Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

athiromatiki-plaka-holisterini-kai-egkefalika-kai-kardiaka-epeisodia

ΠΩΣ ΣΠΑΕΙ Η ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ…  ΠΟΣΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙ` ΑΥΤΗΝ;
Ενα απ τα πιό καυτά θέματα παγκοσμίως…
Δε λέμε οτι δεν είναι επικίνδυνη..όχι ομως στο βαθμό που θέλουν να την εμφανίσουν οι ανα τον κόσμο ιατρικοί σύλλογοι, που σέρνουν πίσω τους τις κολοσσιαίες φαρμακευτικές εταιρείες, που κυριολεκτικά θησαύρισαν απο το 1995, θέτοντας στη κυκλοφορία…τις πασίγνωστες ΣΤΑΤΙΝΕΣ..
Δείτε Στατίνες Vioxx και… πολιτεία… 
Στατίνες δια πάσαν νόσον και πάσαν… ηλικίαν; 
Και οι γιατροί, δεν πήγαν πίσω: Η Συντεχνία των Ελλήνων Ιατρών

κανείς δεν αρνείται το γεγονός οτι τα ηυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιοπάθειας… με στεφανιαία νόσο.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κορεσμένων λιπών στο διαιτολόγιο ενός πληθυσμού, τόσο αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις.

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα. Είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί συμβάλλει στην δημιουργία και συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων, όπως και στην κατασκευή των στεροειδών ορμονών.
Ά
λλη σημαντική αποστολή της χοληστερόλης είναι η δημιουργία των επονομαζόμενων χολικών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πέψη.

Έτσι βλέπουμε ότι η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία όμως εάν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικές συνέπειες γιατί το περίσσευμά της εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών) δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα.

Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από χοληστερόλη.
Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται, προβάλλει όλο και περισσότερο μέσα στον αυλό του αγγείου (προς το εσωτερικό του, δηλαδή) με συνέπεια να τον περιορίζει και να μειώνει την ποσότητα του αίματος που διέρχεται από αυτό.
Ταυτοχρόνως, μειώνονται και τα παρεχόμενα από το αίμα θρεπτικά συστατικά, με τελικό αποτέλεσμα τα καρδιακά επεισόδια.
Τα προβλήματα εκδηλώνονται μετά από αρκετά χρόνια, καθώς η στεφανιαία νόσος είναι πάθηση με βραδεία εξελικτική πορεία.
Δείτε και Αθηρωματική πλάκα: Πώς δημιουργείται;
Συνταγή για την εξάλειψη της αθηρωματικής πλάκας!

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό εκδηλώνεται όταν «σπάσει» η αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα του αγγείου και δημιουργηθεί θρόμβος πάνω της, με συνέπεια να αποφραχθεί το αγγείο και να παρεμποδισθεί η αιμάτωση και η παροχή οξυγόνου στην περιοχή του μυοκαρδίου (ή του εγκεφάλου στην περίπτωση του εγκεφαλικού) που αιματώνεται από το αγγείο αυτό.
Η διεργασία αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο
Δείτε και Μια συνταγή με σκόρδο και λεμόνι για τον καθαρισμό των αγγείων!

Το μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης του ανθρωπίνου σώματος παράγεται στο ήπαρ –το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές.
Πηγές πλούσιες σε χοληστερόλη είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η ποσότητα της χοληστερόλης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζεται από τον τύπο της διατροφής, από την ηλικία και από κληρονομικούς παράγοντες.
«Τροφή»: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ. Οι τροφές επηρεάζουν σε μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερίνης, προσέξτε τι αναφέρει και το κείμενο Ο ΤΥΠΟΣ της διατροφής είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα! Έτσι το αυγό, για παράδειγμα, εντελώς άδικα έχει ενοχοποιηθεί για χοληστερίνη, όχι όμως πάντα, δηλαδή: Αυγά: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα υπόλοιπα…

Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες.
Αυτά τα μόρια ονομάζονται, λόγω ακριβώς της σύνθεσής τους λιποπρωτεΐνες. 

Όταν είναι κανείς νηστικός, κυκλοφορούν στο αίμα του τρεις κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών.

  • Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL χοληστερόλη),
  • οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL χοληστερόλη) και
  • οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (VLDL χοληστερόλη).

Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη είναι η λιποπρωτεΐνη, που σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με την αθηρωμάτωση των αρτηριών και τις επιπλοκές της, δηλαδή 

Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δηλαδή όσο υψηλότερη είναι αυτή τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία έναντι της αθηρωμάτωσης και της στεφανιαίας νόσου.

Η VLDL χοληστερόλη είναι η πιο πλούσια λιποπρωτεΐνη σε τριγλυκερίδια και αποτελεί πρόδρομο ουσία για την παραγωγή της LDL χοληστερόλης.
·Είναι η λιποπρωτεΐνη στην οποία οφείλονται τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή της VLDL χοληστερόλης από το ήπαρ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Δείτε και Τριγλυκερίδια: Θα ακούμε όλο και περισσότερο γι` αυτά.
Τριγλυκερίδια τι είναι και πως θα τα μειώσουμε με απλές διατροφικές αλλαγές!

Κύριο στόχο για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης τόσο στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, όσο και στα άτομα δίχως αυτήν, αποτελεί η «κακή» (LDL) χοληστερόλη

Ως εκ του τούτου η τιμή της LDL-χοληστερόλης, λαμβάνεται κατά κύριο λόγο υπόψη για την έναρξη φαρμακευτικής υπολιπιδαιμικής αγωγής .
Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην χώρα μας το 50% σχεδόν του πληθυσμού ηλικίας άνω των 18 ετών έχει τιμές χοληστερόλης πάνω από τα επιθυμητά όρια των 200 mg/dl.
«Τροφή»: Τα οποία όρια είναι εντελώς πλασματικά: Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη; 
καθώς δεν είναι η χοληστερίνη το πρόβλημα, αλλά η ανισορροπία ανάμεσα σε καλή/κακή: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης

Επίσης, το 19% των ανδρών και 12% των γυναικών έχουν επίπεδα HDL χοληστερόλης μικρότερα των 35 και 45 mg/dl αντίστοιχα, ενώ παθολογικές τιμές τριγλυκεριδίων (δηλαδή άνω των 150 mg/dl) παρουσίαζε το ένα τρίτο των ανδρών και μόνο το 13% των γυναικών.

Έτσι, σχεδόν 980.000 ενήλικοι άνδρες και 455.000 γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων..
Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό, όμως σε πληθυσμό 10 εκατ. το 1,5 εκατομμύριο..είναι εν δυνάμει καρδιοπαθείς…
Αν τώρα σ αυτό προσθέσουμε άλλο 1 εκατομ. διαβητοπαθείς.. βγάζουμε εύκολα το συμπέρασμα .. γιατί βουλιάζουν τα ταμεία υγείας…

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης CARDIO 2000 που περιέλαβε τυχαίο δείγμα από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, αποτελούμενο από 848 ασθενείς με στεφανιαία νόσο  και 1.078 υγιείς εθελοντές,  έδειξε ότι 6 στους 10 ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν υψηλές τιμές χοληστερόλης ενώ αντίθετα από τους υγιείς μόνο οι 3 στους 10 είχαν υψηλή χοληστερόλη. Έτσι κάθε άτομο άνω των 20 ετών επιβάλλεται να γνωρίζει τα λιπίδια του.

Εάν μάλιστα υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό δυσ-λιπιδαιμίας (δηλαδή διαταραγμένων επιπέδων λιπιδίων – η ανισορροπία που αναφέραμε) η εξέταση πρέπει να γίνεται σε νεώτερη ηλικία.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για στεφανιαίο επεισόδιο (στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου) υπάρχει στους ασθενείς που ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή παρουσιάζουν κάποια άλλη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου σε τέτοια περίπτωση μιλάμε για «στεφανιαίους ασθενείς».

Ο κίνδυνος των στεφανιαίων ασθενών για νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μεγαλύτερος του 20% για την προσεχή 10ετία, δηλαδή περισσότεροι από 20 στους 100 τέτοιους ασθενείς θα παρουσιάσουν στεφανιαίο επεισόδιο μέσα στα 10 επόμενα χρόνια.
Δείτε και Στεφανιαία Νόσος: 6 βήματα για να την θεραπεύσετε φυσικά

Άλλες εκδηλώσεις αθηρωμάτωσης (εκτός από τη στεφανιαία νόσο), όπως

  • η περιφερική αρτηριοπάθεια,
  • το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και
  • η νόσος των καρωτίδων αρτηριών στην οποία υπάρχει στένωση μεγαλύτερη από 50%.  

Δείτε και 4 σημάδια που…φωνάζουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες!
Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών!
10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες!

Τώρα, εάν η LDL χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή, ο θεράποντας ιατρός θα οδηγηθεί στη χορήγηση υπολιπιδαιμικής φαρμακευτικής αγωγής.
Αυτή έχει δύο άξονες:

  • την υγιεινοδιαιτητική αγωγή και όταν είναι απαραίτητο –
  • την φαρμακευτική αγωγή.

Υγιεινοδιαιτητική αγωγή
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται

Η άσκηση συνίσταται κυρίως σε ισοτονικές ασκήσεις (βάδισμα, ελαφρό τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο κ.α.), που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, επί 30-45 λεπτά κάθε φορά.
Δείτε και Άσκηση και Υγιεία – Μια παρεξηγημένη σχέση 
Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών 
Ποιο πρόγραμμα άσκησης ταιριάζει στη δική σας ηλικία;

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός κρίκος της υγιεινοδιαιτητικής αγωγής είναι η προσεγμένη διατροφή. Στόχος είναι να μειωθεί η ολική ημερήσια κατανάλωση κορεσμένου λίπους.
Απαραίτητο είναι ακόμα να καταναλώνει ο πάσχων περισσότερα φρούταλαχανικά, καθώς και να περιορίσει τις τροφές, όπως:
γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι, το κρέας και τα υπο-προϊόντα του (όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και το ζαμπόν).
Δείτε και Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Από τυριά μπορεί να τρώει: ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, cottage cheese ή φέτα και να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση κίτρινων τυριών.

Η κατανάλωση μπισκότων, κέικ και γλυκισμάτων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βούτυρο ή «trans» υδρογονωμένα λίπη

Το ψάρι είναι υγιεινή τροφή και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, εάν είναι δυνατόν..
Χρήσιμο είναι να τονισθεί, ότι όλα τα είδη ψαριών είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Είναι μύθος ότι τα ακριβά με λιγότερο λίπος ψάρια είναι πιο προστατευτικά για τις αρτηρίες μας.
Δείτε και ΨΑΡΙΑ & ΥΓΕΙΑ! 
Προσοχή όμως: 9 λόγοι για να απορρίψετε τα ψάρια των ιχθυοτροφείων

Τέλος πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά.
Οι τροφές αυτές είναι γευστικές και δεν περιέχουν θερμίδες, λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να αυξηθεί σταδιακά, διότι η μεγάλη κατανάλωση, απότομα,μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και φούσκωμα ιδιαίτερα εάν το άτομο δεν είναι συνηθισμένο στην κατανάλωσή τους.
Δείτε Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές.

Τα πολυακόρεστα, και μονοακόρεστα λίπη πρέπει να χορηγούνται μέχρι 25% των καταναλισκομένων θερμίδων.
Αυτά είναι κυρίως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια (ω-3).

Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με πολυακόρεστα μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου προφανώς μέσω της μείωσης της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι μειώνεται και η «καλή» HDL-χοληστερόλη με αυτή την αντικατάσταση.

Κατά κύριο λόγο, τα ιχθυέλαια μειώνουν τον αιφνίδιο θάνατο, και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-αιμο-πεταλιακές ιδιότητες.

Ως προς το ελαιόλαδο, πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλισκομένου…λιπους.
Πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και αντικαθιστώντας τα κορεσμένα μειώνουν την «κακή» LDL-χοληστερόλη, χωρίς να μειώνουν την «καλή» HDL-χοληστερόλη.
Δείτε Η διατροφική αξία του ελαιολάδου!!
και περισσότερα για τα πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά και πως μπορείτε να προμηθευτείτε τα υψηλής ποιότητας που σας προτείνω στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.comω 3 «βόμβες» υγείας!

Οι πρωτεΐνες, πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 40% των ημερησίως καταναλισκομένων θερμίδων, και να λαμβάνονται κυρίως απ το ψάρι.. ενώ οι υδατάνθρακες το 20-30%,
Η κύρια πηγή τους επιβάλλεται να είναι: τα λαχανικά και τα φρούτα.
Δείτε και Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη. 
Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες. 
Υπάρχουν και οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες. Δείτε τους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη περισσότερο από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στη φύση, μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στα τεχνητά κορεσμένα λίπη που παρασκευάζονται βιομηχανικά με υδρογόνωση των ακόρεστων λιπών και τα οποία ονομάζονται «trans» κορεσμένα.

Η επίδραση αυτών των λιπών είναι δυσμενής σε όλα τα λιπίδια καθώς αυξάνουν την ολική χοληστερόλη, την «κακή» LDL-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και μειώνουν την «καλή» HDL-χοληστερόλη με συνέπεια να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Τα «trans» κορεσμένα βρίσκονται σε διάφορα κράκερς,ντόνατς και μπισκότα τύπου cookies. 

Εάν οι τιμές των λιπιδίων με την υγιεινοδιαιτητική αγωγή δε μειωθούν στα επιθυμητά επίπεδα τότε προχωρούμε και στη φαρμακευτική αγωγή.
Σήμερα διαθέτουμε αρκετά υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό προκαλούν δραστική μείωση της LDL-χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL-χοληστερόλης.

Πρωταρχικός στόχος στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών  είναι η LDL-χοληστερόλη.
Όμως πολλές φορές ο ιατρός έρχεται αντιμέτωπος με άλλες, πλην της LDL-χοληστερόλης, διαταραχές των λιπιδίων.

Τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερόλης αποτελούν ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Έτσι, η μεμονωμένη χαμηλή HDL-χοληστερόλη, κατάσταση όχι σπάνια, πρέπει να αντιμετωπίζεται κυρίως με υγιεινοδιαιτητική αγωγή, τη δε φαρμακευτική αγωγή την κρατά ο ιατρός για περιπτώσεις που ο δυσλιπιδαιμικός είτε έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, είτε ενώ δεν έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, έχει ισοδύναμο αυτής, όπως σακχαρώδη διαβήτη, σημαντική αθηρωμάτωση των καρωτίδων αρτηριών, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ή έχει μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξει (κίνδυνο >20% για την προσεχή 10ετία ) λόγω πολλών προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου, όπως προκύπτει από διάφορους πίνακες.

Μία άλλη αρκετά συχνή κατάσταση είναι τα αυξημένα τριγλυκερίδια που συνοδεύονται από χαμηλή HDL-χοληστερόλη χωρίς να είναι σημαντικά επηρεασμένη η LDL-χοληστερόλη.

Ο κύριος παράγων που επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος είναι το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στην τροφή και όχι τόσο το πόσο χοληστερόλη περιέχει η τροφή.
Το βούτυρο αλλά και η μαργαρίνη που βρίσκεται σε στερεά μορφή είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.
Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερόλης
«Τροφή»: Δείτε πόσο απίστευτα επικίνδυνες είναι οι μαργαρίνες για την υγιεία μας, καθώς είναι υπεύθυνες για ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ στον οργανισμό μας, ακόμη ΚΑΙ αυτές που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι ρίχνουν την χοληστερίνη: Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.
Φλεγμονές και Καρδιακές Παθήσεις
και Μαργαρίνες και Φυτικές Στερόλες: Πόσο Επικίνδυνες Είναι; 

Ας γνωρίσουμε τη μαργαρίνη… και τους 10 λόγους για να την αποφεύγετε! 

Υπολιπιδαιμικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως όταν είναι παρούσα στεφανιαία ή άλλη αγγειακή νόσος, ή επί απουσίας, όταν παρά τη σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, η χοληστερόλη παραμένει υψηλότερη της επιθυμητής τιμής. 

Πρέπει βεβαίως να γίνει κατανοητό ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής (υγιεινοδιαιτητική αγωγή) σε συνεργασία με την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού, περιλαμβανομένων και των νεώτερων προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι εφάμιλλος προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, παρόλα αυτά είναι λιγότερο πιθανό να θεραπεύονται οι γυναίκες για υψηλή χοληστερόλη. Είναι, επομένως, μύθος ότι η χοληστερόλη δεν αγγίζει τις γυναίκες.
Αντίθετα, όλες οι γυναίκες και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όπως και οι όλοι άνδρες, πρέπει να ελέγχουν την χοληστερόλη τους .
Θα επιμείνω και θα πω, πως αυτά είναι τα απαραίτητα που πρέπει να ελέγχονται: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης 
Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη; 
Λιποπρωτεϊνη «α». Lpa: Μια αγνοημένη μορφή «χοληστερίνης» που ευθύνεται για εμφράγματα

Είναι γνωστό ότι η αθηρωματική διεργασία (εναπόθεση λιπών στις αρτηρίες) ξεκινά στην παιδική ηλικία και εξελίσσεται αργά μέχρι την ενηλικίωση.
Στη συνέχεια συνήθως οδηγεί στη δημιουργία της στεφανιαίας νόσου, την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο.

Παρά την αδιαφιλονίκητη επιτυχία στη μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο τις τελευταίες δυο δεκαετίες, αυτή είναι υπεύθυνη για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στα πρώτα χρόνια της ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αθηρωσκλήρυνσης στην ενήλικο ζωή.
Δείτε και Συνταγή και Βότανα για την Αρτηριοσκλήρωση

Οι διαιτητικές συνήθειες και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

– Τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά είναι προστατευτικά
– Το κάπνισμα θα πρέπει να αποθαρρύνεται
– Η συστηματική αερόβια άσκηση θα πρέπει να ενθαρρύνεται
– Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται
– Η παχυσαρκία θα πρέπει να ελαττωθεί
– Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται. 

Συμπερασματικά, δύο είναι τα μεγάλα κακά..

Α, Η υπερ-ινσουλιναιμία, λογω υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων,
και
Β. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων, και εν γένει κορεσμένων λιπαρών.


Τέλος μαθαίνουμε να τρώμε ψάρι, πλούσιο σε Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσσίδας άνθρακα, που καταπολεμούν την κάθε είδους φλεγμονή,
Παίρνουμε συμπληρωματικά ιχθυέλαιο, και ξεχνάμε τα προβλήματα με την χοληστερίνη μας…

Τόσο απλά…

«Τροφή»: Η λύση με τα ωμέγα 3 είναι πράγματι πολύ καλή, όχι όμως για όλες τις περιπτώσεις όπως είδαμε παραπάνω. Έτσι όσοι θέλετε να ξεφύγετε από τις στατίνες που έχουν ένα σωρό παρενέργειες και προβλήματα και να αγοράσετε μια πραγματικά ΕΓΓΥΗΜΈΝΗ** ΦΥΣΙΚΉ αγωγή που θα εξαλείψει αποτελεσματικότατα τον κίνδυνο ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, καθώς δεν σταματά την παραγωγή της πολύ ωφέλιμης χοληστερίνης, αλλά απλώς την εξισορροπεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

** Πρόκειται για προϊόν μελέτης του τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο μέιλ, ρωτήστε με για το ισχυρότατο προϊόν με πυκνογενόλη που ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ φυσικά και αποτελεσματικότατα τις αρτηρίες από την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια να προστατεύει για ένα 24ωρο μετά την λήψη του από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια!!

kosmaser.wordpress.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *