Γαληνός και διαιτητική ιατρική

galinos-kai-diaititiki-iatriki

Ο Γαληνός (2ος αιων. μ.κ.χ.) στο έργο του «περί ευχυμίας και κακοχυμίας» ασχολείται με τη διαιτητική δηλαδή με την ιατρική που έχει σαν στόχο την πρόληψη των ασθενειών μέσω της υπόδειξης του πιό υγιεινού τρόπου ζωής για τον καθένα μας…

η ποιότητα των χυμών των τροφών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου άρα η ποιότητα των χυμών που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνονται από τους ανθρώπους έχει τεράστια σημασία για τη διατήρηση της υγείας ή την πρόκληση νόσων…

εκτός από τη σωστή επιλογή των τροφών εξέχουσα σημασία στο έργο του Γαληνού κατέχει και η άσκηση, η κίνηση και η μη κίνηση ανάλογα -πάντα- με τις περιστάσεις…
Δείτε: Ο Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα
Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα
Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα
Ποιο πρόγραμμα άσκησης ταιριάζει στη δική σας ηλικία;
Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

στο 3 κεφ.του έργου του «περί ευχυμίας και κακοχυμίας» και στη παρ. 3 και 4 διαβάζουμε:

«γιατί το μεγαλύτερο κακό για τη διατήρηση της υγείας είναι η πλήρης απραξία του σώματος, όπως ακριβώς και το μεγαλύτερο καλό είναι η μέτρια κίνηση.
Γιατί κανείς δεν θα νοσήσει καθόλου, αν φροντίζει όσο πρέπει να μην εμποδίζει την πέψη και ταυτόχρονα δεν πραγματοποιεί κάποια έντονη κίνηση μετά τα γεύματα.
Γιατί όπως ακριβώς είναι πάρα πολύ μεγάλο καλό για την υγεία η άσκηση πριν από τα γεύματα, έτσι πάρα πολύ βλαβερή είναι κάθε κίνηση μετά τα γεύματα.
Γιατί η τροφή διανέμεται από την κοιλιά προτού χωνευτεί και από αυτό το πράγμα συγκεντρώνεται πλήθος άπεπτων χυμών στις φλέβες, από τους οποίους συνηθίζουν να γεννιούνται κάθε λογής νοσήματα, όταν αυτοί δεν προλάβουν να διαλυθούν με περισσότερους κόπους…»

Δείτε για την πέψη: Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες. 
Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη. 
Πέψη & Υγεία – Μέρος Γ: Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία, Νερό & Ένζυμα.
Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες
Και καθώς η υγιεία του πεπτικού μας είναι πολύ σημαντική την φροντίζουμε φυσικά: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

και βέβαια ο Γαληνός, όπως και άλλοι αρχαίοι γιατροί και φιλόσοφοι, ήταν οπαδός του μέτρου
και
ως εκ τούτου δεν υποστήριζε την υπερκατανάλωση κανενός εδέσματος, ειδικά αν αυτό περιείχε είτε πολύ παχιούς είτε πολύ λεπτούς χυμούς και όχι μέτριους χυμούς!!!

Δείτε ακόμη: Κρέμα περιποίησης από τον Γαληνό!

Η θεραπευτική ιδιότητα του χυμού φλοιών καρυδιού στην κυνάγχη κατά τον Γαληνό και πειραματική επιβεβαίωση της δράσης του.

και: Αρχαίοι Έλληνες και βότανα!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *