Αλλισίνη: Ο αμυντικός μηχανισμός του σκόρδου στην υπηρεσία της υγείας

allisini-o-amyntikos-mihanismos-tou-skordou-stin-ypiresia-tis-ygeias

Αλλισίνη: Ο αμυντικός μηχανισμός του σκόρδου στην υπηρεσία της υγείας

Η αλλισίνη ή θειοσουλφιδικό διαλλύλιο (Diallyl thiosulfinate), κατατάσσεται στις οργανοθειϊκές ενώσεις και είναι η ουσία που παράγεται από το σκόρδο (Allium sativum), όταν ενεργοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός του, ενάντια στις επιθέσεις από παράσιτα. Είναι η χημική ουσία, η οποία ευθύνεται για την χαρακτηριστική, δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου.

Όταν το φυτό «δεχθεί επίθεση» ή «όταν τραυματιστεί», παράγει αλλισίνη μέσω ενζυμικής αντίδρασης.

Το ένζυμο αλλιδινάση μετατρέπει την αλλϊίνη σε αλλισίνη, η οποία είναι τοξική για τα έντομα και τους μικροοργανισμούς. Η αντιμικροβιακή δραστικότητα της αλλισίνης ανακαλύφθηκε το 1944 από τον Cavallito. Καθαρή αλλισίνη δεν πωλείται στο εμπόριο, επειδή δεν είναι σταθερή και έχει δυσάρεστη μυρωδιά.

Η αλλισίνη, που προέρχεται από το σκόρδο, χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες μέσα σε λίγες ώρες και μετατρέπεται σε άλλες θειούχες ενώσεις. Το τρισουλφιδικό διαλλύλιο, είναι μια ένωση, παρόμοια με την αλλισίνη, αλλά παράγεται με χημική σύνθεση. (Γι` αυτό, προσοχή στα συμπληρώματα… αλλισίνης, αν υπάρχουν).

«Τροφή»: Εδώ οφείλω να σας πω το εξής… Κάποιες από τις ωφέλιμες ουσίες των φρούτων και των λαχανικών, ειδικά οι αντικαρκινικές, παράγονται από τα φυτά ως αμυντικοί μηχανισμοί ενάντια στα όποια παράσιτα, αλλά ΜΌΝΟ όταν είναι φάση που έχουν ωριμάσει και άρα θέλουν να προστατευτούν από τους εχθρούς τους!

– Σκεφτείτε τώρα, πόσα από τα φρούτα/λαχανικά που τρώμε έχουν μαζευτεί κατά την ωρίμανσή τους; Γιατί ως επί το πλείστον κόβονται άγουρα για να φτάσουν ώριμα στην σακούλα μας.
– Και σκεφτείτε και κάτι ακόμη. Πόσοι από από εμάς έχουν την δυνατότητα ή ακόμη και να την έχουν, πόσοι σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο για να φάνε απευθείας το φρούτο του, όπως κάναμε ως παιδιά;

Η αλλυσίνη, είναι σταθερή και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Έχει αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται, ότι συμβάλλει σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, που είναι ωφέλιμες στην υγεία. Έχει συσχετισθεί με υπολιπιδαιμική και αντιαιμοπεταλιακή δραση και θεωρείται ότι βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Αναφέρεται επίσης, ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες..

Επιπλέον, το εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου, φαίνεται να έχει ηπατοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Υπάρχει όμως, ένας παράγοντας που περιορίζει τη βιολογική δραστικότητα της αλλισίνης, και αυτός είναι η αστάθεια της. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλλισίνη, έχει πολύ μικρή βιοδιαθεσιμότητα

Αντιμικροβιακή δράση

Η αντιμικροβιακή δράση της αλλισίνης, οφείλεται στη χημική αντίδραση με ένζυμα που έχουν ομάδες θειόλης. Οι ουσίες που παράγονται από αυτές τις αντιδράσεις παρεμποδίζουν την δράση ορισμένων βακτηρίων και ιών, καθώς επίσης και την δράση ορισμένων ζυμών όπως η candida.

Η αντιμικροβιακή δράση της αλλισίνης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ερευνητών σε ότι αφορά στην συμβολή της στην επούλωση του έλκους. Ιn vitro μελέτες έχουν δείξει αντιμικροβιακή δράση έναντι διαφόρων παθογόνων, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, του Staphylococcus aureaus, του Escherichia coli και των στρεπτοκόκκων Lancefield.
Δείτε Candida albicans-Καντιντίαση, ένας δύσκολος αντίπαλος της υγείας 
Μαστίχα Χίου: Φυσικό προϊόν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού 
Όλη η αλήθεια για το βακτήριο E. coli
και Σιρόπι Σκόρδου: Θεραπευτικό και 10 φορές Ισχυρότερο από την Πενικιλίνη

Αντικαρκινικές ιδιότητες

In vitro μελέτες έδειξαν ότι η αλλισίνη αναστέλλει την εισβολή και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Ωστόσο η αντικαρκινική επίδραση της αλλισίνης στον άνθρωπο παραμένει αβέβαιη, αφ’ ενός λόγω ελλιπών ερευνητικών αποτελεσμάτων αφ’ ετέρου λόγω της χαμηλής σταθερότητας της και της κακής βιοδιαθεσιμότητας.
δείτε Τρώτε σκόρδο! Καταπολεμά ακόμη και την ανάπτυξη κακοηθων όγκων
και OΙ 22 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Συμβολή στην υγεία της καρδιάς

Αναφέρεται ότι το σκόρδο βοηθάει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας λόγω συμβολής στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ο προστατευτικός ρόλος των αλλισίνης από αθηροσκλήρωση, δεν είναι μόνο το άμεσο αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής δράσης της, αλλά και άλλων μηχανισμών, όπως η τροποποίηση των λιποπρωτεϊνών, η παρεμπόδιση επικάθησης της LDL ή και η αποικοδόμηση της LDL από μακροφάγα κύτταρα
Δείτε Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια
και Πως φυσικά συμπληρώματα και βότανα θεραπεύουν καρδιακά και εγκεφαλικά και γιατί οι φαρμακευτικές τα αποσιωπούν; 

“Τροφή”Διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε από την μία ότι θα αποφύγετε τα προβλήματα δυσοσμίας και από την άλλη ότι θα λάβετε όλες τις δράσεις του στο έπακρο.

Όσοι ενδιαφέρεστε, να βελτιώσετε την υγιεία σας με την χρήση του, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Τι συμβαίνει όταν τρως σκόρδο με άδειο στομάχι; 

Συνταγή με σκόρδο και λεμόνι για τον καθαρισμό των αγγείων! 

Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!

www.foodbites.eu


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *