Δέκα τροφές με αντιπηκτική δράση

deka-trofes-me-antipiktiki-drasi

Δέκα τροφές με αντιπηκτική δράση

Ορισμένες τροφές έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως μπορούν να δράσουν θρομβολυτικά, εφόσον καταναλώνονται συχνά. Πρόκειται για εξαιρετικά υγιεινές τροφές που έχουν συνολικά θετική επίδραση στην λειτουργία του οργανισμού, οπότε μπορούν να καταναλώνονται σχεδόν από όλους.

Όσον αφορά βέβαια την επίδραση τους στην πηκτικότητα του αίματος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως επικίνδυνη δεν είναι μόνο η υψηλή πηκτικότητα αλλά και η πολύ χαμηλή!

Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών ενώ πρέπει να γίνεται προληπτικά και έλεγχος των δεικτών πήξεως του αίματός σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε συναφή προβλήματα.

Στις τροφές με καλή θρομβολυτική δράση περιλαμβάνονται:

Η σκορδίνη είναι η ουσία του σκόρδου που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα και εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Η κουερκετίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που την βρίσκουμε στα κρεμμύδια. Μπορεί να αναστέλλει τους μηχανισμούς που οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν πρόκειται για ένα γεύμα γεμάτο λιπαρά!

Το πιπέρι καγιέν όπως και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ αποδείχτηκε πως λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά.

Ψάρια, Ω3 λιπαρά οξέα: το γνωστό ιχθυέλαιο που υπάρχει σε αυτή την κατηγορία τροφών, έχει αποδειχτεί πως αυξάνει την θρομβολυτική δραστηριότητα. Είναι φυσικό αντιπηκτικό καθώς, όταν κάποιος καταναλώνει τακτικά ιχθυέλαιο, τα αιμοπετάλιά του απελευθερώνουν πολύ μικρότερη ποσότητα θρομβαξάνης – πρόκειται για μια ουσία που ωθεί τα αιμοπετάλια να «έρχονται πολύ κοντά» και να δημιουργούν θρόμβους.

Το κόκκινο κρασί παρέχει αντιθρομβωτική προστασία που οφείλεται στη ρεσβερατρόλη, στο μονοξείδιο του αζώτου και στις πολυφαινόλες. Η κατανάλωση πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο και φυσικά πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλοι παράμετροι που έχουν να κάνουν συνολικά με την υγεία του ατόμου.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, π.χ. πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια κ.α. έχουν αντιθρομβωτική δράση.

Το τσάι, γενικά, και πιο συγκεκριμένα οι κατεχίνες που εντοπίζονται στο πράσινο τσάι, είναι εξίσου αποτελεσματικές με την ασπιρίνη στην αραίωση των αιμοπεταλίων.

Αρκετά μπαχαρικά όπως είναι το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το κύμινο και η κουρκούμη αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων του αίματος.

Τα μαύρα μανιτάρια αποδείχτηκε πως επιδρούν στη σωρευτική τάση των αιμοπεταλίων καθώς περιέχουν αδενοσίνη, μια ουσία που βοηθάει να αραιωθεί το αίμα.

Το ελαιόλαδο καταπολεμά τους θρόμβους όταν καταναλώνεται καθημερινά, καθώς οι μεμβράνες των αιμοπεταλίων εμπλουτίζονται με ελαικό οξύ και λιγότερο αραχιδονικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στη συγκέντρωση αιμοπεταλίων.

Γι ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να συνδυάσετε τα παραπάνω τρόφιμα, δημιουργώντας έναν δυνατό αντιθρομβωτικό συνδυασμό που δρα ευεργετικά στον οργανισμό σας. Να θυμάστε πως αντίθετα αποτελέσματα φέρνει συνήθως η συχνή κατανάλωση λιπαρών τροφών και αλκοόλ.

www.therapies.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *