Η μαστίχα στην υπηρεσία της υγιείας, αλλά και της ομορφιάς

i-mastiha-tis-hiou-stin-ypiresia-tis-ygieias-alla-kai-tis-omorfias

Μαστίχα: Άρωμα υγείας και ομορφιάς

Γνωρίστε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική δράση της μαστίχας Χίου στις διάφορες παθήσεις και τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην περιποίηση του δέρματος.

Οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου έγιναν από τον Ιπποκράτη (5ος αι. π.κ.χ.) και συνεχίζονται και στους επόμενους αιώνες από γιατρούς, φαρμακοποιούς και βοτανολόγους (Διοσκουρίδης, Ορειβάσιος, Αέτιος Γαληνός, Πηλινός).

Σήμερα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ιστορικά καταγεγραμμένες ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας της Χίου.

Τα αποτελέσματα από τις πιο πρόσφατες και σημαντικές ερευνητικές μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας παρουσιάζουν οι Αλέξανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσ. Νίκαιας, Κωνσταντίνος Ντάμπος, διδάκτωρ Γαστρεντερολόγος Γεν. Νοσοκομείου Χίου, Νικόλαος Ανδρικόπουλος, καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε και Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο

Φάρμακο για τις πεπτικές παθήσεις

Η μαστίχα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσος Κρον, δυσπεψία κ.ά.).

Οι μελέτες που διεξήγαγαν αρχικά Βρετανοί ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ (1998) και στη συνέχεια πολλοί ακόμα επιστήμονες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ακόμα και ένα γραμμάριο μαστίχας ημερησίως (που θα χορηγείται επί δύο εβδομάδες) είναι ικανό να καταστείλει τη δράση του κύριου υπεύθυνου για το έλκος «ελικοβακτηριδίου του πυλωρού».
Δείτε και Μαστίχα Χίου: Φυσικό προϊόν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού!

Επίσης θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα από μελέτη που διεξήχθη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου ως προς την ευεργετική δράση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον δρα Κ. Ντάμπο γαστρεντερολόγο:

«Για τρεις εβδομάδες 54 ασθενείς έπαιρναν ένα γραμμάριο μαστίχας την ημέρα και, παράλληλα, ο ίδιος αριθμός ασθενών λάμβανε εικονικό φάρμακο. Το 75% των ασθενών που πήραν τη μαστίχα είχαν σημαντική βελτίωση (π.χ. υποχώρησε ο πόνος στο στομάχι, οι καούρες κ.ά.), ενώ μόνο το 41% των ασθενών που πήραν εικονικό φάρμακο σημείωσε βελτίωση.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι 100.000.000 άνθρωποι πάσχουν από δυσπεψία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η φαρμακευτική θεραπεία της είναι συνήθως αναποτελεσματική, γίνεται φανερό ότι η χρήση της μαστίχας μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των δυσπεπτικών ενοχλημάτων τον 21ο αιώνα». 

Δείτε και Τα έντεκα »γιατί» του στομαχόπονου 
Γιατροσόφια με… οδηγίες για γερό στομάχι 
Σπιτικές λύσεις για τις καούρες 
Δυσπεψία και Βότανα! 

και όλα αυτά τα λύνει το μαγικό φάρμακο: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα ύστερα από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας και σε ασθενείς που πάσχουν από τη χρόνια νόσο του Crohn (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

Η κλινική μελέτη διεξήχθη στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Νίκαιας υπό το διευθυντή του τμήματος δρα Ι. Τριανταφυλλίδη, με την εργαστηριακή υποστήριξη του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου υπό τον καθηγητή Ν. Ανδρικόπουλο.

Δείτε και Νόσος του Crohn: Τι είναι – Αιτίες. 
Νόσος Crohn: η διατροφική απάντηση για αντιστροφή της 
Αντιμετώπιση της νόσου του Crohn: Μια διαφορετική προσέγγιση! 

Να θυμάστε πάντα την συμβολή της μαστίχας στο πεπτικό, διότι έχει επεκτάσεις σε ολόκληρη τον οργανισμό μας, καθώς από εκεί ξεκινά η καλή υγιεία: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Και τις παθήσεις των δοντιών και των ούλων

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται από την αρχαιότητα με τη στοματική υγιεινή, καθώς αναφέρεται σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια κατά των παθήσεων των δοντιών και των ούλων.

Το 17ο αιώνα ο γιατρός Παύλος ο Αιγινήτης κατέγραψε και την πρώτη συνταγή με βάση τη μαστίχα για την παρασκευή οδοντόπαστας.

Η σύγχρονη έρευνα επιβεβαιώνει ότι το μάσημα μαστίχας, σε αντίθεση με τις κοινές τσίχλες, προκαλεί μεγαλύτερη διέγερση σάλιου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και την αύξηση της αίσθησης φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα.

Επιπλέον, όπως απέδειξαν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις οδοντιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (1985), Meikai Ιαπωνίας (2003), Ege university Σμύρνης (2004) και σε τρία ακόμα πανεπιστήμια της Τουρκίας (2005), η συστηματική χρήση της μαστίχας Χίου περιορίζει το σχηματισμό οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Στα συμπεράσματα των μελετών καταγράφεται ότι η μαστίχα (ως φυσική τσίχλα) παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αντιμικροβιακή δράση που συναγωνίζεται αυτή των αντιβιοτικών.
Δείτε και Οι ευεργετικές ιδιότητες του Σάλιου, η Ξηροστομία και η Μαστίχα

Θυμηθείτε λοιπόν τα άρθρα στα οποία σας προτείνω πάντα την λύση της θαυματουργής μαστίχας, καθώς γνωρίζω πολύ καλά την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό και με άλλα φυσικά προϊόντα: Περιοδοντίτιδα & ουλίτιδα: Αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους

Ασπίδα στις καρδιοπάθειες

Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετάται η χρήση της μαστίχας στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Οι μελέτες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και από τη Γαστρεντερολογική Κλινική «Άγιος Παντελεήμονας» του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξάγουν την έρευνα, τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας (π.χ. πολυφαινόλες κ.ά.) και αυτό του σάλιου που εκκρίνεται κατά τη μάσησή της παρεμποδίζουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, δηλαδή προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες.

Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνουν την HDL «καλή» χοληστερόλη και μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης.

Δείτε περισσότερα: Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει την ευεργετική δράση της μαστίχας στη χοληστερίνη

Δείτε και Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 
Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών! 

Στην υπηρεσία της ομορφιάς

Την πρώτη συνταγή για κρέμα προσώπου, η οποία περιείχε ανάμεσα σε άλλα και μαστίχα, κατέγραψε ο προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ενώ ήδη από τον 4ο μ.κ.χ. αιώνα η μαστίχα χρησίμευε σαν αντηλιακό και προστάτευε από εγκαύματα που μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο.
«Τροφή»: Θυμηθείτε λοιπόν τα αντηλιακά που σας προτείνω έχουν ΚΑΙ μαστίχα στα συστατικά τους!!! Τυχαίο;

Όμως η ευεργετική δράση της μαστίχας στην επιδερμίδα έχει εντοπιστεί και από τους σύγχρονους ερευνητές. Τα αποτελέσματα σχετικών δημοσιεύσεων αποκαλύπτουν ότι το μαστιχέλαιο παρουσιάζει εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα, γι αυτό και χρησιμοποιείται ως βασικό στοιχείο στις κρέμες προσώπου και άλλων καλλυντικών.

Επίσης, το μαστιχόνερο είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείται ως ενυδατική και τονωτική λοσιόν.
Δείτε και Φτιάχνουμε μαστιχόλαδο! 
Φτιάξε Μαστιχόνερο για βαθιά ενυδάτωση!

και προσοχή, όταν λέμε καλλυντικών, δεν εννοούμε τα χημικά δηλητήρια του εμπορίου.. Επιτέλους υπάρχουν πολύ αξιόλογες εταιρίες που χρησιμοποιούν ότι πιο φυσικό υπάρχει και είναι ΚΑΙ ελληνικές, για να στηρίζουμε και κάτι δικό μας από την μία, που δεν θα μας δηλητηριάζει από την άλλη, επιτέλους: Τα καλλυντικά που περιέχουν κρυφές και βλαβερές ουσίες
Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά.
Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα από σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Κυτταρικού Πολαπλασιασμού και Γήρανσης του Ινστιτούτου Βιολογίας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τα οποία αποδεικνύουν ότι η μαστίχα Χίου και τα εκχυλίσματά της παρουσιάζουν αξιοσημείωτες επουλωτικές ιδιότητες, βοηθώντας παράλληλα στην ανάπλαση της επιδερμίδας και στη σύνθεση κολλαγόνου.
Δείτε και Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις

Αυτό το ξέρατε;

*Η μαστίχα Χίου είναι μια ρητινώδης αρωματική ουσία που προέρχεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae, η οποία στη συνέχεια ξηραίνεται με τον αέρα και παίρνει τη μορφή μικρών διαφανών κρυστάλλων. Η αρχική γεύση της είναι μάλλον πικρή. Φεύγει όμως σύντομα και να παίρνει το γνωστό μοναδικό της άρωμα.

*Τα μαστιχόδενδρα φυτρώνουν και αλλού, όμως μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου παράγουν μαστίχα.

*Οι πολυφαινόλες και μερικά από τα τερπένια (που περιέχονται στη σύσταση του μαστιχόδενδρου) είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τον οργανισμό από τις οξειδώσεις, ενώ το μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο της μαστίχας) έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση.

*Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Οι πολλαπλές της χρήσεις 

*Στη διατροφή χρησιμοποιείται ως «μασητικό προϊόν», γλυκό του κουταλιού «υποβρύχιο», μπαχαρικό, και ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ποτών.

*Στην ιατρική έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις. Η μαστίχα και το παράγωγό της κολοφώνιο χρησιμοποιούνται και στη χειρουργική για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας.

*Στην οδοντιατρική το μάσημα της μαστίχας συμβάλλει στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων, στην καταπολέμηση της κακοσμίας, της ξηροστομίας και του σχηματισμού πλάκας. Επίσης αποτελεί πρώτη ύλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας, διαλυμάτων πλύσης.

*Στην κοσμετολογία η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια κ.ά., καθώς καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα και της χαρίζει φυσική λάμψη.

«Τροφή»

Εμπιστευτείτε την, λοιπόν, είτε πρόκειται για στοματίτιδα, περιοδοντίτιδα, αμυγδαλίτιδα, οισοφαγίτιδα, όλες οι στομαχικές διαταραχές, όπως: Καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μετεωρισμός, τυμπανισμός, αέρια, έλκος, ελικοβακτηριδίο του πυλωρού και εντερικές διαταραχές, όπως:

Διάφορες κολίτιδες, βελτιώνει την υγιεία των εντέρων και δρα μέχρι και εναντίων των αιμορροΐδων!! Η Μαστίχα Χίου είναι γνωστή και για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει…

Έτσι έχω φροντίσει και έχω εξασφαλίσει για όσους την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου, σε ιδιαίτερα ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ. 

Αυτό που πρέπει να έχει κατά νου ο υποψήφιος αγοραστής είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ

Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
www.womenonly.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *