Επιπτώσεις μειωμένης τεστοστερόνης – Με ποιες τροφές θα την ενισχύσετε

epiptoseis-meiomenis-testosteronis-me-poies-trofes-tha-tin-enishysete

Από τι κινδυνεύετε όταν η τεστοστερόνη είναι λίγη;
Έχει λάβει μυθικές διαστάσεις στο μυαλό του κάθε άνδρα. Συνδέεται με την σεξουαλικότητα αλλά και το χτίσιμο των μυών. Ο λόγος για την τεστοστερόνη, η οποία εάν είναι ελαττωμένη μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες αύξηση του σωματικού βάρους, μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, πόνους στις αρθρώσεις, χαμηλή λίμπιντο αλλά και πολλά άλλα προβλήματα.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιους κινδύνους κρύβει για τους άνδρες η χαμηλή τεστοστερόνη.

Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία.

Στους άνδρες, η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως στους όρχεις και μόνο ένα μικρό ποσό στα επινεφρίδια. Οι γυναίκες παράγουν επίσης τεστοστερόνη, στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι οι άνδρες. Τα επίπεδα που έχουν οι γυναίκες είναι περίπου το ένα δέκατο έως το ένα εικοστό των ανδρών.

Η ορμόνη αυτή εμπλέκεται στην ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων πριν από τη γέννηση και την ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου κατά την εφηβεία, όπως η βραχνάδα της φωνής, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα και η αύξηση του μεγέθους του πέους και των όρχεων.

Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει στη σεξουαλική επιθυμία, στην παραγωγή σπέρματος, στην κατανομή του λίπους, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και μάζας. Για τους λόγους αυτούς, η τεστοστερόνη σχετίζεται με τη συνολική υγεία και την ευεξία στους άνδρες.

Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα όπως:

  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα
  • Ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων
  • Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης
  • Απώλεια μυϊκής μάζας
  • Οστά εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα
  • Απώλεια μαλλιών 
  • Διαταραχές ύπνου και λήθαργος
  • Μειωμένη σωματική απόδοση

Η μέτρηση της τεστοστερόνης γίνεται με εξετάσεις αίματος προκειμένου να εκτιμηθούν τα επίπεδά της. Αν διαπιστωθεί ανεπάρκειά της ενδεχομένως να χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης της ορμόνης για τρεις έως έξι μήνες, η οποία συνήθως γίνεται με ειδικά τζελ ή εγχύσεις.

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν τζελ τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις, όπως να πλένουν τα χέρια τους και να καλύπτουν τις επιφάνειες που εφαρμόζεται το τζελ. Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν πρέπει να αγγίξουν το τζελ ή το δέρμα.

Στους ηλικιωμένους άνδρες έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία ότι αυξάνει την αντοχή και την σεξουαλική ορμή. Αλλά μερικές φορές, τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας οφείλονται σε άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της κατάθλιψης. Έτσι η θεραπεία αυτών των ανδρών, με τεστοστερόνη, δεν θα βελτιώσει τα συμπτώματα.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οπότε δε συνιστάται σε άνδρες οι οποίοι επιθυμούν τη μελλοντική γονιμότητα. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων σε ηλικιωμένους άνδρες , άπνοια ύπνου, καλοήθη υπερτροφία προστάτη ακόμη και καρκίνο του προστάτη. 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη – Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

«Τροφή»: Βλέπουμε ότι οι συμβατικές θεραπείες δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, οπότε κι εδώ καλά είναι να δούμε τι υπάρχει στην Φύση, που να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε, χωρίς όμως τις παρενέργειες. Η καλλίτερη δυνατή λύση που γνωρίζω και έχω δει την αποτελεσματικότητά της σε διάφορες περιπτώσεις, από στυτική δυσλειτουργία, έως και δυσκολίες σύλληψης, είναι η ρίζα Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος! 

Το μάκα είναι εξαιρετικά προσαρμογόνο, που σημαίνει πως όταν το καταναλώνουμε το σώμα μας ξέρει και το διαθέτει εκεί ακριβώς που έχει τις ανάγκες του.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, σε γυναίκες και άντρες!
Ειδικά αν συνδυαστεί με την φόρμουλα του πανεπιστημίου Αθηνών, με την πυκνογενόλη, που καθαρίζει τις αρτηρίες και βελτιώνει το κυκλοφορικό, θα διαπιστώσετε ταχεία και μεγάλη βελτίωση!!

Μάθετε περισσότερα και πως μπορείτε να το/α παραλάβετε και να το/α εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως συμπλήρωμα/τα διατροφής, στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Οι κορυφαίες τροφές για να ενισχύσετε την τεστοστερόνη σας
Η τεστοστερόνη ενός άνδρα αρχίζει να μειώνεται από την ηλικία των 30 ετών και συνεχίζει να φθίνει με τον καιρό, προκαλώντας προβλήματα όπως αυτά που περιγράφτηκαν παραπάνω. Δώστε στον ανδρισμό σας μία γερή ώθηση με τις τροφές- φυσικά ενισχυτικά της τεστοστερόνης που ακολουθούν.

Μέλι.
Γνωστό ως «το φάρμακο της φύσης», το μέλι περιέχει βόριο, ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και το νιτρικό οξύ, το οποίο διανοίγει τις αρτηρίες και βελτιώνει τη στύση.
Δείτε και Μέλι, η μαγική τροφή!!

Λάχανο.
Πλήρες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, το λάχανο περιέχει ινδόλη 3- καρβινόλη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της «θηλυκής» οιστρογόνου ορμόνης, ενισχύοντας την τεστροστερόνη.
Δείτε και Γιατροσόφια και Εναλλακτικές Θεραπείες με Λάχανο, που δεν Φαντάζεστε

Σπαράγγια.
Γνωστό αφροδισιακό, το σπαράγγι περιέχει φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Ε -όλα βασικά για την αναπαραγωγή και άρα αύξηση τεστοστερόνης.
Δείτε και Σπαράγγι: Ένα τρόφιμο προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες!

Σκόρδο.
Η ένωση αλλισίνης η οποία υπάρχει στο σκόρδο μειώνει τα επίπεδα της «ορμόνης του στρες«, της κορτιζόλης, επιτρέποντας επίσης στην τεστοστερόνη να δράσει. Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμείστε το ωμό.
Δείτε και Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!

Αυγά.
Τα κορσμένα λίπη, τα Ωμέγα-3, και η βιταμίνη D, είναι βασικά για την αύξηση τεστοστερόνης. Τα ολόκληρα αυγά αποτελούν και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθάνε στην μυική αποκατάσταση όπως επίσης και μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης αφού παρέχουν στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται για την μυική ανάπτυξη αλλά και αποκατάσταση. Ένα ολόκληρο αυγό έχει 187mg χοληστερόλης και 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη D.
Δείτε και Αυγά τα… θεραπευτικά

Μπανάνες.
Το ένζυμο βρομελίνης που περιέχουν οι μπανάνες βοηθά στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Και όχι μόνο: οι μπανάνες προσφέρουν ενέργεια που απελευθερώνεται σιγά-σιγά (τι καλύτερο για μία ατέλειωτη νύχτα πάθους;).
Δείτε και Βελτιώστε 5 θέματα υγιείας με μπανάνες αντί για φάρμακα

Καρπούζι.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Texas A&M ανακάλυψαν ότι τα καρπούζια περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε αργινίνη. Το αποτέλεσμα; Αύξηση της ροής του αίματος, που μετατράπει το εύγευστο αυτό φρούτο σε…φυσικό Βιάγκρα.
Δείτε και Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση!

Τζίντζερ – Πιπερόριζα.
Μελέτη του 2002 του Ulsan College of Medicine κατέδειξε ότι το κορεατικό κόκκινο τζίνσενγκ βοηθούσε έως και κατά 60% του ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα στυτικής λειτουργίας.
Δείτε και Τζίντζερ – Ginger· 9 ανυπέρβλητοι λόγοι για να το βάλετε στη ζωή σας!

Αμύγδαλα.
Μία μόλις χούφτα από τους εν λόγω ξηρούς καρπούς ενισχύουν την ερωτική διάθεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και αυτό γιατί περιέχουν πλούσιες ποσότητες ψευδαργύρου, φυσικού ενισχυτικού της τεστοστερόνης και της λίμπιντο.
Δείτε και Αμύγδαλα: Η υπερτροφή που κάνει θαύματα

Βρώμη.
Η βρώμη αποτελεί πράγματι ένα «δυνατό» κοκτέιλ ψευδαργύρου, L- αργινίνης και βιταμινών Β– όλα ενισχυτικά της σεξουαλικής επίδοσης και τεστοστερονης.
Δείτε και Βρώμη: Ένας διατροφικός θησαυρός!!

Λεμόνια και πορτοκάλια.
Μειώνουν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και περιέχουν βιταμίνη Α, βασική για την παραγωγή τεστοστερόνης.
Δείτε Λεμόνι Το Θαυματουργό 
και Πορτοκάλι: το χρυσάφι του Χειμώνα!

Σπανάκι.
Τα φύλλα του μειώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα οιστρογόνων, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνες C και Ε- όλες βασικές για την τεστοστερόνη.
Δείτε και Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό!

Σταυρανθή Λαχανικά.
Πρέπει να προσθέσεις στην διατροφή σου τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανίδα kale, μπρόκολο και κουνουπίδι. Αυτά τα λαχανικά έχουν μια ένωση που ονομάζεται di-indole-methane ή αλλιώς DMI,η οποία δεσμεύει την περίσσεια οιστρογόνων και στην συνέχεια την διώχνει από το σώμα σου. Επίσης η DMI μπλοκάρει το ένζυμο αρωματάση, το οποίο μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη στην άχρηστη μορφή DHT. Μπορεί να μην είσαι φαν των λαχανικών αλλά αυξάνοντας την εβδομαδιαία πρόσληψη τους στην διατροφή σου μπορεί να αυξήσεις την τεστοστερόνη σου μακροπρόθεσμα. 

Σταφύλια.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Hong Kong, ένα τσαμπί κόκκινα σταφύλια την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει το σπέρμα.
Δείτε και Σταφύλι: Τα οφέλη του για την υγεία!

Αβοκάντο.
Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State University βρήκαν ότι οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών- τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί κλπ- είχαν λιγότερη κακή χοληστερίνη και περισσότερη τεστοστερόνη.
Δείτε και Αβοκάντο και λάδι αβοκάντο: Ιδιότητες και οφέλη

Τόνος.
Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης έως και 90%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Graz Medical University της Αυστρίας. Η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για το σπέρμα. Ο φρέσκος τόνος είναι εφοδιασμένος με καλά λιπαρά, μεταξύ άλλων και ω-3 λιπαρά και είναι πλούσια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. 100 gr τόνου παρέχουν 25 gr πρωτεΐνης και 3,3 gr πολυακόρεστα λιπαρά. Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά έχει αποδειχθεί πως υποστηρίζει την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, ενώ μειώνει το κοιλιακό λίπος στους άνδρες, σε σχέση με μια διατροφή ίδιας θερμιδικής αξίας, χαμηλή σε λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά επίσης βοηθάνε τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις καταβολικές επιδράσεις της κορτιζόλης. Όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή στο σώμα σου, η παραγωγή της τεστοστερόνης μειώνεται. Σε μια έρευνα, μια ομάδα ανθρώπων έλαβε συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων, μείωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης που ανεβαίνουν από το στρες.
Δείτε και ω 3 «βόμβες» υγείας!

Ρόδι.
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό International Journal of Impotence Research το 47% ανδρών οι οποίο έπασχαν από ανικανότητα είδαν βελτίωση μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού από χυμό ροδιού την ημέρα.
Δείτε και 15 λόγοι για να αρχίσετε να τρώτε ρόδια

Κόκκινο Κρέας.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το άπαχο κόκκινο κρέας θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας. Άπαχα κομμάτια κρέατος αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών, μετάλλων, ακόμα και κρεατίνης. Αλλά το άπαχο κρέας περιέχει και κορεσμένα λιπαρά. Και όλα τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ίδια. Αποτελούν πηγή χοληστερόλης, που είναι το βασικό μόριο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί η τεστοστερόνη. Στο σώμα σου η χοληστερόλη μετατρέπεται σε τεστοστερόνη, άρα είναι σημαντική μια ισορροπία σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά στην διατροφή σου. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το άπαχο κόκκινο κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με βιολογική τροφή. Αυτό το κρέας τότε δεν περιέχει χημικά και τοξίνες που ενεργούν σαν οιστρογόνα στο σώμα σου και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου και τον μεταβολισμό του σωματικού λίπους.
Δείτε και Οφέλη και κίνδυνοι από τη ζωή χωρίς κρέας

Σπόροι κολοκύθας.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο και το αναβολικό αμινοξύ λευκίνη. 30 gr σπόρων κολοκύθας παρέχουν 6 gr λιπαρών, 5 gr σίδηρο, 5 gr πρωτεΐνης, το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε ψευδάργυρο και το 18% σε μαγνήσιο. Ο ψευδάργυρος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εμπλέκεται στην παραγωγή ενζύμων, υπεύθυνων για την παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ το μαγνήσιο το χρειάζεσαι για την μυική συστολή.
Δείτε και Κολοκυθόσποροι οι ευεργετικοί! 

Δείτε ακόμη:  Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου! 

Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 

και βέβαια Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Στοιχεία από
www.bountouri.gr
www.iatropedia.gr
www.msn.com
runningmagazine.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.