Φτιάξτε το δικό σας άρωμα

Φτιάξτε το δικό σας άρωμα

Φτιάχνω φυσικά αρώματα και κολώνιες από αιθέρια έλαια
Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, σημειωματάριο μολύβι, και ετικέτες.

Αιθέρια έλαια
Η δημιουργία αρώματος απαιτεί ποικιλία από “νότες” αιθέριων ελαίων – που περιλαμβάνουν υψηλές, μεσαίες και βασικές νότες. Αυτοί οι όροι που χρησιμοποιούνται για τα μείγματα αρωμάτων είναι ανάλογοι με την δημιουργία μουσικής, επειδή δημιουργείται μια “συμφωνία αρώματος”. Η κατηγορία αυτών των νότων ποικίλει και εξαρτάται από τον αρωματοθεραπευτή που τις ταξινομεί. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να κολλήσετε σε οποιαδήποτε δυσκολία, για να δημιουργήσετε το δικό σας άρωμα.

Ωστόσο, η γνώση των αιθέριων ελαίων και των χαρακτηριστικών τους βοηθάνε πολύ. Ξεκινήστε να φτιάξετε μείγματα αρωμάτων, προσθέτοντας αιθέρια έλαια σε ήδη υπάρχοντα αρώματα για να αυξήσετε την μυρωδιά τους. Μολονότι, αυτό δεν είναι ένα φυσικό άρωμα, είναι μια αρχή. Υψηλές νότες, είναι αυτές οι μυρωδιές που αντιλαμβάνεστε πρώτα. Είναι έντονες, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Αυτά τα αιθέρια έλαια πρέπει να προστίθενται στο μικρότερο ποσοστό του τελικού μείγματος.

Οι υψηλές νότες περιλαμβάνουν: το περγαμόντο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τη μέντα, το χαμομήλι, το κίτρο, το λεμονόχορτο.

Μεσαίες νότες: τα αιθέρια έλαια με μεσαία αποτελούν συνήθως το σώμα του μείγματος. Οι μεσαίες νότες περιλαμβάνουν: το ροδόξυλο, τη λεβάντα, το γεράνιο, υλάνγκ-υλάνγκ κ.ά.

Βασικές νότες: αυτά τα αιθέρια έλαια προσθέτουν πληρότητα στο μείγμα – το άρωμα διαρκεί περισσότερο. Είναι βαθιά και γήινα αρώματα. Αυτά τα έλαια συχνά αναφέρονται σαν στερεωτικά, καθώς έχουν την τάση να καθορίζουν το άρωμα και το κάνουν να διαρκεί πολύ πάνω στην επιδερμίδα, αν και είναι σε μικρή αναλογία μέσα στο μείγμα.
Οι βασικές νότες περιλαμβάνουν: το πατσουλί, σάνδαλο, βετυβέρια, λιβάνι, μύρο, λάβδανο κ.ά..Γενικά, τα εσπεριδοειδή έλαια έχουν φρουτένια νότα, τα πικάντικα πικάντικη, και τα λουλουδένια μπορούν να γλυκάνουν το μείγμα. Τα αιθέρια έλαια από βότανα προσθέτουν μια πράσινη νότα και τα έλαια από ρίζες βαθαίνουν το μείγμα.Οι μυρωδιές που αρέσουν σε κάποιον παίζουν πολύ σημαντικό μέρος στο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα προσωπικό άρωμα. Ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καταπληκτικό άρωμα.Ανακατέψτε μια σταγόνα κάθε φορά. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέστε ένα έλαιο, και ίσως να καταστρέφετε ένα μείγμα προσπαθώντας να καλύψετε το λάθος.Τα αιθέρια έλαια όπως το υλάνγκ υλάνγκ έχουν δυνατή μυρωδιά και μπορεί γρήγορα να ισχυροποιήσουν το μείγμα.

Υπάρχουν λίγες διαφορετικές μέθοδοι για τα μείγματα. Μερικοί προτιμούν να ανακατεύουν πρώτα τα αιθέρια έλαια μαζί και μετά να τα προσθέτουν στην βάση.

Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν τα αιθέρια έλαια στην βάση σταγόνα σταγόνα, δοκιμάζοντας το μείγμα καθώς φτιάχνεται. Διαλέξτε την μέθοδο που νομίζετε ότι είναι πιο εύχρηστη για εσάς. Να κρατάτε σημειώσεις των συνταγών σας και να κάνετε αρκετούς συνδυασμούς πάνω σε αυτές. Να είστε, δημιουργικοί και, το κυριότερο. διασκεδάστε το.
Δείτε ακόμη: Πώς να αποστάξεις Αιθέρια Έλαια 
Χρησιμοποίησε το αιθέριο έλαιο που ταιριάζει στην πάθησή σου

Διαλέγοντας βάσεις
Υπάρχουν διάφορες βάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την δημιουργία αρώματος, και εξαρτάται αν προτιμάτε υγρή ή ελαιώδη βάση. Μπορείτε να φτιάξετε μια οινοπνευματώδη βάση προσθέτοντας καρυκεύματα και βανίλια όπου θα προσθέσετε τα αρώματά σας. Για να το κάνετε αυτό), απλά προσθέστε μια κουταλιά βανίλια ή 2 κουταλιές από καρυκεύματα (γαρίφαλο, κανέλα, μάραθο, και πιπερόριζα) σε ένα ποτήρι καθαρό οινόπνευμα ή βότκα. Αφήστε το μείγμα για 4 εβδομάδες. Το μείγμα αυτό δίνει μια ζεστή πικάντικη νότα στο άρωμα. Είναι παρόμοιο με το φυτικό βάμμα που μέσα στο οινόπνευμα εκχυλίζονται οι θεραπευτικές ουσίες των φυτών.

Το αρωματισμένο οινόπνευμα από τα φυσικά προϊόντα έχει πιο λεπτό άρωμα, και είναι προτιμότερο από εκείνο που γίνεται με προσθήκη αιθέριων ελαίων που είναι πολύ ισχυρά.

Εάν διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, εφαρμόστε τα με προσοχή καθώς μερικά από τα έλαια καρυκεύματα όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα μπορεί να ερεθίσουν ευαίσθητες επιδερμίδες. Εάν διαλέξετε λάδι-βάση, το λάδι τζοτζόμπας (jojoba) είναι καλή επιλογή. Η τζοτζόμπα στην πραγματικότητα είναι υγρό κερί που δεν ταγκίζει τόσο γρήγορα όπως άλλα λάδια-βάσεις. Είναι ευγενικό στην επιδερμίδα και στα μαλλιά. Απλώνεται όμορφα και διαρκεί πολύ.
Δείτε: Φυτικό λάδι Jojoba (τζοτζόμπα) – Ιδιότητες και χρήσεις

Εμφιάλωση
Όμορφα μπουκάλια αρωμάτων φέρνουν στο νου αναμνήσεις και πιθανόν να βρείτε μια ωραία συλλογή. Μπουκάλια λαστιχένια καπάκια είναι κατάλληλα για αρώματα με οινοπνευματώδεις βάσεις. Για τις ελαιώδεις βάσεις, χρησιμοποιείστε σκούρα γυάλινα μπουκάλια σαν αυτά που χρησιμοποιείτε για τα άλλα μείγματα όπως λάδι μασάζ ή λάδια για τα νύχια. Ένα μπουκάλι με δοσομετρητή 10 ml είναι κατάλληλο.

Ένα προσωπικό άρωμα είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο – τα αρώματα πρέπει να είναι μοναδικά σαν την προσωπικότητά σας. 

Συνταγές για προσωπικά μείγματα αρωμάτων

Άρωμα μια τα μαλλιά

 • 3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο
 • 3 σταγόνες απόλυτο γιασεμί
 • 5 σταγόνες λεβάντα
 • 5 σταγόνες σάνδαλο
 • 2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ 

σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα βανίλιας ή 15ml λάδι χοχόμπας Άρωμα με τριαντάφυλλο

 • 3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο
 • 6 σταγόνες περγαμόντο 
 • 6 σταγόνες λεβάντα
 • 5 σταγόνες πατσουλί 

σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα κανέλας ή 1/2 λάδι χοχόμπας Άρωμα για τον άντρα

 • 5 σταγόνες περγαμόντο
 • 5 σταγόνες σάνταλο
 • 2 σταγόνες πατσουλί
 • 2 σταγόνες κίτρο

30ml οινόπνευμα καρυκευμάτων ή γαρίφαλου ή 15ml λάδι χοχόμπας

Συνταγές και αρώματα καθημερινής χρήσης Άρωμα για πρωινή ευεξία

Για το μπάνιο ή ντους: προσθέστε τα αιθέρια έλαια κατευθείαν σε γεμάτη μπανιέρα με ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά ή στο σφουγγάρι και κάνετε μασάζ με το ντους σας.Για σαμπουάν ή αφρόλουτρο: βάλτε το μείγμα με τα αιθέρια έλαια σε 30ml άοσμου σαμπουάν ή αφρόλουτρου.
Και επειδή στα προϊόντα του εμπορίου δεν είναι να έχεις και πολύ εμπιστοσύνη: Σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, κρέμες… αλήθεια τα γνωρίζουμε; 
Δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας: Σαμπουάν και αφρόλουτρο, εύκολα και υγιεινά και Ξεχνάμε τα parabens! 
Δώστε τέλος στα χημικά και πανάκριβα σαμπουάν! Φτιάξτε σαμπουάν με Χαμομήλι ή αιθέρια έλαια!
Για μασάζ ή λάδι για μαλλιά: αναμείξτε το μείγμα σε 30ml λάδι-βάση.
Δείτε ακόμη: Συνταγές με βότανα για τα Μαλλιά!
Άρωμα για φρεσκάδα

 • 3 σταγόνες περγαμόντο
 • 2 σταγόνες γκρέιπ-φρουτ
 • 3 σταγόνες ροδόξυλο

Το χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στην προηγούμενη συνταγή. Είναι αναζωογονητικό άρωμα χωρίς να είναι καταπραϋντικό ή υπερδιεγερτικό.

Άρωμα για χαλάρωση

 • 5 σταγόνες λεβάντα
 • 2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ
 • 2 σταγόνες τριαντάφυλλο

Για μπάνιο: προσθέστε τα έλαια κατευθείαν μέσα σε μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά.

Για μασάζ: προσθέστε το σε 15ml λάδι-βάση μαζί με 2 σταγόνες ρωμαϊκού χαμομηλιού και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα πριν κοιμηθείτε. Αυτό το μείγμα μυρίζει καταπληκτικά.

Χρήσιμο θα ήταν να δούμε και τι κρύβουν πίσω τους διάσημα αρώματα: Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

και: Μήπως το πανάκριβο άρωμά σου περιέχει περιττώματα ζώων;

Δείτε και έναν ακόμη τρόπο: Φτιάξτε μόνοι σας το άρωμά σας…

Πηγή: Τρόπος ζωής–Τεύχος 32–Ιούλιος/Αύγουστος
/Σεπτέμβριος/Οκτώμβριος 2001

Το είδα: www.ftiaxno.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *