Διάστρεμμα αστραγάλου: Επιπτώσεις, πρόληψη και ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι

diastremma-astragalou-epiptoseis-prolipsi-kai-ena-apotelesmatiko-giatrosofi

Διάστρεμμα αστραγάλου: Επιπτώσεις, πρόληψη και ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι

Ποιοι κινδυνεύουν από ένα διάστρεμμα και ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι προστασίας
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι παγκοσμίως ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες και τη συχνότητά του ιδιαίτερα αυξημένη μεταξύ των αθλητών όπου αντιπροσωπεύει το 45% των κακώσεων.

Πολύ συχνά όμως οι πάσχοντες το αντιμετωπίζουν ως ένα «απλό στραμπούληγμα» με συνέπεια να μη ζητούν θεραπεία γι’ αυτό και να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μόλις πάψουν να πονούν, ανεξάρτητα από το αν έχει επέλθει πλήρης επούλωση ή όχι.

Στην πραγματικότητα, 55% όσων υφίστανται διάστρεμμα αστραγάλου ουδέποτε απευθύνονται σε έναν γιατρό, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού κακώσεων αστραγάλου International Ankle Consortium (IAC).

Δυστυχώς όμως τα διαστρέμματα αστραγάλου έχουν πολύ υψηλά ποσοστά υποτροπής, διότι συχνά προκαλούν χρόνια αστάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης (αστραγάλου), κακή ισορροπία, διαταραγμένο τρόπο βάδισης, δυσκολίες στην κίνηση, φθίνουσα ποιότητα ζωής και πρόωρη αρθρίτιδα.

Χώρια η αναγκαστική ακινησία και το ενδεχόμενο αύξησης του σωματικού βάρους, με ό,τι αυτά μπορούν να επιφέρουν.

Ακούγονται ανησυχητικά όλα αυτά;

«Ετσι θα έπρεπε να είναι», λέει στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Φίλιπ Α. Γκριμπλ, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Αθλητικής Προπόνησης του Πανεπιστημίου του Κεντάκι και ένας εκ των διευθυντών του IAC. «Αν μάθει ο κόσμος τις δυνητικές συνέπειες του διαστρέμματος θα το αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό και θα ζητά αμέσως θεραπεία, ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για να το αποφύγει».

Ο δρ Γκριμπλ είναι ένας από τους ειδικούς οι οποίοι προσφάτως παρουσίασαν τα νεότερα για τα διαστρέμματα αστραγάλου στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας Αθλητικών Προπονητών (NATA).

Σε μελέτη 3.256 εθελοντών που συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο, περισσότεροι από τους μισούς (1.843) είπαν ότι κατά το παρελθόν είχαν υποστεί διάστρεμμα αστραγάλου. Οι εθελοντές αυτοί είχαν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο, να γυμνάζονται λιγότερο και να αντιμετωπίζουν περισσότερα καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα απ’ ό,τι όσοι δεν είχαν στραμπουλίξει ποτέ τα πόδια τους.

Ολοι κινδυνεύουν

Αν και τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι πιο συχνά μεταξύ των ανθρώπων που είναι πολύ δραστήριοι ή/και γυμνάζονται, ο γενικός πληθυσμός μόνο ανοσία δεν έχει.

Τουναντίον, η συχνότητά τους υπολογίζεται σε 2,6 διαστρέμματα ανά 1.000 ανθρώπους τον χρόνο, μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε: την ώρα που περπατάει κάποιος σε μία ανώμαλη επιφάνεια (ιδίως όταν φοράει ψηλά τακούνια ή πλατφόρμες), όταν σκοντάφτει στο κράσπεδο ή σε μία πλάκα του πεζοδρομίου που προεξέχει, αν δεν παρατηρήσει εγκαίρως ένα μικρό σκαλοπατάκι στην άκρη του δρόμου, αν τον τραβήξει απότομα ο σκύλος του την ώρα που τον κάνει βόλτα, τη στιγμή που επιταχύνει το βήμα του για να προλάβει λ.χ. το λεωφορείο κ.λπ.

Δεν χρειάζεται πολύ για να γυρίσει απότομα το πόδι προς τα έξω, με το σύστοιχο πέλμα να «βλέπει» προς το αντίθετο πόδι και τους συνδέσμους του αστραγάλου να υφίστανται αφύσικες πιέσεις. Η έκταση του τραυματισμού μπορεί να κυμαίνεται από μικρό διάστρεμμα έως πλήρη ρήξη συνδέσμου, ενώ ο ρυθμός και η διάρκεια της επούλωσης μπορεί να είναι απρόσμενα χρονοβόρα.

Σε μελέτη με 12 φοιτητές πανεπιστημίου οι οποίοι είχαν υποστεί διάστρεμμα αστραγάλου, οι σύνδεσμοί τους εξακολουθούσαν να μην έχουν επανέλθει στην προτέρα κατάσταση ένα έτος μετά τον τραυματισμό, «γεγονός που εύκολα εξηγεί γιατί τόσο πολλοί τραυματίες εκδηλώνουν χρόνια αστάθεια του αστραγάλου», κατά την δρα Τρίσια Χάμπαρτ-Τέρνερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η πρόληψη

Υπό αυτές τις συνθήκες, η καλύτερη θεραπεία για τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι η πρόληψη. Μία από τις καλύτερες μεθόδους προστασίας είναι η βελτίωση της ισορροπίας με ασκήσεις που εκπαιδεύουν το σώμα να διατηρείται ίσιο και ελεγχόμενο, όποια κι αν είναι η στάση του.

Ο δρ Γκριμπλ συνιστά να προσπαθούμε όλοι καθημερινά να στεκόμαστε στο ένα πόδι – πρώτα σε μία σκληρή και ίσια επιφάνεια, στη συνέχεια με κλειστά μάτια, αργότερα σε μια μαλακή επιφάνεια όπως ένα μαξιλάρι και στο τέλος σε μία κινούμενη σανίδα.

Απαραίτητες είναι ακόμα ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς στους άκρους πόδες και τους αστραγάλους, καθώς και διατάσεις (στρέτσινγκ) των μυών στα πόδια, τα ισχία και τον κορμό ώστε να προστατευόμαστε από κάθε απρόσμενη, περίεργη κίνηση.
Δείτε και Όταν τα πόδια κάνουν παράπονα! 
Αναγνωρίστε κοινά προβλήματα των ποδιών σας και διατηρήστε την υγεία τους!

Οσοι συμμετέχουν σε αθλήματα όπως η καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), το ποδόσφαιρο και το τένις, που εμπεριέχουν άλματα και γρήγορες αλλαγές της κατεύθυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τους αστραγάλους, ίσως πρέπει να χρησιμοποιούν αθλητικές επιστραγαλίδες που στηρίζουν και προστατεύουν την ποδοκνημική άρθρωση.

Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τις πλατφόρμες, και να προτιμούν υποδήματα που αφήνουν τα πόδια να πατάνε γερά στο έδαφος. Και τα δύο φύλα, εξάλλου, πρέπει να αποφεύγουν την «άθληση του Σαββατοκύριακου» δίχως επαρκή προθέρμανση και προετοιμασία.

Η θεραπεία

Αν, τέλος, στραμπουλίξετε το πόδι σας, οι δύο ειδικοί συνιστούν να σταματήσετε αμέσως ό,τι κάνετε και να καθήσετε κάπου για να μη ρίχνετε βάρος στην τραυματισμένη περιοχή. Αν πονάτε πολύ, πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό (χωρίς να πατήσετε το πόδι σας κάτω).

Αν έχετε αμφιβολία, μπορείτε να περιμένετε λίγες ημέρες, αλλά χωρίς να πατάτε το πόδι σας: να το έχετε συνεχώς ψηλά και να βάζετε πάγο τυλιγμένο σε πανί κάθε τρεις-τέσσερις ώρες για λίγα λεπτά. Αν όμως σε δυο-τρεις μέρες δεν περάσουν ο πόνος και το οίδημα, πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Οπλιστείτε με υπομονή, διότι στις καθημερινές δραστηριότητές σας πρέπει να επιστρέψετε μόνο όταν ανακτήσετε το πλήρες (και ανώδυνο) εύρος των κινήσεων του αστραγάλου σας, ειδάλλως ελλοχεύει κίνδυνος νέου τραυματισμού.

«Τροφή»: Ως ζωηρότατο παιδί της περιφέρειας, σε εποχές μάλιστα που το παιχνίδι μας ήταν κυριολεκτικά μες τον δρόμο, έχω πολλά τέτοια «παράσημα» όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω.. Γι` αυτές τις περιπτώσεις, λοιπον, η γιαγιά ετοίμαζε ένα γιατροσόφι που με έχει σώσει πραγματικά, ακόμη και από ελαφριά ραγίσματα!!

Σας το παραθέτω και εσείς μπορείτε να κρίνετε εάν θα το χρησιμοποιήσετε ή όχι:

Τρίβετε λίγο πράσινο σαπούνι, με το μαχαίρι να βγαίνει σαν φλοίδες και προσθέτετε λίγο τσίπουρο, ένα ασπράδι αυγού και λίγο πιπέρι (την σήμερον, εγώ θα έβαζα και κουρκουμά, που η γιαγιά δεν είχε την τύχη να τον γνωρίζει τότε). Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται σαν μία σχετικά παχύρρευστη κρέμα την οποία απλώνουμε στο πονεμένο σημείο, αφού πρώτα το τρίψουμε απαλά με ελαιόλαδο ή ακόμη καλλίτερα με βαλσαμόλαδο!

Εκείνα τα χρόνια οι παλιοί το τύλιγαν με ακατέργαστο μαλλί από πρόβατο, δεν γνωρίζω όμως εάν αυτό είχε κάποια επίδραση στην θεραπεία ή απλώς το χρησιμοποιούσαν αντί για βαμβάκι που δεν ήταν και στην ευχέρεια που το βρίσκουμε σήμερα.

Οπότε με τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ πως μάλλον μία σειρά βαμβάκι γύρω από τον αστράγαλο ή όποιο σημείο χρειάζεται, θα είναι αρκετό. Τέλος τυλίγουμε ελαφριά με έναν ελαστικό επίδεσμα για να κρατήσει την «κόλληση» (έτσι λέγαμε το γιατροσόφι) στην θέση της, αντικαθιστώντας έτσι και τα πανιά που κόβαμε παλιά!

Διατηρούμε το γιατροσόφι στο σημείο μέχρι να… ξε-κολλήσει (εξ ου μάλλον και το όνομα). Όταν γινόταν και αυτό και το αφαιρούσαμε από το σημείο, στην συνέχεια είχε απαλές εντριβές με βαλσαμόλαδο, το οποίο δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι!!
Δείτε και Φτιάχνουμε Σπαθόλαδο (Βαλσαμόλαδο)! 
Βαλσαμόλαδο: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Η αλήθεια είναι ότι

δεν έχω αυτούς τους πόνους που αναφέρουν πολλοί με τις αλλαγές του καιρού και πιστεύω ότι το οφείλω σε αυτήν την πρακτική, χωρίς βέβαια να μπορώ να το αποδείξω. Μπορώ όμως με σιγουριά να πω το εξής:

Πρόσφατα άκουσα ένα πολύ φημισμένο ορθοπεδικό, με σωρεία επεμβάσεων στο ενεργητικό του, να συμβουλεύει έναν ασθενή με σοβαρότατο διάστρεμμα, αφού του αφαίρεσε τον νάρθηκα, να συνεχίσει μόνος του την θεραπεία του ποδιού του, κάνοντας του διαδοχικά και εναλλάξ ελαφριά μπάνια με κρύο – ζεστό νερό και ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΟΝΟ, το οποίο θα έπρεπε να έχει σε άμεση επαφή με το δέρμα στο σημείο! Τυχαίο;
Δείτε και Πράσινο Σαπούνι: Φτιάξτε το ή μάθετε να ελέγχετε την ποιότητα του 
Το “πολυεργαλείο” πράσινο σαπούνι: 15 απίθανες χρήσεις 

Δείτε ακόμη: Γιατροσόφια: Ελαιόλαδο για αρθρίτιδα, βουλωμένα αυτιά, διάστρεμμα και τα θαμπά μαλλιά 

Γιατροσόφια: Σκόρδο για βρογχίτιδα, αναιμία, πονόλαιμο, διάστρεμμα, νευροκαβαλίκεμα και τους κάλους

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *