Διαρρέον έντερο: Σημάδια που υποδεικνύουν ότι πάσχετε και Αντιμετώπιση

diarreon-entero-simadia-pou-ypodeiknyoun-oti-pashete-kai-antimetopisi

Διαρρέον έντερο: Σημάδια που υποδεικνύουν ότι πάσχετε και Αντιμετώπιση 

Αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κουρασμένοι – σχεδόν εξαντλημένοι –, υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις, αϋπνίες, προβλήματα πέψης, χαμηλή λίμπιντο, ακόμη και μέτριου βαθμού κατάθλιψη, αλλά κανένας γιατρός δεν μπορεί να καθορίσει ποια είναι η αιτία που προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα;

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιθανόν νομίζετε.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια από αντίστοιχα συμπτώματα, υποβάλλονται σε μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση πιθανών παθήσεων, από αναιμία και διαταραχές του θυρεοειδούς μέχρι μονοπυρήνωση και βορρελίωση (νόσος του Lyme), χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι εξετάσεις βγαίνουν πάντα αρνητικές, οι πάσχοντες μένουν με την εντύπωση ότι χρειάζεται απλώς να κοιμούνται καλύτερα, να τρέφονται κάπως καλύτερα και να ρυθμίσουν καλύτερα το άγχος και το στρες.

Μόνο που τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται.

Κι αυτό διότι είναι εξαιρετικά πιθανό τα άτομα αυτά να πάσχουν από το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου, μία πάθηση που επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων και σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας.

Τα άτομα που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευαισθησίας σε ορισμένα τρόφιμα (π.χ γλουτένη, καφεΐνη, λιπαρά, ζάχαρη, σόγια κ.ά). Δεν είναι ακριβώς αλλεργικά σε αυτά τα τρόφιμα αλλά η ευαισθησία τους σε αυτά είναι τέτοια που προσιδιάζει σε αλλεργία.

Τι είναι το ΣΔΕ;

Το εσωτερικό του εντέρου είναι επενδεδυμένο από ένα στρώμα κυττάρων, τον βλεννογόνιο φραγμό (mucosal barrier), ο οποίος αποτελεί τον φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου οργανισμού. Στην ουσία, αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέπει τις ξένες ουσίες από την είσοδό τους στο σώμα.

Ο βλεννογόνιος φραγμός είναι ικανός να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες αλλά και να αποτρέπει τα περισσότερα μεγάλα μόρια και τα μικρόβια από το να διέρχονται από το εσωτερικό του εντέρου κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ορισμένες φορές, ο φραγμός αυτός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός και εμφανίζει «διαρροή» από τον αυλό του εντέρου προς το εσωτερικό του οργανισμού. Ενώ δηλαδή πρέπει να λειτουργήσει ως μια διαδικασία διαλογής που θα απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία και θα απομακρύνει τα επιβλαβή μόρια, αυτό δεν γίνεται, και μόρια, όπως οι τοξίνες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό είναι που αποκαλούμε «διαρρέον έντερο».

Δεδομένου ότι τα μόρια αυτά δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου και θεωρούνται από τον οργανισμό «ξένα», το σώμα μας αντιδρά με μια ανοσολογική αντίδραση, και επιτίθεται σε αυτά.

Πού οφείλεται το ΣΔΕ;

Σε πολλές περιπτώσεις το διαρρέον έντερο προκαλείται από τη διατροφή του ατόμου. Κάποιες τροφές, μπορεί για τον οργανισμό να γίνονται αντιληπτές σαν «ξένοι εισβολείς», και να αρχίσει να παράγει αντισώματα για να τους καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συμπτώματα, όπως διάρροια, πονοκεφάλους, εξάντληση, αρθρικό άλγος κ.ά.

Σε άλλες περιπτώσεις το σύνδρομο εμφανίζεται εξαιτίας:

10 σημάδια που υποδεικνύουν εντερική διαπερατότητα

Τα παρακάτω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις ύπαρξης διαρρέοντος εντέρου:

1. Χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα
2. Πονοκέφαλοι, απώλεια μνήμης, θολούρα
3. Διατροφικές ανεπάρκειες
4. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
5. Χρόνια κούραση
6. Δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, έκζεμα, ροδόχρους ακμή)
7. Έντονη λιγούρα για γλυκά ή υδατάνθρακες
8. Αρθρίτιδα ή αρθρικοί πόνοι
9. Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη)
10. Κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το κλειδί για τη θεραπεία του Συνδρόμου Διαπερατού Εντέρου είναι να αλλάξει η διατροφή του πάσχοντος και να βγουν από το διατροφολόγιό του τα τρόφιμα, τα οποία ο οργανισμός του αντιμετωπίζει ως τοξικά.

Εφόσον γίνει αυτό, μετά από 6 εβδομάδες ο ασθενής θα αισθάνεται σαν άλλος άνθρωπος. Οι διάρροιες και τα φουσκώματα θα εξαφανιστούν, θα έχει περισσότερη ενέργεια, και θα κοιμάται καλύτερα και περισσότερο.

Εκτός από την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών είναι σημαντική και η πρόσθεση ορισμένων άλλων, που θα βοηθήσουν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα.
Ξέρουμε πλέον πως Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο 

Τέτοια τρόφιμα είναι:

Εάν έχετε κι εσείς αντίστοιχα «ανεξήγητα» συμπτώματα, η λεπτομερής καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνετε για ορισμένο διάστημα και μία εξέταση αίματος για τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, μπορεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταπολεμήσετε. Σε λιγότερο από 3 μήνες θα ξανανιώσετε.

proctoclinic.gr 

«Τροφή»: Η πρόταση μας για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την δική μας την ελληνική μαστίχα της Χίου που είναι η ιδανική λύση για τα προβλήματα ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του διαρρέοντος εντέρου Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού ! 

Απαραίτητη επίσης είναι η λήψη (υπό προϋποθέσεις) ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος, για παράδειγμα:

  • Lactobacillus acidophilus 2,7 δις μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus plantarum 1.500.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus casei 1,2 δις μικροοργανισμοί
  • Bifidobacterium longum 300.000.000
  • μικροοργανισμοί Streptococcus thermophilus 240.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus brevis 60.000.000 μικροοργανισμοί 

Όσοι ενδιαφέρεστε να τ;α εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Το διαρρέον έντερο συνδέεται με διαταραχές θυρεοειδή. Κάντε το τεστ 

Μικροβίωμα. Ποιες ασθένειες ξεκινούν από το έντερο 

Διαρρέον ή Διαπερατό έντερο: Κύρια αιτία ασθενειών-Φυσική αντιμετώπιση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *