Η επανάσταση στην διατροφή μας ξεκινάει από το σχολείο!

i-epanastasi-stin-diatrofi-mas-xekinaei-apo-to-sholeio

Πρωτοβουλία σχολικών λαχανόκηπων
Να κάτι σε αυτή την χώρα που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον: Εκατοντάδες σχολικοί λαχανόκηποι έχουν «ξεφυτρώσει» στις αυλές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και χάρη στην πρωτοβουλία και το κέφι δασκάλων, παιδιών και γονιών πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Είχαμε το προνόμιο να συναντήσουμε δύο από τα ομορφότερα παραδείγματα αστικών σχολικών λαχανόκηπων στον A’ Νηπιακό Σταθμό Αγίου Ιωάννη Ρέντη και στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Εκεί, δάσκαλοι, γονείς και παιδιά δημιούργησαν και συντηρούν τον λαχανόκηπο του σχολείου τους συμμετέχοντας «όλοι επί ίσοις όροις», όπως τονίζει o Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μπαμπάς, εθελοντής κηπουρός.

i-epanastasi-stin-diatrofi-mas-xekinaei-apo-to-sholeio

Ο Πανγιώτης Παπαδόπουλος, εθελοντής κηπουρός, πηγαίνει στον κήπο με τις κόρες του μέχρι και το Σάββατο το πρωί για να ποτίσουν τα λαχανικά αν χρειαστεί!

«Πώς σας ήρθε να ξεκινήσετε μια τέτοια ιδέα;» ρωτήσαμε την Χριστίνα Καρκάνη, δασκάλα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, όπου στα ελάχιστα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα της αυλής τους τα παιδιά συντηρούν μεγάλη ποικιλία από εποχικά λαχανικά, αλλά και ελληνικές ποικιλίες από κουκιά, ρεβίθια, λούπινα.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί με τα παιδιά για να τους μάθουμε τα ξεχασμένα ελληνικά φυτά…
«Θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί με τα παιδιά για να τους μάθουμε τα ξεχασμένα ελληνικά φυτά, αλλά και να τα βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με όλα τα στάδια παραγωγής της τροφής τους. Έτσι μαθαίνουν σιγά-σιγά ότι η φρεσκοκομμένη σαλάτα και τα βραστά παντζάρια από τον κήπο είναι φαγητό», μας εξηγεί η δασκάλα όσο ετοιμάζει τη μαρουλοσαλάτα (από τον κήπο τους) που θα συνοδέψει το μεσημεριανό φαγητό των μαθητών.

Στον Α’ Νηπιακό Σταθμό Αγ. Ιωάννη Ρέντη, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή δασκάλων, γονιών, αλλά και παππούδων (που θυμούνται πολύ καλά ότι η γη παράγει την τροφή και όχι η βιομηχανία), οι μαθητές τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς τρώνε κάθε μέρα ντοματοσαλάτα από τις ντομάτες που μαζεύουν μόνοι τους από τον κήπο τους. «Με ρωτάνε οι γονείς τι κάνω και τα παιδιά τους τρώνε εδώ τα φασολάκια. Τίποτα δεν κάνω, μόνα τους τα κάνουν όλα. Εκείνα τα φυτεύουν, εκείνα τα μαζεύουν και μου τα φέρνουν. Εγώ απλά τους τα μαγειρεύω», λέει η μαγείρισσα που καθημερινά ετοιμάζει φαγητό για εκατοντάδες παιδιά όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου Ρέντη.
Δείτε πως να τα καταφέρνετε μόνοι σας: Πως να “ξεγελάσετε” το παιδί σας και να το γεμίσετε αντιοξειδωτικά! 
Γιατί μπορείτε να το εκπαιδεύσετε όπως και εσάς τους ιδίους, ώστε να μην άλλα λέτε και άλλα κάνετε: Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να αγαπά τις υγιεινές τροφές.

i-epanastasi-stin-diatrofi-mas-xekinaei-apo-to-sholeio

Στους σχολικούς λαχανόκηπους συμβαίνει ήδη μια πελώρια επανάσταση:
τα παιδιά (η επόμενη γενιά καταναλωτών τροφής δηλαδή!) μαθαίνουν να φυτεύουν, να τσαπίζουν, να ποτίζουν και να συγκομίζουν (άρα να παράγουν) φρέσκια, καθαρή τροφή εποχής, χωρίς χημικά που δηλητηριάζουν την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Δείτε και Μυστικά του Εδάφους (Μέρος II) – Η χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι πιο επικίνδυνη κι από την ραδιενέργεια
Υπάρχουν και τα Οικολογικά φυτοφάρμακα!
Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία: Φυσική καλλιέργεια και υγιεία!

Συμμετέχοντας σε κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής έστω μέρους της τροφής τους, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές ξεκινώντας από τα πιο απλά: να αναγνωρίζουν τα φρέσκα λαχανικά ως τροφή και να ξεχωρίζουν την εποχικότητά τους. Το χειμώνα τρώμε μαρούλια, παντζάρια, μπρόκολα και σπανάκι και το καλοκαίρι ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές. Τόσο απλά και τόσο καθαρά!
ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ νιώθω σαν να «πιάνει τόπο» το ιστολόγιο. Εύχομαι από καρδιάς η πρωτοβουλία να πιάσει τόπο, ώστε οι επόμενες γενιές να μην είναι σαβουροφάγοι όπως εμείς: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

«Τι παραπάνω χρειάζεστε;», ρωτάμε τους δασκάλους.
«Να έρθουμε σ’ επαφή με άλλα σχολεία που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε λαχανόκηπους ή με σχολεία που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν».

Δικτύωση επιθυμούν οι δάσκαλοι. Δικτύωση και αλληλεπίδραση. Γιατί πιστεύουν το έργο που κάνουν και θέλουν να το αναπτύξουν περισσότερο, να το εξελίξουν, να το διευρύνουν και να πολλαπλασιάσουν τα αποτελέσματά του. Επειδή και σε αυτή την περίπτωση: όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά, για όλους!
Και φυσικά, μεγάλη προσοχή στους σπόρους: Το πολιτικό παιχνίδι γύρω από τους παραδοσιακούς σπόρους  
Γενετικά Τροποποιημένοι Σπόροι. 
Οπότε ΣΩΣΤΕ… ΚΡΥΨΤΕ… ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ !!!
Δείτε και Τι σπόρους να φυτέψεις και που μπορείς να τους βρεις 
Σπορείο φύτευσης: Οικολογικό και ανακυκλώσιμο

Κάντο και εσύ στο σχολείο σου!

Επικοινώνησε μαζί μας στο 210 3806374 & 375 και θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε από κοντά την πρωτοβουλία σχολικού λαχανόκηπου που έχεις ήδη ξεκινήσει ή αυτή που θέλεις να ξεκινήσεις.

Δείτε και Αντίσταση στο σύστημα φυτεύοντας παντού λαχανόκηπους (καταπληκτικό βίντεο)!! 

Οι σπόροι ταξιδεύουν στην Αθήνα: Κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά 

Ένα μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής 

Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι σαν έχεις δικά σου «λεφτά» 

Καλλιεργήστε τρόφιμα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας! 

Συγκαλλιέργειες για μεγαλύτερη απόδοση των φυτών σας 

Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών! 

Βασικές οδηγίες για τη συγκομιδή σπόρων! 

Ημερολόγιο σποράς και φυτέματος λαχανικών και εποχή συγκομιδής τους ανά μήνα.

Έλενα Δανάλη για το www.greenpeace.org
Το είδα: www.ftiaxno.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *