Εμβοές ή βουητό στα αυτιά: Αιτίες, Πρόληψη, Βότανα που βοηθούν

emvoes-i-vouito-sta-aftia-aities-prolipsi-votana-pou-voithoun

Εμβοές ή βουητό στα αυτιά: Αιτίες, Πρόληψη, Βότανα που βοηθούν

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην εποχή μας παραπονιούνται για βουητά στα αυτιά.

Τα βουητά είναι θόρυβοι που ακούγονται στο ένα ή και τα δύο αυτιά, συνεχείς ή διακεκομμένοι, συνεχόμενοι ή περιοδικοί που ποικίλλουν από την απλή αίσθηση θορύβου και μικροενόχληση μέχρι την έντονη δυσφορία λόγω της έντασης τους, σε σημείο οι ασθενείς να μην μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από καταστροφή των αισθητηρίων κυττάρων του ακουστικού νεύρου, στο εσωτερικό αυτί. Η καλή κατάσταση αυτών των τελικών απολήξεων του ακουστικού νεύρου είναι σημαντική για καλή ακοή και η βλάβη τους οδηγεί σε μείωση της ακοής και πολύ συχνά σε εμβοές.

Στους ηλικιωμένους η προοδευτική μείωση της ακοής συχνά συνοδεύεται από εμβοές. Στους νέους η έκθεση σε δυνατό θόρυβο είναι πιθανόν η πιο συχνή αιτία εμβοών.

Οι εμβοές ή βουητό στα αυτιά, δεν προκαλείται από εξωτερική πηγή. Ο ήχος μπορεί να είναι κάθε τόνου ή τύπου, συνεχής ή διακεκομμένος. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναφέρει περιστασιακές εμβοές, ενώ ένας στους διακόσους έχει τόσο έντονες εμβοές, ώστε να διαταράσσεται η ποιότητα της ζωής

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να τις προκαλέσουν.

Η περισσότερο συνηθισμένη αιτία είναι δυσλειτουργία των αισθητικών νευρικών κυττάρων του εσωτερικού των αυτιών που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Οι εμβοές συνήθως συνοδεύονται από μείωση της ακοής.

Για τον λόγο αυτό συναντάται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου έχουν μειωμένη ακοή λόγω ηλικίας. Εργαζόμενοι εκτεθειμένοι σε δυνατούς ήχους (π.χ. μουσικοί, εργάτες, κ.α.), είναι επιρρεπείς να εμφανίσουν εμβοές.
Δείτε και Ηχορύπανση: Πως τα ντεσιμπέλ κλονίζουν την υγεία μας 

Τι πρέπει να προσέξουμε για τα βουητά μας;

  • Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους και θορύβους. 
  • Ελέγχετε την αρτηριακή πίεση συχνά. Εάν έχετε πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 
  • Ελαττώστε το αλάτι στα φαγητά. 
  • Αποφύγετε καφέ, τσάι, τσιγάρο, coca cola
  • Ασκηθείτε καθημερινά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία σας. 
  • Να αναπαύεστε ικανοποιητικά και να αποφεύγετε την έντονη κόπωση. 
  • Προσπαθήστε να «συνυπάρξετε» με το βουητό σας. Το να σας ανησυχεί πολύ, μόνο επιδείνωση φέρνει. 
  • Χρησιμοποιήστε τρύκ για να καλύψετε το βουητό σας, όπως τον ήχο ενός ραδιόφωνου ή τηλεόρασης που θα «σκεπάσουν» τον ήχο του βουητού σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και ειδικές γεννήτριες ήχων για να καλύπτουν τα βουητά.

Και μια… διαφορετική προσέγγιση από την Ειρήνη Παληού – Βοτανοθεραπεύτρια

Οι εμβοές είναι ένα μήνυμα που μας στέλνει το σώμα μας. Είναι οι «φωνές μέσα στο μυαλό μας», που στο παρελθόν, μας καθοδηγούσαν με επιτακτικό και απαιτητικό τρόπο, ώστε να πράξουμε το «σωστό» και το «επιτρεπτό» για εμάς.

Η φράση «τι θα πει ο κόσμος» χρειάζεται να διαγραφεί από το μυαλό μας και να αφεθούμε επιτέλους στην δική μας κρίση και ένστικτο για το τι είναι σωστό και τι όχι, διαγράφοντας τα «θέλω» και τα «πρέπει» μιας απαιτητικής οικογένειας που ενδεχομένως μας καταδυνάστευε στο παρελθόν.
Δείτε και Ο κόσμος θα έχει πάντα κάτι να πει. Εσύ τι κάνεις;

Στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τις εμβοές ή τον βόμβο έχουμε βοηθούς μας την φύση και τα βότανα που μας προσφέρει απλόχερα.

Δείτε τα βότανα που θα σας βοηθήσουν.

Τζίγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba):

Αποτέλεσμα μελετών έχει δείξει πως η χρήση τυποποιημένου εκχυλίσματος γκίνγκο έχει δράσει θετικά στην μείωση των εμβοών. Το εκχύλισμα θα το βρείτε στα φαρμακεία έτσι ώστε να πάρετε την συνιστώμενη δοσολογία που οι ειδικοί λένε πως είναι 120mg την ημέρα. Τo βότανο δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία με αντιπηκτικά.
Δείτε και Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης! 
Ginkgo Biloba: Εμπροσθοφυλακή κατά της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου

Υδραστίδα (hydrastis canadensis):

Στο βιβλίο του «Οδηγός Βοτανοθεραπειας» ο βοτανολόγος David Hoffman, υποστηρίζει πως μερικές σταγόνες εκχυλίσματος υδραστίδας δρουν κατά των πόνων του αυτιού των εμβοών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τσιμιτσιφούγκα (chimichifuga racemosa):

Η Deb Soule στο βιβλίο της «Οι ρίζες της θεραπείας» αναφέρεται στην θεραπεία των εμβοών με την χρήση βάμματος τσιμιτσιφούγκας 2-3ml 3 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείστε το με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας ως συμπλήρωμα διατροφής, αφέψημα, ή βάμμα.
Δείτε και Τσιμιτσιφούγκα ή Black Cohosh: Το γυναικείο βότανο

Αποφύγετε βότανα που έχουν παρόμοια σύσταση με την ασπιρίνη, όπως σπειραία, ιτιά (τον κορμό), γωλθερία, καθώς φυσικά και ασπιρίνη, διότι θα αυξηθεί το κουδούνισμα στα αυτιά σας.

“Τροφή”, για την εν λόγω περίπτωση, έχω εξασφαλίσει και προτείνω μία φόρμουλα (προϊόν έρευνας του πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις που οι εμβοές οφείλονται σε κυκλοφορικά προβλήματα: 

– με τζίνγκο μπιλόμπα (με όλες τις ωφέλιμες δράσεις που περιγράφτηκαν παραπάνω και ΧΩΡΙΣ παρενέργειες),
– με πυκνογενόλη (καθαρισμός των αρτηριών, βελτίωση κυκλοφορικού, αντιοξειδωτική δράση) και
εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό) σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία του κυκλοφορικού σας, των πνευμόνων, των αγγείων, της καρδιάς, της μικροκυκλοφορίας ακόμη και των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων!!

Ο παραπάνω συνδυασμός, σας εξασφαλίζει όλα τα οφέλη του τζίνκο μπιλόμπα και μάλιστα ενισχυμένα, καθώς το καθένα συστατικό συνεργεί με το άλλο και δημιουργούν μία πραγματική βόμβα υγιείας, επαναλαμβάνω ΧΩΡΙΣ παρενέργειες!!

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα αυτιά σας 

Πόνος και φλεγμονές στο αυτί. Αντιμετωπίστε τα με βότανα! 

Βιβλιογραφία
-Natural medicine-Holistic life press
-The Roots of Healing: A Woman’s Book of Herbs, Deb Soule
-Μηνύματα από το σώμα, Narayan Singh Khalsa
-Πλήρης οδηγός βοτάνων, Penelope Ody

Στοιχεία από
www.botanotherapeytika.com  

medlabgr.blogspot.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *