Γιατί οι ντομάτες είναι άγευστες τα τελευταία χρόνια;

giati-oi-ntomates-einai-agefstes-ta-teleftaia-hronia

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι φταίει το γεγονός ότι συλλέγονται πράσινες και, κατόπιν, ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Ή το ότι η παραμονή τους σε ψυγεία καταστρέφει τη γεύση τους.
Δείτε Γιατί να μην βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο
και Το εμπόριο της ντομάτας στην Ευρώπη. Τι τρώμε;

Φαίνεται όμως ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν μία ακόμη γενετική αιτία που αλλοιώνει τη γεύση της ντομάτας. Ο απρόσμενος ένοχος για… ντομάτες χωρίς καλή γεύση είναι μία γονιδιακή μετάλλαξη που συνέβη από… λάθος και ανακαλύφθηκε από καλλιεργητές ντομάτας. Έχει αναπαραχθεί σκόπιμα σχεδόν σε όλες τις ντομάτες που καλλιεργούνται σήμερα, διότι παρέχει ένα πλεονέκτημα. Τις κάνει ενιαία κόκκινες όταν ωριμάζουν.

Οι καλλιεργητές ανακάλυψαν την ποικιλία αυτή 70 χρόνια πριν και είδαν σ’ αυτήν εμπορικές προοπτικές. Στους καταναλωτές αρέσουν ντομάτες που είναι κόκκινες, αλλά οι ώριμες κόκκινες ντομάτες είχαν συνήθως ένα πράσινο, κίτρινο ή λευκό «δακτυλίδι» στο πάνω μέρος τους. Αντίθετα σ’ αυτήν την ποικιλία, οι ντομάτες ωρίμαζαν και γινόντουσαν ενιαία κόκκινες.

Αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο να γίνονται οι ντομάτες ομοιόμορφα πράσινες και κατόπιν ομοιόμορφα κόκκινες, αλλά επίσης και να απενεργοποιούνται γονίδια που εμπλέκονται στην ωρίμανση τους. Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και γονίδια που επιτρέπουν στα φρούτα να δημιουργήσουν κάποια από τα δικά τους σάκχαρα αντί να τα λαμβάνουν μόνο από τα φύλλα τους, καθώς και άλλα που αυξάνουν το ποσό των καροτενοειδών, τα οποία δίνουν στις ντομάτες κόκκινο χρώμα και, πιστεύεται, ότι εμπλέκονται στη γεύση.

Για να ελέγξουν αν αυτή τους η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη γενετική μηχανική, χρησιμοποιώντας ντομάτες στις οποίες είχαν ενεργοποιήσει τα απενεργοποιημένα γονίδια, αφήνοντας, παράλληλα, το γνώρισμα της ομοιόμορφης ωρίμανσης. Το φρούτο που προέκυψε ήταν ομοιόμορφα σκούρο πράσινο και, στη συνέχεια, γινόταν κόκκινο, έχοντας 20 με 30 τοις εκατό περισσότερα σάκχαρα όταν ωρίμαζε. Εκείνο που, πάντως, δε γνωρίζουμε είναι αν αυτές οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες ήταν, τελικά, και πιο γευστικές.
Δείτε και Οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που τα καθιστούν απαγορευτικά
Πώς να προστατευτείτε από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

«Τροφή» – Το σύνηθες, είναι να κατηγορούμε αυτούς τους.. παλιανθρώπους που θέλουν το κακό μας, κ.λπ.. Το ζήτημα όμως εδώ τίθεται πολύ ωραία στην παρακάτω φράση: «Στους καταναλωτές αρέσουν ντομάτες που είναι κόκκινες, αλλά οι ώριμες κόκκινες ντομάτες είχαν συνήθως ένα πράσινο, κίτρινο ή λευκό «δακτυλίδι» στο πάνω μέρος τους»!
Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι ΕΜΕΊΣ οι ίδιοι οδηγούμε τα χέρια αυτών που κάνουν τις προποποιήσεις με τις ΗΛΊΘΙΕΣ (επιτρέψτε μου) ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ μας, για ακηλίδωτα τρόφιμα, όταν αυτό είναι πρακτικά ΑΔΎΝΑΤΟΝ για ένα φυσικό προϊόν!!

giati-oi-ntomates-einai-agefstes-ta-teleftaia-hronia

Οπότε, σκεφτείτε διπλά, την επόμενη φορά που θα ξεδιαλέξετε τις ντομάτες ή και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, γιατί άλλο είναι να είναι χτυπημένο και άλλο να έχει τα φυσικά του σημάδια ή να είναι παραμορφωμένη, όπως αυτές που βλέπουμε στην φωτογραφία. Και κάντε και μία σύγκριση τώρα με την φωτογραφία στην αρχή του άρθρου που απεικονίζει μία πολύ όμορφη μεν ντομάτα, αλλά αυτήν η λευκή γραμμή ανάμεσα στην φλούδα την ΔΕΝ είναι καθόλου φυσική και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την ντομάτα και τις ιδιότητές της!
Αν θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε απλοί καταναλωτές και να ξανά γίνουμε άνθρωποι, ώστε να μας αντιμετωπίζουν και έτσι, ο τρόπος είναι στο χέρι μας: Ο καταναλωτής και ο άνθρωπος!

Ας δούμε και τα οφέλη της… κανονικής ντομάτας: Ντομάτα η… θαυματουργή!!

Πως ο χυμός ντομάτας κρατάει την οστεοπόρωση μακρυά μας

Το καλύτερο energy drink είναι… ο χυμός ντομάτας σύμφωνα με νέα μελέτη!

Anna Halkia για το kalathaki.wordpress.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.