Αλκαλική Διατροφή – Μέρος 1ο

alkaliki-diatrofi-meros-1o

Αλκαλική Διατροφή – Μέρος 1ο

Μάθετε την αλήθεια για την διατροφή και απαλλαγείτε μια για πάντα από το περιττό λίπος, καθαρίστε τον οργανισμό σας από τις αιτίες που προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες.

Γεμίστε πάλι ενέργεια και πείτε αντίο στην κούραση.

Θέλει μεγάλο θάρρος και θέληση για να απορρίψεις όλες τις σύγχρονες θεωρίες περί «υγιεινής διατροφής» που επικρατούν τα τελευταία 50 χρόνια και να υιοθετήσεις απόψεις που θα ανατρέψουν όλα όσα πίστευες μέχρι σήμερα και που σε συμβουλεύουν γιατροί και διαιτολόγοι να ακολουθείς.

Θέλει επίσης να αφιερώσεις χρόνο για να προετοιμάζεις κατάλληλα τα γεύματα σου με τελετουργική ευλάβεια ώστε να ξεφύγεις από την εύκολη λύση και ταυτόχρονα καταστροφική των delivery, των πρόχειρων και έτοιμων φαγητών, των θερμασμένων σε φούρνους μικροκυμάτων γευμάτων, και να σώσεις κυριολεκτικά τον εαυτό σου!!

Θέλει καθαρό μυαλό, ακεραιότητα χαρακτήρα και πίστη για να καταλάβεις πως όλο το παιχνίδι γύρω από το θέμα «διατροφή» είναι εντελώς στημένο με τελικό αποδέκτη κέρδους τις φαρμακοβιομηχανίες και τα «καρτέλ» συγκεκριμένων προϊόντων τροφίμων!
Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο: 
Εναλλακτικές αποδεδειγμένες θαυματουργές θεραπείες που θάφτηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες 

Είναι τρομερά δύσκολο να πείσεις τον κόσμο για μια τέτοια αλλαγή, μπορείς όμως να δοκιμάσεις να πείσεις τον εαυτό σου και να γίνεις παράδειγμα για τους άλλους, την οικογένεια σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται βαρύγδουπες κουβέντες με περιττή ίσως βαρύτητα, αλλά όταν ξεκινήσεις την αλκαλική διατροφή θα καταλάβεις ότι αυτές οι κουβέντες είναι και λίγες!

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η κατάσταση στο θέμα της διατροφής θα λέγαμε ό,τι κυριαρχείται από δύο τάσεις: 

 • Από τη μια, έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν αρχίσει να δίνουν στη διατροφή τους τη σημασία που της αξίζει και ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν περισσότερα για αυτήν. 
 • Και από τη άλλη, εξ ίσου πολλούς που απογοητευμένοι από τα διατροφικά σκάνδαλα και το χαοτικό του θέματος, έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια υγιεινής διατροφής και πρόληψης θεωρώντας την μάταια και αναποτελεσματική. Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργεί και ως ένα ωραίο άλλοθι για κάποιους ώστε να μένουν προσκολλημένοι στον τρόπο ζωής τους και στις διαμορφωμένες συνήθειες τους. 

«Σίγουρα η όμορφη δεσποινίς δίπλα στην φωτό δεν θα ήταν τόσο κομψή εαν πράγματι τρεφόταν με burger και πατάτες τηγανιτές και κόλα. Όμως οι διαφημίσεις που κατακλύζουν την ζωή μας μπορούν και το έχουν καταφέρει σε μέγιστο βαθμό να πείσουν πως κάπως έτσι είναι η υγιεινή διατροφή (άντε να πούμε για κόλα light, μπιφτέκι απο σκέτο κιμά ψωμί πολύσπορο και άλλες τέτοιες χαριτωμένες ΑΠΑΤΕΣ).»

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να συναντήσουμε και πολλούς με την αυταπάτη ό,τι κάνουν υγιεινή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα τρώνε του καλού καιρού όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται.

Όμως τί είναι υγιεινή διατροφή;

Μήπως ο όρος έχει παρεξηγηθεί και παρερμηνευτεί σε σημείο που να μην έχει καθόλου σχέση με οτιδήποτε υγιεινό;
Δυστυχώς λόγω της αμφιλεγόμενης πληροφόρησης και της καλλιεργούμενης σύγχυσης είναι πολύ εύκολο για πολλούς ανθρώπους σήμερα να θεωρούν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή ενώ στην πραγματικότητα ούτε καν την προσεγγίζουν.

Η πλειοψηφία του κόσμου αντιλαμβάνεται την υγιεινή διατροφή μέσα από τους διαμορφωμένους μύθους και τα στερεότυπα, όπως δηλαδή βολεύει τα πανίσχυρα συμφέροντα της βιομηχανίας διατροφής.

Έτσι σήμερα κατακλυζόμαστε από αμέτρητα, επεξεργασμένα υποκατάστατα προϊόντων που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας που φέρουν και που δεν έχουν καμμία σχέση με το πρωτογενές φυσικό συστατικό ή προϊόν.

Προφανώς οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους αλλά λόγω της καταιγιστικής διαφήμισης κανείς δεν φαίνεται να το παρατηρεί. Παραδείγματος χάριν, βαφτίζεται φυσικός ο χυμός που είναι σε συσκευασία ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε φυσικό.

Είναι ένα επεξεργασμένο, νεκρό προϊόν με συντηρητικά, επιβλαβή ζάχαρη ή υποκατάστατο της (ακόμα χειρότερα) και όλα αυτά που υπόσχεται στη συσκευασία περί φυσικότητας και θρεπτικών συστατικών δεν ισχύουν.

Και πώς να ισχύουν άλλωστε όταν ο πραγματικός χυμός που στύβουμε εμείς οι ίδιοι σε λίγη ώρα έχει οξειδωθεί και είναι άχρηστος. Πόσο μάλλον ένα επεξεργασμένο προϊόν που προορίζεται να μείνει μέρες ή μήνες στο ράφι.

Κάντε τον «κόπο» να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων σας! Θα εκπλαγείτε… δυσάρεστα, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε τι καταναλώνετε!

Επίσης κάθε άτομο είναι ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση και από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε πως αντιλαμβάνεται ή πως προσδιορίζει την υγιεινή διατροφή, ο ισχυρισμός του και μόνο ότι κάνει υγιεινή ζωή ή ότι προσέχει δεν αρκεί και δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος.

Μιας και το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας και ταυτόχρονα χώρος εμπλοκής τεραστίων συμφερόντων αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’όλα είναι να ορίσουμε γενικά τί είναι υγιεινή διατροφή.

Αναμφίβολα κάτι τέτοιο έρχεται σε ρήξη με τους εδραιωμένους και καλοπληρωμένους μύθους περί διατροφής που επιβλήθηκαν και κυριαρχούν επι δεκαετίες. Θα χρειαστεί σε βάθος γνώση του θέματος αλλά και τόλμη από την πλευρά του καθενός για να απορρίψει τις κρατούσες λανθασμένες, σαθρές και αναληθείς αντιλήψεις.

Αρχές Διατροφής

Κατ’αρχήν η πρώτη θεμελιώδες αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το πρωτογενές.

Ότι δηλαδή παράγει και μας προσφέρει η Μητέρα Φύση χωρίς καμία παρέμβαση ή επεξεργασία. Η διατροφή μας λοιπόν για να είναι υγιεινή πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτογενή συστατικά και μάλιστα μονάχα βιολογικής καλλιέργειας. Άρα λοιπόν τρώμε πορτοκάλια και πίνουμε φυσικό χυμό που στύψαμε μόνοι μας αλλά ποτέ δεν πίνουμε ¨χυμό πορτοκαλιού¨ σε συσκευασία.
Δείτε ακόμη: Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί; 
και: Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!

Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το ωμό και όχι το μαγειρεμένο.

Κανένα άλλο πλάσμα στη φύση δεν μαγειρεύει την τροφή του. Αλλά ούτε και ο άνθρωπος μέχρι που ανακάλυψε την φωτιά μερικές χιλιετίες πριν. Η θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα και αλλοιώνει την τροφή κάνοντας την άπεπτη.

Έτσι η μαγειρεμένη τροφή όχι μόνο δεν δίνει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό αλλά αντίθετα παίρνει διότι για να βγουν οι άπεπτες τροφές από τον οργανισμό απαιτείται ενέργεια. Για παράδειγμα αντί να μαγειρέψουμε τη πιπεριά θα πρέπει να τη φάμε ωμή στη σαλάτα.

Έτσι θα διασπαστεί και θα χωνευτεί με τα δικά της ένζυμα χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και θα προσφέρει τις βιταμίνες της και τα ιχνοστοιχεία της σε ζωντανή οργανική μορφή, άμεσα προσλήψιμη και αξιοποιήσιμη από τα κύτταρα και τους ιστούς.

Μπορούμε να κανουμε την μετάβαση μας στην ωμοφαγία σταδιακά τρώγοντας ένα πιάτο την ημέρα ωμό (π.χ. σαλάτα εποχής ή φρούτα) και ένα μαγειρεμένο με τελικό στόχο άν οχι το 100 % τουλάχιστον 80% ωμοφαγία και 20% μαγειρεμένη τροφή.
Δείτε: Μαγειρεύοντας το Θάνατο μας!

Η τρίτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να πίνουμε οπωσδήποτε 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Αυτό σημαίνει 8 ποτήρια εκτός αν πίνουμε και χυμούς που στύβουμε μόνοι μας οπότε μπορούμε να τους υπολογίσουμε ως νερό. Ο καφές, το τσάϊ και οτιδήποτε ποτό κυκλοφορεί σε συσκευασία δεν πρέπει να καταναλώνονται γιατί όχι μόνο δεν μας δίνουν νερό αλλά μας αφυδατώνουν.

Επίσης το νερό που πίνουμε πρέπει να είναι χωρίς χλώριο. Για να φύγει το χλώριο από το νερό βάζουμε το νερό της βρύσης σε μια γυάλινη κανάτα με ανοικτό στόμιο και σε 1 ώρα το χλώριο θα έχει εξατμιστεί. Το ιδανικό φυσικά είναι να πίνουμε νερό πηγής. 

Η τέταρτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να τρώμε αλκαλικές τροφές και όχι όξινες.

Το ph του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή πρέπει να τρώμε κατά 80% αλκαλικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και πολύ λιγότερες όξινες όπως τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά κ.λ.π.

Η πέμπτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής έχει να κάνει με τον σωστό συνδυασμό των τροφών.

Το πεπτικό μας σύστημα – όπως κατ’αναλογία ένα πλυντήριο μπορεί να πλύνει τα πάντα τέλεια αλλά ξεχωριστά – μπορεί να χωνέψει τις τροφές αρκεί να είναι μεμονωμένες και όχι ανακατεμένες σε περίεργους συνδυασμούς.

Κάθε κατηγορία τροφής θέλει τα δικά της ένζυμα για να χωνευθεί οπότε όταν μέσα στο στομάχι υπάρχουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λίπη πολύ απλά το πεπτικό μας σύστημα δεν ξέρει ποιό ένζυμο να χρησιμοποιήσει.

Σ’αυτή την περίπτωση αντί της πέψης των τροφών έχουμε τη ζύμωση τους και τη σήψη τους. Έτσι λοιπόν ποτέ δεν συνδυάζουμε πρωτεΐνες με υδατάνθρακες όπως κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά.

Συνδυάζουμε πρωτεΐνες με λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά. Και ποτέ δεν τρώμε φρούτα μετά το γεύμα επειδή τα φρούτα χωνεύονται στο λεπτό έντερο και όχι στο στομάχι. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να βρίσκουν το στομάχι άδειο για να κατευθυνθούν ανεμπόδιστα στο λεπτό έντερο. Αν βρουν το στομάχι γεμάτο και εγκλωβιστούν εκεί θα υποστούν ζύμωση.
Διαβάστε: Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες 

Η έκτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής αναφέρεται στην ηθική διάσταση της καθημερινής αυτής πράξης.

Είναι βέβαιο ό,τι θα αισθανόμαστε πολύ όμορφα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που τρώμε δεν προξενεί καμιά ζημία στο περιβάλλον ή σε άλλους ανθρώπους του πλανήτη ούτε προκαλεί σκληρότητα σε ζώα. Και θα αισθανόμαστε ακόμα καλύτερα όταν γνωρίζουμε ό,τι αυτό που επιλέξαμε να φάμε συμβάλλει σε ένα άλλο μέλλον για τον πλανήτη, αειφόρο και βιώσιμο.

Τα παραπάνω είναι η πεμπτουσία της διατροφής και αν τα τηρήσουμε τότε μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε υγιεινή διατροφή που είναι και ο πυλώνας της υγείας γιατί έτσι ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτρέποντας την εμφάνιση ασθένειας και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας ενώ ταυτόχρονα πηγάζει από μέσα μας ζωντάνια, διάθεση και καλή ψυχολογία.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπ’όψιν μας είναι ότι η υγιεινή διατροφή είναι ο κυρίαρχος και πρωτεύων παράγοντας υγείας Με άλλα λόγια είναι υπεύθυνη κατα 90% για την συνολική κατάσταση υγείας του οργανισμού μας και όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως περιβάλλον, άσκηση, κληρονομικότητα, στρες κ.λ.π. είναι δευτερεύοντες και εξαρτώμενοι σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Και τέλος η υγιεινή διατροφή είναι το ηθικό χρέος κάθε υπεύθυνου και σκεπτόμενου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, τους ανθρώπους, τη Φύση.

Ζώντας στην εποχή που οι πολυεθνικές με τα προϊόντα τους προσπαθούν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν την υγεία μας και το περιβάλλον, το να προσέχεις την διατροφή σου και τον εαυτό σου γενικότερα δεν είναι μόνο μια επιβεβλημένη πράξη άμυνας και αντίστασης αλλά πολύ περισσότερο μια πραγματικά δημιουργική στάση ζωής που βιώνει από σήμερα τον κόσμο του αύριο.

Είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της συμβατικής, χημικής γεωργίας, από τα αδιέξοδα του junk food, από τα αδιέξοδα της ασθένειας, από τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, από τα αδιέξοδα της πείνας και της φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Ότι κάνει καλό στην υγεία μας κάνει καλό και στο πλανήτη μας και η υγιεινή διατροφή υπόσχεται ένα υπέροχο μέλλον αρμονίας με την Φύση και σεβασμού του πλανήτη και όλων των πλασμάτων που ζουν σ’αυτόν. Και το σημαντικό είναι ότι αυτό το μέλλον μπορεί να το ζήσει ο καθένας από σήμερα. Φτάνει μόνο να το επιλέξει και να το υποστηρίξει.

Σύντομες συμβουλές 

 • Φρούτα μπορείς να τρως κατά την διάρκεια της ημέρας (ή και μόνο φρούτα) με την προϋπόθεση ότι το απόγευμα θα ακολουθήσει έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά την γυμναστική ΔΕΝ ξανατρώμε φρούτα. Εάν δεν ακολουθεί πρόγραμμα γυμναστικής, καλό είναι να περιορίζονται τα φρούτα. 
 • Γεύματα με πρωτείνη (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κτλ) καλό είναι τρώγονται στο τελευταίο γεύμα (βραδινό) καθώς επιβαρύνεται αρκετά ο οργανισμός για να τα χωνέψει και μετά κυριαρχεί η αίσθηση της νύστας και καλό είναι να το τρώμε το βράδυ όπου δεν θα έχουμε άλλη ενασχόληση μετά (Θυμηθείτε, έτσι ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας). 
 • Τις πρώτες δύο εβδομάδες είναι πολύ πιθανό εάν μπείτε απότομα στην αλκαλική διατροφή να αισθάνεστε αδυναμία, ίσως ζαλάδες και γενικά όχι καλη διάθεση. Αυτό δεν πρέπει να σας τρομάξει, απλά ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Διατηρείστε τις πρώτες 2 βδομάδες κάποιο γεύμα μαγειρευτό και μετά μπορείτε άφοβα να κάνετε αλκαλική διατροφή. 
 • Κατά την διάρκεια της ημέρας εάν νοιώθεις πείνα μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου μια χούφτα σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές) και λίγα αμύγδαλα ωμά. 
 • Κόψε το γάλα! Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες στην Αμερική το γάλα του εμπορίου εκτός του ότι είναι μια επεξεργασμένη νεκρή τροφή δημιουργεί πολλούς μικροοργανισμούς που βλάπτουν το έντερο και μύκητες και δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό και πεδίο δράσης διάφορων ασθενειών. Επίσης είναι κατά 90% υπεύθυνο για την παιδική χοληστερίνη που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Κόψτε το γάλα από τα παιδιά σας μετά την ηλικία των 3-4 ετών και αντικαταστήστε το με χυμό πορτοκάλι (μόνο για πρωϊνό). 
 • Το κάπνισμα επίσης πέρα από τις σοβαρές βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας, έχει την τάση να δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μειώνοντας κατά πολύ την όποια προσπάθεια αλκαλικής διατροφής επιδιώκουμε. 
 • Μια φορά την εβδομάδα να τρως μαγειρεμένο φαγητό «χαλώντας» λίγο το πρόγραμμα της αλκαλικής διατροφής (να προτιμάς μαγειρευτά όσπρια και όχι μακαρονάδες, πίτσες ή σουβλάκια) 
 • Περιόρισε καφέδες, τσάι κτλ ή κόψτα εντελώς είναι άχρηστα και επιβλαβή για τον οργανισμό προϊόντα, καθώς του απορροφούν πολύ ενέργεια. 

Τέλος ακολουθούν πίνακες σχετικά με το phτων τροφίμων ανα κατηγορία ώστε να μπορείς να διαμορφώνεις την διατροφή και να επιλέγεις μόνος σου.

Αλκαλικές και όξινες τροφές

Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 – 9,0

pH 9,0 

Λεμόνια: Εξαιρετικό για κρυολόγημα, βήχα, πόνο λαιμού, καούρα και πεπτικές διαταραχές. 

Καρπούζι: Καλό για ετήσια νηστεία. Για αρκετές μέρες τρώτε καρπούζι, μασάτε και τρώτε επίσης τα κουκούτσια. Υπέρ αλκαλική τροφή. 

pH 8,5: 

– Αγαρ-Αγαρ: Υποκατάστατο της ζελατίνης, πιο θρεπτικό. 

Ακτινίδιο, Ανανάς, Αντίδια, Αχλάδια (γλυκά), Δαμάσκηνα Umeboshi, Κανταλούπε, Καγιέν: Αναζωογονητικό, μη ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος. Καλό για το ενδοκρινολογικό. 

– Λάιμ, Μαϊντανός: Καθαρίζει τα νεφρά. 

Μάνγκο, Νεροκάρδαμο, Passion fruit, Παπάγια, Πεπόνι, Σπαράγγι: Ισχυρός μειωτής οξύτητας, αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας αλκαλικότητα μακροχρόνια. 

Σταφύλια (γλυκά), Σταφίδες ξανθές, Σύκα ξερά, Φύκια Κέλπ και Seaweeds, Χουρμάδες ξεροί, Χυμοί Φρούτων: Τα φυσικά σάκχαρα φέρνουν αλκαλικότητα. Πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα. 

– Χυμοί Λαχανικών: Ανάλογα τα λαχανικά και τη γλυκύτητα.

Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 – 8,0

pH 8,0 

– Αλφάλφα: Πλούσια σε ένζυμα, άριστη ευπεψία. 

Αβοκάντο, Αλεύρι Αραρούτι: Περιέχει υψηλό ασβέστιο. Υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.

Αλάτι Θαλασσινό (με λαχανικά): Η περιεκτικότητα λαχανικών ανεβάζει την αλκαλικότητα.

– Αρακάς (φρέσκος γλυκός), Αχλάδια (λιγότερο γλυκά), Βερίκοκα, Βότανα πράσινα, Γκουάβα, Γκρέιπφρουτ, Διόσπυρος, Καρότα, Κολοκύθα (γλυκιά), Μαρούλι πράσινο, Μήλα (γλυκά), Μούρα, Μπανάνες (ώριμες), Νεκταρίνι, Ροδάκινα (γλυκά), Σέλινο, Σκόρδο: Ανεβάζει τις τροφές οξύτητας pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση.

Σπανάκι, Σταφύλια (λιγότερο γλυκά), Σταφίδες Κορινθιακές, Σύκα (φρέσκα), Φραγκοστάφυλο, Χουρμάδες (φρέσκοι).

pH 7,5 

– Αρακάς (λιγότερο γλυκός), Γογγύλι, Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο), Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά), Κολοκύθα Squash: Χειμερινή Κολοκύθα pH 7,5. Γλυκύτερη 8,0.

– Κουκιά, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο), Μήλα (ξινά), Μηλόξυδο: Ανόθευτο, μη παστεριωμένο βοηθάει το πεπτικό. 1 κουταλιά με μέλι και νερό πριν τα γεύματα.

– Μπαμπού Φύτρα, Μπρόκολο, Ντάικον, Παντζάρι, Πατάτες με φλούδα, Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια), Πιπεριά, Πορτοκάλι, Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά), Σμέουρα, Σταφύλια (ξινά), Ταμάρι: Γνήσια ζυμωμένο για 1,5 χρόνο, αλλιώς pH 6,0. 

Φασολάκια (φρέσκα πράσινα), Φράουλες, Χαρούπια: Υποκατάστατο του κακάο, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0 – 7,5

pH 7,0-7,5 

Αμύγδαλα: Μουσκεύετε 12 ώρες και τα τρώτε ξεφλουδισμένα. 

– Αγγούρι, Αγκινάρα, Αλάτι Θαλασσινό: Περιέχει θαλάσσια μέταλλα. Ξηραμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

– Αμάρανθος, Βύνη κριθαριού, Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο): Υψηλό νάτριο, για βοήθεια στην πέψη. 

Ελαιόλαδο, Ελιές ώριμες: Ξεραμένες στον ήλιο, ωριμασμένες στο δένδρο, αλλιώς pH 6,0. 

– Καρύδα (φρέσκια), Κάστανα (ξερά, ψημένα), Κεράσια, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσια, Κρεμμύδι, Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί), Λαχανάκια Βρυξελλών, Μανιτάρια, Μαγιά (διατροφικές νιφάδες), Μαγιονέζα (σπιτική), Μέλι (ανεπεξέργαστο), Μελιτζάνα, Μίσο (πάστα σόγιας), Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Μπάμιες, Μπαχαρικά: Κυμαίνονται μεταξύ pH 7,0 και 8,0. 

– Νεροκαστανιά, Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές), Ξύδι ρυζιού, Πίκλες σπιτικές: Με θαλασσινό αλάτι και μηλόξυδο. 

Πράσο, Ραβέντι, Ρεπάνι, Σάλτσα σαλάτας, Σιρόπι Ρυζιού, Σόγια φασόλια (ξερά), Σόγια γάλα & τυρί, Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι): Υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι φρεσκοαλεσμένοι. 

– Τόφου, Φυτρωμένα Σιτηρά: Υψηλότερη αλκαλικότητα και πιο εύπεπτα. 

– Ψωμί Εσσαίων: Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά.

Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 6,5 – 7,0

pH 7,0-6,5 

– Ασπράδι αυγών, Βατόμουρα, Βούτυρο, Γάλα (ομογενοποιημένο) και επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος*: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα. 

– Γιδίσιο γάλα, Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά, Δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), Ελιές (ξυδάτες), Έλαια (εκτός ελαιόλαδου), Καρύδια, Καρύδα ξερή, Κάσιους, Κριθάρι, Cranberries: Περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα. 

– Κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί, Μέλι (επεξεργ.) Μελάσα (οργανική αθειάφιστη): Πολύ πλούσια σε σίδηρο. 

– Μοσχοκάρυδο, Μουστάρδα, Πίτουρο, Ποπ-κορν με βούτυρο (σκέτο), Σιρόπι κριθαριού, Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο), Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου, Τυριά (ελαφρά και λεπτά) 

– Πέκαν καρποί, Στάρι Σπελτ, Φακές, Φασόλια ξερά: Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα (pH 7,0).

– (μουνγκ, ατζούκι, γκαρμπάνζο, πίντο, κίντνεϊ), Φιστίκια Αιγίνης, Φρουκτόζη, Ψωμί σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο)

* Κρέμα (φρέσκια και άβραστη), Γάλα και Τυρόγαλα (αγελάδας), Γιαούρτι (σκέτο).

Μέτρια όξινες τροφές / pH 6,0 – 6,5

pH 6,0 

– Γιαούρτι (γλυκαμένο), Δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα), Κρέμα σιταριού, Κρασί: Καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, μέχρι ένα ποτηράκι, καλό για το αίμα. 

– Μελάσα (θειαφισμένη), Οστρακόδερμα, Πίκλες (εμπορίου), Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο), Τροφές πλήρους σιταριού: Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι πιο αλκαλικό. 

– Φρουτοχυμοί με ζάχαρη, Φύτρο σταριού, Ψάρια, Ψωμιά (εξευγενισμένα) από καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη.

pH 6,5: 

Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα), Βρώμη, Γλυκά (με σπόρους & μέλι), Ζυμαρικά (πλήρη), Κέτσαπ, Μαγιονέζα, Μπανάνες (πράσινες), Πατάτες ξεφλουδισμένες, Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο), Ρύζι Μπασμάτι, Ρύζι αναποφλοίωτο, Σόγια σάλτσα (εμπορίου), Ταπιόκα, Τυριά (έντονα), Φαγόπυρο, Φιστίκι αράπικο, Ψωμί Σταρένιο (οργανικό φυτρωμένο), Ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού.

Εξαιρετικά όξινες τροφές / pH 5,0 – 5,5

pH 5,0

– Τεχνητά γλυκαντικά.

pH 5,5 

Αλεύρι άσπρο και σταρένιο: Είναι λευκασμένα – δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα βλάπτουν. 

– Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο, Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά: Απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.

– Βοδινό κρέας, Γαλοπούλα, Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι, Ελάφι, Ζάχαρη άσπρη: Αποφεύγετέ τη. Διαταράσσει το μεταβολισμό

– Ζάχαρη καφέ: Οι περισσότερες είναι άσπρη ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού. 

– Ζυμαρικά (άσπρα), Καραμέλες, Καφές: Οργανικός, φρεσκοαλεσμένος – μέχρι pH 5,5.

– Κατσίκι, Κοτόπουλο, Κουνέλι, Κρέμα με άσπρη ζάχαρη, Λικέρ: Οι φθηνές μάρκες πέφτουν στο pH 5,0. 

– Μαρμελάδες, Μπύρα: Καλής ποιότητας, καλοζυμωμένη – μέχρι pH 5,5. Οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο 5,0 

– Ναρκωτικά, Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο), Πρόβατο, Ρύζι άσπρο, Σιμιγδάλι, Σοκολάτα, Σταρένιο ψωμί, Τσάι μαύρο, Τσιγάρα, Χοιρινό.

Ακολουθεί 2ο μέρος… εδώ!

Διαβάστε: Ιπποκράτειος Αντικαρκινική Άμυνα

Και φτιάξτε, Πανίσχυρος τονωτικός χυμός που απορροφά τις φλεγμονές και αλκαλοποιεί το αίμα!

Εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον έχει και η άλλη πλευρά, γνωρίστε την ώστε να έχετε ποιο ολοκληρωμένη άποψη: Αλκαλική διατροφή… άλλο ένα διατροφικό τέχνασμα;

Το είδα: enallaktikidrasi.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

8 Σχόλια

 1. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

  Αρχικά ήθελα να πω συγχαρητήρια για το καταπληκτικό site σας και για την υπέροχη προσπάθεια σας για σωστή ενημέρωση!
  Θέλω να κάνω μια ερώτηση : Πως κάποιος που ασχολείται με bodybuilding που ως είναι γνωστό χρειάζεται να εφοδιάζεται με 1,5-2γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για να έχει ανάπτυξη μυϊκής μάζας θα μπορέσει να κάνει αλκαλική διατροφή? θα έχει σίγουρα έλλειψη σε πρωτεΐνες? Το ρωτάω γιατί ασχολούμαι με αυτό αλλά με ενδιαφέρει πολύ η υγειά μου και πιστεύω ότι υπάρχει λύση!

  • Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

   Καλημέρα.
   Όχι πως είμαι ειδικός, αλλά επειδή το έχω ψάξει αρκετά το θέμα της διατροφής, υπάρχουν δύο λύσεις: ή θα παίρνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε από τα φυτά (εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης: σόγια, κινόα, ξηροί καρποί, συνδυασμός οσπρίων με μαύρο ρύζι) ή θα επιλέγετε να τρώτε κρέας βιολογικό, που γνωρίζετε με σιγουριά πως τράφηκε με χορτάρι (και όχι πχ με βιολογική σόγια και καλαμπόκι).
   Πάντως σχετικά με την φυτοφαγία και τον αθλητισμό, αν τα αγγλικά σας το επιτρέπουν, δείτε κι εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=a1MOLnK6CfU

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Φιλε Παναγιώτη πρωτεϊνη μπορεις να λάβεις καλλιστα απο πολλες -μη ζωϊκες- πηγές. Συγκεκριμενα οι ξηροι καρποι οπως τα ηλιοσπορα, τα αμυγδαλα και το σουσαμι ειναι πολυ πλουσια σε πρωτεϊνη. Ενδεικτικα αναφερω οτι ενα αυγο εχει 6g ενω μια κουταλιά της σούπας ταχινι (σουσαμι) εχει 9g. Aντι λοιπον να φας για πρωϊνο 5-6 αυγα, μπορεις να φας μια κουταλια ταχινι και μια χουφτα αμυγδαλα. Θα παρεις λιγες περισσοτερες θερμιδες αλλα θα εισαι πολυ υγιεστερος, καθως αποδεδειγμενα η ζωϊκη πρωτεϊνη ευθυνεται για πολλα δεινα στην ανθρωπινη υγεια. Μετα εχεις και τα οσπρια (ή τις φύτρες τους) που μπορεις να παρεις αρκετη πρωτεϊνη απολυτα αφομοιώσιμης σχεδον οσο και ο ορος γάλακτος (οτι χειροτερο). Ομως να θυμασαι τουτο: Η πρωτεϊνη δε χτιζει μυες, η (έξυπνη) γυμναστικη το κανει αυτο.

 3. Ο/Η Πάνος λέει:

  Επίσης, η γυρη (φρεσκια, βιολογικη)και η σπιρουλίνα θεωρουνται καταπληκτικες τροφες για αθλητες με πολυ υψηλά ποσοστα πρωτεϊνης.

  • Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

   Φίλε πανο δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτά που λες τα γνωρίζω αλλά για να συμπληρώσεις τα 120-150γρ πρωτεΐνης την ημερα πρέπει να φας κουβάδες από ξηρούς καρπούς και όσπρια τα οποία θα σε φορτώσουν αρκετές θερμίδες περισσότερες από ότι χρειάζεσαι! δεν είπα ότι η πρωτεΐνη χτίζει μυς είναι απαραίτητη για να έχεις μυικη αναπτυξη και αποκατάσταση και για την δημιουργία αμινοξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. επίσης υπαρχει το εξης θεμα δεν ξέρουμε ποσο καλα απορροφαται η πρωτεΐνη από φυτικές πηγές και τι συνδυασμούς τροφων χρειάζεται για να αυξηθεί η απορρόφηση ! Συμφωνώ μαζι σου ότι η ζωική πρωτεΐνη ευθύνεται για πολλά δεινά οσο αφορά την ανθρώπινη υγεία διότι δεν γνωρίζουμε πως τρέφονται τα ζωα που τρώμε αλλά και τι κινητικότητα εχουν που σημαινει ότι το σωμα τους μπορει να εχει επβλαβεις τοξινες για τον οργανισμο, αλλα ποσο καιρο μπορεις να τρως μονο λαχανικα φρουτα ξηρους καρπους και οσπρια πριν τα βαρεθείς? Εδώ κανω αγωνα να ριξω το ποσοστο λιπος μου (εχω περιορισει απίστευτα τα λιπαρα , εχω περιορισει σε πολύ μεγαλο βαθμο το κοκκινο κρεας μια φορα στις 20 μερες και αν! τρωω με γραμμαρια μονο ολικης αλεσεως υδατάνθρακες , φρουτα & λαχανικα ωμα ,μονο ελαιολαδο πολύ νερο ασκούμαι 3-4 φορες την εβδομαδα και δεν μπορω να χασω λιπος που θελω ασε που εχω κοψει το ραφιναρισμενο αλατι , τρωω μονο ροζ ορυκτο αλατι και σχεδόν ποτε ζαχαρη (προσπαθησε να το καταφερεις αν τρως δημητριακα θα σαλταρεις) οποτε θεωρω ότι είναι δυσκολο να μπορέσεις να κανεις μονο αλκαλικη διατροφή και μην βαρεθείς!

   • Ο/Η Η τροφή μας το φάρμακό μας λέει:

    Παναγιώτη, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα γράφεις!!
    Θα έλεγα για να παίρνεις τις απαραίτητες πρωτεΐνες να κυττάξεις να βρεις τρόπο να προμηθεύεσαι κρέας από κάποιο χωριό ή από κάπου τελος πάντων που θα ξέρεις όσο γίνεται τις συνθήκες που μεγαλώνουν τα ζώα..
    Όσο για την αλκαλική διατροφή, έχω παρατηρήσει μία παρεξήγηση: Οι περισσότεροι νομίζουν πως πρέπει να τρώνε αποκλειστικά αλκαλικές τροφές, αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου. Το ζήτημα είναι η ισορροπία και τίποτε άλλο. Παραθέτω εδώ και ένα προηγούμενο σχετικό σχόλιό μου, που δείχνει ξεκάθαρα τι εννοώ: Αυτό που σίγουρα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως για να διατηρηθεί μια ισορροπία στον οργανισμό μας, δεν πρέπει μόνο να «βομβαρδίζουμε» τον οργανισμό μας με αλκαλικές τροφές, αλλά να συμπεριλαμβάνουμε και τις όξινες, στην αναλογία εκείνη βέβαια που ευνοεί τις λειτουργίες του σώματός μας.
    Διότι, όπως είπε και ο μέγας ιατρός Ιπποκράτης:
    «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

 4. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

  ΦΙΛΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΩ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΕΑΣ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΣΑΡΔΕΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΗΝ ΣΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΩ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΑΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ !

 5. Ο/Η Πάνος λέει:

  Mείνε μακρια απο τόνο, σολομο (εκτος κι αν τον εχεις ψαρεψει εσυ ο ιδιος στην ανοιχτη θαλασσα) και σογια (ειναι μεταλλαγμενη). Συμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οι απαιτησεις ενος μεσου ανθρωπου σε πρωτεϊνη ειναι 25-35g. Αν μιλαμε για αθλητη ή αθλούμενο, αυτο το νουμερο διπλασιάζεται. Δηλαδη δεν χρειαζεσαι παραπανω απο 1g ανα κιλό βαρους. Αν εσυ παιρνεις παραπανω καταστρεφεις τα νεφρα σου και ο οργανισμος σου το αποβαλλει μεσω των ουρων. Τζαμπα λεφτα πετας σε αυγα, κοτοπουλα, τονους και ορους γαλακτος.
  Σωστα μιλας για σαρδελα και γαβρο. Ειναι απο τα πιο υγιεινα ψαρια.
  Μην εχεις ψυχωση με τα λιπαρα. Φαε καλα λιπαρα (σουσαμι, λιναροσπορο, ελαιολαδο) και αυξησε την αεροβικη σου. Ειναι ο καλυτερος τροπος και ο πιο υγιεινος για να χασεις λιπος και να εχεις υγεια. Σου γραφω εκ πειρας. Προσεχα πολυ τη διατροφη και δεν εχανα λιπος. Με το που αυξησα λιγο την αεροβικη μου (καθημερινα 1ωρα ποδηλατο) εχασα σχεδον ολο μου το λιπος. Και καθε μετα τρωω ολα τα παραπανω που σου προτεινω (εχω μειωσει το κρεας σε 3-4 φορες το μηνα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *