Χαλκός ο θαυματουργός;

halkos-o-thavmatourgos

Χαλκός ο θαυματουργός;

Δὲν ξέρω ἐὰν εἶναι θαυματουργός. Αὐτὸ ποὺ γνωρίζω εἶναι ἡ ἀντιβακτηριακή του δράσις, ἰδίως στὶς σωληνώσεις ὑδρεύσεως. Τὸ νερὸ ποὺ πίνουμε, ἐὰν περνᾶ ἀκόμη κι ἀπὸ ἀποστειρωμένο γυαλί, ἐξακολουθεῖ νὰ φέρῃ μικροοργανισμούς. 

Ἐὰν ὅμως περνᾶ μέσα ἀπὸ χαλκό, αὐτὸς λειτουργεῖ ὥς ..καθαριστής!

Νομίζω πὼς πράγματι ἀξίζει τὸν κόπο νὰ ἀσχοληθοῦμε μαζύ του. Ἄν καὶ ταπεινός, σίγουρα παραμένει ἕνα ἀσφαλὲς ὑλικό, ἰδίως σὲ σχέσι μὲ τὰ πλαστικά, γιὰ τὴν προστασία τῆς ὑγείας μας. 
Φιλονόη.

Τον τρόπο να καθαρίζουμε το νερό μας από όλα τα χημικά (όπως και το φθόριο, φυτοφάρμακα, χλώριο και όλα τα υπόλοιπα), αλλά και τους μικρο-οργανισμούς το έχουμε δει στο τέλος αυτού του άρθρου: Ο προσιτότερος τρόπος να αφαιρέσετε το φθόριο από το νερό

Χαλκός και παλιά δαντέλα

Φαίνεται πως σε όλον τον κόσμο θα περάσουμε μια νέα εποχή του χαλκού. Σε διάφορα νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και γηριατρικές κλινικές έχουν γίνει πειράματα και αποδεικνύεται κάθε φορά ότι πόμολα, χειρολαβές και ολόκληρες επιφάνειες όταν έρχονται σε επαφή με τα χέρια των ανθρώπων «εκτελούν» κυριολεκτικά πολλά από τα μικρόβια (αρνητικά κατά Gram, εντερόκοκκοι κτλ.) που κουβαλούν οι άνθρωποι με τα χέρια τους και τα μεταδίδουν ο ένας στον άλλον.

Και για να μην πάμε μακριά, και εδώ στην Ελλάδα σε έρευνα που κράτησε από τον Σεπτέμβριο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σχετικά με τις χάλκινες επιφάνειες σε κρεβάτια, στατό ορών και πόμολα αποδείχθηκε ότι πραγματικά ο χαλκός κάνει θαύματα.

Προσβάλλει κατ’ αρχάς την εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, βραχυκυκλώνει και εκμηδενίζει το προστατευτικό ηλεκτρικό δυναμικό στην περιοχή και δημιουργεί οπές από όπου διαρρέουν ζωτικά συστατικά του κυττάρου, ενώ ιόντα χαλκού εισβάλλουν στο εσωτερικό διαταράσσοντας τη λειτουργία των ενζύμων, για να οδηγήσουν τελικά στον θάνατο όλο το κύτταρο του βακτηρίου.

Εδώ θέλω να σας θυμίσω και δύο προηγούμενα, συναφή άρθρα, το ένα είναι: Ο χαλκός προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων.
και το άλλο εδώ, αφού θέσω και ένα ερώτημα (ρητορικό), βλέποντας πως οι σοφοί πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν στην ιατρική τον ορείχαλκο, μήπως ήξεραν κάτι περισσότερο όπως και για όλα τα υπόλοιπα; 2.500 ετών ιατρικά εργαλεία! 

Μήπως αυτό θα σημάνει την επαναφορά των χάλκινων σκευών και στις σημερινές κουζίνες;

Το θέμα θέλει προσοχή. Οι μάγειροι και οι παλιές νοικοκυρές μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα μπακιρένια κατσαρολικά και ταψιά (μπακίρι: από το τουρκικό μπακέρ που σημαίνει χαλκός) όταν η συζήτηση έρχεται σε αυτά.

Ο χαλκός, όπως αναφέρουν τα βιβλία της Φυσικής, είναι ένα ευθερμαγωγό υλικό, δηλαδή ζεσταίνεται εύκολα, άρα γρήγορα το χάλκινο σκεύος φθάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία, και αυτό λύνει τα χέρια του μαγείρου, ενώ η θερμότητα απλώνεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του.

Επίσης στην παρασκευή της μπίρας, του τυριού και της ρακής εκτιμάται ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο χαλκός αντιδρά με τους μικροοργανισμούς που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις διαδικασίες προσφέροντας το κάτι παραπάνω.

Στο μαγείρεμα όμως των τροφών αυτή η… υπερδραστηριότητα των ατόμων του χαλκού δεν εκτιμάται, διότι

μέσα στους αιώνες έχει αποδειχθεί ότι ο χαλκός μπορεί να αντιδράσει με συστατικά των τροφών και να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις. Ιδιαίτερα σε περιβάλλον όξινο, δηλαδή με pH από 6,5 και κάτω. Ακόμη και όσον αφορά τις σαλάτες που μερικοί επιμένουν να τις σερβίρουν σε όμορφα χάλκινα σκεύη, είναι πλέον γνωστό ότι ο χαλκός προσβάλλει τη βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτές.

Για τον λόγο αυτόν όσοι επιμένουν στον χαλκό πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και την πρόσβασή τους στο εργαστήριο κάποιου παλιού χαλκωματά, ώστε κάθε τόσο το εσωτερικό των σκευών να περνιέται με λιωμένο κασσίτερο (γάνωμα) που όταν ψύχεται δημιουργεί ένα λεπτό μεν αλλά προστατευτικό στρώμα.

Ιδιαίτερα στην Ηπειρο υπάρχουν ακόμη τέτοιοι τεχνίτες αλλά και παλιές νοικοκυρές που δεν αλλάζουν με τίποτα το χάλκινο σινί τους, δηλαδή το ρηχό εκείνο σκεύος όπου ψήνουν τις πίτες. Μόνο που όσοι ξέρουν μετά το ψήσιμο αναποδογυρίζουν το ταψί και το περιεχόμενό του το ακουμπούν σε ξύλινη τάβλα προτού βάλουν μαχαίρι.

Διότι αν αρχίσουν να το κόβουν με το μαχαίρι ενώ ακόμη βρίσκεται στο ταψί, σίγουρα θα καταστρέψουν σε διάφορα σημεία τον κασσίτερο και η επανάληψη θα δημιουργήσει επικίνδυνες εστίες για μελλοντική δηλητηρίαση.

Πάντως οι καλοφαγάδες θεωρούν ότι τα σκεύη που είναι μεν από χαλκό αλλά στο εσωτερικό τους έχουν επενδυθεί με ανοξείδωτο υλικό δεν φθάνουν σε απόδοση αυτά με τον κασσίτερο, ενώ ως προς το πάχος του χαλκού οι ειδικοί απαιτούν αυτό να είναι τουλάχιστον ένα χιλιοστό και όχι μια λεπτή επίστρωση ίσα για να φαίνεται από έξω το ωραίο χρώμα του μετάλλου αυτού.

Οσο για την ποσότητα χαλκού που θέλει ο ανθρώπινος οργανισμός, αυτή δεν χρειάζεται να είναι παραπάνω από ένα χιλιοστό του γραμμαρίου (=1 mgr) κάθε ημέρα και πολλές φορές μάς την προσφέρουν δωρεάν και οι χάλκινοι σωλήνες του νερού. 

«Τροφή»

Μπορεί οι χάλκινοι σωλήνες να είναι μία πολύ καλή λύση, δεν είναι όπως και τόοσ εφικτή, να μην ξεχνάμε, επίσης και τα χλώριοεξασθενές χρώμιοβαρέα μέταλλα,φυτοφάρμακα, τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά, ακόμη ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΆ ΚΑΤΆΛΟΙΠΑ.

Επειδή, λοιπόν, με απασχολεί πάρα πολύ η καλή ποιότητα του νερού που καταναλώνω εγώ και η οικογένειά μου, έπρεπε να βρω ένα φίλτρο νερού που από την μία να εξαλείφει όλα τα παραπάνω και από την άλλη να είναι, ένα φίλτρο:

– με χαμηλό κόστος,
– με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και
– με τη λιγότερη χρήση χημικών ουσιών

Και πράγματι έχω βρει και χρησιμοποιώ ένα εξαιρετικά αξιόλογο και αξιόπιστο φίλτρο απλό στην εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης και γι` αυτόν τον λόγο το προτείνω ανεπιφύλακτα και στους φίλους του σάιτ, με πολύ ενδιαφέρον και ευαισθησία. Και έχει ιδιαίτερα σημαντικές εγκρίσεις και πιστοποιήσεις που ΔΕΝ διαθέτει κανένα άλλο φίλτρο, όπως:

pistopoihseis_filtrou

Δίνοντας σήμερα λίγα χρήματα για το καλλίτερο φίλτρο της αγοράς, γλιτώνετε αύριο ένα σωρό χρήματα που θα χρειαζόσασταν για να αντιστρέψετε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα το απαράδεχτο νερό της βρύσης μας, αλλά και των διαφόρων εμφιαλωμένων όπως βλέπουμε…

Το εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο που σας προτείνω, είναι το καλλίτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε εσάς αλλά και ολόκληρη την οικογένειά σας!!

Όσοι ενδιαφέρεστε, αφήστε το μήνυμά σας στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Το νερό λειτουργεί θεραπευτικά – Επιπτώσεις της αφυδάτωσης 

και: Χαλκός και υγεία. 

Χαλκός: Συμβάλλει στην αντιοξείδωση, την παραγωγή ενέργειας, προφυλάσσει οστά-αγγεία 

Το είδα: filonoi.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Kostas λέει:

  συμφωνω απολυτα με το να εχουμε το χαλκινο σκευος στην κουζινα μας για το νερο μας .Αλλα η επίστρωση κασσιτερου ; Με αυτη τη στρωση κασσιτερου , πως ερχεται σε επαφη το νερο με το χαλκο ; Και τελικα , πως μπορουμενα βρουμε χαλκινη κανατα χωρις επιστρωση κασσιτερου ;

  • Ο/Η Η τροφή μας το φάρμακό μας λέει:

   Η επίστρωση του κασσίτερου από όσο μπορώ να ξέρω είναι απαραίτητη για τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και θερμότητα.
   Μία κανάτα για νερό, δεν χρειάζεται την εν λόγω επίστρωση, τώρα το που θα βρείτε μία, δεν είμαι σε θέση να σας βοηθήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *