MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΦυλλικό οξύ: Ο καλύτερός μας φίλος

Φυλλικό οξύ: Ο καλύτερός μας φίλος

Φυλλικό οξύ: Ο καλύτερός μας φίλος

Φυλλικό οξύ: Ο καλύτερός μας φίλος

Το φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9) είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας. Ιδιαίτερα όμως για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν ή εγκυμονούν, θα πρέπει να γίνει ο καλύτερός τους φίλος! Φυλλικό οξύ: Ο καλύτερός μας φίλος

Η λήψη του φυλλικού οξέος έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προλαμβάνει τις ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα, δηλαδή διαταραχές που αφορούν στη διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου σε ποσοστό 70%.

Ωστόσο, οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή την ευεργετική για το έμβρυο δράση. Ας γνωρίσουμε τι είναι το φυλλικό οξύ και πώς μπορεί να συμβάλλει στην καλή μας υγεία.

Διατροφή & σύλληψη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού ακόμη και πριν συλληφθεί. Είναι λοιπόν σημαντικό να παίρνετε αρκετές ποσότητες φυλλικού οξέος ακόμη και πριν μείνετε έγκυος, αλλά και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η καλύτερη περίοδος λοιπόν για να ξεκινήσει μια γυναίκα να παίρνει μεγαλύτερες ποσότητες φυλλικού οξέος είναι όταν αρχίζει να προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη για το άμεσο μέλλον. Αρχικά, είναι πιθανόν να αρκεί μια διατροφή πλούσια στη συγκεκριμένη βιταμίνη, η οποία, εκτός από όλα τα άλλα, θα σας χαρίσει και ευεξία.

Η ιδανική ποσότητα που συνιστούν οι γιατροί σε όσες βρίσκονται στο στάδιο της προσπάθειας για τεκνοποίηση ή ήδη εγκυμονούν είναι τα 0,4 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος την ημέρα. Αυτή η συνιστώμενη δόση θεωρείται αρκετή για την προώθηση της υγείας της μητέρας και του αγέννητου μωρού.

Πηγές

Το ρύζι, τα δημητριακά, τα φασόλια, ο αρακάς, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και άλλες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος.

Συνήθως όμως η διατροφή με πλούσιες σε φυλλικό οξύ τροφές δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες στην αρχή της εγκυμοσύνης και γι’ αυτό οι περισσότεροι γυναικολόγοι χορηγούν τη βιταμίνη σε μορφή δισκίου.

Υπάρχουν επίσης αρκετά πολυβιταμινούχα σκευάσματα πλούσια σε φυλλικό οξύ, τα οποία όμως η έγκυος πρέπει να χρησιμοποιεί αφού πρώτα ενημερώσει το γιατρό της, γιατί κάποιες βιταμίνες, όπως η Α, δεν πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι τελευταίες έρευνες

Έρευνες των τελευταίων δεκαετιών βοήθησαν να γνωρίσουμε καλύτερα το φυλλικό οξύ, αλλά και τις σημαντικές ευεργετικές προληπτικές του ιδιότητες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ενδιαφέρει πολλούς γονείς είναι η έρευνα που ξεκίνησε το 1996 στις ΗΠΑ.

Τότε, έγινε για πρώτη φορά προσθήκη φυλλικού οξέος στο ψωμί, στα δημητριακά, στο αλεύρι καθώς κι άλλα προϊόντα που φτιάχνονται από σιτηρά. Στόχος ήταν να εξεταστεί αν μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ανωμαλιών διάπλασης του νευρικού συστήματος στα νεογνά.

Οχτώ χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, μετά τον εμπλουτισμό των τροφών σε φυλλικό οξύ, οι ανωμαλίες σύγκλεισης του νωτιαίου σωλήνα των νεογνών μειώθηκαν κατά 25%!

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη μεγάλη έρευνα που ανακοινώθηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εμβρυομητρικής Ιατρικής, η χορήγηση φυλλικού οξέος ένα έτος πριν τη σύλληψη μείωσε τη συχνότητα των πολύ πρόωρων τοκετών σε ποσοστό 70%!

Φυλλικό οξύ και ομοκυστεΐνη

Η ομοκυστεΐνη..σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων και την..έχει ένας στους τρεις κατοίκους του Λεκανοπεδίου.Οφειλεται..σε κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού του φυλλικού οξέος, όπως είναι η μετάλλαξη του ενζύμου MHTFR.

Στην Ελλάδα περίπου το 45% του πληθυσμού έχει «κληρονομήσει», μεταλλάξεις που προδιαθέτουν..για υψηλή ομοκυστεΐνη.

Την ίδια στιγμή -όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης- το 91% των ανδρών και το 95% των γυναικών στη χώρα μας προσλαμβάνουν μικρότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα φυλλικού οξέος.

Το θετικό είναι ότι η ρύθμιση του επιπέδου της ομοκυστεΐνης γίνεται εύκολα με την τροποποίηση του διαιτολογίου και τη λήψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα φυλικού οξέος που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ένα άτομο είναι 0,4 mg, που σημαίνει ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων πράσινων λαχανικών (κατά προτίμηση, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και σπαράγγια).
Για περισσότερα Ομοκυστεΐνη: Γιατί είναι επικίνδυνη και πως αντιμετωπίζεται
και Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή

Τροφικές πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ:

· Σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά
· Σπανάκι
· Μαρούλι
· Μπρόκολο
· Σπαράγγια
· Πορτοκάλι
· Ντομάτες
· Φράουλες
· Δαμάσκηνο
· Βερίκοκο
· Αχλάδι
· Κρόκος αυγού
· Φακές
· Ορισμένα είδη φασολιών
· Πατάτες
· Μαγιά μπίρας
· Μανιτάρια
· Καρύδια
· Φιστίκια
· Συκώτι

Φυλλικό οξύ, λήψη και μαγείρεμα

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ωμά ή στον ατμό, καθώς κάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος «καταστρέφει» το φυλλικό οξύ.

Μια άλλη λύση αποτελεί και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, αλλά και ο εμπλουτισμός τροφών (π.χ. δημητριακά, ψωμί, γάλα) με τη συγκεκριμένη ουσία.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί διά νόμου ο εμπλουτισμός όλων των δημητριακών προϊόντων με φυλλικό οξύ,παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη 40.000 θανάτων από στεφανιαία νόσο ετησίως. 

Στοιχεία από:
Θανάση Τόλικα (μαιευτήρας-γυναικολόγος) για το www.imommy.gr
και kosmaser.wordpress.com 

~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Για όσους ενδιαφέρεστε, ιδανικά έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΚΙΑ A.F.A. τα οποία περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Ας δούμε και Επιπτώσεις της έλλειψης φυλλικού οξέος 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια