MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΦυτικά ή ζωικά γάλατα; Τι πρέπει να προσέχετε

Φυτικά ή ζωικά γάλατα; Τι πρέπει να προσέχετε

Φυτικά ή ζωικά γάλατα; Τι πρέπει να προσέχετε

Φυτικά ή ζωικά γάλατα; Τι πρέπει να προσέχετε

Το ζωικό γάλα και το γάλα φυτικής προέλευσης δεν είναι διατροφικά συγκρίσιμα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας των Πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης, του Wageningen στην Ολλανδία και του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πανεπιστήμια εξέτασαν τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία αλλά και αν είναι πιο υγιεινή η κατανάλωση γάλακτος σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου και βρώμης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης έχει επεκταθεί σε διάφορες χώρες ως εναλλακτικές λύσεις στο γάλα, ενώ στο δυτικό κόσμο, κυρίως, κυριαρχεί το υποκατάστατο γάλακτος από σόγια.

Μεγάλες ποσότητες σόγιας που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά είναι γενετικά τροποποιημένες, ενώ η Greenpeace τονίζει πως περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, φυτικά έλαια.
Προσοχή στη σόγια και ορισμένα παράγωγά της
Οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που τα καθιστούν απαγορευτικά

Παρά το γεγονός ότι

τα περισσότερα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια από ό,τι το πλήρες γάλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι και πρόσθετη ζάχαρη.
Μην ξεχνάμε όμως ότι έχουν πλέον διαφοροποιηθεί τα αποτελέσματα των μελετών, από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα: Τέλος εποχής για την χοληστερίνη των τροφίμων
Η απενοχοποίηση των κορεσμένων λιπαρών

Θα πρέπει επίσης να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τους, καθώς μερικά προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν περιεκτικότητα σε ζάχαρη ίση με εκείνη των ζαχαρούχων αναψυκτικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με

Η μεγαλύτερη ανησυχία με φυτικά γάλατα είναι η προσθήκη ζάχαρης

Μην ξεγελιέστε! Συστατικά όπως το «evaporated cane juice» είναι μόνο διάφορα ονόματα για τη ζάχαρη. Ορισμένα φυτικά γάλατα έχουν πάνω από 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπουκάλι κάτι που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη! Ψάξτε στη συσκευασία η ζάχαρη να αποδίδει λιγότερο από 12 γραμμάρια ανά μερίδα.
Δείτε Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας

και είναι ανάγκη πια να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε: Διάβαστε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!

Αναλύσεις διαφόρων εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων γάλακτος φυτικής προέλευσης που πραγματοποιήθηκαν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, έδειξαν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, κάλιο, φώσφορο, και σελήνιο στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, σε σύγκριση με το ημιαποβουτυρωμένο γάλα. 

Καραγενάνη 

Πρόκειται για ένα φύκι που χρησιμοποιείται ως παχυντικό και γαλακτοματοποιητής σε τρόφιμα όπως το παγωτό, οι καραμέλες, τα συμπληρώματα βιταμινών (τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ συμπληρώματα), και, ναι καλά το μαντέψατε, τα φυτικά γάλατα! Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου σε ζώα.
Και μην ξεχνάμε, πως το Γαστρεντερικό είναι η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το 

Οι άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνιστάται να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν καραγενάνη. Τώρα, αν απλώς χρησιμοποιείτε ας πούμε 1/3 φλιτζάνι γάλα σόγιας στον καφέ σας μία φορά την ημέρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για το πόσο καραγενάνη ήπιατε.

Αλλά αν πίνετε αρκετά ποτήρια γάλα την ημέρα και καταναλώνετε άλλα προϊόντα που περιέχουν καραγενάνη, θα ήταν σημαντικό να επιλέξετε κάποιο γάλα που δεν την περιέχει.

Συντηρητικό Καραγενάνη και σύνδεση με καρκίνο~Που βρίσκεται, πως την αποφεύγουμε 

Αντίθετα από τα παραπάνω, η κατανάλωση γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, η πρόσληψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με ένα ουδέτερο ή μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε αντίστροφα με ορθοκολικό καρκίνο, καρκίνο ουροδόχου κύστης, στομάχου, μαστού, παγκρέατος, ωοθηκών και καρκίνο του πνεύμονα.

“Τροφή”: Διευκρινίζω, το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να καταναλώσουμε. Σαφώς τα ζωικά γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι) είναι θρεπτικά πολύ καλλίτερη επιλογή από τα φυτικά, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αναλύονται εδώ: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής 

Κάπου εδώ να θυμηθούμε πως, στον Θεόφραστο είναι που διαβάζουμε την πληροφορία ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας κατά την εποχή της ανοίξεως δεν έπιναν φάρμακα αλλά
μόνο γάλα -«γαλακτοποτείν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- και τούτο διότι το γάλα περιείχε όλες τις ουσίες από τα βότανα -μεταξύ αυτών και πολλές τσουκνίδες -που τα ζώα έτρωγαν την περίοδο της Ανοίξεως.

Όταν όμως πρόκειται για γάλατα-γαλακτοκομικά που εμπεριέχουν Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα! σαφώς και προτιμάμε τα φυτικά υποκατάστατα, τα οποία είτε φτιάχνουμε μόνοι μας, είτε επιλέγουμε, αφού (επιμένω) διαβάσουμε τις ετικέτες και διαπιστώσουμε πως δεν εμπεριέχουν βλαβερά συστατικά.
Φυτικά ή ζωικά γάλατα;


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια