Γαλακτοβάκιλλοι: Προβιοτικά ή αλλιώς χρήσιμα βακτήρια

galaktobakilloi-probiotika-i-allios-hrisima-baktiria

Φωτογραφία: wikipedia

Γαλακτοβάκιλλοι: Προβιοτικά ή αλλιώς χρήσιμα βακτήρια

Το βακτήρια που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι (γένος Ladobacillus) περιλαμβάνει πάνω από 125 είδη. Είναι ανα­ερόβια (πολλαπλασιάζονται σε αναερόβιες συνθήκες) Gram-θετικά βακτηρίδια. Είναι χρήσιμα μικρόβια και σπανι­ότατα προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι προκαλούν τη ζύμωση (αναερό­βιος καταβολισμός) της γλυκόζης και άλλων σακχάρων τα οποία διασπώνται σε γαλακτικό οξύ.

Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου. Ειδικότερα αποτελούν μέρος της χλωρίδας του φάρυγγα, του γαστρεντερικού σωλήνα και της στο­ματικής κοιλότητας και στις γυναίκες του κόλπου. Επίσης βρίσκονται σε διάφορες τροφές και κυρίως στο γιαούρτι, το τυρί αλλά και στις ελιές, τα τουρσιά, τα σαλάμι κ.α.

Μολύνσεις

Προκαλούν σπανιότατα λοιμώξεις (σε συνδυασμό όμως με άλλα μικρόβια) σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και όταν υπάρχουν ορισμένες ασθένειες (πχ. HIV, καρκίνος, μεταμόσχευση, σακχαρώδης διαβήτης). Οι συχνότερες λοιμώξεις από γαλακτοβακίλλους είναι η βακτηριαιμία και η ενδοκαρδίτιδα.

Ορισμένα είδη γαλακτοβακίλλων έχουν συσχετιστεί με τερηδόνα των δοντιών (το γαλακτικό οξύ που παράγουν αφαιρεί το ασβέστιο από το σμάλτο των δοντιών) όταν υπάρχει κακή στοματική υγιεινή και συγχρόνως γίνεται μεγάλη χρήση σακχαρωδών σκευασμάτων ή ζάχαρης. Από τη δράση αυτή δικαιολογείται η χρησιμοποίηση του φθορίου (αντιμικροβιακό στοιχείο) σε οδοντόκρεμες και παστίλιες.
Μπορείτε να δείτε και Τερηδόνα: Τι είναι, αιτίες, επιπτώσεις και φυσική καταπολέμηση 

Όταν προκαλούν λοιμώξεις χορηγούνται αντιβιοτικά (σε σπανιότατες περιπτώσεις).

Όταν πρέπει να γίνει διάγνωση, αυτή βασίζεται στη χαρακτηριστική μορφολογία, στη μικροσκόπηση και στο αποτέλεσμα της καλλιέργειας (γίνεται σε αναερόβιες συνθήκες). Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα).

Σχετικά με την πρόληψη, λαμβάνονται μέτρα για καλή στοματική υγιεινή (καθαρισμός δοντιών μετά από λήψη οποιασδήποτε τροφής) και χρήση φθοριού­χων στις οδοντόκρεμες, καθώς και αποφυγή συσκευασμάτων που περιέχουν ζάχαρη.
Μπορείτε να δείτε και Γιατί χαλάνε τα δόντια μας και τι μπορούμε να κάνουμε 

Όσο για το φθόριο, ίσως να είναι χρήσιμη η περαιτέρω έρευνα, πριν το χρησιμοποιήσουμε Φθόριο: Έχει Σοβαρές Επιπτώσεις, Προειδοποιούν 1.000 Επιστήμονες 

Οφέλη

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είναι πολύ χρήσιμα μικρόβια. Χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στην παρασκευή γιαουρτιού, τυριών, μπύρας, κρασιού, σοκολάτας κ.α. Οι γαλακτοβάκιλλοι καλλιεργούνται σε γάλα.

Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας και ο ρόλος τους είναι η αποτροπή της εγκατάστασης παθογόνων βακτηρίων, επειδή παράγουν γαλακτικό οξύ το οποίο σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου.

Μερικοί γαλακτοβάκιλλοι παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ) και σ’ αυτές τις όξινες συνθήκες τα παθογόνα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Προστατεύουν επίσης από τις τριχομονάδες, ένα μαστιγοφόρο παράσιτο που προκαλεί ουρολοίμωξη και κολπίτιδα στις γυναίκες.
Μπορείτε να Σταματήσετε τις ουρολοιμώξεις χωρίς αντιβιοτικά

Να σημειωθεί ότι μερικές σπερματοκτόνες και αντισυλληπτικές κρέμες μπορούν να σκοτώσουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση βακτηριακής κολπικής μόλυνσης.

Οι γαλακτοβάκιλλοι χρησιμοποιούνται και για την αποκατάσταση της φυσιολο­γικής χλωρίδας μετά από λήψη αντιβιοτικών, καθώς και σε διάφορες φλεγμονές του εντέρου, του στόματος και του κόλπου (αποτελούν τη φυσική προστασία του σώματος κατά της κολπίτιδας).
Μπορείτε να δείτε και Κολπίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται 

Με αυτή την έννοια ορίζονται ως προβιοτικά (probiotics) δηλαδή χρήσιμα βακτήρια.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι μπορεί να έχουν ευεργετική δράση στην αναστολή ανάπτυξης καρκίνων.

Μεταξύ των γαλακτοβάκιλλων ξεχωρίζει ο Lactobacillus acidophilus ή αλλιώς βάκιλλος του Döderlein ο οποίος αντιμετωπίζει τη διάρροια, αποκαθιστά την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που έχει καταστραφεί από αντιβιοτικά, προλαμβάνει τις μυκητιάσεις του ουροποιητικού συστήματος, κυρίως στις γυναίκες, βελτιώνει την πέψη και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 www.healthyliving.gr 

«Τροφή-Φάρμακο»:

Επιστήμονες και γιατροί απέδειξαν σε αμέτρητες έρευνες, ότι η υγεία μας εξαρτάται σημαντικά από την ακέραιη και αποδοτική λειτουργία της εντερικής χλωρίδας. 

Η τροφή μας αποτελεί την πηγή θρεπτικών στοιχείων για το έντερο, πολλές φορές όμως, οι καταστάσεις της ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες μας δυσκολεύουν να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες διατροφή.

Αυτό σε συνδυασμό με την υπερχρήση φαρμάκων όπως: αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη,  αντικαταθλιπτικά κ.τ.λ., έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται η ικανότητα λειτουργίας του εντέρου, να υπερισχύσουν τα παθογόνα βακτήρια και μικρόβια (δυσβίωση, καντιντίαση), το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο (80% της άμυνας μας βασίζεται στο υγιές μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος), να διαταράσσεται η πέψη, η ενέργεια και η αποδοτικότητά μας να πέφτει.

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την λήψη (υπό προϋποθέσεις) ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος, για παράδειγμα σαν κι αυτό που σας προτείνω (υπάρχουν και έτερα), με:

  • Lactobacillus acidophilus 2,7 δις μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus plantarum 1.500.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus casei 1,2 δις μικροοργανισμοί
  • Bifidobacterium longum 300.000.000 μικροοργανισμοί
  • Streptococcus thermophilus 240.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus brevis 60.000.000 μικροοργανισμοί 

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Προβιοτικά, 50+1 λόγοι να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση 

Προβιοτικά: Ενίσχυση Ανοσοποιητικού, Προστασία από Αλλεργίες, Καρκίνο, Γαστρίτιδες, Έλκος Στομάχου 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *