MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΦάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος
Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

Πολλά έχουν ακουστεί για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αν έχουν επικινδυνότητα η όχι.
Ας δούμε μια αξιόλογη ανάρτηση για τα μη στεροειδή.
Πονώ υπερβολικά. Δεν θέλω να πάρω μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τι να κάνω;

Τεράστιος-ο-τζίρος-των-μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών… Βλέπετε ο πόνος είναι ανυπόφορος και δεν έχουμε μάθει να τον υποφέρουμε, έστω και για λίγο..
Έχω αναφερθεί πολλές φορές σ αυτό το περίεργο.. δώρο του Θεού στον άνθρωπο… το ¨μέγα τραύμα¨.. 
Η χρήση αντιφλεγμονωδών παυσίπονων (δεν μιλάμε για κατάχρηση…), δυστυχώς, προκαλεί παρενέργειες στο κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά.
Η ιστορία, εγώ το λέω τραγικό παραμύθι, ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του 2000, όταν μια μελέτη για ένα φάρμακο με το όνομα Vioxx, έδειξε ότι προκαλεί θανάτους από καρδια..

Το Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ το 2004.

H κατασκευάστρια εταιρία του Vioxx, ανακοίνωσε εθελοντική απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά των ΗΠΑ και απ` όλο τον κόσμο. Η απόσυρση οφείλονταν σε ανησυχίες για τον ηυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών,σε ασθενείς που ελαμβαναν Vioxx.
Οι παρενέργειες του πολλές και επικίνδυνες..
  • κοιλιακό άλγος,
  • ευαισθησία, 
  • Ναυτία,
  • Αιματηρούς εμετούς,
  • μαύρα σαν πίσσα κόπρανα,
  • Οίδημα ή κατακράτηση νερού,
  • Κούραση,
  • λήθαργος,
  • δερματικό εξάνθημα,
  • Φαγούρα,
  • συμπτώματα “γρίπης”
  • ή ασυνήθιστο μελάνιασμα,
  • αιμορραγία. .και πολλά άλλα …

και η υπόθεση θεωρήθηκε απο πολλούς τελειωμένη.

Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές αναρωτήθηκαν στη συνέχεια, για το κατά πόσο αυτές οι Παρενέργειες ήταν Του Vioxx… Ή… Όλης Της Ομάδας Των Αντιφλεγμονωδών Παυσίπονων.
Τότε ξεκίνησε σιωπηρά..μια κολοσσιαία μελέτη για να δει ακριβώς αυτό. Γνωρίζοντας ότι πολύς, πάρα πολύς κόσμος παίρνει συχνά αντιφλεγμονώδη …πολλές φορές και μόνο απ τον φόβο του πόνου..

Σημειώνω χαρακτηριστικά, ότι πριν μερικά χρόνια, στενός φίλος μου, υπηρέτης…του Ιπποκράτη, και φανατικός τενίστας, επί καθημερινής βάσεως έπαιρνε ιβουπροφαίνη, γιατί του…καλμαριζε τις ταλαιπωρημένες κλειδώσεις απ το πάθος του παιχνιδιού…
Ευτυχώς η ασφυκτική επιμονή μου, κάποια στιγμή έφερε αποτέλεσμα, κι έκοψε το φάρμακο…όμως ήδη του είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά.. άλλο που ποτέ δεν το παραδέχτηκε…
Φυσικά η καθημερινή λήψη..ασενοκουμαρόλης..(παράγωγο της κουμαρίνης και ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ.. κλασσικό και κοινό αντιπηκτικό..) του το θυμίζει..
Τα Αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι, εξαιρετικά σημαντικά για όλους μας, κι αξίζει να τα ξαναθυμηθούμε, με ευκαιρία τη φίλη, που ο ανυπόφορος πόνος την έφερε στα κλασσικά αντιφλεγμονώδη (δεν αναφέρονται ονόματα για λόγους δεοντολογίας.)

Τα αποτέλεσματα δείχνουν ότι

Όλα Τα Αντιφλεγμονώδη Παυσίπονα Προκαλούν Προβλήματα Στο Κυκλοφορικό Σύστημα, Την Καρδιά Και Τον Εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, Η Ναπροξένη αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού 76%. Η Ιβουπροφένηπου κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε πολλά σκευάσματα, Αυξάνει

  • Την Πιθανότητα Εμφραγματος Του Μυοκαρδιου Κατα 61%, 
  • Την Πιθανότητα Εγκεφαλικού 336%(!), Και Τέλικα 
  • Την Πιθανότητα Θανατου Απο Καρδιαγγειακο… Κατα 239%. 

Αντικαταστήστε την ιβουπροφαίνη με φυσικές παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις λύσεις 

Η διλκοφενακη, αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικοί κατα 286%, και την πιθανότητα καρδιαγγειακου θανάτου κατα 398%.

Η νεότερη κατηγορία αντιφλεγμονωδων παυσιπόνων οι φοβερές κοξιμπες.. όμως δεν φαίνεται να είναι πιο ασφαλείς.

Η σελεκοξιμπη, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος μόνο 35%, και του εγκεφαλικού μόλις 12%, αλλά η πιθανότητα καρδιαγγειακου θανάτου αυξάνει 207%.

Η ετορικοξιμπη, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος, αλλά δυστυχώς τα εγκεφαλικά τα Αυξάνει 267% Και Τους Θανάτους Από Καρδιαγγειακό Που Τους Αυξάνει Κατά 407%.

Το αστείο και συνάμα τραγικό της υπόθεσης είναι ότι

το Vioxx, το πρώτο αντιφλεγμονωδες παυσίπονο που συνελήφθη να προκαλεί εγκεφαλικά και εμφράγματα ..και έληξε άδοξα το 2004..δεν ήταν, ως φαίνεται και τόσο τραγικό στην πραγματικότητα, αφού ηυξανε την πιθανότητα εμφράγματος κατά..212%, του εγκεφαλικού μόλις.. 7% και του καρδιαγγειακου θανάτου με ένα πενιχρό… 58%.

Ηδη η κρίση περιόρισε δραματικά την συνταγογράφηση..παυσίπονων και μη στεροειδών… τώρα τα πληρώνουμε απ τη τσέπη μας… Πρόκειται να να την περιορίσει ακόμα παραπάνω..  Δόξα τω Θεώ..

Όλοι γνωριζουμε ότι τα φάρμακα γενικά είναι επικινδυνα και ότι πρέπει να τα αποφεύγουμε οσο πιο πολυ γίνεται… Να μια ευκαιρία να κόψουμε παυσίπονα και μη στεροειδή ..Και επαναλαμβάνω.. προσοχή σε όσους χρησιμοποιούν αντιυπερτασικά… Τα μη στεροειδή, μειώνουν δραματικά την δράση τους…

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Vioxx

Δικαστήριο του Νιού Τζέρσι επεδίκασε αποζηµίωση 13,5 εκατ. $ εξαιτίας του Vioxx. Ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες ακόµα αγωγές. Στην Ελλάδα, ούτε µία! 
Η υπόθεση Vioxx δε λέει να εγκαταλείψει τη δηµοσιότητα στις ΗΠΑ (αλλά εξακολουθεί να αντιµετωπίζεται ως µη γενόµενη στην Ελλάδα).
Στις 12 Απριλίου, δικαστήριο ενόρκων στο Ατλάντικ Σίτι του Νιού Τζέρσι καταδίκασε την εταιρεία Merck σε αποζηµίωση 13,5 εκατοµµυρίων δολαρίων στον Τζον Μακ Ντάρµπι, ετών 77, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έπαιρνε Vioxx για 4 χρόνια.
Σύµφωνα µε το Associated Press, η ακροαµατική διαδικασία στο Ατλάντικ Σίτι απέδειξε πως η Merck εν γνώσει της απέκρυψε πληροφορίες από τον Αµερικανικό Οργανισµό Φαρµάκων που είχαν σχέση µε τα προβλήµατα του Vioxx. 
Μέχρι το τέλος του 2005, σύµφωνα µε την ίδια τη Merck, εκκρεµούσαν 9.650 αγωγές από 19.000 ενάγοντες, αριθµός που αναµένεται να αυξηθεί κατά χιλιάδες µετά την ετυµηγορία του Νιού Τζέρσι. Την ίδια στιγµή, στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τη Βιανέξ (την εταιρεία που εµπορευόταν το Vioxx) δεν έχει ασκηθεί ούτε µία. 
Στο προηγούµενο τεύχος, η ΓΑΛΕΡΑ ισχυρίστηκε κάτι που µας φαίνεται πολύ σοβαρό: Πως το αντιφλεγµονώδες Vioxx, φάρµακο που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσµο, σύµφωνα µε όλες τις εκτιµήσεις συνδέεται µε θανάτους και στην Ελλάδα. 
Μας µίλησε ο Ντέιβιντ Γκρέαµ, στέλεχος του FDA (του Αµερικανικού Οργανισµού Φαρµάκων) ο άνθρωπος που κατά πολλούς ξεσκέπασε το σκάνδαλο στην Αµερική.

Ο Δρ. Γκρέαµ δεν άφησε καµία αµφιβολία: το Vioxx είχε θύµατα και στην Ελλάδα.

Όπως µάθαµε, το ρεπορτάζ έφτασε (και διαβάστηκε) σε όλα τα γραφεία των φαρµακευτικών εταιρειών (πληρώνουν άλλωστε αδρά για υπηρεσίες press clipping), αλλά και του Ελληνικού Οργανισµού Φαρµάκων. Κανένας όµως δεν αντέδρασε, κανένας δεν απάντησε. 

Γιατί και πώς η υπόθεση Vioxx πνίγηκε στην Ελλάδα;

Με αφορµή τη συγκάλυψη του Vioxx, η ΓΑΛΕΡΑ ψηλαφεί το πλέγµα µεταξύ φαρµακευτικών εταιρειών, δηµόσιων οργανισµών, γιατρών αλλά και ΜΜΕ…Για τις ανάγκες του προηγούµενου ρεπορτάζ, είχαµε απευθυνθεί σε επαγγελµατίες και ειδικούς από το χώρο της υγείας: πανεπιστηµιακούς, στελέχη του υπουργείου και των φαρµακευτικών εταιρειών, γιατρoύς, φαρµακοποιούς…

Σχεδόν κανένας δεν δέχτηκε να µιλήσει επωνύµως…

Αποδείχτηκε πιο εύκολη η επικοινωνία µε τον Δρ. Γκρέαµ στο Μέριλαντ, παρά µε τους ντόπιους ειδικούς.
Το «γιατί» αυτής της σιωπής, µπορείτε να το αναζητήσετε σε ένα άρθρο, πριν από µερικά χρόνια, στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.
Με τίτλο «Νύχτες της Αραβίας – 1001 παραµύθια για το πώς οι φαρµακευτικές φροντίζουν τις υλικές ανάγκες των γιατρών», το άρθρο περιέγραφε µε χειρουργική ακρίβεια τη διαπλοκή στην Ελλάδα µεταξύ φαρµακευτικών εταιρειών και γιατρών… (Ανάµεσα στις γαργαλιστικές λεπτοµέρειες, ο χορός… χανούµισσας στα πόδια Έλληνα γιατρού, κατά τη διάρκεια «επιµορφωτικού» ταξιδιού στην Ιορδανία).

Στέλεχος εταιρείας λέει: «Δεν είναι η διαφθορά η µόνη αιτία της σιωπής.

Είναι και το ότι δεν υπάρχει ερευνητική και επιστηµονική νοοτροπία σε κανένα επίπεδο. Οι “ειδικοί” απλώς επαφίενται στους Αµερικανούς και τους Ευρωπαίους να τους πουν τι να κάνουν. Δεν το θεωρούν δική τους δουλειά.
Είµαστε επαρχιώτες που απλώς δεν έχουµε άποψη για τέτοια θέµατα. Είναι “πέρα από µας”».Επισήµως, οι δαπάνες για το µάρκετινγκ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% των εσόδων της εταιρείας. Ανεπισήµως, το µεγαλύτερο µέρος του µπάτζετ των ελληνικών εταιρειών δαπανάται εκεί.

 

Το ότι το µάρκετινγκ των φαρµακευτικών επηρεάζει αποφασιστικά τις πωλήσεις των φαρµάκων είναι ορατό και στην ελληνική αγορά – και αυτό τεκµηριώνεται από µια σύγκριση µεταξύ των πωλήσεων των κοξιµπών σε Ελλάδα και ΗΠΑ:

• Στις ΗΠΑ το Celebrex έκανε τις διπλάσιες πωλήσεις από το Vioxx (επειδή κυκλοφόρησε πρώτο, και επειδή η Pfizer είναι µεγαλύτερη εταιρεία από τη Merck).

• Αντιθέτως, στην Ελλάδα το Vioxx, το 2003 για παράδειγµα, έκανε διπλάσιες πωλήσεις από το Celebrex.

Πιθανότατα, επειδή η Βιανέξ είναι πολύ ισχυρότερη εταιρεία από την Pfizer.

Στην αγορά του φαρμάκου, κυκλοφορεί ως ανέκδοτο:

«Ποιοι είναι οι πιο τακτικοί θεατές της οµάδας µπάσκετ του Παναθηναϊκού;
Μα, οι υπάλληλοι του ΕΟΦ…».

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και πρόεδρος της Βιανέξ, της µεγαλύτερης ελληνικής φαρµακευτικής, κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, επισκέπτεται αυτοπροσώπως τα γραφεία στη Λεωφόρο Μεσογείων και µοιράζει εισιτήρια για την κερκίδα των επισήµων.

Κάποιοι, πιο εκλεκτοί, ακολουθούν την οµάδα και στους αγώνες του εξωτερικού: Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Μόσχα (δυστυχώς όχι Πράγα) κ.ο.κ., φυσικά Business Class…
Ευτυχώς για τον ίδιο, ο Γιαννακόπουλος έχει τον Παναθηναϊκό. Σε άλλες εταιρείες τα δώρα κοστίζουν κάτι παραπάνω…

«Παλιά οι εταιρείες έδιναν στους γιατρούς µέχρι και… λάστιχα για το αυτοκίνητό τους.
Τώρα τους πάνε ταξίδι στη Eurodisney», µας λέει στέλεχος του µάρκετινγκ.

Για το λανσάρισµα του Vioxx δαπανήθηκαν δυσθεώρητα ποσά.

Η διαφηµιστική δαπάνη της Merck στην Αµερική ξεπέρασε εκείνες τις χρονιές το µπάτζετ της Coca-Cola και της Pepsi!

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αντίθετα µε τις ΗΠΑ, απαγορεύεται η διαφήµιση φαρµάκων. Υπάρχουν όµως άλλα µέσα που χρησιµοποιούν οι εταιρείες: τους ιατρικούς επισκέπτες, τα ιατρικά συνέδρια και τη µέθοδο που είναι γνωστή ως «ghost writing» (συγγραφή-φάντασµα):
το «φάντασµα» είναι ένα κείµενο προώθησης του φαρµάκου, το οποίο η εταιρεία αναθέτει σε έναν ειδικό µε κύρος (π.χ. καθηγητή πανεπιστηµίου) να το δηµοσιεύσει σαν να ήταν δικό του.
Κάπως έτσι εξηγούνται τα απανωτά επαινετικά άρθρα Ελλήνων καθηγητών πανεπιστηµίου, σύµφωνα µε τα οποία «το Vioxx δεν έχει καθόλου παρενέργειες».

Μένει µια τελευταία πτυχή στη συγκάλυψη του Vioxx: το θέµα της κάλυψης της υπόθεσης από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Οι ειδικοί οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ, υποστηρίζουν ότι το θέµα έλαβε µεγάλη δηµοσιότητα και στην Ελλάδα.
Πράγµατι, ασθενείς που έπαιρναν Vioxx δηλώνουν ότι έµαθαν για την απόσυρσή του από την τηλεόραση. Προσεκτικότερη µελέτη των δηµοσιευµάτων δίνει ωστόσο εντελώς διαφορετική εικόνα.

1. Στο εξωτερικό, οι «κοξίµπες» έγιναν συχνά πρώτο θέµα στις µεγάλες εφηµερίδες: στον Independent και στους Τimes. Στη Monde και τη Liberation. Στους New York Times. Η απόσυρση του Vioxx έπαιξε µία-δύο φορές στις πρώτες σελίδες των ελληνικών εφηµερίδων, αλλά όχι ως πρώτο θέµα.

2. Τα περισσότερα δηµοσιεύµατα των εφηµερίδων αναφέρονται στο Vioxx όχι ως ζήτηµα δηµόσιας υγείας, αλλά ως θέµα του χρηµατιστηρίου! Ως σηµαντικό δεν θεωρούνται οι απώλειες χιλιάδων ζωών, αλλά οι απώλειες της µετοχής της Merck!

3. Στη µοναδική ιντερνετική πύλη υγείας (health.in.gr), τα θετικά δηµοσιεύµατα για το φάρµακο είναι περισσότερα από τα αρνητικά!

4. Ούτε ένα από τα δηµοσιεύµατα που εξετάστηκαν δεν ανέφερε ότι το φάρµακο το εµπορεύεται στην Ελλάδα η εταιρεία Βιανέξ…

Όµως, και πάλι, περισσεύει πολύ ακόµα µπάτζετ για µάρκετινγκ στις ελληνικές φαρµακευτικές.

Κι αφού δεν µπορούν να το διαθέσουν για διαφήµιση φαρµάκων, το διαθέτουν για τη διαφήµιση… πολιτικών.

Είναι κοινό µυστικό ότι ένας από τους µεγαλύτερους φαρµακοβιοµήχανους της χώρας (όχι ο Παύλος!) ήταν ο βασικός χρηµατοδότης του ΚΕΠ, του πολιτικού κόµµατος του Δηµήτρη Αβραµόπουλου – ο οποίος, κατά σύµπτωση, έγινε και υπουργός Υγείας…

Vioxx και… πολιτεία- Τι συµβαίνει σήµερα

Λίγες µέρες πριν πάρετε αυτό το τεύχος στα χέρια σας, στις 13 Απριλίου, νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε πως όλοι ανεξαιρέτως οι αναστολείς COX-2 (κοξίµπες) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών επειδή ανεβάζουν την αρτηριακή πιέση και καθιστούν πιο πιθανές τις θροµβώσεις του αίµατος…

Ενάµιση χρόνο µετά την απόσυρση του φαρµάκου, και παρά τον διεθνή σάλο, οι εταιρείες φέρονται σαν να µην άλλαξε τίποτα – ακόµα και για το ίδιο το Vioxx.
Το φάρµακο παραλίγο να επανακυκλοφορήσει, αφού σύµβουλοι του FDA τοποθετήθηκαν θετικά, αλλά η ίδια η Merck για την ώρα διστάζει.

Δεν είναι µόνο η τύχη του Vioxx που απασχολεί τους επιστήµονες.

Στην κατηγορία των κοξιµπών (εκλεκτικοί αναστολείς COX-2,) των φαρµάκων που προωθήθηκαν µε θριάµβους στην αγορά «ως καινοτόµα αντιφλεγµονώδη σκευάσµατα που δεν προκαλούν παρενέργειες στο στοµάχι», ανήκουν επίσης το Celebrex της Pfizer και το Arcoxia της Merck. (Μία άλλη κοξίµπη, το Bextra, αποσύρθηκε από την Pfizer τον Απρίλιο του 2005).

Αρχές του 2005, ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ΕΜΕΑ εξέδωσε νέες οδηγίες για τις κοξίµπες. Επέστησε την προσοχή στους γιατρούς να µην τις συνταγογραφούν σε οµάδες υψηλού κινδύνου καρδιοπάθειας, αλλά επέτρεψε την κυκλοφορία τους.

Στις αρχές Μαρτίου του 2006, η Pfizer ενηµέρωσε τους Έλληνες δηµοσιογράφους για µια µελέτη στο American Journal of Medicine που αποδεικνύει ότι το Celebrex όταν λαµβάνεται σε χαµηλές δόσεις δεν προκαλεί παρενέργειες στην καρδιά και επιπλέον είναι ασφαλές για το στοµάχι.

Αυτό που η εταιρεία παρέλειψε να αναφέρει στο πρες κιτ είναι πως ακριβώς τις ίδιες ηµέρες (01.03.2006) το BBC και άλλα µεγάλα διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε έρευνα που δηµοσίευσε το Journal of the Royal Society of Medicine σύµφωνα µε την οποία το ίδιο φάρµακο διπλασιάζει τον κίνδυνο εµφράγµατος…

Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν το Celebrex;

Μας είπε ο Δρ. Γκρέαµ: «Από τα δεδοµένα των κλινικών ερευνών είναι σαφές ότι η σελεκοξίµπη (Celebrex) αυξάνει τον κίνδυνο εµφράγµατος.
Η παρενέργεια αυτή φαίνεται ότι εκδηλώνεται συχνότερα σε ηµερήσιες δόσεις άνω των 200 mg. Σε χαµηλότερες δόσεις, ο κίνδυνος πιθανότατα δεν αυξάνεται.

Κάποιες µελέτες δεν αποδεικνύουν συσχετισµό στις χαµηλές δόσεις, την ίδια ώρα όµως άλλες µελέτες δείχνουν ότι υπάρχει».
Στην Αµερική το Celebrex κυκλοφορεί φέροντας την πολύ σοβαρή ένδειξη «black box» (µαύρο κουτί), µια µαύρη λωρίδα στο κουτί που προειδοποιεί τους χρήστες ότι πρόκειται για φάρµακο µε σοβαρούς κινδύνους.

Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), black box δεν υπάρχει. Το Celebrex κυκλοφορεί κανονικά, µε ενσωµατωµένες στο φύλλο χρήσης τις τελευταίες προειδοποιήσεις του ΕΜΕΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων.

Ψιλά γράµµατα, κυριολεκτικά.

Ενδεικτικό των αντιφάσεων είναι η περίπτωση του Arcoxia (etoricoxib), ενός αντιφλεγµονώδους που επίσης ανήκει στην κατηγορία των κοξιµπών και παράγεται από την εταιρεία Merck.

Το Arcoxia κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Τότε, πώς γίνεται και το φάρµακο (αµερικανικής παραγωγής) δεν κυκλοφορεί στην Αµερική;

Μας είπε ο Δρ. Γκρέαµ: «Μέχρι σήµερα έχουν γίνει λίγες κλινικές έρευνες, οπότε δεν θεωρούνται επαρκείς ώστε να αποδείξουν αν η ετορικοξίµπη επαυξάνει το κίνδυνο εµφράγµατος.
Παρ’ όλα αυτά, οι λίγες ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι επαυξάνει αυτό τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και ο FDA δεν έχει ακόµα εγκρίνει την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ».

Για την η κ. Φωτεινή Βλασερού, υπεύθυνη επιστηµονικής ενηµέρωσης της Βιανέξ, που εµπορεύεται το φάρµακο στην Ελλάδα, η εξήγηση είναι απλή: «Οι ελληνικές αρχές ακολουθούν τον ΕΜΕΑ -που είναι πιο αυστηρός από τον FDA- και ο ΕΜΕΑ έδωσε έγκριση στο φάρµακο»…

Πολλοί όµως στην Ευρώπη αµφισβητούν το ότι ο ΕΜΕΑ είναι πιο αξιόπιστος από τον FDA. O Τιερί Σουκάρ, Γάλλος δηµοσιογράφος και συγγραφέας σε θέµατα φαρµάκου, λέει: «Στην υπόθεση των κοξιµπών ο ΕΜΕΑ βρισκόταν συνεχώς σε καθυστέρηση σε σχέση µε τον FDA.

Το φθινόπωρο του 2004, όταν στις ΗΠΑ συζητιόταν η απόσυρση του Vioxx, o ΕΜΕΑ διαπίστωνε πως τα οφέλη από τις κοξίµπες ήταν σηµαντικότερα από τις παρενέργειες»…

Το πρόβληµα τώρα για τις εταιρείες δεν είναι τόσο η έγκριση του φαρµάκου όσο η ανασφάλεια των ασθενών.

Προ της απόσυρσης του Vioxx, το επιχείρηµα υπέρ των κοξιµπών ήταν ότι δεν έχουν παρενέργειες στο στοµάχι όπως τα παραδοσιακά αντιφλεγµονώδη.
Σήµερα, που από τις κοξίµπες έχουν αποσυρθεί δύο (Vioxx και Bextra) και κυκλοφορούν άλλες δύο (Celebrex και Arcoxia), οι εταιρείες είναι αντιµέτωπες µε ένα πρόβληµα µάρκετινγκ: Πώς να προωθήσεις ένα φάρµακο, όταν πλέον συνοδεύεται από τη φήµη ότι µπορεί να οδηγήσει στο θάνατο;

ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ

Κιτρινόριζα, ο γνωστός κουρκουμάς, ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ιδίως για οξείες φλεγμονες (εσωτερικά) η εξωτερικά-τοπικα) π.χ. σε περιπτωσεις ρευματοειδους αρθρίτιδας.
Δείτε: Κουρκουμίνη, δρα κατά φλεγμονών, καρκίνου, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, ακμής και πανάδων 

Πιπερόριζα το γνωστο μας τζίντζερΣε έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν μείωση της φλεγμωνής σε ρευματοειδή αρθρίτιδα,οστεοαρθρίτιδα,μυικά προβλήματα.Κλινικές μελέτες έδειξαν μείωση της δυσκαμψίας, του πόνου και του πρηξιμάτος στο 75% των περιπτώσεων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας και στο 100% των μυικών προβλημάτων.
Δείτε: Τζίντζερ – Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας!

Ω 3 λιπαρά οξέα – Απο τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργούν εναντίον της φλεγμονής, έχουν δηλαδή αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. 
• Ταυτόχρονα προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών οξέων βοηθά σε αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε ασθένειες που οφείλονται σε παθολογική δράση του συστήματος άμυνας του οργανισμού.
Στις παθήσεις αυτές, το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των ίδιων οργάνων και ιστών του ασθενούς. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι βοηθούν σε παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn.
Δείτε: Ω 3 λιπαρά οξέα: Συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών 

Και τελευταίο το ΝΕΡΟ

Η Χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι πόνοι που τη συνοδεύουν είναι σημάδια έλλειψης σε νερό στα συνδετικούς χόνδρους που προσβάλλονται.
Κανονικα, ο χόνδρος που καλύπτει την επιφάνεια των οστών στις κοιλότητες των συνδέσμων παιρνει νερό και θρεπτικά συστατικά από το οστό.
Στην κατάσταση αφυδάτωσης, ο μυελος των οστών παίρνει προτεραιότητα έναντι του χόνδρου για το νερό που χρειάζεται για την κατασκευή των οστών.
Ο πόνος της αρθρίτιδας υποδηλώνει επίσης ότι η πίεση και οι καλο-λιπασμένες περιοχές των χόνδρων στα σημεία επαφής έχουν μειωθεί λόγω της έλλειψης επαρκούς ενυδάτωσης.
Οι πόνοι της αρθρίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τακτική αύξηση στην πρόσληψη νερού, έως ότου ο χόνδρος είναι πλήρως ενυδατωμένος από τη βάση, που είναι η κανονική πορεία για τη πρόσληψη του νερού και των θρεπτικών συστατικών.
(Το θέμα με το νερό, θα συνεχιστεί σε επόμενο άρθρο!)
Δείτε: Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση.
Νερό & Θεραπεία με Νερό!

Το νερό είναι το φυσικό ιατρικό θαύμα
Νερό – Το φυσικό ιατρικό – ιαματικό θαύμα!!

 

Του F.BATMANGHELIDJ ,M.D. Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

Υπάρχουν πολλά φυσικά μέσα για την αμτιμετώπιση και του πόνου αλλα και της φλεγμονής, αυτα ειναι μονο ενδεικτικά. 

Ευαγγέλου Μαριάννα Βιοχημικός Msc
fytro.wordpress.com 
Φάρμακα vs φυσικά αντιφλεγμονώδη και πόνος

ΠΡΟΣΟΧΉ! Σταματήστε να εμποδίζετε την φλεγμονή με φάρμακα: Ανακουφίζεστε προσωρινά, αλλά μονιμοποιείτε τον πόνο

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Τα ΦΥΣΙΚΆ ιάματα παρέχουν στο σώμα τις ουσίες/θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ώστε να κάνει τις απαραίτητες “διορθώσεις”! Έτσι, γι’ αυτό το μείζον πρόβλημα της εποχής μας, διατίθενται από την ιστοσελίδα μας εξαιρετικής ποιότητας και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής, όπως:

Και έτερα συμπληρώματα, με επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία προτείνονται μετά την αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε πάσχοντα.

Όσοι αντιμετωπίζετε ήδη κάποιο πρόβλημα ή θέλετε να κάνετε ΠΡΟΛΗΨΗ, και αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του θέματος και πόσο επικίνδυνες είναι οι χρόνιες φλεγμονές, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Δείτε ακόμη: Πως οι χρόνιες φλεγμονές επηρεάζουν το σώμα

Τρόποι εκτός της διατροφής για μείωση της χρόνιας φλεγμονής

Συνήθειες με τις οποίες προκαλείτε φλεγμονές στον οργανισμό σας

Προσοχή: Μήπως σας ταλαιπωρεί κάποια κρυφή φλεγμονή;


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια