Ενδοκανναβινοειδές σύστημα: Τι είναι και γιατί ξέρουμε τόσο λίγα γι’αυτό;

endokannavinoeides-systima-ti-einai-kai-giati-xeroume-tosa-liga-gi-afto

Ενδοκανναβινοειδές σύστημα: Τι είναι και γιατί ξέρουμε τόσο λίγα γι’αυτό;

Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system) ή ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών (endogenous cannabinoid system), το όνομά του οποίου προέρχεται από το φυτό που σχετίζεται με την ανακάλυψή του, είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό φυσιολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ευημερία μας. 

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της ομοιόστασης σε κάθε τομέα της βιολογικής ζωής, τομείς που κυμαίνονται από τα κύτταρα μέχρι και τον ίδιο τον οργανισμό.

Υπάρχουν ενδοκανναβινοειδή σε όλο μας το σώμα:

Στον εγκέφαλο, στα ζωτικά όργανα, στους συνδετικούς ιστούς, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και των αδένων.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εκτελεί διάφορες λειτουργίες σε κάθε ιστό του σώματος, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο, αυτόν της διατήρησης ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος παρά τις εξωτερικές διακυμάνσεις, μέσω της ομοιόστασης.

Ένα παράδειγμα από τις βασικές λειτουργίες των ενδοκανναβινοειδών είναι η αυτοφαγία. Αυτή είναι μια κυτταρική διαδικασία, επικουρούμενη από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, μέσω της οποίας το κύτταρο διαχωρίζει ένα τμήμα του περιεχομένου του για να αφομοιωθεί και να ανακυκλωθεί.

Η διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της μακροζωίας του κυττάρου, του επιτρέπει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της σύνθεσης και υποβάθμισης και έχει κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά του καρκίνου, όπου αναγκάζουμε τα κακοήθη κύτταρα να τρώνε τον εαυτό τους.
Ασιτία και αυτοφαγία: Πώς αυτό-επιδιορθώνεται το σώμα μας

Η αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι ένα κρίσιμο μέρος της προώθησης της ομοιόστασης και της επιβίωσης του οργανισμού.

Τα ενδοκανναβινοειδή και τα κανναβινοειδή μπορούν επίσης να βρεθούν στα σημεία όπου τα συστήματα του σώματος συναντόνται, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών τύπων κυττάρων.

Για παράδειγμα, γύρω από μια περιοχή τραυματισμού, τα κανναβινοειδή εκτελούν έναν ρόλο στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης των ευαισθητοποιητών και των ενεργοποιητών, βοηθώντας να σταθεροποιηθούν τα κύτταρα των νεύρων για την πρόληψη της ενεργοποίησης τους και ηρεμώντας τα τοπικά ανοσοκύτταρα στο να αναστείλουν την απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν φλεγμονή.
Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Και οι τρεις λειτουργίες εξυπηρετούν ένα κεντρικό στόχο: να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη και ο πόνος.

Υπό την έννοια αυτή, λόγω των περίπλοκων λειτουργιών του, τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο νευρικό σύστημα, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι μια γέφυρα μεταξύ του μυαλού και του σώματος. Μέσα από τη μελέτη για το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε έναν μηχανισμό στον πραγματικό κόσμο που θα δείχνει το πώς η κατάσταση της συνείδησης ενός ατόμου μπορεί να το οδηγήσει σε ασθένεια ή στην υγεία.

Καθώς μεσολαβούν στην κυτταρική ομοιόσταση, τα κανναβινοειδή μπορεί να έχουν επίδραση στο πώς βλέπουμε και αλληλεπιδρούμε με το εξωτερικό περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι κοινωνικά τα κανναβινοειδή μπορούν να αλλάξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, σε πολλές περιπτώσεις, προωθούν ιδιότητες όπως το χιούμορ και η δημιουργικότητα, σε συνδυασμό με την επιθυμία να μοιραστούμε.

Είναι πιθανό ότι επηρεάζοντας την νευρογένεση και την νευρωνική πλαστικότητα, τα κανναβινοειδή μπορούν επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου στο να είναι ανοιχτόμυαλο και να βγαίνει από τον περιορισμό των τρόπων σκέψης και τις παγιωμένες συνήθειες συμπεριφοράς.

Και στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η αλλαγή αυτών των βαθιά ριζωμένων προτύπων είναι απαραίτητη για την ευημερία.
Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν υγεία και DNA
Οι σκέψεις αλλάζουν εγκέφαλο, κύτταρα και γονίδια
Πως ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα;

Οι επιστήμονες πρωτο-ανακάλυψαν τον ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS) του ανθρώπινου οργανισμού τη δεκαετία του ’60. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 1988 μέχρι να καταγραφεί επαρκώς το σύστημα αυτό του οργανισμού μας και επιστημονικά να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση.

Σήμερα είναι ευρέως γνωστό ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού ως βιολογικός ρυθμιστής.

Η αξιοποίηση της κάνναβης ως φάρμακου συνδέεται άμεσα με τις επιστημονικές αυτές ανακαλύψεις που κατά πολλούς φέρνουν επανάσταση στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη καθώς το ECS εμπλέκεται σχεδόν στα πάντα: από τους χρόνιους πόνους και τους καρκινικούς όγκους μέχρι τις ασθένειες που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό, το άγχος και την επιληψία.
Κάνναβη: Το απαγορευμένο θαυματουργό φάρμακο κατά του καρκίνου

Καθώς οι έρευνες έχουν ήδη αποδείξει ότι τα συστατικά του φυτού αλληλεπιδρούν με το υπάρχων στον οργανισμό μας ενδοκανναβινοειδές σύστημα και ανακουφίζουν συμπτώματα όπως η ναυτία των χημειοθεραπειών, οι χρόνιοι πόνοι και οι επιληπτικές κρίσεις, η κάνναβη υπολογίζεται πλέον ως κινητήριος δύναμη για την ανακούφιση και τη θεραπεία τους.

Γιατί γνωρίζουμε τόσο λίγα για κάτι τόσο σημαντικό;

Η απάντηση βρίσκεται στην επιλογή της Αμερικανικής πολιτικής και την υιοθέτηση του δόγματος του “Πολέμου κατά των Ναρκωτικών”. Μια πολιτική η οποία έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει μιας και το μόνο που κατάφερε είναι, μέσω της επιβολής του φόβου και της άγνοιας, να αυξήσει την εξάρτηση από τις ψυχότροπες ουσίες και να ενισχύσει τη μαύρη αγορά τους.
Οφείλουμε ΌΛΟΙ να ξέρουμε την Ιστορία των ψυχοφαρμάκων καθώς, αν όχι ήδη, σε λίγο ΔΕΝ θα υπάρχει οικογένεια χωρίς να έχει κάποιον που να τα χρησιμοποιεί!

«Ο φοιτητές μου, δυστυχώς μόνο 2-3 σελίδες βρίσκουν στα εγχειρίδιά τους σχετικές με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα» λέει ο Dr. Greg Gerdeman (Assistant Professor of Biology at Eckerd College)

Η πολιτική αυτή βασάνισε επί χρόνια και την επιστήμη μιας και περιόρισε σημαντικά τα πειράματα και τις έρευνες σχετικά με την κάνναβη.

Όπως δηλώνει στο Cannapedia ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδα Greg Gerdeman “η κατάταξη της κάνναβης στην κατηγορία Α των απαγορευμένων ουσιών, ουσιαστικά κράτησε κλειστές τις πόρτες της έρευνας γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού επί δεκαετίες κάνοντας πρακτικά αδύνατη την αξιολόγηση του ως φαρμάκου”.

Λόγω αυτής της πολιτικής οι κλασσικές μέθοδοι της ιατρικής και της φαρμακολογίας, που περιλαμβάνουν δοκιμές και συγκρίσεις με φάρμακα placebo, τυχαιότητα στο δείγμα των ασθενών και κλινικές δοκιμές τριών επιπέδων ήταν πρακτικά αδύνατες.

“Οι βασικές γνώσεις των γιατρών γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης προέρχονται αυτή τη στιγμή από τις φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται στη διαδικασία της έρευνας για την παραγωγή κάποιου νέου φαρμάκου”, συμπληρώνει ο καθηγητής Gerdeman.
Η συνήθης τακτική: Το φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι 100% φυσικό και η απάτη της ιατρικής
Που στην περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αποκρύπτεται όπως και το ΓΚΡΑΒΙΌΛΑ ή GRAVIOLA: Ο εξολοθρευτής του καρκίνου 

Aν εξαιρέσει κανείς το Ισραήλ που αποδεικνύεται πρωτοπόρο στον τομέα της έρευνας και του οποίου το Υπουργείο Υγείας εκπαιδεύει τους γιατρούς πως να συνταγογραφούν φάρμακα κάνναβης, αλλά και τις πρόσφατες προσπάθειες της Αυστραλίας “τα βιβλία ιατρικής στα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο εξαντλούν τη σχέση τους με την κάνναβη σε 2-3 όλες κι όλες σελίδες”. “Το ίδιο συμβαίνει και με το εγχειρίδιο με το οποίο διδάσκω τους φοιτητές μου στη Φλώριδα”, συμπληρώνει ο κ. Gerdeman.

“Οι ανακαλύψεις γύρω από τη λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού ουσιαστικά απελευθερώνουν την κάνναβη από τη φήμη του “ναρκωτικού” που άδικα την καταδίωκε επί χρόνια καθυστερώντας την επιστήμη και την ιατρική να προσφέρουν στους ασθενείς ανακούφιση και θεραπεία σε μια σειρά ασθενειών”, καταλήγει ο καθηγητής.

Ας δούμε ακόμη: Ναι στην κάνναβη, για θεραπευτικούς λόγους 

Κάνναβη: Ποια ήδη καρκίνου θεραπεύει και πως δρα. Έχει παρενέργειες; 

Πηγή: cannabisnews.gr
waves.pirateparty.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *