MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΑιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα

Αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα

Αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα
Φωτογραφία: pixabay.com

Αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα

Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν καούρες; Αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα

Οι περισσότεροι γαστρεντερολόγοι νομίζουν ότι η αιτία είναι η υπερχλωρυδρία, δηλαδή η υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος, και ως εκ τούτου χορηγούν αντιόξινα φάρμακα.

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι η αιτία είναι η υποχλωρυδρία, δηλαδή η χαμηλή έκκριση γαστρικών οξέων, και ότι τα αντιόξινα χειροτερεύουν την πέψη;

Το pH του στομάχου σας πρέπει να έχει pH 1-3, δηλαδή να είναι πολύ όξινο.

Όταν παίρνετε αντιόξινα, το pH του στομάχου σας γίνετε πιο αλκαλικό από ό, τι πρέπει. Τότε το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη, που έχουν υγρά που είναι πολύ αλκαλικά, έρχονται να εξουδετερώσουν το οξύ, αλλά ελέγχονται από το στομάχι.

Έτσι αν το στομάχι δεν είναι αρκετά όξινο,

το πάγκρεας και το στομάχι δεν θα απελευθερώσουν τη σωστή ποσότητα αλκαλικών υγρών που χρειάζονται για να εξουδετερώσουν τον όξινο χυλό τροφής που θα φτάσει στο δωδεκαδάκτυλο.

Έτσι αυτό το οξύ κατεβαίνει και αναστατώνει την κατάσταση στο δωδεκαδάκτυλο και στο έντερο, με αποτέλεσμα να έχετε δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Αν μετρήσετε το οξύ που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), θα διαπιστώστε ότι αυτό το οξύ είναι πολύ αδύναμο.

Αν ήταν πολύ δυνατό, θα σας έκαιγε προκαλώντας τρύπα στον οισοφάγο, αλλά ποτέ δεν το κάνει αυτό, είναι σαν ένα ξινό πράγμα. Έτσι αυτό το οξύ που φτάνει στον οισοφάγο προέρχεται από το έντερο και ονομάζεται γαλακτικό οξύ και ανεβαίνει για να παρέχει οξύτητα ισοφαρίζοντας τη χαμηλή οξύτητα του στομάχου.

Δεν είναι δηλαδή οξέα του στομάχου που ανεβαίνουν στον οισοφάγο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι οξέα του εντέρου!

Έτσι όταν κάποιος πάρει αντιόξινα, θα κάνει το στομάχι του πιο αλκαλικό χειροτερεύοντας την κατάσταση όταν ξαναφάει.

Για να είναι κλειστή η βαλβίδα στον οισοφάγο, το pH του στομάχου πρέπει να είναι 1-3, δηλαδή πολύ όξινο. Αν το pH του στομάχου σας δεν είναι όξινο, η βαλβίδα στον οισοφάγο σας δεν θα είναι κλειστή, και αυτή η ασθένεια ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά; 

Πολλοί επίσης δεν σκέφτονται ότι ακόμα και μια αιτία του σχηματισμού χολόλιθων είναι η χαμηλή οξύτητα του στομάχου, είτε αυτή οφείλεται σε υποχλωρυδρία (χαμηλή έκκριση γαστρικών υγρών) είτε σε λήψη αντιόξινων, που, κατά ειρωνικό τρόπο, χορηγούνται για τη βελτίωση της πέψης.

Αν το pH του στομάχου είναι πιο αλκαλικό από ό, τι πρέπει και η τροφή δεν εισέρχεται αρκετά όξινη στο δωδεκαδάκτυλο, η χοληδόχος κύστη δεν θα συσπαστεί για να εκκρίνει την απαραίτητη ποσότητα χολής για την πέψη της τροφής.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λίπη και υψηλή σε υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα, δεν αποτελεί αίνιγμα που η χολολιθίαση έχει γίνει επιδημία στις μέρες μας.
Μπορείτε να δείτε και Χολόλιθοι: Πως σχηματίζονται και πως να τους διαλύσετε φυσικά 

Διευκρινίσεις για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη

Λόγω του ότι το λίπος δεν είναι διαλυτό στο νερό, η πέψη του λίπους στο λεπτό έντερο απαιτεί ειδικές διαδικασίες γαλακτοματοποίησης αυτών των μορίων. Αυτό προκαλείται από τα χολικά άλατα που εκκρίνονται από το συκώτι μέσα στους χολικούς σωλήνες, που ενώνονται τελικά στον παγκρεατικό σωλήνα και αδειάζουν στο δωδεκαδάκτυλο.

Κάθε τροφή πλούσια σε λίπος πρέπει να γαλακτωματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν πεπτικά ένζυμα στη χολή. Η χολή είναι απολυμαντής. Αν το λάδι μιας τροφής δεν γαλακτωματοποιηθεί, τα ένζυμα δεν μπορούν να διαπεράσουν το λάδι για να χωνέψουν την τροφή. Αυτό είναι που κάνει η χολή. Έτσι χρειαζόμαστε χολή για να εκθέσει τους δεσμούς μέσα σε μια τροφή που τα ένζυμα χρειάζονται να διασπάσουν.
Απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για πλήρη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών 

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα της πεπτικής διαδικασίας.

Έτσι θα σχηματιστούν πολλά αέρια αν η δράση της χολής δεν είναι επαρκής. Ανάμεσα στα γεύματα, η εκκρινόμενη χολή αποθηκεύεται σε έναν μικρό σάκο κάτω από το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, η οποία συγκεντρώνει τη χολή απορροφώντας άλατα και νερό. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, η χοληδόχος κύστη συστέλλεται, κάνοντας ένα συγκεντρωμένο διάλυμα χολής να εγχυθεί στο λεπτό έντερο.

Είναι επίσης σημαντική η παρουσία του νατρίου και του νερού που προστίθεται στη χολή για να εξουδετερώσει το στομαχικό οξύ. Αν δεν υπάρχει αρκετό οξύ προερχόμενο από το στομάχι, τότε το νάτριο και το νερό αφαιρούνται από τη χολή και τοποθετούνται πίσω στο αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης και οι ελλείψεις του στομαχικού οξέος είναι συχνά συνώνυμα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η προχώνεψη των πρωτεϊνών στο στομάχι από τα φυτικά ένζυμα δημιουργεί οξύτητα διασπώντας τους δεσμούς αμινοξέων και απελευθερώνοντας μόρια οξέων, κάτι που βελτιώνει τη ροή της χολής.

Όταν το νερό και το νάτριο επαναρροφώνται από τη χολή στο αίμα, η χολή πυκνώνει και η ροή της είναι πολύ αργή.

Συμπέρασμα

Τα προβλήματα του στομάχου και η χαμηλή έκκριση γαστρικών οξέων αποτελούν αιτία τόσο της χολολιθίασης όσο και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η χορήγηση αντιόξινων φαρμάκων τις περισσότερες φορές είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη. Αντίθετα, θα έπρεπε να χορηγούνται σκευάσματα που αυξάνουν την έκκριση γαστρικών οξέων, όπως είναι τα συμπληρώματα υδροχλωρικής μπεταΐνης ή το μηλόξυδο.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

mariosdimopoulos.com   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο: Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας και τις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με το δυνατότερο όπλο της Φύσης, το οποίο έχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ την δυνατότητα ακόμη και να ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ αυτές τις καταστάσεις, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες ή άλλα προβλήματα:  Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο
και Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

Η “τροφή μας το φάρμακό μας”, λοιπόν, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα, για διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Για να την αποκτήσετε ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε και Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες 

Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την καταστολή οξέων του στομάχου 

Οι συχνότερες ασθένειες του πεπτικού συστήματος και αντιμετώπιση 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια