«Ετικέτες άσκησης», ένας οδηγός αλλαγής διατροφικών επιλογών

etiketes-askisis-enas-odigos-allagis-diatrofikon-epilogon

«Ετικέτες άσκησης», ένας οδηγός αλλαγής διατροφικών επιλογών

Τι διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ

Αν σας έλεγαν πως για να κάψετε τις θερμίδες από ένα τρόφιμο που καταναλώσατε χρειάζεται 1 ώρα και 22 λεπτά περπάτημα, θα το καταναλώνατε; Αυτή ακριβώς τη διαπίστωση προσπάθησε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ σε έρευνα που πραγματοποίησε σε καταναλωτές, τοποθετώντας στις ετικέτες τροφίμων σύμβολα άσκησης.

Σύμφωνα με την έρευνα οι καταναλωτές επέλεξαν τρόφιμα που απαιτούσαν λιγότερη σωματική άσκηση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι συσκευασίες των τροφίμων όπου στις ετικέτες τους αναφέρουν πόση ώρα άσκησης χρειάζεται κανείς για να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε από το συγκεκριμένο προϊόν είναι πιο αποτελεσματικές για τους καταναλωτές από ότι οι διατροφικές κατευθύνσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ταυτίσουν τις ετικέτες άσκησης με την πραγματική ζωή.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Royal Society For Public Health (RSPH), στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσεται υπέρ των ετικετών άσκησης και μέσω εκστρατείας πρότεινε την τοποθέτησή τους στις ετικέτες των τροφίμων. Η οργάνωση θεωρεί πως αυτός είναι ένας τρόπος να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας και οι άνθρωποι να ακολουθήσουν υγιεινότερες επιλογές.
Παχυσαρκία: Τρως για να ζήσεις ή ζεις για να τρως;

Αν οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των θερμίδων που εμπεριέχονται, θα επιλέξουν πιο προσεκτικά τα τρόφιμα που θα αγοράσουν.

Επίσης, αναφέρουν πως οι ετικέτες μπορούν να στοχεύσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα με σκοπό να επηρεάσουν θετικά τη διατροφική συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και να υπενθυμίσουν στους πολίτες τη σημασία της άσκησης.
Τι λείπει από τον οργανισμό όταν λαχταράτε ανθυγιεινές τροφές;

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του στρες, της κατάθλιψης, της άνοιας και της νόσου του Alzheimer.

Η οργάνωση έχει ήδη φτιάξει

έναν ενδεικτικό κατάλογο με διάφορα τρόφιμα, τις θερμίδες που περιέχονται και την ώρα γυμναστικής που χρειάζεται κάποιος για να τις κάψει. Για ένα αναψυκτικό που περιέχει 138 θερμίδες, χρειάζονται 26 λεπτά περπάτημα.
Αναψυκτικά: Τι θα συμβεί στην υγιεία σας αφότου τα σταματήσετε

Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον που περιέχει 445 θερμίδες απαιτεί 1 ώρα και 22 λεπτά περπάτημα, ενώ για το 1/4 μιας πίτσας χρειάζεται μία ώρα και 23 λεπτά για να καούν οι 449 θερμίδες που περιέχονται.

Οι ετικέτες είναι ένα απόλυτα εξαιρετικό  και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας και εφόσον μας ενδιαφέρει η καλή υγιεία μας, καλό θα είναι να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε: Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 

Άλλωστε, επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα και αφήνοντας τα επεξεργασμένα στα ράφια, διαμορφώνουμε την αγορά Η παραγωγή τροφίμων αλλάζει, καθώς εμείς οδηγούμε τις εξελίξεις 

Όσο για την άσκηση, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για τα οφέλη της: Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά φάρμακα 

Ακόμη και αν αυτή είναι ένα γρήγορο περπάτημα, τόσο ώστε να λαχανιάσουμε ελαφρά: Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών 

Bικτωρία Αποστολοπούλου για το www.ypaithros.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *