Ένζυμα και Προβιοτικά: Απαραίτητα για την καλή Πέψη

enzyma-kai-proviotika-aparaitita-gia-tin-kali-pepsi

Ένζυμα.
Από τις πρώτες κιόλας ώρες της ζωής μας το σώμα μας αποτελείται από πολλά εκατομμύρια κύτταρα που απαρτίζουν το δέρμα μας, την καρδιά μας, τα νεφρά μας, το σκελετό μας, το πεπτικό μας σύστημα και πολλά άλλα σημαντικά συστήματα του οργανισμού μας. Αυτά τα κύτταρα για να μείνουν ζωντανά χρειάζονται τροφή στην οποία να περιέχονται ενεργά ένζυμα. 
Με αυτό τον τρόπο μόνο μπορούν τα κύτταρα να λειτουργήσουν και να παράγουν ενέργεια την οποία εμείς τη χρησιμοποιούμε ως «καύσιμο» για τις ζωτικές μας λειτουργίες.

Τα ένζυμα είναι φυσικές ουσίες που επιταχύνουν και ρυθμίζουν μεταβολικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Το κάθε ένζυμο έχει τη δική του λειτουργία και τη δική του αποστολή. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τα ένζυμα για διάφορες λειτουργίες, η σημαντικότερη όμως είναι η διαδικασία της πέψης. Από τη στιγμή που η τροφή εισέρχεται στη στοματική μας κοιλότητα, ξεκινούν οι εκκρίσεις των πεπτικών ενζύμων, οι οποίες παράγονται από τους σιελογόνους αδένες, το στομάχι, το έντερο και το πάγκρεας, με αποτέλεσμα τα μεγάλα μόρια των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων να διασπώνται σε μικρότερα.
Δείτε και Σάλιο, το θαυματουργό υγρό του σώματος!

Τα πεπτικά ένζυμα διακρίνονται
– σε πρωτεολυτικά, που διασπούν την πρωτεΐνη σε μικρότερα μόρια, έτοιμα για απορρόφηση,
– σε λιπάσες, διασπούν τα λίπη στα συστατικά τους – λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, τα οποία απορροφώνται στο λεπτό έντερο και
– σε αμυλάσες που είναι τα κύρια ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες.
– Ένα τελευταίο ένζυμο που διακρίνεται για τη σημαντική του λειτουργία είναι η λακτάση, που διασπά το σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη. 

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε νερό 30 λεπτά πριν την έναρξη του γεύματος και, τουλάχιστον, 60 λεπτά μετά τη λήξη. Έτσι η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών γίνεται πιο σωστά.
Δείτε Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών
και Πως το νερό κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα, μπορεί να είναι βλαβερό

Η έλλειψη ενζύμου σημαίνει ανολοκλήρωτη πέψη όλων των παραπάνω που αναφέραμε. Συνεπώς,
– η μη σωστή διάσπαση πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργίες, ακόμα και καρκίνο του εντέρου.
– Μια μερική πέψη λιπών επηρεάζει την ισορροπία υγρών στον πεπτικό σωλήνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και δυσμενείς μεταβολές λιπιδίων στο αίμα.
– Τα χαμηλά επίπεδα λακτάσης, η οποία διασπά το γάλα, είναι ένα σπάνιο αλλά σημαντικό αίτιο πρόκλησης οξείας διάρροιας στα παιδιά, όταν καταναλώνουν αγελαδινό γάλα. Επίσης ανεπάρκεια λακτάσης μπορεί να παρατηρηθεί μετά από κάποιες εντερικές διαταραχές όπως η γαστρεντερίτιδα, συνεπώς η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει διάρροια για πολλούς μήνες μετά την αρρώστια. Το καλύτερο είναι, λοιπόν, να αποφεύγει κανείς το γάλα έως ότου επιστρέψουν τα ένζυμα στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
Δείτε και Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;
Γαστρεντερίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα, πρόληψη, διατροφή, αντιμετώπιση 

Η διάγνωση έλλειψης οποιουδήποτε ενζύμου πραγματοποιείται από τη βρεφική κιόλας ηλικία, πριν ακόμα το μωρό βγεί από το μαιευτήριο, με εξετάσεις αίματος. Κατά τη γέννησή, με το θηλασμό, το βρέφος προσλαμβάνει μεγάλο μέρος ενζύμων από τη μητέρα του και δημιουργεί την ενζυμική του μήτρα. Η μελλοντική ζωτικότητα και υγεία του νηπίου εξαρτάται από τον ανεφοδιασμό των ενζύμων που γίνεται από τα τρόφιμα.
Δείτε και Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες
Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή.
Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής – Μέρος Α και το Β μέρος στην συνέχεια, εδώ!

Προβιοτικά.
Ένα άλλο βασικό συστατικό για την διαδικασία πέψης είναι η κατανάλωση των προβιοτικών. Τα προβιοτικά, που βρίσκονται κυρίως στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της πέψης και στη συνέχεια περνούν στο έντερο, όπου εκεί προσφέρουν πολλές ‘’ευεργετικές υπηρεσίες’’ στον οργανισμό μας. Λοιμώξεις ή αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε για αυτές, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία βακτηρίων, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στη δυσβίωση.
Δείτε ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου
και δυστυχώς Ή ανατριχιαστική αλήθεια για τις αντιβιώσεις στην Ελλάδα

Όταν μιλάμε για ‘’δυσβίωση’’ εννοούμε την αλλοίωση της ισορροπίας της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου. Μια κακή λειτουργία του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει αυτή την αλλοίωση, έχει σαν αποτέλεσμα οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί να γίνονται επιβλαβείς. Το να δίνουμε λοιπόν δευτερεύουσα σημασία στη λειτουργικότητα του εντέρου είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη δραστηριότητα των βακτηριδίων και της κινητικότητας του εντέρου. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, για παράδειγμα, τα κόπρανα γίνονται πολύ ξηρά, εξαιτίας της ελλιπούς απορρόφησης του νερού από το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι γαλακτοβάκιλλοι.
Δείτε Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες 
και Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μόλις διαπιστώσουμε κάποια δυσλειτουργία του εντέρου, πρέπει να καταφύγουμε αμέσως στην ανίχνευση του προβλήματός μας, γιατί οι συνέπειες είναι μεγάλες αν ο οργανισμός μας οδηγηθεί στη λεγόμενη ‘’δυσβίωση’’.

Για να προληφθεί όμως κάτι τέτοιο μπορούμε να αλλάξουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τις διατροφικές μας συνήθειες. Aναλυτικότερα, για την πρόσληψη προβιοτικών είναι καλό να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα, κεφίρ και ξινόγαλα, επίσης ξινό λάχανο, πίκλες, κρασί, κ.α.. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή για την καλή λειτουργία του εντέρου και τον έλεγχο του βάρους μας, πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τέλος η πρόσληψη επιπλέον προβιοτικών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. 

Όταν λέμε συμπληρώματα, δεν αναφερόμαστε σε καμία περίπτωση σε συνθετικά συμπληρώματα διατροφής, γιατί εκτός από άχρηστα, ενδέχεται να είναι και εντελώς βλαβερά: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!  

Αντί αυτών και εφόσον συντρέχει λόγος για να χρειάζεστε ενίσχυση, έχω να σας προτείνω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, το οποίο έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα που χρειαζόμαστε και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΕΣ πηγές όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!

Και εν τέλει ακόμη και αν δεν σας κάνει αυτό που σας προτείνω βρείτε κάτι άλλο αρκεί να είναι από ΦΥΣΙΚΗ πηγή και να ΑΝΑΓΡΆΦΕΤΑΙ στην ετικέτα του προϊόντος για να ξέρετε τι σας γίνετε.. 

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής! 

Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν 

7 ωφέλιμα προβιοτικά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας 

Η ιατρική του μέλλοντος θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα

Αθηνά Ρούντου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc – Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Στοιχεία από logodiatrofis.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *