Δελφίνια, Νοήμονα όντα με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες

delfinia-noimona-onta-me-idiaiteres-therapeftikes-idiotites

Δελφίνια, Νοήμονα όντα με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες

Η Νοημοσύνη δεν είναι Ανθρώπινο Προνόμιο

Τα δελφίνια, όπως ίσως γνωρίζετε, δεν είναι ψάρια, είναι θηλαστικά. Αναπνέουν με πνεύμονες, διαθέτουν εγκέφαλο εξίσου μεγάλο και περίπλοκο με τον ανθρώπινο, κυοφορούν για 12 μήνες, διαθέτουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αισθήσεις και από επιλογή τους κατοικούν στην θάλασσα, και καλά κάνουν με τόσα δίποδα που κυκλοφορούν στην ξηρά χωρίς να χρησιμοποιούν το όργανο που υπάρχει ανάμεσα στα αυτιά τους.

Ορισμένες εκπληκτικές όντως ικανότητες των δελφινιών είναι ότι

– με μία αναπνοή ανανεώνουν το 90% του οξυγόνου των πνευμόνων τους, μπορούν να αποθηκεύουν οξυγόνο και στους μύες τους, με αποτέλεσμα να έχουν την δυνατότητα κατάδυσης για 20 λεπτά μέχρι βάθους 300 μέτρων, και δεν προσβάλλονται ποτέ από τη νόσο των δυτών.

– Όταν τα δελφίνια κοιμούνται, εναλλάξ το ένα από τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους παραμένει ξύπνιο, ώστε να κολυμπούν στην επιφάνεια για να αναπνέουν. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, η αναπνοή στα δελφίνια είναι μια εκούσια διαδικασία, δηλαδή δεν αναπνέουν αυτόματα αλλά με τη θέλησή τους.

– Η όρασή τους είναι πολύ καλή μέσα και έξω από το νερό, ενώ διαθέτουν οξύτατη ακοή. Πολύχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν αναπτύξει σύστημα επικοινωνίας μεταξύ τους, το οποίο βασίζεται στην παραγωγή ήχων και υπερήχων, με τη δυνατότητα να σχηματίζουν στον εγκέφαλό τους τρισδιάστατες απεικονίσεις μέσω του ηχοβολιστικού τους συστήματος.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αποκωδικοποίησης της γλώσσας των δελφινιών έχουν αποτύχει, ενώ υπάρχουν αναφορές επιστημόνων ή εκπαιδευτών πως πολλές φορές τα δελφίνια προσπάθησαν να τους δείξουν για το πώς να επικοινωνήσουν μαζί τους!

Από την δεκαετία του 1970 άρχισαν να εφαρμόζονται μέθοδοι θεραπείας μέσω των δελφινιών.

Οι επιστημονικές μελέτες που προηγήθηκαν έδειξαν ότι τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο μέσω των ηχητικών κλικ και των υπερήχων που παράγουν.

Έτσι μπορούν να ανιχνεύσουν την πάσχουσα περιοχή και πιθανολογείται πως τροποποιούν την δομή των κυττάρων και των ιστών μέσω του ηχοεντοπιστικού τους συστήματος, ενώ παράλληλα προκαλούν αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου, (αυξάνοντας τα κύματα ΑΛΦΑ τα οποία θεωρούνται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα).
Πως εμπλέκονται άγχος-ορμόνες-οστεοπόρωση-ανοσοποιητικό και ψυχοσωματικές ασθένειες 

Οι αλλαγές αυτές έχουν καταγραφεί ηλεκτρο-εγκεφαλογραφικά.

Όσοι υπεβλήθησαν στην εν λόγω θεραπευτική μέθοδο αναφέρουν ότι οι ήχοι που παράγουν τα δελφίνια έχουν νόημα και συναίσθημα ενώ το εκπληκτικό είναι πως όλοι ομολογούν ότι υπήρξε μία τρομερή αλλαγή στην ζωή τους.
Η δύναμη του ήχου, μπορεί να διατηρήσει την υγεία μας
Θεραπεία του DNA… το θαύμα του ήχου! 

Στην αρχαία για μας εποχή, τα δελφίνια συνόδευαν τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα, οι πρόγονοί μας τα λάτρευαν και τα σεβόντουσαν ενώ ο Πλούταρχος είχε πει:

“Στο δελφίνι έχει δοθεί η ιδιότητα που αναζητούν όλοι οι φιλόσοφοι, η ανιδιοτελής συμπαράσταση και φιλία”.

Πράγματι, πολλοί δύτες που βρέθηκαν αντίκρυ σε δελφίνι ομολογούν ότι διέκριναν ένα φιλικό λαμπερό βλέμμα το οποίο εξέφραζε συναισθήματα.

Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, η κολύμβηση με τα δελφίνια έχει παρατηρηθεί πως

ενισχύει τη δημιουργική έκφραση και την επικοινωνία, αλλά και τη θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις δυσχερείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, καθώς επίσης και συμβάλει στην εξομάλυνση ιατρικών προβλημάτων και συνδρόμων, παράλληλα βέβαια με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Η θεραπεία μέσω της κολύμβησης με δελφίνια ή αλλιώς, δελφινοθεραπεία, αποτελεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ατόμων, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, χάρη στις έρευνες του Dr. John Lilly, σχετικά με την επίδραση των δελφινιών σε άτομα με αναπηρίες.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά, οι έρευνες επικεντρώθηκαν ακόμη περισσότερο στη θεραπευτική δράση της δελφινοθεραπείας με τον Dr. David Nathanson να μελετά περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο Down και την Dr. Ludmila Lukina σε πολλές άλλες μεθόδους αποθεραπείας.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε με στόχο την

εξομάλυνση των συμπτωμάτων ελαφριάς ή μέτριας κατάθλιψης, αφού τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι συντελεί στην ενδυνάμωση του συναισθήματος της χαράς και της ηρεμίας του ασθενή.
Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη

Αργότερα, εφαρμόστηκε σε εντονότερα ψυχικά ασθενείς οργανισμούς και άτομα με ειδικές ανάγκες, με στόχο την ενίσχυση της αισθησιακής ικανότητας ασθενών, καθώς φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την ανακούφιση ψυχικών διαταραχών, όπως

  • η νοητική υστέρηση,
  • η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής,
  • η χρόνια κόπωση,
  • ο αυτισμός,
  • το σύνδρομο Down και
  • το σύνδρομο Rett, αλλά και
  • τα προβλήματα λόγου.

Ακόμη, έχει εφαρμοστεί και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας.
Συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της άνοιας 

Πολύ σύντομα, η δελφινοθεραπεία εφαρμόστηκε σε ασθενής οι οποίοι έπασχαν από πολύ σοβαρές ασθένειες.

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται σωματικές διαταραχές, όπως

Η συμβολή της θεραπείας έγκειται κυρίως στην ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα και του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε να ανταπεξέλθει ο ασθενής μακροπρόθεσμα στη διαδικασία της αποθεραπείας, συνδυαστικά πάντα με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του θεράποντα ιατρού, καθώς και της ίδιας της οικογένειας.
Το σημείο που πονάτε αποκαλύπτει το συναισθηματικό σας μπλοκάρισμα 

Οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους ασθενείς να κολυμπήσουν στο νερό παρέα με τα δελφίνια και να τα αγγίξουν, παίζοντας μαζί τους και ελευθερώνοντας ταυτόχρονα το μυαλό και το σώμα τους από τις βασανιστικές σκέψεις και τις έγνοιες. Ανάλογα με τη κάθε διαταραχή και τον βαθμό της, οι θεραπευτές μπορούν να εργάζονται εξατομικευμένα πάνω στις συμπεριφορές, την ομιλία ή τις κινητικές δεξιότητες του ατόμου.
Ποια σημεία του σώματος μπλοκάρει η κάθε εσωτερική σύγκρουση δημιουργώντας ποιες ασθένειες 

delfinia-noimona-onta-me-idiaiteres-therapeftikes-idiotites

Η δελφινοθεραπεία συντελείται σε δύο στάδια.

  • Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία εκτός νερού. Εφόσον γίνει η προετοιμασία για την είσοδο στο νερό, ακολουθεί
  • το δεύτερο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη θεραπευτική κολύμβηση, την εκμάθηση των νοηματικών συμβόλων και σινιάλων, την επαφή με το δελφίνι, το κολύμπι και το παιχνίδι στο νερό.

Τα δελφίνια, προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις ακόμη και μέχρι οχτώ μίλια, εκπέμπουν υπέρηχους. Οι υπέρηχοι αυτοί λειτουργούν όπως τα αντίστοιχα ιατρικά υπερηχογραφήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υπόδειξη του είδους και του τύπου της ασθένειας.

Μέσω των υπέρηχων, φαίνεται πώς τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να

αντιλαμβάνονται και να εντοπίζουν το ιδιαίτερο ιατρικό πρόβλημα στο πάσχον ανθρώπινο σώμα. Έχουν επισημανθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα δελφίνια εντόπισαν από μια προβληματική εγκυμοσύνη σε γυναίκες – προς τις οποίες αντέδρασαν υπερπροστατευτικά, όπως θα έκαναν και για κάποιο δικό τους μέλος – μέχρι και κακοήθεις όγκους σε ανθρώπους που κολυμπούσαν μαζί τους, στους οποίους υπέδειξαν το πρόβλημα, με τον δικό τους μοναδικό τους τρόπο.

Οι υπέρηχοι που παράγει το ίδιο το δελφίνι, όπως δείχνουν μελέτες, μπορούν να προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και αλλαγές στη δομή των κυττάρων και των σωματικών ιστών του ασθενούς, υποβοηθώντας και ενισχύοντας τη βασική του ιατρική θεραπεία.

Ασθενείς που έχουν συμμετάσχει σε δελφινοθεραπείες, παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις

Οι αντιδράσεις των ασθενών έπειτα από την επαφή με τα δελφίνια καταγράφονται και τα αποτελέσματα αναλύονται μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν νευρολογικές αναλύσεις, τηλεμετρικό έλεγχο των βιοανιχνευτικών κυμάτων, έλεγχο των ορμονών σε σχέση με την ανακούφιση του πόνου και άλλα.

Η δελφινοθεραπεία θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως μια αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος, η οποία λειτουργεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών σωματικών και νοητικών ασθενειών. Φυσικά, η παράλληλη ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς είναι άκρως απαραίτητη, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να επέλθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Εξοργιστικό όμως είναι το γεγονός ότι

εμείς οι σύγχρονοι επιδεικνύουμε βαρβαρική συμπεριφορά απέναντι στα δελφίνια. Αρκεί να αναφέρω μερικές ανθρωπογενείς (το 95%) αιτίες θανάτου τους.

Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Ναυτικό είχε εκπαιδεύσει δελφίνια ζωσμένα με εκρηκτικά να πέφτουν πάνω σε εχθρικά πλοία.

Η βιομηχανία της αλιείας επιτρέπει ψάρεμα με αφρόδιχτα ή δυναμίτη, ενώ η χρήση σόναρς των υποβρυχίων δημιουργεί θανάσιμες παρεμβολές στο ηχοβολιστικό τους σύστημα.

Για να μην αναφέρουμε και τη συστηματική ρύπανση των θαλασσών κ.λπ.
Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την ρύπανση των υδάτων 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ψάρια σε λίγα χρόνια

Βέβαια, από μικροί έχουμε εκπαιδευτεί ως οι επικυρίαρχοι αυτού του δύστυχου πλανήτη.

Βλέπετε (σχήμα λόγου αυτό το “βλέπετε”, γιατί οι περισσότεροι εθελοτυφλούν ενώ βόσκουν αμέριμνα), έχουμε ορίσει αυθαίρετα την ευφυΐα και τη νοημοσύνη σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια. Ακόμη χειρότερα προσπαθούμε να μελετήσουμε και να επικοινωνήσουμε με άλλα νοήμονα πλάσματα, με δικά μας μέτρα και σταθμά. Υποψιάζομαι ότι πολλές φορές το κούνημα του κεφαλιού από ένα δελφίνι μπορεί και ν’ αντιστοιχεί στο “αφελές δίποδο”.
(Tρομάρα μας, θέλουμε να συναντήσουμε κι εξωγήινους…)

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση ανέκαθεν οδηγούσε στη ρήση “χαίρε βάθος αμέτρητο της απυθμένου βλακείας ημών”. Με την ευκαιρία αυτή, για όσους επιμένουν πως είμαστε η κορωνίδα της όποιας δημιουργίας, τους απαντώ ότι έχουν εξασφαλίσει μία καλή θέση στην αιωνιότητα της ανυπαρξίας, αμήν.

Σας προκαλώ, εάν τολμάτε, να απευθύνετε ερώτηση στο πρώτο δελφίνι που θα συναντήσετε.

Προσέξτε μόνο τι θα ρωτήσετε, γιατί μπορεί να κουνήσει το κεφάλι του – μην ξεχνάτε ότι είναι ελεύθερα πλάσματα… Σας αφήνω, όμως, γιατί πηγαίνω να ακούσω τη σιωπή ενός σαμάνου που είχε πει ότι “ο άνθρωπος είναι το όνειρο ενός δελφινιού”.

Στοιχεία από
fysei.blogspot.gr

www.ortsa.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *