Φορμαλδεΰδη σε καλλυντικά. Τι μπορούμε να κάνουμε

formaldeydi-se-kallyntika-ti-mporoume-na-kanoume

Φορμαλδεΰδη σε καλλυντικά. Τι μπορούμε να κάνουμε

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα καλλυντικά μας περιέχουν αρκετά χημικά. Το να γνωρίζουμε όμως ποια από αυτά τα χημικά είναι επικίνδυνα είναι αρκετά δύσκολο αλλά και σημαντικό. Το ediva.gr θα σας μιλήσει σήμερα για την Φορμαλδεΰδη, που έχει γίνει μεγάλο θέμα σχετικά με την ύπαρξη της σε προϊόντα μαλλιών και προσώπου και το πόσο βλαβερή είναι.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνα ουσία. Μήπως λοιπόν τα προϊόντα που βάζετε στα μαλλιά, τα νύχια, ακόμα και στο πρόσωπο σας σας προκαλούν καρκίνο;

Τί είναι η Φορμαλδεΰδη;

Η Φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται συχνά σε καλλυντικά. Χρησιμοποιείται επίσης και στην παραγωγή λιπάσματος, χαρτιού και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιείται συχνότερα σε μορφή υγρού (συνδυασμένο με νερό) με το όνομα φορμόλη. Η βασική του χρήση είναι να κρατάει μακρυά τα βακτήρια από το καλλυντικό που εμπεριέχεται.

Ποια καλλυντικά περιέχουν Φορμαλδεΰδη;

Η Φορμαλδεΰδη βρίσκεται συχνά σε βερνίκια νυχιών, σκληρυντικά νυχιών, κόλα για βλεφαρίδες, τζελ μαλλιών, σαπούνια, προϊόντα μακιγιάζ, σαμπουάν, κρέμες και αποσμητικά, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Έχει παρατηρηθεί πως το 20% των προϊόντων στην αγορά περιέχουν Φορμαλδεΰδη. 

Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά.
Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε Καλλυντικά και Αρώματα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την Φορμαλδεΰδη;

Ο ποιο γνωστός κίνδυνος είναι ο ερεθισμός του δέρματος, της κεφαλής και η τριχόπτωση. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού η ποσότητα του χημικού στα προϊόντα είναι πολύ μικρή. Επίσης, η ουσία μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια, τη μύτη το λαιμό και το δέρμα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι οτι η Φορμαλδεΰδη προκαλεί καρκίνο.

Η Φορμαλδεΰδη είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα, κάτω απο κάποιες συνθήκες, όπως η χρήση μεγάλης ποσότητας ή η μακροχρόνια χρήση. Αυτό συνήθως δεν είναι κίνδυνος απο τη χρήση καλλυντικών λόγω της μικρής ποσότητας που περιέχει, αλλά επηρεάζει εργάτες πάνω στα συγκεκριμένα καλλυντικά αφού είναι εκτεθειμένοι στην ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης επικίνδυνη είναι η ουσία στα σκληρυντικά νυχιών, αφού χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα, όχι απλά ως άμυνα κατά των βακτηρίων, αλλά και για τη σκληρυντική του ιδιότητα.

Πόση Φορμαλδεΰδη είναι ασφαλής;

Τα αρμόδια γραφεία μαζί με ειδικούς επιστήμονες μας λένε πως η χρήση Φορμαλδεΰδης είναι σχεδόν ακίνδυνη στα προϊόντα σε ποσότητα 0,2% ή λιγότερο. Σε προϊόντα σε μορφή σπρέι προτείνεται να μην χρησιμοποιείται καθόλου. Κάποιοι ειδικοί όμως επιμένουν να μην γίνεται καθόλου χρήση της ουσίας σε καλλυντικά, αφού “αν χρησιμοποιείς σαμπουάν με φορμόλη για 30-40 χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα”.

«Τροφή»: Κατά την άποψή μου το θέμα είναι πιο σοβαρό από ότι παρουσιάζεται κι αυτό, διότι ουσίες σαν κι αυτήν, από την μία ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ και από την άλλη ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ Η ΜΌΝΗ!! Σωρεία χημικών χρησιμοποιούνται: Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα 

Θυμηθείτε τώρα, τα αυτοκόλλητα νικοτίνης που βάζουν οι καπνιστές σε κάποιο σημείο στο δέρμα τους για να παίρνουν την απαραίτητη “δόση” τους..
Γιατί στο ΔΕΡΜΑ; ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΤΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ όπου και καταπραΰνει την αίσθηση της έλλειψη της.

Σκεφτείτε τώρα όλα αυτά τα χημικά καλλυντικά που χρησιμοποιείτε και συνειδητοποιήστε πως όλα αυτά καταλήγουν στο αίμα και δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό σας, αλλά και στο παιδί που ενδεχομένως θα χρειαστεί να “φιλοξενήσετε” κάποια στιγμή!

Πως θα καταλάβω αν το προϊόν που χρησιμοποιώ περιέχει Φορμαλδεΰδη;

Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Κάθε προϊόν απαιτείται να αναγράφει στη συσκευασία μια λίστα των ουσιών που περιέχει, αλλά επειδή συνήθως η Φορμαλδεΰδη δε χρησιμοποιείται στην αρχική της μορφή συχνά μπορεί να μπερδευτείτε. Είναι σχεδόν αδύνατο να σιγουρευτείτε αν υπάρχει αυτή η ουσία στα καλλυντικά σας.

Η καλύτερη λύση είναι να ελέγξετε εδώ: Skin Deep ADD Cosmetics Database, που είναι ουσιαστικά ένας οδηγός για τους καταναλωτές για να γνωρίζουν ποια προϊόντα περιέχουν διάφορα επικίνδυνα χημικά. 

Τελικά τι πρέπει να ξέρετε και να προσέχετε;

Δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες αποδείξεις οτι η Φορμαλδεΰδη προκαλεί καρκίνο, ούτε ποια είναι η ακριβής ποσότητα που ξεκινά να είναι επικίνδυνη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις θεραπείες μαλλιών ή τα προϊόντα που περιέχουν Φορμαλδεΰδη και αν χρησιμοποιείτε σκληρυντικό νυχιών να το κάνετε σε μεγάλο χώρο με ανοιχτά παράθυρα ώστε να αποφύγετε την εισπνοή της ουσίας.

«Τροφή»: Ακόμη καλλίτερα είναι να στραφείτε σε λύσεις που προασπίζουν την υγιεία σας.

Προσωπικά, σας διαθέτω ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ προϊόντα περιποίησης (γαλάκτωμα, scrub-πίλινγκ, κρέμες προσώπου-ματιών-σώματος, κ.α.) ΧΩΡΊΣ paraben, σιλικόνη, συνθετικά αρώματα, χρωστικές, άλατα αλουμινίου, εννοείται, φτιαγμένες με υαλουρονικό και υπερτροφές όπως Ρόδι, Σπιρουλίνα, Αλόη, Βιταμίνη Ε, Βερύκοκκο, Πρόπολη, Μαστίχα Χίου κ.α.

Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα. Έτσι είμαι σε θέση να εγγυηθώ και για την ασφάλεια, αλλά και για την δραστικότητα τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Χημικά Συντηρητικά – Parabens και καλλυντικά 

Γιατί να μην ξαναβάλετε βαζελίνη ή καλλυντικά που την περιέχουν 

Καταγγελίες για παρενέργειες από καλλυντικά 

Αποσμητικά και Ανθιδρωτικά… δηλητήρια και λύσεις!  

Προϊόντα περιποίησης ακόμη και για μωρά με καρκινογόνα παράγωγα πετρελαίου 

Τα καλλυντικά που περιέχουν κρυφές και βλαβερές ουσίες 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *