Ελκώδης Κολίτιδα: Τι είναι, Συμπτώματα, Πρόληψη & Φυσική Θεραπεία

elkodis-kolitida-ti-einai-symptomata-prolipsi-kai-fysiki-therapeia

Ελκώδης Κολίτιδα: Τι είναι, Συμπτώματα, Πρόληψη & Φυσική Θεραπεία

Τι είναι η κολίτιδα

Κολίτιδα σημαίνει φλεγμονοπάθεια του εντέρου και αποτελεί μια συχνή αιτία ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Σε πιο ήπια μορφή ονομάζεται σπαστική κολίτιδα, μία καλοήθης πάθηση που οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Ωστόσο, οι δύο πιο κοινές μορφές σοβαρής κολίτιδας είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα που οφείλονται σε αυτοάνοσο μηχανισμό, δηλαδή το αμυντικό-ανοσολογικό σύστημα έχει εξασθενήσει και έχει γίνει ανεπαρκές και υπεραντιδραστικό.

Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι στην κολίτιδα συντελούν γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ψυχογενείς παράγοντες.
Δείτε και Σπαστική Κολίτιδα: Τι είναι, Πρόληψη και Φυσική Θεραπεία! 
Νόσος του Crohn: Τι είναι – Αιτίες. 
και Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Η κολίτιδα σε όλες τις μορφές της χαρακτηρίζεται από ενεργές περιόδους τις οποίες ακολουθούν περίοδοι ύφεσης.

Στην οξεία φάση μπορεί να εμφανιστούν πρωτίστως βλεννοαιματηρές κενώσεις με κοιλιακό πόνο ή/και διάρροια, φουσκώματα, αέρια, βορβορυγμοί (γουργουρητά) και δευτερευόντως πυρετός, κακουχία, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, πόνος στα μάτια και διαταραχές της όρασης, δερματικά εξανθήματα, λοιμώξεις.

Σπάνια όσοι πάσχουν από κολίτιδα δεν έχουν κάποιου βαθμού αναιμία λόγω της δυσαπορρόφησης σιδήρου και της απώλειας αίματος από τις κενώσεις, κάτι που καθιστά επιτακτική τη μέτρηση της φεριτίνης και την αναπλήρωση με ειδική μορφή αφομοιώσιμου σιδήρου βραδείας αποδέσμευσης, σε φυσική μορφή, ώστε να είναι πολύ ήπιος και για το στομάχι.
Δείτε και Σίδηρο και η απορρόφησή του!

Η συμβατική ιατρική αγωγή σπάνια προσφέρει πραγματική θεραπεία για την κολίτιδα και γίνεται με τη χορήγηση χημικών αντιφλεγμονωδών και ανοσοκατασταλτικών ή ανοσορυθμιστικών φαρμάκων τα οποία συνήθως προκαλούν και βλαβερές παρενέργειες.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο. Ωστόσο, και οι δύο επιλογές εμπεριέχουν κίνδυνο και δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Μάλιστα, 40-60% των ασθενών δεν θα ευεργετηθούν από τις διαθέσιμες θεραπείες (J Clin Gastroenterol, 2007; 41: 799-809).

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που τόσοι πολλοί ασθενείς στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο την ελκώδη κολίτιδα.
Έτσι, εάν τα φουσκώματα, τα πρηξίματα και ο τυμπανισμός της κοιλιάς δεν υποχωρούν ακόμη κι αν λύσεις τη ζώνη σου, δες πώς μπορείς να θεραπεύσεις την κολίτιδα φυσικά.

Διατροφικές στρατηγικές

Πάρε ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής

Η κολίτιδα αποτελεί άριστη ευκαιρία για διατροφική θεραπεία. Είναι σημαντικό, αν υποφέρεις από αυτήν, να φροντίζεις ιδιαίτερα τη διατροφή σου, διασφαλίζοντας τη διατήρηση υγιεινών επιπέδων θρεπτικών στοιχείων στο σώμα σου.

Κι αυτό γιατί πολλοί φτάνουν ακόμη και να παύουν να τρώνε κατά τις φάσεις έξαρσης, ενώ η κολίτιδα από μόνη της εμποδίζει την καλή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Επειδή ο βλεννογόνος του εντέρου είναι ευάλωτος, δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά όταν φλεγμαίνει.

Έτσι, όχι μόνο δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία, αλλά επιτρέπει την απορρόφηση των τοξινών και των παθογόνων μικροβίων μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα; Υποθρεψία, ανεπάρκεια σε βιταμίνες και λοιμώξεις. 

Ασχοληθείτε με τις ελλείψεις στη διατροφή.

Προσδιορίζοντας και διορθώνοντας τις διατροφικές σας ελλείψεις, σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία σε θέματα υγείας, ίσως βελτιωθούν τόσο συγκεκριμένα συμπτώματα όσο και γενικότερα η υγεία σας. Χρήσιμα διατροφικά συμπληρώματα είναι οι βιταμίνες Α, C, E και Κ, καθώς και η βήτα-καροτίνη, το φολικό οξύ, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος (Altern Med Rev, 2003; 8:247-83).

«Τροφή»: Προσοχή!! Τα συνθετικά συμπληρώματα της αγοράς, όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά εντείνουν το πρόβλημα, καθώς ΔΕΝ απορροφούνται, αλλά ακόμη και το μικρό ποσοστό τους που παραμένει στο σώμα ΔΕΝ βιοδιατίθεται, οπότε το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το συκώτι.

Η λύση είναι ΜΟΝΟ μια και αφορά τα ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής τα οποία, εφόσον προέρχονται από υπερτροφές τα αναγνωρίζει ο οργανισμός ως τρόφιμα και τα απορροφάει στον μέγιστο βαθμό!!
Στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com μπορείτε να μάθετε αυτά που χρησιμοποιώ και εμπιστεύομαι απολύτως εγώ και κατά συνέπεια σας προτείνω ανεπιφύλακτα!

Αποκλείστε την πιθανότητα τροφικής αλλεργίας.

Αν και οι γιατροί συνεχίζουν να θεωρούν αβάσιμη κάθε σύνδεση μεταξύ τροφικής αλλεργίας και ελκώδους κολίτιδας, αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε.

Ασθενείς που έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα και ξεκινούσαν μία ειδική διατροφή στην οποία εξαιρούνταν συνήθη αλλεργιογόνα τρόφιμα, είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα (διάρροια και αιμορραγία του ορθού) σε σύγκριση με ασθενείς που ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή.

Τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να πυροδοτούν συμπτώματα περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, χοιρινό, ντομάτες, πικάντικα φαγητά, εσπεριδοειδή, μήλα, σταφύλια και οστρακοειδή (S Afr Med J, 1995; 85: 1176-9).

Αποφεύγοντας αμινοξέα που περιέχουν θείο (όπως αυγά, τυρί, γάλα, παγωτά, μαγιονέζα, γάλα σόγιας, κρασί, μεταλλικό νερό και σταυρανθή λαχανικά) μπορείτε επίσης να κατευνάσετε τα συμπτώματα και να μειώσετε το ρυθμό επιδείνωσης (Altern Med Rev, 2003; 8: 247-83).
Δείτε και Τροφική δυσανεξία: Πώς αντιδρά ο οργανισμός.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες.

Ελάχιστες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας, έτσι μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατέψει από την ασθένεια (Digestion, 1989; 44:217-21).

Συγκεκριμένα, το ψύλλιο (psyllium husks) (4-10 γραμ. δύο φορές την ημέρα) και τα δημητριακά (10γραμ. δύο φορές την ημέρα) μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά (Altern Med Rev, 2003; 8: 247-83).

Κατά τη διάρκεια ξεσπασμάτων, ωστόσο, οι ίνες ίσως θα πρέπει να μειωθούν μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Δείτε Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές
και προσοχή στο ποια δημητριακά θα χρησιμοποιήσετε: Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί!

Περιορίστε τη ζάχαρη και τα λίπη.

Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και ζωικών λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας (Gut, 1997; 40: 754-60).
Δείτε Sugar detox: Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη τώρα!

και θυμηθείτε, ζάχαρη δεν είναι μόνο αυτήν που προσθέτουμε εμείς εν γνώση μας, υπάρχει σε πάρα πολλά άλλα τρόφιμα, που δεν το αντιλαμβανόμαστε: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας

Πάρτε προβιοτικά.

Σε μια διπλή- τυφλή μελέτη σε 116 άτομα που υπέφεραν από ελκώδη κολίτιδα, η θεραπεία με ένα μη παθογόνο στέλεχος του Escherichia coli ήταν τόσο αποτελεσματική όσο και η χαμηλή δόση mesalazine για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την διατήρηση της ύφεσης.

Και τα δύο πέτυχαν περίπου 70% ύφεση, που διήρκησε γύρω στους 6 μήνες κατά μέσο όρο (Lancet, 1999; 354: 635-9). Ένας συνδυασμός προβιοτικών που χρησιμοποιεί τέσσερα στελέχη Lactobacillus, τρία στελέχη Bifidobacterium και ένα στέλεχος Streptococcus έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετικός (Drugs, 2006; 66: 1371-87).
Δείτε Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν
και 7 ωφέλιμα προβιοτικά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας

Δοκιμάστε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να περιορίζουν την ανάγκη για αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα (Altern Med Rev, 2003; 8: 247-83).
Δείτε ω 3 «βόμβες» υγείας!
και ρωτήστε με στο γνωστό μέιλ που παραθέτω στο τέλος του άρθρου, για τα αξιόλογα, πιστοποιημένα ωμέγα 3 που διαθέτω και προτείνω.

Άλλες φυσικές θεραπείες

Πρόσεχε το στρες

Η συναισθηματική καταπόνηση έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων μέσα μας. Μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε το στρες, υπερπαράγουμε ορμόνες αντιστρές παρατώντας την παραγωγή όλων των άλλων ορμονών της ζωής και της γονιμότητας, με αποτέλεσμα το ορμονικό μας σύστημα να απορρυθμίζεται και αυτό.

Έτσι, με το να μειώνεις το στρες με τεχνικές αντιστρές, φροντίζοντας επίσης για συχνές τρίλεπτες ανάπαυλες μέσα στην ημέρα, όπου θα αναπνέεις αργά και βαθιά, προστατεύεις τον οργανισμό σου από την κολίτιδα.
Δείτε και Σημάδια στο σώμα σας που αποκαλύπτουν στρες – Τι να προσέξετε! 

Κοιμήσου!

Εάν δεν κοιμάσαι 7 ½ ώρες τη νύχτα, ώρες ύπνου που όλες οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι χρειαζόμαστε ως ενήλικοι ανεξάρτητα από την ηλικία, έχεις πρόβλημα! Κι αυτό γιατί ο νυχτερινός ύπνος είναι η κατεξοχήν χρονική ζώνη της ανάπλασης, του αντιστρές και του γεμίσματος των ορμονικών μας μπαταριών για την επόμενη ημέρα.

Κόψε τις κακές συνήθειες

Η υπερβολική καφεΐνη και το κάπνισμα εξαντλούν περαιτέρω τα επινεφρίδια. Επιπλέον, η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου, με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.
Δείτε και Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;

Εκθέσου στον ήλιο!

Ο ήλιος και το φυσικό φως είναι απαραίτητα για να συντίθεται μέσα μας η ορμόνη του ήλιου, δηλαδή η βιταμίνη D. Εάν το ποσοστό της δεν ανέρχεται στα ιδανικά επίπεδα (που είναι τα άνω «φυσιολογικά»), γινόμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι για κολίτιδα.
Δείτε 10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Ισορρόπησε τις ορμόνες σου

Με ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση. Η ορμονικά έξυπνη διατροφή αποτελεί το ένα από τα δύο θεμέλια της υγείας μας και απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτύσσουμε και όχι να καταστρέφουμε το ορμονικό μας περιβάλλον.

Παρεμπιπτόντως, εννοείται ότι προσωρινά, μέχρι να διορθωθούν οι βαθύτερες ορμονικές αιτίες της κολίτιδας, αποκτά νόημα το να απέχεις από τροφές που αντιλαμβάνεσαι (ή βρήκες από τεστ αλλεργίας και δυσανεξίας) ότι την πυροδοτούν ή την παροξύνουν.
Δείτε Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 
και Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Βότανα.

Η ρητίνη του Boswellia serrata (Ινδικό λιβάνι) είναι ένα παραδοσιακό Αγιουρβεδικό φάρμακο για φλεγμονώδεις ασθένειες. Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και άλλες ασθένειες ερεθισμού του εντέρου έχουν αποδειχτεί πολλά υποσχόμενες (Wien Med Wochenschr, 2002; 152: 373-8).

Σε μία μελέτη, το 82% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα στους οποίους δόθηκε η ρητίνη (350 μιλιγκράμ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες) πέτυχαν ύφεση έναντι του 75% των ασθενών που πήραν το φάρμακο σουλφασαλαζίνη (Eur J Med Res, 1997; 2: 37-43).

Ένα άλλο φυσικό αντιφλεγμονώδες είναι η αλόη (aloe vera). Σε μία διπλή-τυφλή δοκιμή, το τζελ αλόης που χορηγήθηκε από το στόμα είχε ως αποτέλεσμα ύφεση της ασθένειας ή βελτίωση των συμπτωμάτων στο 47% των ασθενών σε σύγκριση με το 14% στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο (Ailment Pharmacol Ther, 2004; 19: 739-47).
Δείτε και Αλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα 
Πως χρησιμοποιούμε τη φρέσκια αλόη!

Άλλα βοηθητικά βότανα είναι τα: Ginkgo biloba, πιπερόρριζα (ginger), φτελιά (slippery elm), τριγωνέλλα (fenugreek) και αρπαγόφυτο (devil’s claw). (Carcinogenesis, 2008 Jun 20; J Ethnophamacol, 2008 May 15, Aliment Pharmacol Ther, 2002; 16: 197-205).

Μεγάλος αριθμός φυτών και βοτάνων έχει χρησιμοποιηθεί και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Η χρήση της εναλλακτικής ιατρικής μεταξύ των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn ιδιαίτερα υπό τη μορφή της βοτανοθεραπείας αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στις ασιατικές χώρες (Κίνα και Ινδία) κυρίως εξαιτίας των παρενεργειών των συμβατικών φαρμάκων.

Η θαυματουργή μαστίχα της Χίου

Οι πλέον σημαντικές κλινικές μελέτες αφορούν στη χρήση της μαστίχας της Χίου, με την οποία έχει παρατηρηθεί βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση της Μαστίχας φαίνεται ότι μπορεί και ωφελεί και ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, όπως τα παραπάνω.

Η οποία επιτέλους παίρνει την θέση που αναμφισβήτητα της αξίζει καθώς Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο 
Δείτε ακόμη: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! 
Μαστίχα Χίου: Φυσικό προϊόν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
και Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στην υγιεία

Είναι γεγονός ότι το κόστος θεραπείας της ελκώδους κολίτιδος και της νόσου του Crohn αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως, καθιστάμενο δυσβάσταχτο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσχερειών που διέρχεται η χώρα μας και ο κόσμος ολόκληρος.

Ίσως η εναλλακτική θεραπεία να αποτελεί μια φθηνή και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.

Ως συνέπεια μιας τέτοιας προσέγγισης οι γαστρεντερολόγοι θα μπορούσαν να είναι περισσότερο «ανεκτικοί» και με «ανοικτή μυαλό» στα πιθανά θεραπευτικά οφέλη της εναλλακτικής θεραπείας.

Έτσι για όσους ενδιαφέρεστε ιδιώτες που πάσχετε ή ειδικοί που θέλετε να θεραπεύσετε, χωρίς παρενέργειες, η “τροφή”, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, για καλλίτερη διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Η μαστίχα, είναι πραγματικός θησαυρός, αυτό που πρέπει να έχει κατά νού ο υποψήφιος αγοραστής είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ 

Δείτε τέλος την σημασία του υγιειούς εντέρου στον οργανισμό μας Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το 

Ο Θάνατος αρχίζει από το Παχύ Έντερο: Το Κλειδί για το διατηρήσετε Υγιές

Στοιχεία από
Holistic Life 
www.dromostherapeia.gr
www.shape.gr 
www.ethnos.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.