Άσκηση και Υγιεία – Μια παρεξηγημένη σχέση

askisi-kai-ygieia-mia-parexigimeni-shesi

Τα τελευταία χρόνια, αρχίζει και γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καλά με την αντίληψη που έχουμε για την πραγματική σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης, υγείας και σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι περισσότερες ερμηνείες που ακούμε, ακόμα και από «ειδικούς», είναι επιφανειακές και πιασάρικες, χωρίς βαθύτερη γνώση, κατανόηση και συμπόνια της ανθρώπινης φύσης.

Ανεξάρτητα από το τι διαβάζουμε ότι έχουν βρει οι ερευνητικές μελέτες, το τι γράφουν τα άρθρα και το πώς παρουσιάζονται, τα σημαντικότερα σημεία που τις πιο πολλές φορές δεν αναφέρονται είναι τα παρακάτω:

  • Δε χρειάζεται απαραίτητα να χάσουμε βάρος (ή να είμαστε αδύνατοι) για να είμαστε υγιείς 
  • Το να τρώμε λιγότερο δεν είναι η «απλή λύση» για τον έλεγχο του βάρους ή για το σχήμα του σώματός μας 
  • Καμία δίαιτα (περιορισμός θερμίδων οποιουδήποτε είδους ή περιορισμός τροφών οποιουδήποτε είδους) δε λειτουργεί για πάντα, σε όλες τις εποχές, σε όλους τους τόπους, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις καταστάσεις υγείας, για όλα τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και για όλους τους ανθρώπους – ούτε καν για έναν μεμονωμένο άνθρωπο. Αντιθέτως, οι δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αύξηση του σωματικού βάρους 
  • Η υγεία δεν είναι το αποτέλεσμα της επίτευξης της τέλειας ισορροπίας μεταξύ διατροφής και άσκησης. Οτιδήποτε κάνουμε, τρώμε, σκεφτόμαστε, το πώς συμπεριφερόμαστε, εργαζόμαστε, κοιμόμαστε, κινούμαστε, αισθανόμαστε και εκφραζόμαστε, το πώς τα διαχειριζόμαστε όλα αυτά και άλλα τόσα, όλα σε βάθος χρόνου έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία μας 
  • Η φυσική άσκηση και γενικότερα η φυσική κίνηση προσφέρει μια μακρά σειρά σωματικών και ψυχικών οφελημάτων, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από το αδυνάτισμα ή τον έλεγχο του βάρους 
  • Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία μας από ό,τι έχει το βάρος μας 
  • Η απώλεια βάρους δεν είναι το κλειδί της υγείας, της επιτυχίας, της ευτυχίας ή του να είμαι ένας καλός και άξιος άνθρωπος 

Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε την άσκηση ως ένα εργαλείο για την απώλεια βάρους, για τον έλεγχο της εμφάνισής μας ή ως αντιστάθμισμα/τιμωρία για το ότι τρώμε. Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε τη φυσική δραστηριότητα ως το υπέροχο φυσικό φάρμακο που είναι. Ίσως τότε θα ήμασταν ελεύθεροι να βρούμε το είδος της κίνησης που απλά μας προσφέρει απόλαυση και να σταματήσουμε να καταναγκάζουμε τους εαυτούς μας να «ασκούνται».

Πώς να διαλέξουμε τη φυσική δραστηριότητα που μας ταιριάζει; Ας ρωτήσουμε τον εαυτό αας και ας εμπιστευτούμε το σώμα μας: Αν όλων των ειδών οι φυσικές δραστηριότητες (από τις πιο ήπιες ως τις πιο επίπονες), όλα μα όλα τα είδη κίνησης, έκαιγαν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και είχαν ακριβώς τα ίδια οφέλη, τι από όλα θα μου άρεσε να κάνω; Περπάτημα; Ποδήλατο; Τρέξιμο; Κολύμπι; Μπάσκετ; Χορό; Γιόγκα; Βάρη; Κάτι άλλο; Ας διαλέξουμε, και ας χαρίσουμε χρόνο στον εαυτό μας για να κάνει αυτό που δίνει στο σώμα μας τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

«Τροφή»: Φροντίστε ότι και να επιλέξετε να το ξεκινήστε σταδιακά και όχι σε έντονους ρυθμούς γιατί αν πάτε απότομα, το πιο πιθανό είναι να «καείτε» και γρήγορα, από την κούραση, αλλά και για τον οργανισμό σας, που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες. 
Επίσης φροντίστε η άσκησή σας, ακόμη και αν αυτή είναι το περπάτημα, να σας λαχανιάζει, τόσο όμως ώστε να μπορείτε να μιλάτε και όχι να σας κόβετε η ανάσα.

Κάντε τα παραπάνω τουλάχιστον μέρα – παρά μέρα και για το λιγότερο 20 λεπτά και δείτε τεράστιες διαφορές σε ολόκληρη την υγιεία σας!!

Συγκρατήστε επίσης πως το οξυγόνο σκοτώνει τον καρκίνο και ποιος είναι ο καλλίτερος τρόπος για να πάρουμε επιπλέον οξυγόνο;

Δείτε ακόμη: Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα
Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα

Ενώ από την άλλη μεριά: Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

Διατροφή και άσκηση στα 20

Διατροφή και άσκηση στα 30

Διατροφή και άσκηση στα 40

laspas.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *