Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

aparaitita-peptika-enzyma-gia-pliri-aporrofisi-threptikon-ousion

Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών

Πότε πρέπει να λαμβάνονται πεπτικά ένζυμα
Ο σημαντικότερος ρόλος του πεπτικού συστήματος είναι η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι διαταραχές της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, όσον αφορά την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών έχουν σαν αποτέλεσμα επηρεασμό όλων των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, τόσο σε κυτταρικό όσο και σε ιστικό επίπεδο.
Δείτε Πεπτικό: Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία;
και Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες

Όταν γίνεται η πέψη φυσιολογικά, η τροφή διασπάται σε μικρότερα μόρια τα οποία απορροφούνται από το λεπτό έντερο. Αν η τροφή δεν μπορεί να διασπαστεί δεν μπορούν να απελευθερωθούν τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά και δεν μπορούν να επιτελεσθούν οι σύνθετες βιοχημικές διαδικασίες για να απορροφηθούν αυτά από τον εντερικό βλεννογόνο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Δείτε και Η υγιεία είναι στο αίμα μας!

Η κατανάλωση πολλών χημικών φαρμάκων, η κακή διατροφή, το στρες, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί να μην επιτρέπουν στα διάφορα μέρη του πεπτικού σωλήνα να λειτουργούν σωστά και να εκκρίνουν τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη.

Ελαττώνοντας και ακόμη καλλίτερα κόβοντας τελείως τα παραπάνω, αλλάζουμε ριζικά την πορεία της υγιείας μας: 22 ανθυγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και οι εναλλακτικές τους
Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;
Το ελαχιστότερο που μπορούμε να κάνουμε γι` αυτό Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα
Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του
Θυμόμαστε πάντα ότι είναι το Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Τα καλύτερα πεπτικά ένζυμα για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών:

Φρουκτοολιγοσακχαρίτες:

Οι φρουκτοολισακχαρίτες (FOS) είναι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα λαχανικά (αντίδια, κρεμμύδια κ.ά). Το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιείται σαν πρεβιοτικό για την ανάπτυξη της φυσιολογικής βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου ((Bfidobacteria και Lactobacillus).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βελτίωση του εντερικού τόνου, ρύθμιση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου και βελτίωση των γαστρεντερικών διαταραχών. Όταν αυξάνονται τα φιλικά βακτήρια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας μειώνονται και τα παθογόνα μικρόβια, όπως τα Bacteriodes. Αν αυξηθούν τα αέρια αρχικά δεν υπάρχει ανησυχία.

Αυτό γίνεται λόγω του μεταβολισμού των αυξανόμενων φιλικών βακτηρίων και είναι ένδειξη ότι τα FOS λειτουργούν. Η σταδιακή αύξηση της δοσολογίας μέχρι τα επιθυμητά όρια θα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αερίων.

Το φούσκωμα θα εξαφανισθεί μόλις το πεπτικό σύστημα αυξήσει τη δραστηριότητά του. Αν το φούσκωμα διαρκεί πάνω από 3 ημέρες συνιστάται μείωση της δόσης. Η δοσολογία κυμαίνεται από 2,5 έως 20 gr ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των ενοχλημάτων.

Έλαιο μέντας:

Η μέντα βοηθάει στην πέψη. Η menthol και τα μη ελαιώδη συστατικά της δρουν συνεργικά στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το έλαιο μέντας είναι κατάλληλο και για το ευερέθιστο έντερο που προκαλείται από διαταραχή της λειτουργικότητας του τοιχώματος του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι λείες μυϊκές ίνες του τοιχώματος του εντέρου γίνονται ευερέθιστες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κολικοί από τις έντονες συσπάσεις. Το έλαιο μέντας προκαλεί χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του τοιχώματος του εντερικού σωλήνα.
Δείτε «Η μέντα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό» αποκαλύπτουν Έλληνες ερευνητές! 
και Ο δυόσμος και τα οφέλη του σε στομάχι και πεπτικό σύστημα

Betaine HCL και Pepsin:

Τα συγκεκριμένα ένζυμα είναι κατάλληλα για όσους έχουν μειωμένη παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, λόγω γήρανσης, αχλωρυδρίας, υποχλωρυδρίας και άλλων παθήσεων. Το υδροχλωρικό οξύ δεν διασπά μόνο τις τροφές, αλλά και τις αποστειρώνει. Η πεψίνη, επίσης, συμβάλλει στην απορρόφηση της Βιταμίνης Β12.

Βότανα και μπαχαρικά:

Πολλά βότανα και μπαχαρικά, όπως η φλούδα κανέλας, τα φύλλα ελιάς, οι σπόροι μάραθου, η ρίγανη βοηθούν στην πέψη και συγχρόνως έχουν αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση.
Δείτε και Κανέλα: Εκτός από αντιδιαβητική έχει & ισχυρή αντικαρκινική δράση
Το «θαύμα» της… ελιάς
Μάραθος και Μαραθόριζα (Φινόκιο).
Ελληνική άγρια ρίγανη ~ Η ισχυρότερη & καλύτερη του κόσμου

Φυτικά ένζυμα:

Όταν από τον οργανισμό δεν παράγονται πεπτικά ένζυμα ή δεν λειτουργούν σωστά, τα τροφικά υπολείμματα στον αυλό του εντέρου υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας με αποτέλεσμα παραγωγή αερίων, αίσθημα κορεσμού και διάρροια. Με την γήρανση ή λόγω κάποιας νόσου τα πεπτικά ένζυμα του οργανισμού μειώνονται.

Πολλά φυτικά ένζυμα διευκολύνουν την πέψη των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων, φθάνει να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και να μην προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Καλύτερα να μπορούν να παρακάμψουν τη διάσπαση στο στομάχι και να μπορούν να φθάσουν στο έντερο, όπου επιτελείται το μεγαλύτερο μέρος της πέψης. (λιπάση, αμυλάση, πρωτεάση, γλυλοαμυλάση, βρωμελίνη, παπαϊνη, κυτταρινάση κ.ά). Η δράση των φυτικών ενζύμων και η ισχύς τους μετράται σε μονάδες FCC-Food Chemical Codex.
Δείτε και Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.
Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.

Λακτάση:

Η λακτάση είναι απαραίτητο ένζυμο για την διάσπαση της λακτόζης που είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλακτος. Η λακτάση παράγεται από τον οργανισμό στο λεπτό έντερο.

Αν δεν μπορεί να παραχθεί αυτή, η αδιάσπαστη λακτόζη οδηγείται στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται και παράγεται υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και οργανικά οξέα κι έτσι αέρια, συσπούνται οι μυς του εντερικού τοιχώματος και υπάρχει διάρροια. Η δυσανεξία στη λακτόζη απαιτεί αποφυγή των γαλακτομικών προϊόντων.

Η δράση των φυτικών ενζύμων και η ισχύς τους μετράται σε μονάδες FCC-Food Chemical Codex. Η λακτόζη πριν από την χρήση των γαλακτομικών προϊόντων μειώνει τα συμπτώματα δυσανεξίας της λακτόζης.

Προβιοτικά:

Το γαστρεντερικό μας σύστημα περιέχει δισεκατομμύρια βακτήρια και τα περισσότερα είναι αβλαβή. Τα προβιοτικά πρέπει να να είναι κλεισμένα σε οξεοάντοχο κάλυμμα πολυσακχαρίτη, για να προστατεύονται από το όξινο pH του στομάχου (1,4), να γίνονται μια γέλη και να προστατεύονται και να διαλύονται στο δωδεκαδάκτυλο που έχει pH 6,5, για να απελευθερωθούν τα βακτήρια.

Χρησιμοποιούνται από όσους παίρνουν αντιβιοτικά, από όσους έχουν διάρροια ταξιδιωτών, από τους ηλικιωμένους και από όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς μαγιά, για όσους έχουν ευερέθιστο έντερο, μετεωρισμό, λοιμώξεις από κάντιντα, στρες και χρόνια νοσήματα.

Ο Lactobacillus acidophilus σε υψηλές συγκεντρώσεις βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των παθογόνων και φιλικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας. Άλλα φιλικά βακτήρια είναι το Bifidobacterium, ο streptococcus thermophilus και ο Lactobacillus delbruecjii ssp. bulgaricus. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται και από έγκυες και παιδιά bulgaricus.

Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά το πέρας της αντιβίωσης. Αν απαιτηθεί να δίνονται μαζί πρέπει να είναι υψηλής δραστικότητας και να λαμβάνονται 2 ώρες μετά την λήψη οποιασδήποτε αντιβίωσης.
Δείτε και Πως να αποκαταστήσετε την υγιή εντερική χλωρίδα, μετά την λήψη αντιβιοτικών.
Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν
7 ωφέλιμα προβιοτικά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας
Η ισορροπία φιλικών-παθογόνων βακτηρίων είναι ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ: Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα 

«Τροφή»: Το φαγητό που μαγειρεύεται, ψήνεται, σοτάρεται και θερμαίνεται για να διατηρηθεί, είναι φτωχό σε ένζυμα, διότι δεν περιέχει αυτά τα οποία θα υποστηρίξουν την πέψη.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές, διότι το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά το έργο του με αποτέλεσμα την κακή τροφοδότηση του οργανισμού με ορθά μόρια (μόρια, δηλαδή, που να είναι 100% βιοδιαθέσιμα στον οργανισμό).

Αυτό έχει ως συνέπεια τα κύτταρα να στερούνται στοιχείων με αποτέλεσμα έκπτωση των βιοχημικών του διεργασιών και εμφάνιση ασθενειών: Η έλλειψη ενζύμων προκαλεί φλεγμονές, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες 

Σε αυτό το ζήτημα, μπορώ να σας δώσω λύση με μία σειρά ενζύμων, από φυσικές πηγές, που θα φροντίσουν να γίνονται οι κατάλληλες διεργασίες, ώστε να λαμβάνετε το μέγιστο των θρεπτικών στοιχείων των τροφίμων σας.

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκομίσετε τα οφέλη τους επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Ενζυματική, η έξυπνη διατροφή.

Πεπτικά ένζυμα και ασθένειες 

Ένζυμα και Ανοσοποιητικό! 

Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής – Μέρος Α 

Ένζυμα το άλφα και το ωμέγα της ζωής – Μέρος Β

Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά
www.emedi.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *