Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Τ

i-mageia-ton-vammaton-o-rolos-tous-stin-ygeia-t

Τι είναι βάμματα  
Τα βάμματα αποτελούν υψηλής συγκέντρωσης εκχυλίσματα βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα. Η αλκοόλες έχουν τη δυνατότητα να εκχυλίζουν κυρίως τα αλκαλοειδή και φλαβονοειδή συστατικά των βοτάνων τα οποία έχουν κυρίως κατευναστικές ή διεγερτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες με ενδείξεις όπως το άγχος, η αϋπνία και το άλγος (π.χ. πονοκέφαλος, κράμπες εμμήνου ρύσεως) ή ιώσεις και μολύνσεις (κρύωμα, γρίπη κλπ). Τα βάμματα παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των λοιπών φυτικών σκευασμάτων όπως έγχυμα, σιρόπι κλπ. λόγω 2 κυρίως γεγονότων:

Η αλκοόλη λόγω υψηλής συγγένειας με τις εκχυλιζόμενες ουσίες, προσφέρεται για την παρασκευή συμπυκνωμένων θεραπευτικών σκευασμάτων ενώ δρα ταυτόχρονα και σαν συντηρητικό, αποδίδοντας μεγάλο χρόνο ζωής στο προϊόν (2- 5 έτη ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης όπως η θερμοκρασία, η έκθεση στην ακτινοβολία κλπ.). Τα βάμματα εξάλλου μπορούν να τροποποιηθούν σε ισχύ κατά τη χρήση τους μια και αυτή γίνεται συνήθως κατόπιν αραίωσης σε ζεστό νερό , χυμό (για βελτίωση της επίγευσης) ή και σε άλλα αφεψήματα για επίτευξη συνδυασμού ευεργετικών ιδιοτήτων στη βοτανοθεραπεία.

Η συνηθέστερη βάση που χρησιμοποιείται είναι το αλκοολούχο διάλυμα αιθανόλης όπως είναι η βότκα, το τζιν ή το λευκό ρούμι σε συγκέντρωση 40-50%. Συχνά συστήνεται η παρασκευή ενός πιο ήπιου προϊόντος με χρήση διαλύματος αιθανόλης 25% που παραλαμβάνεται με ανάμιξη ενός μέρους καθαρής αιθανόλης με τρία μέρη νερού.  Το θεραπευτικό βότανο που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή  ανάλογα με την πρόσβαση σε πρώτη ύλη, ωστόσο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η σχετική αποστείρωση από παθογόνους μικροοργανισμούς.Αποθηκεύστε τα βάμματα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα τους και επηρεάζουν αρνητικά την δράση τους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !! 

Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενα άρθρα:
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β
Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Σ

Και συνεχίζουμε με τις 

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Τ

Ταραξάκο (Taraxacum officinale): Δραστικές ουσίες: γλυκοσίδες, καροτινοειδή , τερπενοειδή, χολίνη. Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός του στελέχους περιέχουν μια πικρή ουσία τη λακτοπικρίνη καθώς και τανίνες, ινσουλίνη και καουτσούκ. Τα φύλλα του είναι πολύ πλούσια σε άλατα, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη A, B, C και D και μαγνήσιο. Οι ιδιότητες του ταραξάκου είναι διουρητικές (έχει ασφαλή διουρητική δράση), ωφελεί σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, σε αυξημένο ουρικό οξύ, σε λιθιάσεις του ουροποιητικού και λοιμώξεις ή παθήσεις της ουρήθρας, της κύστης και των νεφρών. Με την πολλή διούρηση μειώνεται το κάλιο. Η περιεκτικότητα του ταραξάκου σε κάλιο αντισταθμίζει την απώλεια. Η δράση των φύλλων είναι κυρίως τονωτική του συκωτιού και του πεπτικού. Η κύρια δράση της ρίζας είναι ηπατοτονωτική και χολαγωγός (πολύ περισσότερο από την καλέντουλα), καλό για αδυνάτισμα. Είναι έξοχο ορεκτικό λόγω των πικρών ουσιών που περιέχει, βελτιώνει τη λειτουργία της πέψης, προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών και ωφελεί σε όλες τις πεπτικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, διάρροια, κολίτιδες, ακόμα και έλκος στομάχου και στις ελκώδεις φλεγμονές των εντέρων ενώ θεωρείται ως ήπιο καθαρτικό 6-8 ώρες μετά από τη χρήση του. Θεωρείται πως καθαρίζει το αίμα και αποτελεί ιδανικό μέσο για αποτοξίνωση ενώ το αφέψημα της ρίζας και η κατανάλωση νωπών φύλλων σε σαλάτα είναι τονωτικό του οργανισμού. Η κατανάλωση της πικραλίδας μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, τα επίπεδα του σακχάρου και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εμποδίζει τη συγκέντρωση αθηρωματικών πλακών και την αρτηριοσκλήρυνση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Όταν έχουμε λάσπη και άμμο στην χολή τα καθαρίζει σε πολλές περιπτώσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχουν αποδοθεί στο ταραξάκο και πολλές αφροδισιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με αυτές, τονώνει τη γενετήσια ορμή και βελτιώνει την ερωτική διάθεση.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Απαγορεύεται σε άτομα που έχουν χαμηλή νεφρική λειτουργία και σε κολικό νεφρού.
Δείτε και Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοράδικο – το θεραπευτικό! 
Ένα ισχυρό τονωτικό για συκώτι και αίμα με ταραξάκο-πικραλίδα 
Φτιάχνουμε βάμμα αγριοράδικου (ταραξάκο)

Τζίνσενγκ (Panax ginseng): Η ρίζα της ζωής !! Το όνομα τζίνσενγκ (Ginseng) έχει κινέζικη προέλευση, σημαίνει ανθρώπινη ρίζα και αναφέρεται στα χαρακτηριστικό διχαλωτό σχήματα αυτής της ρίζας που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια. Η λατινική ονομασία του τζίνσενγκ είναι panax που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, υπάρχουν φυσικές ουσίες που προέρχονται από φυτά όπως το τζίνσενγκ, τα οποία έχουν μεταξύ άλλων και αντιγηραντικές ιδιότητες. Το τζίνσενγκ είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για όλες τις ασθένειες, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen», που σημαίνει «σαν άνθρωπος», επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Οι Ινδιάνοι απέδιδαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες. Το θεωρούσαν μάλιστα βότανο της αγάπης και το έτριβαν στο σώμα και στα ρούχα τους, προκειμένου να φέρουν πίσω τη χωρισμένη σύζυγό τους.
Οι ιδιότητές του: Η «ρίζα της ζωής» σίγουρα δεν αποτελεί θαυματουργό φάρμακο για όλα τα προβλήματα υγείας, ωστόσο συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά βότανα της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται
Φυσικό τονωτικό: Βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη σωματική και ψυχική κόπωση. Αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, βελτιώνει την αντοχή και φέρνει τον οργανισμό στη μέγιστη απόδοσή του. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την αντίσταση στις λοιμώξεις και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατονίας σε ηλικιωμένους και σε αρρώστους με χρόνιες ασθένειες, καθώς και της αδυναμίας που σχετίζεται με την ανορεξία, την αϋπνία και το στρες.
Διεγερτικό εγκεφάλου: Θεωρείται ότι ενισχύει την πνευματική απόδοση. Ειδικότερα, τονώνει τις νοητικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.
Αντικαταθλιπτικό: Στην κινεζική και την κορεατική εναλλακτική ιατρική, η ρίζα του τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό. Προάγει την ευεξία και βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει τις συνθήκες έντονου στρες.
Αφροδισιακό: Πιστεύεται ότι ενισχύει σημαντικά την ερωτική διάθεση και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Βοήθημα για τον διαβήτη: Θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας τη διαδικασία απελευθέρωσης ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Καρδιοτονωτικό: Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και ρίχνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, που προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, επειδή ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, στην εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το σύνδρομο των κρύων άκρων.
Προσαρμογόνο: Ανήκει στα φυτά που προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Με απλά λόγια, η δράση του προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. έλλειψη ενέργειας, ψυχική κόπωση κ.ά.).
Αποχρεμπτικό: Τα φύλλα του φυτού δρουν ως αποχρεμπτικό.
Δείτε και Τζίνσενγκ – Πανάκεια (Ginseng – Panax) η ρίζα της ζωής! 
Κρόκος και τζίνσενγκ απογειώνουν τη λίμπιντο!

Τίλιο ή φλαμούρι (Tilia europaea): Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους.
Δείτε και Τίλιο – Φλαμούρι – Tilia europaea: Ιδιότητες

Τριβόλι (Tribulus Terrestris): Το βότανο της τεστοστερόνης. Το βότανο αυτό που μας χάρισε η φύση δίνει λύση σε πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την σεξουαλική υγεία ανδρών και γυναικών. Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αφροδισιακά, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Περιέχει, κυρίως στα φύλλα του, την στεροειδή σαπωνίνη Protodioscin, η οποία βρίσκεται και στα φυτά Trigonella και Dioscorea και αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η DHEA (dehydroepiandrosterone). Οι σχετικές φυτοχημικές έρευνες είχαν αρχικώς ξεκινήσει στην Βουλγαρία και Ρωσία και σήμερα, οι περισσότερες εργασίες επί του προκειμένου, προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και τη Βουλγαρία.
Στους άνδρες: Προκαλεί την έκκριση τεστοστερόνης αυξάνοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, βοηθά στην σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, στην στυτική δυσλειτουργία την πρόωρη εκσπερμάτιση, και βελτιώνει τη λειτουργία του προστάτη και καταπολεμά την γυναικομαστία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ονομαστεί το φυσικό βιάγκρα.
Στις γυναίκες: Τονώνει την σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία, βοηθάει σε περιπτώσεις προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, στη ρύθμιση των ορμονών στην περίοδο και στην εμμηνόπαυση, μειώνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτή όπως: αϋπνία, υπερένταση, άσχημη διάθεση, πόνος στην κοιλιακή χώρα, υπερευαισθησία και υπεραιμία χωρίς να προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Έχει και αντικαταθλιπτικές, αντιυπερτασικές, χωνευτικές, αποτοξινωτικές, βοηθά στη δόμηση των μυών, αυξάνει τη ζωτικότητα του οργανισμού, βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν στο ουροποιητικό σύστημα όπως η δυσουρία, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει τα νεφρά από πυοσφαίρια και αιμοσφαίρια, βοηθάει σε περιπτώσεις υπερτάσεως. Χρησιμοποιείται επίσης: σε περιπτώσεις ιλίγγου και πονοκεφάλων, νευρικών διαταραχών, δυσκοιλιότητας, υψηλής χοληστερόλης, κοινών κρυολογημάτων, του άσθματος, του βήχα, στην αποβολή του φλέγματος αλλά και σε δερματικές παθήσεις όπως: η ψωρίαση και ο έρπης αλλά και σε οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η επιπεφυκίτις.
Μίγματα των διαφόρων ενώσεων που βρέθηκαν στους καρπούς, τους μίσχους και τις ρίζες του φυτού διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως η ανικανότητα και η χαμηλή λίμπιντο, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Βοηθά ακόμα στη βελτίωση της κινητικότητας του σπέρματος και την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η κινητικότητα του σπέρματος και η ικανότητα του σπέρματος να διεισδύσει στο ωάριο παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμοποίηση του. Πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο L.Setiawan Airlangga στην Ινδονησία, ερεύνησε τις επιπτώσεις της λήψης Tribulus Terrestris σε άνδρες με πρόβλημα υπογονιμότητας. Μια δόση των 500mg, τρεις φορές ημερησίως, για 30 ημέρες, αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση της κινητικότητας του σπέρματος.

Το Τριβόλι αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Η αύξηση του επιπέδου της τεστοστερόνης μειώνει το χρόνο που χρειάζονται οι μύες να ανακτήσουν δύναμη και ενισχύει την πρωτεϊνική σύνθεση. Επιπλέον, ευνοεί τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου του αζώτου. Ο συνδυασμός αυτών των λειτουργιών συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Το τριβόλι πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και από άτομα: με καρδιακά προβλήματα, έλκος στομάχου ή ηπατικές διαταραχές.
Δείτε και Τριβόλι: Το Ελληνικό Βότανο Viagra (Βιάγκρα)

Τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο (foenum-graecum): Μαλακτικό, Χωνευτικό, Αντιοξειδωτικό, Αναιμία, Σάκχαρο, Αυξάνει τη ροή γάλακτος, Πόνους περιόδου .
Τo Fenugreek (τριγωνέλλα) είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό στη Μεσόγειο, που έχει θεραπευτική δράση κατά του διαβήτη και επίσης είναι αποτελεσματικό, για τη μείωση του σωματικού βάρους. Το εκχύλισμα από αυτό το φυτό, που επιστημονικά ονομάζεται Trigonella foenum-graecum, μπορεί και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου και διευκολύνει την απώλεια βάρους σε αυτούς που κάνουν δίαιτα. Στους διαβητικούς, η λήψη του μειώνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου βοηθώντας τον οργανισμό να διαχειρίζεται ευκολότερα την τροφή, εκκρίνοντας λιγότερη ινσουλίνη. Κάνει δηλαδή οικονομία στην ινσουλίνη και αυτό φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, επειδή μειώνει την αντίσταση που έχουν οι ιστοί σε αυτήν. Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει το φαύλο κύκλο που υπάρχει στους διαβητικούς: αύξηση σακχάρου-περισσότερη ινσουλίνη-υπογλυκαιμία-περισσότερη τροφή-αύξηση βάρους. Με λίγα λόγια το Fenugreek βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων το έχει αποδεχτεί και προτείνεται η λήψη του από τους διαβητικούς. Επίσης χρήσιμο είναι και για όσους έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση που απασχολεί το 20% του πληθυσμού και αφορά σε αυτούς που έχουν σάκχαρο νηστείας από 100 έως 125.
Στον θηλασμό: Συμπεριλάβετε βάμμα τριγωνέλλας στη διατροφή σας. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος και τονώνει την ανάπτυξη των ιστών του μαστού.
Στον διαβήτη: Το βάμμα τριγωνέλλας βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την ανάγκη ινσουλίνης στον οργανισμό.
Στην χοληστερίνη: Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, τα άτομα με προβλήματα χοληστερόλης μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το βότανο. Η Τριγωνέλλα «δαμάζει» την αφομοίωση της χοληστερόλης και μειώνει την ποσότητα που παράγει το ήπαρ.
Στην γυναικολογία: Οι ειδικοί λένε λένε ότι η τριγωνέλλα δίνει ενέργεια, βοηθά στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών και μειώνει τους πόνους της περιόδου.
Στη δερματολογία: Για τις φλεγμονές του δέρματος, όπως αποστήματα, εγκαύματα, κοψίματα, έκζεμα, και ουρική αρθρίτιδα, η Τριγωνέλλα είναι εξαιρετικό καταπραϋντικό. Λειτουργεί ως μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία για όλα γενικά τα δερματικά προβλήματα.
Στην Κίνα χρησιμοποιούν τους σπόρους του φυτού, τους οποίους θεωρούν αφροδισιακούς και θερμαντικούς για τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό ίσως οφείλεται στις στεροειδείς σαπωνίνες που περιέχουν που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες σεξουαλικές ορμόνες. Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν εκτός από τις στεροειδείς σαπωνίνες (κυρίως διοσγενίνη), 30% κολλώδεις ουσίες (πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης), 20% πρωτεΐνες, χολήνινη, αλκαλοειδή, 8% έλαια, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β και C.
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό. Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως τραύματα, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και όγκοι. Η τριγωνέλλα δρα επίσης ως καθαρτικό, λιπαίνει το έντερο, και μειώνει τον πυρετό. Επίσης βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου του αίματος και σε περιπτώσεις άσθματος και ιγμορίτιδας μειώνοντας τις βλέννες.
Η τριγωνέλλα προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι καλό για τα μάτια και για φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν το λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί δρα διεγερτικά στη μήτρα.
Δείτε και Τριγωνέλλα – Fenugreek: Η Ελληνική χλόη – γραικόχορτος

Τροπαίολο ή καπουτσίνος (Tropaeοlum majus): Ένα από τα 3 πιο ισχυρά αντιβιοτικά της φύσης. Το τροπαίολο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, που σε αντίθεση με τα ορθόδοξα αντιβιοτικά, δεν βλάπτει την εντερική πανίδα. Έγχυμα από τα φύλλα χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, το τροπαίολο συντελεί στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι σπόροι έχουν καθαρτική δράση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, πού βρίσκεται στα φύλλα, πριν την άνθηση. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του πιπεριού για τους πάσχοντες από έλκη στους οποίους απαγορεύεται το πιπέρι. Αλλά να γίνεται χρήση με μέτρο.

Τσιμιτσιφούγκα ή βοτρυοειδής κορίανδρος (black cohosh): Η Τσιμιτσιφούγκα (Cimicifuga Racemosa) ή βοτρυοειδής κορίανδρος είναι πολύ γνωστό βότανο στην αντιμετώπιση νευρικών, μυϊκών πόνων και αρθρίτιδας. Χρήσιμο μέρος είναι η αποξηραμένη ρίζα του. Δρα ως εμμηναγωγό, αντισπασμωδικό, εξομαλυντικό και ηρεμιστικό (χάρη στην ανεμωνίνη). Ασκεί ισχυρότατη επίδραση σαν χαλαρωτικό και εξομαλυντικό του γυναίκειου γενετικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις επώδυνης ή καθυστερημένης εμμηνορρυσίας. Ανακουφίζει τις κράμπες στις ωοθήκες και στην μήτρα. Είναι ρυθμιστικό της φυσιολογικής ορμονικής δραστηριότητας. Επίσης είναι γνωστή η χρήση του κατά των πονοκεφάλων και του βουητού των αυτιών. Λόγω του σαλικυλικού οξέος που περιέχει έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας, και ισχιαλγίας. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 2 γραμμάρια ρίζα τσιμιτσιφούγκα ημερησίως.
Δείτε και Βότανα για τα γυναικολογικά και την εμμηνόπαυση.

Τσουκνίδα (Urtica dioica): Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, η τσουκνίδα θεραπεύει 61 ασθένειες. Συνοπτική αναφορά των παθήσεων που αντιμετωπίζει η τσουκνίδα: κυκλοφοριακή συμφόρηση, βήχα, φυματίωση, βρογχίτιδα, πνευμονική συμφόρηση, λαρυγγίτιδα, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, απώλεια της μυϊκής δύναμης, παράλυση, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, εποχιακές αλλεργίες, άσθμα, νευρολογικές διαταραχές, ισχιαλγία, νευραλγία, τριχόπτωση, πιτυρίδα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, πέτρες στα νεφρά, αύξηση της παραγωγής ούρων, εσωτερική αιμορραγία, υπερβολική εμμηνόρροια, αιμορροΐδες, έλκη, διάρροια, δυσεντερία, εξωτερική αιμορραγία, ρινορραγία, έκζεμα, ακμή, τσιμπήματα εντόμων, ανεμοβλογιά, ουρολοίμωξη, λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, αύξηση γαλουχίας, PMS εμμηνόπαυση, αναιμία, κόπωση, εγκαύματα και ζεμάτισμα, διόγκωση προστάτη, καθαριστής του αίματος, για μεταβολικές διαταραχές, πυρετό, μειώνει το σάκχαρο του αίματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, για ουλίτιδα και σκορβούτο.
Δείτε και Τσουκνίδα – Ιδιότητες και συνταγή τσουκνιδόσουπας!
Τσουκνίδα: Το φυτό με τις 60 διαφορετικές ιδιότητες
Καθαρίστε το αίμα σας και προστατέψτε το συκώτι με τσουκνίδα
Ρόφημα τσουκνίδας για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.