Έλλειψη Σιδήρου: Αιτίες, Συμπτώματα, Επιπτώσεις

elleipsi-sidirou-aities-symptomata-epiptoseis

Εάν είχατε σοβαρές κεφαλαλγίες, αισθάνεστε ανήσυχοι, καταπονημένοι, πέφτουν τα μαλλιά σας, έχετε κρύα χέρια και πόδια, ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή όταν κάνετε καθημερινές εργασίες, είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα σιδήρου σας να είναι χαμηλά.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η συνηθέστερη διατροφική έλλειψη στον κόσμο. 
Ο λόγος είναι απλός, οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν «γρήγορο» φαγητό, αντί του μαγειρεμένου, θρεπτικού γεύματος που περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου.
Όλες οι μπριζόλες, το βόειο κρέας και το χοιρινό που παίρνετε στο εστιατόριο περιέχουν κάποια ποσότητα σιδήρου, ωστόσο ο τρόπος που προετοιμάζονται και μαγειρεύονται έχει ως αποτέλεσμα να εμπεριέχουν λιγότερο σίδηρο.
Αυτές είναι οι συνήθεις τακτικές του εμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων: Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά 
Σάπιο κρέας «μεταμορφώνεται» και πωλείται ως φρέσκο με έγκριση του FDA 
Τρανσγλουταμινάση: Η «κόλλα κρέατος» που μετατρέπει τα σκουπίδια σε φιλέτο 
Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Επίσης με την αυξημένη χρήση των φυτοφαρμάκων στα φρούτα και λαχανικά, η ποσότητα σιδήρου μειώνεται.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να καταναλώσετε περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο.
Δείτε: Φυτοφάρμακα υγιεία και παιδική υγιεία. 
Εκτός από τα φυτοφάρμακα συνεχίζουν και μετά να τα δηλητηριάζουν: Σοκαριστικό: Δείτε τί κάνουν σε φρούτα και λαχανικά ώστε να παρατείνουν την φρεσκάδα τους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη σιδήρου είναι ότι έχει πολύ κοινά συμπτώματα με σχεδόν κάθε άλλη ασθένεια. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν έλλειψη σιδήρου, μέχρι τη στιγμή που κάνουν εξέταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση σιδηροπενίας 
Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της σιδηροπενίας είναι με την τυπική, γενική εξέταση αίματος ή CBC δοκιμή (αιμοδιάγραμμα) .

Η δοκιμή CBC (Complete Blood Count)/Γενική Αίματος, καταγράφει όλα τα συστατικά στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος, καθώς και της αιμοσφαιρίνης, των αιμοπετάλιων, και του αιματοκρίτη.

Όταν έχετε έλλειψη σιδήρου και αναιμία, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη σας είναι χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τις φυσιολογικές τιμές που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός σας.

Αιτίες έλλειψης σιδήρου 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη σιδήρου.
Πρώτη και κύρια αιτία είναι η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, ή η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, το αυγό. Ο σίδηρος είναι ένα από τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας, οπότε πρέπει να φροντίζετε να προσλαμβάνετε μια επαρκής ποσότητα.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη σιδήρου είναι η εγκυμοσύνη και η απώλεια αίματος λόγω της εμμήνου ρύσεωςΈνας από τους λόγους που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπή σε συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου και αναιμίας είναι επειδή χάνουν αίμα κάθε μήνα. 

Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί επίσης να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου.

Άλλη μια αιτία είναι πως μερικοί άνθρωποι είναι απλά μη ικανοί να απορροφήσουν σωστά το σίδηρο. Ορισμένες παθήσεις που επηρεάζουν το έντερό μας μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει σίδηρο. Για παράδειγμα, ακόμη και αν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα που είναι υψηλά σε σίδηρο, η κοιλιοκάκη, ή μία εντερική χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει σίδηρο, και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου.
Δείτε και Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη.
Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το 
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας
Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας, όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι αρκετά κοινά με άλλες ασθένειες.

Πρώτο κοινό σύμπτωμα είναι  η κόπωση.
Είναι επίσης η πιο δύσκολη να ανιχνευθεί, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να είναι κουρασμένοι λόγω πολλών άλλων αιτιών (αυξημένη σωματική δραστηριότητα, πολύ άγχος λόγω εργασίας και ούτω καθεξής).

Η κούραση και το στρες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας σε σημείο που θεωρούμε ότι το να είσαι κουρασμένος αποτελεί τμήμα της ζωής.

Αυτό που συμβαίνει όταν έχετε έλλειψη σιδήρου είναι ότι φθάνει λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς σας, που ουσιαστικά στερεί από το σώμα σας την ενέργεια.

Και δεδομένου ότι δεν παίρνετε την απαιτούμενη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας, αισθάνεστε κουρασμένοι.
Δείτε και Οι 10 πιο συχνές αιτίες κόπωσης ~ Πως να απαλλαγείτε 
Αισθάνομαι διαρκώς κούραση; Τι μπορεί να έχω; 
ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την εξάντλησή μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε!

Ανέφερα την εμμηνόρροια ως μία από τις αιτίες για την ανεπάρκεια σιδήρου, ωστόσο μπορεί επίσης να αποτελέσει σύμπτωμα για την κατάσταση της σιδηροπενίας.

Για τις γυναίκες, ένα από τα συμπτώματα είναι οι βαριές εμμηνόρροιες. Όταν έχετε σιδηροπενία, απλά χάνετε πάρα πολύ αίμα, και δεν προλαβαίνετε να το αντικαταστήσετε αυτό μέχρι την επόμενη περίοδο.

Ένας τρόπος για να το ελέγξετε είναι να κάνετε μια δοκιμή με ταμπόν. Εάν χρειάζεται να αλλάζετε το ταμπόν σας πολύ συχνά, σχεδόν ανα δύο ώρες, πολύ πιθανό να πρέπει να ελέγξετε το αίμα σας για τα επίπεδα σιδήρου.

Το χλωμό δέρμα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, καθώς υπάρχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι οι ουσίες που δίνουν στο δέρμα σας το κόκκινο χρώμα, και χωρίς αυτές, το δέρμα μετατρέπεται σε μια πιο ρόδινη και χλωμη απόχρωση.

Τα καλύτερα σημεία για να ελέγξετε σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου είναι το εσωτερικό των χειλιών σας, το εσωτερικό των κάτω βλεφάρων και τα ούλα σας.
Όταν είναι λιγότερο ερυθρά από το κανονικό, κάντε μια εξέταση αίματος.

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, και όπως ίσως γνωρίζετε, η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί επίσης να συνδεθεί με διάφορες άλλες παθήσεις (χαμηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις και ούτω καθεξής).
Όπως και με τη κόπωση, η έλλειψη σιδήρου προκαλεί μικρότερη απορρόφηση οξυγόνου στο σώμα σας, ανεξαρτήτως του πόσο βαθιά αναπνέετε.
Δείτε και Οξυγόνο, αλκαλικά και πικρά ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΥΝ τον καρκίνο

Όπως ανέφερα στην αρχή, οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι πολύ κοινά όταν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα σας.
Ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται, ως επακόλουθο να προκαλείται οίδημα στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλος που μερικές φορές μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνος.
Γι` αυτό προστατεύουμε και διατηρούμε καθαρές τις αρτηρίες μας με φυσικό τρόπο: Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών!

Το Σύνδρομο ‘ανήσυχων ποδιών’ είναι ένα από τα συμπτώματα που είναι κοινά μόνο στην έλλειψη σιδήρου. Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές, το ένα πέμπτο (1/5) των ανθρώπων που έχουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στην πραγματικότητα έχουν έλλειψη σιδήρου.

Η τριχόπτωση είναι ένα άλλο σημάδι που πρέπει να δώσετε προσοχή σε περίπτωση που έχετε ανεπάρκεια σιδήρου. Δεδομένου ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης. Αυτό σημαίνει πως το σώμα στέλνει οξυγόνο μόνο σε ζωτικά όργανα, και οι υπόλοιπες λειτουργίες σώματος απλά παύουν να λειτουργούν. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά σας αρχίζουν να πέφτουν.

Τέλος, το άγχος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να είναι εξαιρετικά εκνευριστικό. Ακόμα και αν έχετε αγχωτική ζωή, οι χαμηλές ποσότητες σιδήρου μπορούν να σας οδηγήσουν σε όλο και πιο βαριά κατάθλιψη και άγχος.
Δείτε και Απλό άγχος ή κατάθλιψη; Κάνε το τέστ! 
Ποιες σωματικές ασθένειες προκαλεί το άγχος; 
Τα αγχολυτικά βότανα

Πιθανοί Κίνδυνοι για την υγεία από έλλειψη σιδήρου

Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς νομίζουν πως η σιδηροπενία δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Αλλά, εδώ είναι όπου οι άνθρωποι κάνουν το μεγαλύτερο λάθος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες.

Κάποιοι από τους κινδύνους που συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου αφορούν καρδιακή αρρυθμία, επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και καθυστερημένη ανάπτυξη των βρεφών και στη συνέχεια και των παιδιών.

Θεωρώ πως όλα μαζί τα παραπάνω είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι ώστε να φροντίσετε για επαρκή πρόσληψη σιδήρου

«Τροφή»: Βλέποντας ότι τα σκευάσματα σιδήρου έχουν και παρενέργειες, αλλά και ότι δεν απορροφούνται επαρκώς από τον οργανισμό, ώστε να «χτίσουμε αποθήκες», γνώμη μου είναι πως, αν ΔΕΝ συντρέχει λόγος άμεσης αντιμετώπισης, η ασφαλέστερη λήψη σιδήρου μπορεί να επιτευχθεί με φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές, η Μαγιά Μπύρας (π.χ. 1 κουταλάκι του γλυκού πασπαλισμένο στο μεσημεριανό φαγητό) κ.α..
Πιθανόν να είναι πιο αργή η βελτίωση, είναι όμως ασφαλέστατη και με μακροχρόνια αποτελέσματα, καθώς είναι «συμβατά» με τον οργανισμό μας, τα συστατικά τους, με άλλα λόγια, έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, αφομοιώνονται δηλαδή και αξιοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ρωτήστε με λοιπόν για να σας πω περισσότερα στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com για το συμπλήρωμα διατροφής με έναν δυνατό συνδυασμό από σπιρουλίνα, ιπποφαές και τζίνσενγκ, που μπορώ να σας διαθέσω.

Δείτε και Σίδηρο και η απορρόφησή του! 

Σίδηρος: Οι συνδυασμοί που κερδίζουν! 

Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C.

Πηγή: healthyhomestead
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να συνοδεύεται με σαφή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *