευεργετικούς» ή «φιλικούς μικροοργανισμούς – χλωρίδα»όπως Lactobacilli – Εbacteria – Bifidobacteria κ.ά. και
– τους «μή φιλικούς, παθογόνους μικροοργανισμούς», όπως Pseudomonas aerogenosa – Proteus – Staphylococci – Escherechia Coli, μύκητες κ.ά..

Το συνολικό τους βάρος υπερβαίνει τα 2 κιλά ενώ το βάρος των βακτηριδίων που αποβάλει κάθε χρόνο ο ενήλικας είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος. Τους «φιλικούς μικροορανισμούς» που λαμβάνουμε με την τροφή μας ή σαν συμπληρώματα διατροφής τους ονομάζουμε «προβιοτικά».

Οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (χλωρίδα), ζουν στο εσωτερικό κάθε ζωικού οργανισμού (στα όργανα που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, όπως έντερο – βρόγχοι – κόλπος – μήτρα κτλ), ευρίσκονται σε μια τέλεια συμβίωση με τον οργανισμό μας και με την λοιπούς μικροοργανισμούς .

Εμείς τους βοηθάμε να διατραφούν, και αυτοί μας βοηθούν παράλληλα στη καλή λειτουργία του εντέρου και των υπολοίπων οργάνων που κατοικούν, βοηθώντας μας μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την υγεία μας.
Δείτε και Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα

Τι μας προσφέρει η υγιής χλωρίδα του εντέρου.

 • Βοηθά στην παραγωγή Βιταμινών (Β3Β6φυλλικού οξέωςβιοτίνης κά) 
 • Παράγουν λακτάση (ένζυμο που χρειάζεται για την διάσπαση των γαλακτοκτοκομικών προϊόντων στο πεπτικό μας σύστημα) 
 • Παράγουν αντιβιοτικές ουσίες, μετατρέπουν το pH σε όξινο, και μας βοηθούν έτσι να ελέγχουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς (μικρόβια) και μύκητες που δεν μπορούν να ζήσουν στο όξινο περιβάλλον. 
 • Μερικά έχουν αντικαρκινικές ικανότητες (acidophilus – bifidobacteria) (καταστρέφουν μεταλλαγμένα κύτταρα σε πειράματα στο εργαστήριο – αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα συστατικά σε καρκινογόνες ουσίες.) 
 • Ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου (ρύθμιση αφόδευσης-δυσκοιλιότητας) και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. 
 • Βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα βρέφη και μικρά παιδιά. (Το Μητρικό γάλα περιέχει bifidobacteria και έτσι ο θηλασμός είναι απαραίτητος στα βρέφη.) 
 • Βοηθούν στην μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών μειώνοντας τα επίπεδα τους στο αίμα μας. 
 • Καταλαμβάνουν την επιφάνεια του εντέρου και των άλλων οργάνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιασθούν. 

Όταν διαταράσσεται η εντερική μας χλωρίδα με αποτέλεσμα την

καταστροφή των φιλικών μικροοργανισμών και την ανάπτυξη κυρίως μυκήτων, αναπτύσσεται μία κατάσταση που ονομάζουμε «Δυσβίωση» που προοδευτικά μεταπίπτουμε σε ένα φαινόμενο που χαρακτηριστικά ονομάζεται «Eντερο σουρωτήρι- Leaking gut».
Ή Διαρρέον ή Διαπερατό έντερο: Κύρια αιτία ασθενειών-Φυσική αντιμετώπιση
Δείτε Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες

Καθώς αρχίζουν να αποδεκατίζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που το κατοικούν, άλλοτε από τη λανθασμένη διατροφή, άλλοτε από τα πολλά αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων ή τα αντιβιοτικά που παίρνουμε εν αγνοία μας π.χ. από το κρέας, ή τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, χημικές ουσίες, το καυσαέριο, τα τσιγάρα, το άγχος ή την καθιστική ζωή, κατά τόπους χαλάει «ο ηθμός, το φίλτρο, η μόνωση» του εντέρου.
Δείτε ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

και Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση! 
Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). 

Όταν συμβεί αυτό, περνούν από το τοίχωμα του εντέρου μεγαλομοριακές ενώσεις.

Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες δεν σπάνε -όπως θα έπρεπε-στις δομικές τους μονάδες, τα αμινοξέα, για να αναγνωρισθούν από τον οργανισμό σαν δικά του δομικά στοιχεία. Έτσι τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πρωτεϊνική αλυσίδα αναγνωρίζονται από τον οργανισμό σαν ξένα προς αυτόν στοιχεία με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργίας ή δυσανεξίας σε συγκεκριμένες τροφές.

Γιατί η βάση κάθε αλλεργίας ή δυσανεξίας στις τροφές βρίσκεται στο έντερο…

Μέσα στα έντερα αυτά τα «μη φιλικά» βακτηρίδια εκκρίνουν τις τοξίνες τους και προκαλούν ενζυμικές αντιδράσεις καταστροφικές για τον οργανισμό μας ενώ παράλληλα καταστρέφουν τα φιλικά – ωφέλιμα βακτηρίδια του εντέρου.

Η γνώση για την σημαντικότατη σχέση της υγείας και της ισορροπίας των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο ξεκινά με τον Ελία Ίλιτς Μέντσικωφ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού, που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1908 για την φαγοκυττάρωση.

Η έρευνα που έκανε σε σχέση με τη χλωρίδα του εντέρου κατέληξε στην περιγραφή της σηπτικής δυσβίωσης (putrefactive dysbiosis) μέσα στα έντερα, από υπέρμετρη ανάπτυξη βακτηριδίων (σε δίαιτα υψηλή σε λίπη και πρωτεΐνες και χαμηλή σε ίνες, με αποτέλεσμα την ελάττωση των Bifidobacteria στο παχύ έντερο και στις καλλιέργειες των κοπράνων), έλεγε λοιπόν: «Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο».
Δείτε και Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη. 
Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;

Μέσα από την καλή ή την κακή λειτουργία του εντέρου θα έχουμε θετική ή αρνητική επίδραση στις λειτουργίες όλων των οργάνων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται για τη δυσκοιλιότητα, ότι είναι «η μητέρα όλων των ασθενειών».
Δείτε Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Στο έντερο βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το τελευταίο επηρεάζεται από τις τροφές αλλά και από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας. Αν όλα αυτά δεν «αφομοιωθούν» σωστά από το έντερο, εκείνο παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Ο ερευνητής που στοιχειοθέτησε τη σχετική έρευνα είναι ο Μιχαήλ Γκέρσον, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «εκτός από το βασικό εγκέφαλο στο κρανίο μας, έχουμε και έναν κοιλιακό ο οποίος ρυθμίζει τη διανομή της ενέργειας στα σπλάχνα μας. Για να έχουμε υγεία, θα πρέπει να δουλεύει πλήρως η «εντερική νοημοσύνη» μας.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του «κοιλιακού» εγκεφάλου.

Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των «φιλικών» και των κακών βακτηριδίων του εντέρου αποκαλείται δυσβίωση του εντέρου.» Αυτή είναι μια πάθηση που αναγνωρίστηκε τα τελευταία έτη.
Δείτε Τι γνωρίζετε για τον «Δεύτερο Εγκέφαλο»;
Και Ο αντίκτυπος των συναισθημάτων στο σώμα μας

Όταν υπάρξει όμως κάποια ξαφνική η προοδευτική οικολογική (ecological change) αλλαγή στο εσωτερικό περιβάλλον τα φιλικά βακτηρίδια της χλωρίδας τείνουν να μειωθούν, η ανοσοβιολογική αντίδραση καταστέλλεται, και οι μύκητες αυξάνονται στο έντερο και αλλού και προκαλούν νόσηση.

Αυτό αποκαλείται και yeast syndrome και είναι μια φλεγμονή που αποδίδεται κυρίως στον μύκητα Candida albicans που κανονικά σαπροφυτεί σε όλους μας σε μικρούς πληθυσμούς υπό τον έλεγχο και την καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε μια κατάσταση “ομαλής συμβίωσης”.
Δείτε και Αιτίες φλεγμονών – Ανοσοποιητικό – πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση

Σε περίπτωση όμως υπερανάπτυξης του μύκητα,

όπως συμβαίνει στο yeast syndrome, παράγονται μεγάλες ποσότητες μυκοτοξινών (mycotoxins), προκαλώντας ανατροπή της ομοιοστασίας του οργανισμού, καταβάλλοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπερανάπτυξης των μυκήτων και καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα το σύνδρομο

“πολυσυστηματική χρόνια καντιδίαση”,

που προκαλεί ερεθισμό του τοιχώματος του εντέρου, καταστρέφει κύτταρα, διαταράσσει την λειτουργία των οργάνων, επιτρέπει την είσοδο μη αποδομημένων τροφών από το ερεθισμένο έντερο και την εκδήλωση μιάς σειρά συμπτωμάτων ξεκινώντας από τους μετεωρισμούς (φουσκώματα και αέρια), μέχρι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και τις τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες).
Δείτε και Ο μύκητας Candida και η θεραπεία του – ThreeLac
Candida albicans-Καντιντίαση, ένας δύσκολος αντίπαλος της υγείας

Αιτίες που ενεργοποιούν την παθογόνο δράση των μυκήτων:

– Ζωικές πρωτεΐνες, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λ.π. από ζώα που έχουν προστεθεί στην τροφή τους αντιβιοτικά, ορμόνες και θυροστατικά.
Δείτε και Θες να συνεχίσεις να τρως το κρέας του εμπορίου; Δες τι τρως!
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ: Τρώτε κοτόπουλα γεμάτα αυξητικούς παράγοντες και χημικά
Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!

– Λήψη αντιβιοτικών για μικροβιακές λοιμώξεις που έχουν σαν αποτέλεσμα παράλληλο και την καταστροφή των «φιλικών μικροοργαισμών» μαζί με τους παθογόνους (μιά καλή ιδέα για την μείωση της επίπτωσης αυτής είναι, παράλληλα με την λήψη των αντιβιοτικών να λαμβάνουμε και ένα σκεύασμα προβιοτικών για να αντικαθιστούμε κατά το δυνατόν τον πληθυσμό των φιλικών μικροοργανισμών που σκοτώνονται από την αντιβίωση).
δείτε και Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

– Λήψη κορτιζόνης ή παραγωγών αυτής.

– Αντισυλληπτικά που προκαλούν ορμονική διαταραχή στον οργανισμό.

– Υποκατάσταση οιστρογόνων ορμονών ύστερα από την εμμηνόπαυση.
Γι` αυτό και Η έξυπνη γυναίκα αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση φυσικά

– Ηυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά – αλεύρι λευκό κά)

Τι πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας;

– Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μούχλα, μαγιά, {όπως κέικ, ψωμί (εκτός αν είναι αποκλειστικά και μόνον με προζύμι), μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού}.

Τις τροφές που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με τέτοιον τρόπο ώστε έχουν χάσει τις ίνες (το πίτουρο), τις βιταμίνες και τα πολύτιμα στοιχεία τους όπως κέικ, ψωμί, μπύρα, μανιτάρια, μαγιά ψωμιού, π.χ. το ψωμί πολυτελείας, τα προϊόντα από κατεργασμένα άλευρα και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ευκολοαπορρόφητους υδατάνθρακες.
Δείτε και Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη
Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.

– Τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, τα κοκκινιστά και γενικά όλες τις τροφές που έχουν «ταλαιπωρηθεί» από το καμένο λάδι.
Δείτε και Το ασφαλέστερο λάδι για τηγάνι & μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Μερικές παθήσεις και συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν σαν αποτέλεσμα της δυσβίωσης είναι:

Σύνδρομο χρονιάς κόπωσης, Ακμή, Αλλεργίες (ρινίτιδα-άσθμα) δυσανεξίες και αλλεργίες σε τροφές , Άγχος, Κατάθλιψη, Δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδες, Ωταλγίες, Κεφαλαλγίες, Αδυναμία Σύλληψης (τεκνοποίησης), Ψυχρότητα, Διαταραχές μνήμης, Χρόνιος Βήχας, Μυϊκή αδυναμία, Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, Κολπίτιδες (όπως γίνεται χαρακτηριστικά μετά από αντιβίωση στις γυναίκες), Δερματοπάθειες, Διαταραχές του θυρεοειδή, κά.

Τι μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά.

1. Η αλλαγή και βελτίωση της διατροφής
2. Η λήψη προβιοτικών
3. Η λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων
4. Η λήψη αντιμυκητιασικών φαρμάκων
5. Η Βιοσυντονιστική θεραπεία
6. Η λήψη εξειδικευμένων βοτάνων (Εκχύλισμα Ρίγανης, Εκχύλισμα Σκόρδου, Olive Leaf Extract (εκχύλισμα φύλλων ελιάς), citricidal κ.ά.)

Τα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η χρήση των βοτάνων πρέπει να καθορίζεται από εξειδικευμένους ιατρούς (όπως και κάθε άλλο είδος θεραπευτικής εφαρμογής). Επίσης η ωφελιμότητα ή μη των βοτάνων στον ασθενή μπορεί να καθορισθεί μέσα από τεστ εξομοίωσης με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

«Τροφή-Φάρμακο»: Με πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στις σοβαρές περιπτώσεις που περιγράφτηκαν παραπάνω, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους υποφέρουν από αυτές, σε συνεργασία με ειδικούς ΘΕΡΑΠΕΥΤΈΣ, όπως:
Ολιστικό γιατρό (με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τον καρκίνο),
Βιοσυντονιστή,
Φυσικοπαθητικο/Διατροφολόγο,
– Φαρμακοποιό και τέλος
– Βοτανολόγο.

Όσοι ενδιαφέρεστε για, χρονοβόρα μεν, αλλά ΦΥΣΙΚΌΤΑΤΗ αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Όπως και να έχει, σε όποια κατάσταση και να είναι η υγιεία σας, θεωρώ επιβεβλημένη την συχνή λήψη προβιοτικών τροφών: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής! 

Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν 

Τα καλά βακτήρια των προβιοτικών μπορούν να μας σώσουν από τον καρκίνο 

7 ωφέλιμα προβιοτικά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας 

Ένζυμα και Προβιοτικά: Απαραίτητα για την καλή Πέψη 

Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • ‘Τα προβιoτικά στην πρόληψη & αντιμετωπιση των ασθενειών’ Ελληνική Εταιρεία Eθνοφαρμακολογίας- Φαρμακευτικός σύλλογος Ξανθης , 2003
 • ‘Η Ελιά στη θεραπευτική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας’ Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας Φαρμακευτικός σύλλογος Λέσβου, 2000
 • Trowbridge, J.P. and Walker, M. The yeast Syndrome (New York Bantam Books, 1986), pp. 132-133.
 • Elizabeth Lipski. Leaky Gut Syndrome. McGraw-Hill, 1998) ISBN-13: 978-0879838249
 • Complete Candida Yeast Guidebook, Revised 2nd Edition: Everything You Need to Know About Prevention, Treatment & Diet .Jeanne Marie Martin, Zoltan P. Md Rona . Three Rivers Press; 2nd Rev edition (October 12, 2000) ISBN-13: 978-0761527404
 • Petkov, V. and Manolov, P. “Pharmacological Studies on substances of plant origin with coronary dilatating and antiarrhythmic action.” Comparatative Medicine East West VI(2):123-130, 1978.
 • Walker, M. “Antimicrobial attributes of olive leaf extract.” Townsend Letter for Doctors & Patients, #156, July 1996, pp. 80-85.
 • Stephenson, J. “Investigators seeking new ways to stem rising tide of resistant fungi. Journal of the American Medical Association 277(1):5-6, Jan. 1, 1997.
 • Walker, M., D.P.M., Olive leaf extract, Natures Antibiotic, Garden City, N.Y. Kensington Books 1997.
 • Petkov V, Manolov P. Pharmacological analysis of the iridoid oleuropein. Arzneim-Forsch (Drug Res.) 22 (9), 1476—1486, 1972.
 • Walker M. Olive leaf extract. The new oral treatment to counteract most types of pathological organisms. Explore! Volume 7, Number 4, 1996. Explore? Publications, PO Box 1508, Mt Vernon, WA 98273, USA.

Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τις σημαντικές αυτές γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας στην αρθρογράφο, ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, BSc. , N.D. Φυσικοπαθητικό
naturopathyingreece.wordpress.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *