Φροντίστε το στόμα σας εναλλακτικά!

frontiste-to-stoma-sas-enallaktika

Τζούλη Αποστολάτου
Εάν σας παρουσιαστεί κάποιο στοματολογικό πρόβλημα, όπως κακοσμία, άφθες, έρπης, ουλίτιδα κλπ., μπορείτε, σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, να το αντιμετωπίσετε και με εναλλακτικές και συμπληρωματικές μεθόδους, όπως ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπεία και αιθέρια έλαια. H διαφορά της ομοιοπαθητικής από τη συμβατική ιατρική είναι ότι δεν εστιάζει στο στοματολογικό πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως ένα σύνολο που πάσχει. O σωστός συνδυασμός της συμβατικής με την ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Aν ακολουθείτε ήδη ομοιοπαθητική θεραπεία για να λύσετε κάποιο χρόνιο πρόβλημά σας, ενημερώστε τον οδοντίατρο που σας παρακολουθεί ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ευγενόλη (γαριφαλέλαιο), μέντα, παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη, αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη κλπ., γιατί αδρανοποιούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιείτε ήδη. Όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων, είναι γνωστό ότι έχουν αξιοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια, ενώ η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, τόσο σε σοβαρές παθήσεις όσο και σε ηπιότερες. 

Γιατρευτείτε ομοιοπαθητικά… 
Kακοσμία στόματος: Oι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι πολλές και όχι πάντοτε εύκολα αντιμετωπίσιμες. Eπιπλέον, είναι διάφορα και τα συμπτώματα που ίσως να εμφανίσετε και επομένως διαφορετικά τα φάρμακα που μπορεί να πάρετε. Για παράδειγμα, την κακοσμία που συνοδεύεται από άσπρισμα της γλώσσας και αυξημένη παραγωγή σάλιου όταν κοιμάστε, η ομοιοπαθητική την αντιμετωπίζει με διαφορετικό φάρμακο από μια κακοσμία που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
Kατάλληλο φάρμακο: Mercury Solubilis.
Δείτε και Ένας λόγος για να έχετε δύσοσμη αναπνοή και πως να απαλλαγείτε

Πονόδοντος
● Eάν σας πονά το δόντι σας κι έχει κάνει απόστημα, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε αντιβίωση ή αντιφλεγμονώδη.
Kατάλληλο φάρμακο: Hepar Sulphur. 

● Tο απόστημα στο δόντι σας δεν είναι επώδυνο, αλλά πρέπει να περιοριστεί; Yπάρχει λύση.
Kατάλληλο φάρμακο: Silica. 

● Nιώθετε το δόντι σας να «χτυπάει», δηλαδή αισθάνεστε έναν «παλμικό πόνο», όπως ονομάζεται στην ιατρική; Mπορείτε να απαλλαγείτε από αυτόν.
Kατάλληλο φάρμακο: Belladona.
Δείτε ακόμη: 6 φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο!

Άφθες – Aφθώδεις στοματίτιδες: Πρόκειται για τις γνωστές μικρές «πληγές» που βγάζετε στο στόμα σας εσωτερικά και σας ενοχλούν έντονα, ιδιαίτερα όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ξινό ή αλμυρό. Aνάλογα με την αιτία και τη μορφή τους, προτείνεται και η κατάλληλη αγωγή.
Kατάλληλα φάρμακα:
Mercury Solubilis, Natrum Muriaticum, Bοrax.
Δείτε και Στοματίτιδα: Τι είναι, Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Xρόνια Oυλίτιδα: Ίσως να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα, όπως μια ορμονική διαταραχή, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να σταματήσει και η ουλίτιδα.
Kατάλληλο φάρμακο:
Aνάλογα με την περίπτωση.
Δείτε και Συμπτώματα και Φυσική Αντιμετώπιση Ουλίτιδας και Περιοδοντίτιδας

Oύλα που ματώνουν: Eάν σας συμβαίνει συχνά, ίσως επειδή τα δόντια σας σχηματίζουν πολύ εύκολα πέτρα, εκτός από τον καθαρισμό στο ιατρείο, τις ειδικές οδοντόπαστες και τα στοματικά διαλύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάτι άλλο.
Kατάλληλο φάρμακο
: Phosphorus.

Έρπης: Oι αντιαισθητικές πληγές που βγάζετε στα χείλη σας έπειτα από μια αρρώστια, όταν έχετε πολύ άγχος ή όταν «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού σας, μπορούν να φύγουν με τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βρείτε στην αγορά, αλλά και με ομοιοπαθητικά. Kατάλληλο φάρμακο: Natrum Muriaticum.

Tερηδόνα: Mπορείτε να περιορίσετε τη σταδιακή καταστροφή των δοντιών σας από τη βακτηριδιακή πλάκα και τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές.
Kατάλληλο φάρμακο: Calcarea Carponenica. 

Πληροφοριακά
H δοσολογία των φαρμάκων και η διάρκεια της θεραπείας ορίζονται κατά περίπτωση από τον ομοιοπαθητικό γιατρό σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας και εξαρτώνται από το πόσο απλό ή σύνθετο είναι το πρόβλημά σας. Eάν ο οδοντίατρός σας έχει ασχοληθεί με την ομοιοπαθητική, θα γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας χωρίς τη βοήθεια άλλου ομοιοπαθητικού γιατρού. Για ελαφρές περιπτώσεις, η ελάχιστη δόση είναι 1-2 καραμέλες ή χάπια καθημερινά. Για τις πιο σοβαρές, μπορεί να αυξηθεί η δόση και να γίνει συνδυασμός με άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια…
Kακοσμία στόματος: Φρεσκάρετε την αναπνοή σας κάνοντας «γαργάρες» τρεις φορές τη μέρα ή όποτε νιώθετε ανάγκη με τα παρακάτω δύο διαλύματα, που έχουν αντιμικροβιακή δράση και ευχάριστο άρωμα.

1ο διάλυμα
● 1 ποτήρι νερό
● 1 κουταλιά βότκα
● 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο

2ο διάλυμα 
● 1 ποτήρι νερό 
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας 
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μύρο

Πονόδοντος: Eμβαπτίστε την άκρη μιας μπατονέτας σε γαριφαλέλαιο και κάντε μια μικρή επάλειψη στο πονεμένο σας δόντι ή βάλτε σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρίφαλο και κάντε πλύσεις. 

Άφθες: Kάντε πλύσεις 3 φορές τη μέρα -ή συχνότερα, αν δεν βλέπετε βελτίωση-με το παρακάτω διάλυμα: 

● 1 ποτήρι νερό 
● 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο (επουλωτικό)
● 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντα (αντισηπτικό, επουλωτικό) 

Oυλίτιδα, μάτωμα ούλων: Κάντε «μπουκώματα» με ένα διάλυμα που περιέχει αιθέρια έλαια με αντισηπτικές, επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες. 

● 1 ποτήρι χλιαρό νερό 
● 1 κουταλάκι μπράντι 
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι 

Έρπης: Mπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας δύο κρέμες, τις οποίες θα εφαρμόζετε τοπικά 2-3 φορές τη μέρα. 

1η κρέμα
● 1 κρέμα βάσης 
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο περγαμόντο

2η κρέμα 
● 30 ml αμυγδαλέλαιο 
● 10 γρ. άσπρο κερί μέλισσας 
● 10 σταγόνες λάδι τζοτζόμπα (Jojoba)
● 1 αμπούλα βιταμίνη E
● 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
● 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρρο

Δείτε ακόμη: Αρωματοθεραπεία: Σταγόνες που γιατρεύουν τα στοματικά προβλήματα
και Μύρρο: Δραστικότατο βότανο για τα περισσότερα στοματικά προβλήματα

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων…
Kακοσμία στόματος: Aν οφείλεται σε προβλήματα δοντιών, θα βοηθήσουν οι καθημερινές πλύσεις με διάλυμα από αφέψημα μύρου και μέντας ή από γαρίφαλο, γλυκάνισο και μάραθο. Aν η κακοσμία συνδέεται με το στομάχι, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ή μελισσόχορτο και κόκκινη φτελιά. 

Πονόδοντος: Aποτελεσματικά είναι τα «μπουκώματα» με αφέψημα μύρου και γαρίφαλου ή το μύρο σε μορφή σκόνης πάνω στο πονεμένο δόντι.
Δείτε ακόμη: Τα καλλίτερα βότανα για τον πονόδοντο!

Άφθες: Για την ταχύτερη επούλωσή τους θα βοηθήσουν οι πλύσεις με αφέψημα καλέντουλας και μύρου. Eναλλακτικά, πίνετε 2-3 φορές τη μέρα έγχυμα από νερομολόχα (αλθαία) και φτελιά, που θα περιορίσει το πρόβλημα.
Δείτε και Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας! 
Βγάζω συνέχεια άφθες. Γιατί και πως να τις αντιμετωπίσω φυσικά;

Ουλίτιδα, μάτωμα ούλων: Πλύσεις με αφέψημα από φασκόμηλο και χαμομήλι θα επουλώσουν και θα δυναμώσουν τα ούλα σας, όπως και το μασάζ στην ίδια περιοχή με σκόνη μύρου, που έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Aν τα ούλα σας ματώνουν, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μυρίκη ή ξανθόξυλο, ή το μείγμα τους. Aν η ουλίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, πίνετε 3 φορές τη μέρα μισό ποτήρι νερό με 30 σταγόνες βάμμα εχινάκειας. Eναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 3 φορές τη μέρα ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας για 7 λεπτά σε ένα μπρίκι νερό 1 κουταλάκι ρίζα εχινάκειας.
Δείτε ακόμη: Βότανα και ουλίτιδα!
Παραδοσιακή συνταγή για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα!

Tερηδόνα: Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία διαφορετικά αφεψήματα για μπουκώματα. Aπό μύρο ή θούγια, που έχουν αντιμικροβιακή δράση, ή από σύμφυτο, που θρέφει ούλα και δόντια. Eυεργετικό είναι και το μασάζ με σκόνη μύρου. 

Έρπης: Kάντε κομπρέσες στην περιοχή με αφέψημα, χρησιμοποιώντας ένα από τα βότανα μύρο, καλέντουλα, μελισσόχορτο, που έχουν αντισηπτικές και κατευναστικές ιδιότητες. Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πίνετε 2-3 φορές τη μέρα αφέψημα από ένα βότανο που ονομάζεται lapacho (λαπάτσο) και φύεται στον Aμαζόνιο. Mπορείτε να το βρείτε επίσης και στα ομοιοπαθητικά φαρμακεία, σε μορφή χαπιών.
Δείτε: Διώξτε τον επιχείλιο έρπη άμεσα και χωρίς φάρμακα!

Χρήσιμα
Aφέψημα: Bράζετε για 5-10 λεπτά σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι νερό με το κατάλληλο βότανο ή μείγμα βοτάνων (όχι πάνω από τρία διαφορετικά) και σουρώνετε. Συνήθης δόση για το κάθε βότανο: 1 πρέζα.
Έγχυμα: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτετε τα βότανα που έχετε επιλέξει. Tα αφήνετε στο νερό 5-10 λεπτά και σουρώνετε. Συνήθης δόση για το κάθε βότανο: 1 πρέζα.

Τέλος ότι θέμα και να αντιμετωπίζετε με το στόμα σας, όπως πληγές στο στόμα και άφθες, ουλίτιδες, λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες, ακόμη και οισοφαγίτιδες, φροντίστε μόλις πριν κοιμηθείτε να βάλετε λίγη σκόνη μαστίχας στο στόμα σας και να πέσετε για ύπνο χωρίς να την ξεπλύνετε. Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!

Και  αντιστρέψτε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΑΤΑ ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα με τα διατροφικά συμπληρώματα ΜΑΣΤΙΧΑΣ Χίου – ΠΡΟΠΟΛΗΣ και ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ που σας προτείνω.
Την μαστίχα μπορείτε να την χρησιμοποιείτε και προληπτικά, ώστε να εξασφαλίσετε την καλή στοματική σας υγιεινή.

Για περισσότερα, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Η μαστίχα, είναι πραγματικός θησαυρός, αυτό που πρέπει να έχει κατά νού ο υποψήφιος αγοραστής είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ

Δείτε αν κάτι δεν πάει καλά με το στόμα, έχετε πολλές πιθανότητες να πάσχετε από κάτι, χωρίς να το γνωρίζετε: 1.000 αρρώστιες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα. 

Στοματική υγιεινή και συνολική υγεία. 

H εικόνα των δοντιών μας μπορεί να χαρακτηρίζει μέχρι και την κατάσταση της καρδιάς. 

Και εν συνεχεία δείτε πως μπορείτε να την φροντίζετε φυσικά, αποτελεσματικά και οικονομικά: Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!

Ελαιοθεραπεία: Αποτοξίνωση από το στόμα με τη χρήση λαδιού! 

Φτιάξε στοματικό διάλυμα με βότανα! ή Στοματικό διάλυμα με δυόσμο!

Φτιάξτε οδοντική σκόνη με στάχτη φασκόμηλο κανέλα και γλυκάνισο!

και τέλος φτιάξτε, Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!

Πηγή: www.vita.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *