Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει την ευεργετική δράση της μαστίχας στη χοληστερίνη

elliniki-erevna-apokalyptei-tin-eyergetiki-drasi-tis-mastihas-sti-xolisterini

Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει την ευεργετική δράση της μαστίχας στη χοληστερίνη

Η μαστίχα ευεργετική για όσους έχουν χοληστερίνη

Μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης, όσο και της LDL (κακής χοληστερόλης) κατά 5%, μετά από χρήση μαστίχας, καταδεικνύει ελληνική πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο», και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο

Ο διευθυντής της καρδιολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» Νίκος Σμυρνιούδης, ο οποίος μίλησε για τη μελέτη στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, εκφράζει την ελπίδα ότι η μαστίχα θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Διευκρινίζει ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.
Ναι, προς θεού, είναι δυνατόν να αντικατασταθούν οι «εκπληκτικές» στατίνες;  Πώς οι στατίνες εκφυλίζουν την υγεία του εγκεφάλου σας
Στατίνες: Τα επικίνδυνα για την υγεία φάρμακα για την χοληστερίνη
Και πως θα βγαίνουν οι μίζες με μία «απλή¨μαστίχα; Η Συντεχνία των Ελλήνων Ιατρών

Από τους χρόνους του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η μαστίχα είναι ένα «γιατρικό» το οποίο χρησιμοποιείται «δια πάσαν νόσον» θα έλεγε κανείς. Μόλις τον περασμένο χρόνο πήρε έγκριση ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-ΕΜΑ ) με ενδείξεις:

Δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Το αν θα πάρει έγκριση σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και για άλλες ενδείξεις θα το δείξει η ιστορία.
Δείτε περισσότερα Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο 
και Η μαστίχα στην υπηρεσία της υγιείας, αλλά και της ομορφιάς 
Ρυτίδες τέλος από το Ελληνικό «φάρμακο» που τις εξαφανίζει

Τα ευρήματα της νέας πιλοτικής μελέτης των Ελλήνων καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Χίου είναι πάντως ενθαρρυντικά,

σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ Νίκος Σμυρνιούδης. Πιθανή μείωση και στα επίπεδα σακχάρου έδειξε η πρώτη μελέτη «Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μία μελέτη η οποία είχε σκοπό να δείξει ποια είναι η πιθανή επίδραση της χορήγησης μαστίχας, στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Σε αυτή την πρώτη μελέτη που έγινε σε δείγμα περίπου 200 ατόμων και διήρκεσε δύο χρόνια, χορηγήσαμε μαστίχα σε τρεις διαφορετικές μορφές, από αυτούσια έως ελαφρώς επεξεργασμένη, και συμπυκνωμένη.
Δείτε και Έχω ζάχαρο τι πρέπει να τρώω; 
Ποια βότανα και πως προστατεύουν από ζάχαρο, διαβήτη και γήρανση

Στην μελέτη υπήρχε και ομάδα που δεν έλαβε φάρμακο πραγματικό, αλλά εικονικό. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φάνηκε μία μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και πιθανόν μία μείωση στα επίπεδα του σακχάρου».

Μείωση της χοληστερόλης κατά 5% έδειξε και δεύτερη μελέτη. 

Αυτά τα αποτελέσματα όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνιούδης έδωσαν το κίνητρο στον ίδιο και την ομάδα του να προχωρήσουν σε μία περαιτέρω επιβεβαίωση και αυτή τη φορά να μελετήσουν, τον τελευταίο χρόνο, ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δηλαδή πάνω από 200, αυξημένο σωματικό βάρος, και οριακά αυξημένο σάκχαρο.
Δείτε Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;
και Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση!

«Σε αυτή τη δεύτερη μελέτη, εντάξαμε 85 ανθρώπους που δεν είχαν απόλυτη ένδειξη να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερίνη, δηλαδή δεν είχαν κάποιο στεφανιαίο νόσημα και δεν ήταν επίσημα διαβητικοί. Θέλαμε να δούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, αλλά όχι απόλυτη ένδειξη για να πάρουν φάρμακα, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τη μαστίχα.

Τους μετρήσαμε στον αρχικό χρόνο ένταξης στη μελέτη και τρεις μήνες μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (της κακής χοληστερόλης) κατά 5%.

Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πως ακριβώς δρα η μαστίχα, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι την καλύτερη δράση έχει η ολική μαστίχα, σε αντίθεση με τα εκχυλίσματα. Επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν στατιστικά, τα ευρήματα από την πρώτη μελέτη για μείωση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία».

Πράσινο φως για πολυκεντρική μελέτη

Όσον αφορά το επόμενο βήμα μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δύο πιλοτικών μελετών σε σχέση με τη χοληστερόλη ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει: «Οι μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ασθενών. Δηλαδή η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε γύρω στα 200 άτομα και η δεύτερη γύρω στα 85.

Οι δύο αυτές πιλοτικές μελέτες μας δίνουν ένα πάτημα για να προχωρήσουμε σε μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία θα περιλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία το έχουμε ζητήσει, είναι θετική, και αναμένουμε την επίσημη έγκριση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, στο πλαίσιο του 37ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου».
Δείτε και Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη. 

Σε καμία περίπτωση η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα

Σε ερώτηση για το αν βλέπει να εγκρίνεται η μαστίχα και με την ένδειξη της χοληστερόλης, ο κύριος Σμυρνιούδης ξεκαθαρίζει: «Προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε μία επίσημη ένδειξη, ούτε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσει η μαστίχα τη χορήγηση των ήδη τεκμηριωμένων και καταξιωμένων φαρμάκων.

Ευελπιστούμε όμως ότι σύντομα θα αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να πάρουν φαρμακευτική θεραπεία».

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας τη; κας Αγγελικής Τριανταφύλλου-Πιτιδη, η οποία αναφέρει:

Αρκετοί ήταν που την πήραν και αρχίσαµε να διαπιστώνουµε µια µείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης, χωρίς βεβαίως να είναι του επιπέδου των φαρµάκων που µειώνουν τη χοληστερίνη κάτω από τα 200. Η µείωση, όµως, που προκαλεί είναι στατιστικά σηµαντική. Η ωφέλεια της µαστίχας δεν είναι µόνο ότι µειώνει τη χοληστερίνη, µειώνει το λόγο χοληστερίνης προς HDL, που είναι ο αθηρωµατικός δείκτης επικινδυνότητας.
Δείτε ακόμη: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 
και Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Μειώνει την Lp(a) λιποπρωτείνη, που είναι και αυτή ένας δείκτης επικινδυνότητας για καρδιαγγειακά νοσήµατα και που συνήθως, επειδή η Lp(a) καθορίζεται γενετικά, δεν υπάρχουν φάρµακα που να την επηρεάζουν. Η µαστίχα, λοιπόν, µειώνει την Lp(a) και ασκεί προστατευτική δράση στα αγγεία µας και επίσης µειώνει τις λιποπρωτεΐνες Α και Β.
Εξαιρετική δράση, καθώς Λιποπρωτεϊνη «α». Lpa: Μια αγνοημένη μορφή «χοληστερίνης» που ευθύνεται για εμφράγματα
Το παράξενο είναι, που είναι και τυχαίο εύρηµα, ότι µειώνει και τις τρανσαµινάσες του ήπατος, σε αντίθεση µε τα αντιχοληστερινικά φάρµακα που αυξάνουν τις τρανσαµινάσες. Εµείς απευθυνόµαστε σε ανθρώπους που είχαν χοληστερίνη. Αυτοί συνήθως δεν είχαν πρόβληµα µε το συκώτι τους, το συκώτι τους ήταν φυσιολογικό. 

Στα πλαίσια της έρευνας όµως

για να δούµε µήπως εκδηλωθούν κάποιες τοξικές δράσεις της µαστίχας, τους κάναµε όλο το βιοχηµικό τσεκ απ. Μετρήσαµε δηλ. σάκχαρο, χοληστερίνη, ουρικό οξύ, τριγλυκερίδια και τρανσαµινάσες, και διαπιστώσαµε ότι σε αυτούς, που έτσι κι αλλιώς ήσαν 3 φυσιολογικές οι τρανσαµινάσες ,είχαµε και περαιτέρω µείωση των τρανσαµινασών, η οποία ήταν στατιστικά σηµαντική. Που σηµαίνει ότι η µαστίχα ασκεί µια ηπατοπροστατευτική δράση.
 
Και στην προσπάθειά µας να γράψουµε την εργασία διαπιστώσαµε ότι έχει γίνει µια άλλη έρευνα σχετικά µε τη δράση της µαστίχας στο ήπαρ. Σε ποντίκια που τους είχαν δώσει τετραχλωράνθρακα, που είναι ηπατοτοξική ουσία και προκαλεί καταστροφή του ήπατος, είδαν ότι, αν τους χορηγηθεί µαστίχα, αυτή ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση.
Εµείς, λοιπόν, ασχολούµαστε τώρα µε το να δίνουµε µαστίχα σε ασθενείς που έχουν αυξηµένες τρανσαµινάσες και γ-GT, µε θετικά αποτελέσµατα µέχρι στιγµής και σ’ αυτόν τον τοµέα. Βέβαια δεν είναι και τόσοι πολλοί, πρέπει να τους ψάχνουµε. 

Συνεχίζουµε όµως και την κάνουµε µε µεράκι και αγάπη, γιατί πιστεύουµε ότι

ο καλύτερος γιατρός είναι η φύση, έχει σοφία και ξέρει από µόνη της να λύνει τα προβλήµατα που δηµιουργούνται. Πιστεύουµε ότι η τροφή, και η µαστίχα είναι τρόφιµο κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να είναι, όπως λέει και ο Ιπποκράτης, το φάρµακό σου. 
Βεβαίως πιστεύουµε ότι υπάρχουν δηλητήρια και όχι δηλητηριώδεις δόσεις και εποµένως πρέπει να προσέχουµε τη διατροφή µας, διότι µπορεί πράγµατι το γάλα ή το τυρί να είναι ωφέλιµο, αλλά στις ποσότητες που το καταναλώνουµε, έχουν γίνει δηλητήρια για τον οργανισµό και µάλιστα µε τον τρόπο που παρασκευάζονται. 

Σ΄ αυτά τα πλαίσια λοιπόν κάνουµε τη µελέτη µας, η οποία αποδεικνύει επιστηµονικά,

χωρίς να αποδεικνύει και το µηχανισµό µε τον οποίο γίνεται αυτή η δράση της στα επίπεδα της χοληστερίνης, ότι µειώνει τη χοληστερίνη στο αίµα. Κι αυτό βεβαίως είναι µία πρόκληση για τους ερευνητές. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν περαιτέρω την έρευνα πάνω στη δράση και τους µηχανισµούς δράσης της µαστίχας και την προστατευτική δράση που ασκεί τόσο στο καρδιαγγειακό σύστηµα όσο και στο ήπαρ.

Η “τροφή”, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ -ΓΝΗΣΙΑ και ΑΝΟΘΕΥΤΗ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε κάψουλα, για καλλίτερη διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Και βέβαια, πάντα μπορείτε να εξισορροπήσετε αποτελεσματικά την χοληστερίνη σας με ένα ΦΥΣΙΚΟ συμπλήρωμα διατροφής, ΕΛΛΗΝΙΚΉ πατέντα, μοναδική παγκοσμίως. Πρόκειται για μοναδική καινοτομία, προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία θα εξαλείψει αποτελεσματικότατα τον όποιο κίνδυνο ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, καθώς δεν σταματά την παραγωγή της πολύ ωφέλιμης χοληστερίνης, αλλά απλώς την εξισορροπεί.

Για να αποκτήσετε ένα από τα δύο ή και τα δύο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγιεία

www.dikaiologitika.gr
www.iama.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *