MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΦλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση
φώτο Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται δύο κύριες παθήσεις, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν μεταξύ τους και αποδίδονται σε ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού μηχανισμού του πεπτικού σωλήνα.

Σημάδια που δείχνουν φλεγμονή στο έντερο

Η φλεγμονή στο έντερο συνοδεύεται από εξαιρετικά δυσάρεστα συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου εκδηλώνονται με ποικίλα συμπτώματα, αναλόγως της σοβαρότητας της φλεγμονής και του συγκεκριμένου τμήματος της γαστρεντερικής οδού στο οποίο εκδηλώνεται.
Δείτε Φλεγμονές ο ΕΧΘΡΟΣ της Υγείας ΜΑΣ. Πως να τις Μειώσουμε
Αιτίες φλεγμονών – Ανοσοποιητικό – πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση
και φροντίζουμε να διατηρούμε την υγιεία του γαστρεντερικού μας, καθώς: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά και συνήθως ο πάσχων αντιμετωπίζει επεισόδια κρίσης και ύφεσης.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, συνήθη συμπτώματα που υποδεικνύουν επίμονη φλεγμονή στο έντερο είναι τα εξής:

διάρροια
πυρετός (δέκατα) και κόπωση (χαμηλά επίπεδα ενέργειας)
– πόνος και κράμπες στην κοιλιά
– ναυτία και τάση προς έμετο
– αίμα στα κόπρανα
– μειωμένη όρεξη
– αθέλητη απώλεια βάρους
– αιμορραγία από το ορθό
– τεινεσμό (επώδυνη προσπάθεια κένωσης)

Μπορεί να προσβληθούν και άλλα όργανα, όπως το μυοσκελετικό σύστημα (αρθρίτιδα, σπονδυλίτιδα), το δέρμα (οζώδες ερύθημα), τα μάτια (ιριδίτιδα), το αιμοποιητικό σύστημα (αναιμία, θρομβοκυττάρωση), οι νεφροί (νεφρολιθίαση) και τα χοληφόρα (σκληρυντική χολαγγειΐτιδα, χολολιθίαση).

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία ή αν εμφανίζετε συστηματικά τα παραπάνω συμπτώματα.

Φλεγμονώδεις εντερικές νόσοι και διατροφή

Ένα μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας υποφέρει από τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως περιγράφονται η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είτε ορισμένα σημεία του παχέος εντέρου (ελκώδης κολίτιδα) είτε οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα – από το στόμα μέχρι τον πρωκτό- (νόσος του Crohn) μπορεί να παρουσιάζει φλεγμονή.

Με τον πεπτικό σωλήνα να φλεγμαίνει, η κατάσταση θρέψης είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τα άτομα που πάσχουν.
Και βέβαια τα απασχολεί και έτσι πρέπει καθώς κάτι ακόμη που προκύπτει από αυτή την κατάσταση είναι και το σύνδρομο εντερικής δυσαπορρόφησης, δηλαδή η αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει σάκχαρα, λίπη, πρωτεΐνες και βιταμίνες, όλες τις θρεπτικές ουσίες δηλαδή, από τις τροφές.

Σε ένα υγιές άτομο, ένα μεγάλο ποσοστό της διαδικασίας της πέψης λαμβάνει μέρος στο λεπτό έντερο. Αφού τα περιεχόμενα της τροφής διασπαστούν, οι θρεπτικές ουσίες απορροφούνται απο το βλενογόννο του λεπτού εντέρου και απο εκεί διανέμονται στο υπόλοιπο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Οτιδήποτε δεν πέπτεται περνά στο παχύ έντερο απο όπου θα προχωρήσει για να αποβληθεί απο το σώμα.
Δείτε και Η υγιεία είναι στο αίμα μας!
Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος

Στην περίπτωση όμως που στο λεπτό έντερο (ή και πιο εκτεταμένα) υπάρχει φλεγμονή, η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών καθίσταται προβληματική και η δραπέτευση τους από το σώμα μέσω του παχέος εντέρου αναπόφευκτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς νιώθουν έντονο το αίσθημα της κούρασης. 
Δείτε και Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;

Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι

η αφυδάτωση και η διάρροια (λόγω αποτυχημένης απορρόφησης νερού απο το λεπτό έντερο), ο έντονος πόνος, πυρετός, εμετοί και ναυτία. Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι τα άτομα μ΄αυτά τα συμπτώματα θα έχουν και μειωμένη όρεξη για πρόσληψη τροφής και μπορούν έτσι να οδηγηθούν στην κακοθρεψία.

Ταυτόχρονα όμως, λόγω φλεγμονής, έχουν και αυξημένες ενεργειακές και πρωτεϊνικές απαιτήσεις. 
Κάτι, επίσης, σοβαρό είναι, πως στην συνέχεια η αφυδάτωση και η κακοθρεψία, προκαλούν και ένα σωρό ακόμη παθήσεις: Το νερό λειτουργεί θεραπευτικά – Επιπτώσεις της αφυδάτωσης 
Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση.

Μια επαρκής διατροφή για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και της μυϊκής μάζας είναι μεγίστης σημασίας για την πρόοδο της νόσου διότι η αλλαγή της σύστασης του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της φλεγμονής ή/και μειωμένη ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή.

Διατυπώνοντας το παραπάνω θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει κάποιο διαιτητικό πρόγραμμα που να μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους ασθενείς. Για να διαμορφωθεί μια δίαιτα θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν η έκταση της φλεγμονής στον πεπτικό σωλήνα και η ύπαρξη εντερικής απόφραξης.

Έτσι ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και το εάν βρίσκεται σε έξαρση ή ύφεση, ένα πλάνο διατροφής μπορεί να είναι απο καθόλου έως πολύ περιορισμένο.

Υπάρχουν βέβαια τροφές που προκαλούν δυσφορία στους περισσότερους ασθενείς. Αυτές είναι:

Οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις που παρατηρούνται λόγω δυσαπορρόφησης σε όσους νοσούν είναι σε:

Είναι φανερό λοιπόν ότι μια καλά σχεδιασμένη, εξατομικευμένη διατροφή για το άτομο με φλεγμονώδη εντερική νόσο είναι απαραίτητη. Αυτή θα πρέπει, εκτός απο την επαρκή ενέργεια και πρωτεΐνες, να είναι πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά για να αποφευκτούν μακροχρόνιες συνέπειες όπως η αναιμία, η οστεοπόρωση και η ανεβασμένη ομοκυστεΐνη (δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου).
Δείτε και Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C.
Οστεοπόρωση: αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση
Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;

Τι να προσέξετε αν πάσχετε απο Νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα

  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να τραφείτε επαρκώς έστω κι αν η όρεξή σας για φαγητό δεν είναι μεγάλη
  • Μασήστε καλά την τροφή σας: Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες.
    Πώς πρέπει να τρώμε…
  • Πίνετε πολλά μη αλκοολούχα/καφεϊνούχα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά και τα λιπαρά γεύματα
  • Αν η νόσος βρίσκεται σε ύφεση καταναλώστε μια ανεκτή ποσότητα τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Σε περίπτωση στένωσης αποφύγετε τα ωμά φρούτα/λαχανικά
  • Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια όπως: μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, πιπεριά
  • Σε περίοδο έξαρσης της νόσου, ακολουθήστε διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες με μικρή ποσότητα ανεκτών λαχανικών (καλλίτερα βρασμένα).
  • Αποφύγετε το γάλα αν είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη (εξαιρείται το κεφίρ που υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση)

Διαφορές μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και νόσου Crohn

Yπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο παθήσεις. Η νόσος Crohn μπορεί να εμφανιστεί παντού στο πεπτικό, αλλά εντοπίζεται κυρίως στο λεπτό έντερο, σε μη συνεχή κατανομή (αφορά αποσπασματικά τμήματα), ενώ η ελκώδης κολίτις προσβάλλει κυρίως το ορθό και συνεχίζει κεντρικότερα, το πολύ έως τον τελικό ειλεό, με βλάβη συνεχή σε όλο το μήκος που εκδηλώνεται.

Στη νόσο του Crohn είναι συχνά τα συρίγγια, οι στενώσεις τα περιπρωκτικά αποστήματα, οι ραγάδες, που σπάνια εμφανίζονται στην ελκώδη κολίτιδα. Τέλος η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται στην ελκώδη κολίτιδα, σε σχέση με την Crohn.

Στοιχεία από
www.diatrofi.gr
www.onmed.gr
www.care.gr
Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Συμπτώματα, διατροφή, αντιμετώπιση

“Τροφή”: Η χρήση της εναλλακτικής ιατρικής μεταξύ των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn ιδιαίτερα υπό τη μορφή της βοτανοθεραπείας αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στις ασιατικές χώρες (Κίνα και Ινδία) κυρίως εξαιτίας των παρενεργειών των συμβατικών φαρμάκων.

Η πρότασή για αντιστροφή, αφορά 3 φυσικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όμως θα πρέπει ο πάσχον να καταναλώσει για αρκετό χρονικό διάστημα και μέχρι να ηρεμήσει έντερο και πεπτικό:

  • Πρώτη και καλλίτερη η θαυματουργή μαστίχα της ΧίουΟι πλέον σημαντικές κλινικές μελέτες αφορούν στη χρήση της μαστίχας της Χίου, με την οποία έχει παρατηρηθεί βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση της Μαστίχας φαίνεται ότι μπορεί και ωφελεί και ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, όπως τα παραπάνω.
  • Στη συνέχεια η βαλεριάνα η οποία χαλαρώνει τον μυϊκό χιτώνα του γαστρεντερικού και διευκολύνει την ροή της χολής.
  • και τέλος τα απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να περιορίζουν την ανάγκη για αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα (Altern Med Rev, 2003; 8: 247-83).

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Ελκώδης Κολίτιδα: Τι είναι, Συμπτώματα, Πρόληψη & Φυσική Θεραπεία

και Νόσος του Crohn: Τι είναι – Αιτίες. 

Νόσος Crohn: η διατροφική απάντηση για αντιστροφή της 

Αντιμετώπιση της νόσου του Crohn: Μια διαφορετική προσέγγιση!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια