MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΑπήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις
Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ruta Gravolens (Ρυτή η βαρύοσμος) και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών. Είναι φυτό ποώδες και πολυετές. Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Έχει ένα κλώνο με μικρά φύλλα και ρίζα ρηχή. Βγάζει ένα σφαιρικό καρπό και άνθη μικρά πρασινοκίτρινα. Έχει δυνατή χαρακτηριστική μυρωδιά για τον λόγο αυτό η παράδοση αναφέρει ότι δεν συμπαθούν το φυτό οι γάτες, οι σκύλοι και τα… κακά πνεύματα.

Είναι γνωστή η φράση «σε εξορκίζω με τον απήγανο» που ο λαός μας το λέει όταν θέλει να αποκρούσει κάτι απαράδεκτο και ενοχλητικό. Παλιά επίσης το χρησιμοποιούσαν για το ξεμάτιασμα.

Το βότανο ανθίζει Ιούνιο μέχρι Αύγουστο και φτάνει σε ύψος τους 80 πόντους. Οι μέλισσες και άλλα έντομα συρρέουν στα λουλούδια του φυτού για το νέκταρ, ενώ είναι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά τα αποξηραμένα και κονιοποιημένα φύλλα του.

Ο απήγανος ήταν γνωστός απο την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές αλλά και τις μαγικές του ιδιότητες.

Ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας το χρησιμοποιεί σαν φυλακτό για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άντρες του από τα ξόρκια της μάγισσας Κίρκης. Οι αρχαίοι Αθηναίοι το φύτευαν στην αυλή του σπιτιού και μάλιστα στο αριστερό μέρος, για να ξορκίσουν τη βασκανία και το κακό. Σήμερα, ακόμα υπάρχει η φράση «ξορκισμένος με τον απήγανο», και λέγεται ως μία ευχή για να μείνει κάποιο ανεπιθύμητο πρόσωπο μακριά.

Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Γάιος Πλίνιος Σεκούντος και ο Εφέσιος γιατρός Σωρανός είχαν επισημάνει την ισχυρή επίδραση που έχει ο απήγανος στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ενεργά συστατικά που περιέχονται στο φυτό αυτό μπορούν να διεγείρουν τους μυς της μήτρας, που προκαλούν έμμηνο ρύση, δρώντας αντισυλληπτικά και προκαλώντας την έκτρωση. Στην αρχαία ιατρική χρησιμοποιούσαν ακόμη τον απήγανο σαν αντίδοτο στα δαγκώματα των φιδιών και σε πάσης φύσεως δηλητηριάσεις. 

Ο απήγανος ήταν κάποτε σημαντικό βότανο σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Οι καλλιτέχνες το χρησιμοποιούσαν για να βελτιώνουν την όραση τους. Τα ψιλοκομμένα φύλλα έμπαιναν σε σαλάτες, σούπες και σάλτσες (ιδίως με ψάρι).

Στη Βόρεια Ευρώπη τα φρέσκα φύλλα τα χρησιμοποιούσαν σπάνια λόγω της πικρής γεύσης τους και των στομαχικών και εντερικών διαταραχών που ακολουθούσαν την υπερβολική κατανάλωση. Τοποθετούσαν επίσης τους βλαστούς του φυτού μέσα στο κρασί ή το ξίδι για να δώσουν πικάντικη γεύση.

Τα πτητικά έλαια του φυτού επίσης τοποθετούνται σε λικέρ όπως η ιταλική γκράπα και σε κάποια αρώματα. Στην κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για τα δαγκώματα των φιδιών και τα τσιμπήματα των εντόμων. Για τη δράση του αυτή αναφέρεται ακόμη ως βασικό συστατικό του αντιδότου για τα δηλητήρια που είχε φτιάξει ο Μιθριδάτης.

Επίσης παλιά το θεωρούσαν σαν προφυλακτικό και αντίδοτο στις επιδημίες (μαζί με ξίδι, σκόρδο και θυμάρι). Επίσης το φύτευαν στις αυλές τους για προφύλαξη από τον τύφο και την πανούκλα.

Το βότανο φύεται σε ξηρά και ηλιόλουστα μέρη στη Νότια Ευρώπη, ιδίως στα Βαλκάνια.

Δεν φυτρώνει εύκολα με σπόρο και για τον λόγο αυτό προτιμούν τα μοσχεύματα που φυτεύουν σε αφράτο και κοπρισμένο χώμα σε γλάστρα και όταν πιάσουν τα μεταφυτεύουν στον κήπο.

Ο απήγανος είναι γνωστό όχι μόνο σαν φαρμακευτικό χολαγωγό φυτό της λαϊκής ιατρικής αλλά και σαν ζωντανό βαρόμετρο. Στην ξηρασία τα φύλλα του είναι ζαρωμένα και διπλωμένα, ενώ όταν η υγρασία αυξάνεται στην ατμόσφαιρα τα φύλλα ξεδιπλώνουν και ανοίγουν.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια ξηρά μέρη του βοτάνου. Ο Απήγανος είναι ισχυρό φάρμακο και οι μικρές δόσεις είναι κανόνας. Τα συστατικά του βοτάνου είναι αιθέριο έλαιο (που περιέχει μέχρι 90% μεθυλνονυλκετόνη καθώς και λεμονίνη, κινεόλη κ.α.), ρουτίνη, φορανοκουμαρίνες, αλκαλοειδή και τανίνες. Το βότανο δρα ως αντισπασμωδικό, εμμηναγωγό και αντιβηχικό.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Μερικές από τις ιδιότητες του απήγανου είναι οι εξής:

  • Ενισχύει τις αρτηρίες, προστατεύει τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, μειώνει τους κιρσούς, το οίδημα και άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ προλαμβάνει την εσωτερική αιμορραγία.
  • Ωφελεί την πέψη, προλαμβάνοντας τους πόνους στο στομάχι και την καούρα, μειώνοντας τα αέρια και τη δυσπεψία και διεγείροντας τη λειτουργία του συκωτιού. Αν παραφάτε, είναι καλό να καταναλώσετε αυτό το βότανο.
  • Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων κραμπών, της διάρροιας και των στομαχικών κραμπών.
  • Προάγει την υγιή εμμηνορρυσία αυξάνοντας τη ροή του αίματος στη μήτρα. Ωστόσο δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη, επειδή μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
  • Χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους, της ανησυχίας, της νευρικότητας και της αϋπνίας, χάρη στην ηρεμιστική του επίδραση.
  • Συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο λόγω σοκ ή καταπόνησης και μειώνει τη φλεγμονή από τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα.
  • Μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και να μειώσει την κατακράτηση υγρών, καθώς και να διεγείρει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τους ιστούς.

Η κύρια χρήση του είναι στη ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όπου χρησιμοποιείται για την επανέναρξη της ανεσταλμένης έμμηνης ροής. Το έλαιο του Απήγανου είναι ισχυρό εκτρωτικό και δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης χρησιμοποιείται για

την αντισπασμωδική του δράση για την χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών, ιδιαίτερα του πεπτικού συστήματος όπου ανακουφίζει τον κολικό πόνο και την ένταση των εντέρων. Η ανακούφιση των σπασμών το κάνει χρήσιμο για το σταμάτημα του σπασμωδικού βήχα. Επίσης αυξάνει την περιφερειακή κυκλοφορία και μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το μάσημα των φρέσκων φύλλων ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε ένταση, τις ταχυπαλμίες και άλλα προβλήματα άγχους. Για την ρύθμιση της περιόδου συνδυάζεται καλά με το Χαμαιλείριο και το Σενέκο το χρυσό.

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις:

Υπερβολικές δόσεις επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορούν να αποβούν μοιραίες. Το έλαιο του βοτάνου είναι ισχυρό εκτρωτικό και δεν επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο Πλίνιος απαγόρευε την χρήση του φυτού από τις γυναίκες.

Δείτε ακόμη: Οδηγός ιδιοτήτων και χρήσεων των κυριότερων βοτάνων 

Στοιχεία από
www.herb.gr
www.sensities.com
meygeia.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια