Χαλκός: Συμβάλλει στην αντιοξείδωση, την παραγωγή ενέργειας, προφυλάσσει οστά-αγγεία

 halkos-symvallei-stin-antioxeidosi-tin-paragogi-energeias-profylassei-osta-aggeia

Χαλκός: Συμβάλλει στην αντιοξείδωση, την παραγωγή ενέργειας, προφυλάσσει οστά-αγγεία

Ένα βασικό συστατικό πολλών ενζύμων, ο χαλκός, παίζει ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών διεργασιών συμπεριλαμβανομένων, χρήση του σιδήρου, εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού, και στην παραγωγή της χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη για το δέρμα και τα μαλλιά.

Ο χαλκός βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ήπαρ και σε μικρότερες ποσότητες στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά και στο σπλήνα. Απαιτείται για την επινεφριδιακή παραγωγή ορμονών, την παραγωγή θυροειδικών ορμονών, τον μυϊκό τόνο, την αναπαραγωγή, την ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων, την επισκευή ιστού, τη χρώση μαλλιών και δέρματος, τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του χαλκού αυξάνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις και το ποσοστό θανάτων από αυτές. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ακόμη και η πολύ μικρή ανεπάρκεια χαλκού στον άνθρωπο, μειώνει σημαντικά, τόσο τον αριθμό των ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων (είδος λευκών αιμοσφαιρίων) στην περιφερική κυκλοφορία, όσο και την ικανότητά τους να σκοτώνουν μικροοργανισμούς, ενώ άλλες μελέτες in vitro και με ζώα έχουν δείξει ότι ακόμη και η οριακή ανεπάρκειά του μειώνει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης και περιορίζει τον πολλαπλασιασμό των Τ – κυττάρων.

Συμβάλλει στην αιμοποίηση, στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και τη μεταφορά οξυγόνου

Ο χαλκός συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης που είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Επομένως, η αναιμία αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας χαλκού και σιδήρου. Επιπλέον, ο χαλκός απαιτείται για τη μεταφορά σιδήρου στο μυελό των οστών και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Συμβάλλει στη λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)

Στο ΚΝΣ απαιτείται χαλκός για το σχηματισμό της μυελίνης (προστατευτικό περίβλημα των νευρών), επειδή είναι σημαντικός για τη φυσιολογική μεταφορά των νευρικών ώσεων. Η ελάττωσή του μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη, τη σκέψη και την προσωπικότητα.

Επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο χαλκός προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ το πειραματικό φάρμακο PBT2 (περιέχει Cu και Zn), το οποίο αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών, βελτίωσε την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε πάσχοντες από τη νόσο.

Συνδέεται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο χαλκός βοηθά στη μείωση του σακχάρου του αίματος και του γαλακτικού οξέος στους ιστούς των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Παίρνει μέρος στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και της γλυκόζης.

Συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας

Ο χαλκός φροντίζει να παραμένουν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, βοηθώντας έτσι να απορροφηθεί αποτελεσματικά ο Fe. Πιο συγκεκριμένα, στον χαμηλό βασικό χαλκό οι Cu – ATPάσες του δικτύου trans-Golgi (TGN), παραδίνουν τον χαλκό προς τα εκκρινόμενα χαλκο – εξαρτώμενα ένζυμα.

Όταν ο χαλκός είναι αυξημένος, οι Cu-ATPάσες μετεγκαθίστανται σε κυστίδια, που μπορεί να είναι ή όχι σε ενεργή μορφή, ανάλογα με την συγκέντρωση του χαλκού ενδοκυστικά.

Στη συνέχεια, τα κυστίδια που περιέχουν χαλκό παραδίνονται στη κυτταροπλασματική μεμβράνη, όπου ο συσσωρευμένος χαλκός απελευθερώνει τις Cu-ATPάσες με ενδοκυττάρωση. Η Apo Atox1 αφαιρεί τον ρυθμιστικό χαλκό από την NH2- τελική περιοχή και έτσι μπορεί να διευκολυνθεί η επιστροφή της ATPάσης στο TGN [1].

Συνθέτει την ελαστίνη (σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και το Zn)

Υπάρχουν τέσσερα μόρια τροποελαστίνης, που συνδέονται μεταξύ τους με εγκάρσιες γέφυρες μέσω πεπτιδίων υδροξυλισίνης με στόχο το σχηματισμό ώριμης ελαστίνης.

Αυτή η σύνδεση καταλύεται από την οξειδάση της λυσίνης (ένζυμο), περιέχει Cu++ και υπάρχει ανεπάρκεια σε καταστάσεις με ένδεια χαλκού. Π.χ. σε πειραματόζωα με έλλειψη χαλκού παρουσιάστηκαν βαρειές ανωμαλίες εμφυσηματοειδούς χαρακτήρα στους πνεύμονες λόγω της αδυναμίας παραγωγής ώριμης ελαστίνης [11].

Συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και του συνδετικού ιστού

Ο χαλκός είναι ένα ουσιώδες συστατικό του ενζύμου, δισμουτάση υπεροξειδίου, το οποίο είναι σημαντικό στην παραγωγή ενέργειας και στην αντιοξειδωτική άμυνα. Ο χαλκός είναι επίσης απαραίτητος για τη δράση της λυσυλ-οξειδάσης, ένα ένζυμο που εμπλέκεται στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία αμφότερα προμηθεύουν την βάση και την ευελιξία στα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και τις αρθρώσεις.

halkos-symvallei-stin-antioxeidosi-tin-paragogi-energeias-profylassei-osta-aggeia

Επηρεάζει την πήξη του αίματος

Ο χαλκός είναι σημαντικό συστατικό των παραγόντων πήξης 5 και 8 (και οι δύο είναι σημαντικοί για τη πήξη του αίματος). Επομένως, η ανεπάρκεια του χαλκού αυξάνει τη δράση του παράγοντα 8 με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ανώμαλων θρόμβων αίματος.

Επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς

Μια μελέτη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση απέδειξε ότι η μακροπρόθεσμη, ελεγχόμενη ανεπάρκεια χαλκού από την διατροφή μπορεί να αναπτύξει κοιλιακές αρρυθμίες.

Συνδέεται με τον καρκίνο

Μελέτες έδειξαν πως η ανεπάρκεια χαλκού συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς αυτό το μέταλλο αποτελεί συμπαράγοντας του ενζύμου στη δραστηριότητα του ενζύμου λυσυλική οξειδάση, που με τη σειρά του εμπλέκεται στη δραστηριότητα του καταστολέα του όγκου [12].

Βοηθά στην απορρόφηση και χρησιμοποίηση του σιδήρου (Fe)

Ο χαλκός απορροφάται από το δωδεκαδάκτυλο (επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή πρόσληψη ανταγωνιστικών ιόντων όπως σιδήρου, καδμίου και κυρίως ψευδαργύρου) με άγνωστο μηχανισμό, που ίσως είναι παρόμοιος με αυτόν του σιδήρου, πιθανόν με τη σύνδεσή του με τη μεταλλοθειονίνη, πρωτεΐνη που συνδέεται και με άλλα βαρέα μέταλλα.

Αφού απορροφηθεί, στο αίμα συνδέεται ισχυρά με την α2- σφαιρίνη σερουλοπλασμίνη. Στον ορό περίπου το 93% του Cu βρίσκεται συνδεδεμένο στη σερουλοπλασμίνη και το υπόλοιπο στην αλβουμίνη ή στην μεταλλοθειονίνη. Ελάχιστες ποσότητες βρίσκονται ελεύθερες ή ενωμένες με αμινοξέα. Ακόμη, επιδρά θετικά στη μεταφορά Fe.

Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη του χαλκού μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών και την δραστικότητα της φωσφατάσης, παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πολυάριθμα προβλήματα υγείας μπορεί να αναπτυχθούν όταν η πρόσληψη του χαλκού είναι ανεπαρκής, συμπεριλαμβανομένων της σιδηροπενικής αναιμίας, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων, οστεοπόρωσης, κοινά προβλήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαταραχές του εγκεφάλου, αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη και μείωση της HDL (καλή) χοληστερόλη, καρδιακή αρρυθμία, και αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

«Τροφή»: Σας διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν, προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, όπως και χαλκό, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους και απορροφιούνται σε μέγιστο βαθμό!!

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Διατροφικές πηγές μπορείτε να δείτε εδώ: Χαλκός και οφέλη στην υγεία 

Ο χαλκός προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων 

Στοιχεία από el.wikipedia.org


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *