Α-λινολενικό οξύ-ALA: Σημαντικότατο λιπαρό του λιναρόσπορου και τα οφέλη του

a-linoleniko-oxy-ala-simantikotato-liparo-tou-linarosporou-kai-ta-ofeli-tou

Α-λινολενικό οξύ-ALA: Σημαντικότατο λιπαρό του λιναρόσπορου και τα οφέλη του

Είναι πλέον ευρέως γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις των ω 3 λιπαρών οξέων στην υγεία.

Και παρόλο που η σημασία του α-λινολενικού οξέος (ALA), του μοναδικού απαραίτητου ω 3 λιπαρού οξέος, είχε μέχρι πρότινος παραβλεφθεί (καθότι όλο το ενδιαφέρον είχε στραφεί στους μεταβολίτες του εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που βρίσκονται στα ιχθυέλαια), πρόσφατες έρευνες επιδεικνύουν τα καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να προσφέρει το α -λινολενικό οξύ στον οργανισμό του ανθρώπου καθώς επίσης και την πιθανή θετική του επίδραση τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και σε παραμέτρους της συμπεριφοράς.

Ενώ λοιπόν, η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη του ΑLA έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετό καιρό από τους διάφορους οργανισμούς, τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσής του δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Το ALA βρίσκεται σε αφθονία σε συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων

τα καρύδια, η ελαιοκράμβη (κραμβέλαιο), ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποτελεί το πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση των σημαντικών ω 3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσσου EPA και DHA τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος και στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή.
«Τροφή»: Προσοχή όμως το ότι κάτι περιέχει μία ωφέλιμη ουσία, ΔΕΝ συνεπάγεται πως και αυτό είναι αντίστοιχα καλό και για την υγιεία: Κραμβέλαιο ή λάδι κανόλα (Canola) και υγιεία.

Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά διάφορα προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικά ω 3 λιπαρά όπως μαργαρίνες, αρτοσκευάσματα και χυμοί.
«Τροφή»: Το αυτό, ισχύει και για τούτα τα δήθεν τρόφιμα. Ότι και να κάνουν η μαργαρίνη δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει ωφέλιμη: Ας γνωρίσουμε τη μαργαρίνη… και 10 λόγους για να την αποφεύγετε
Το ίδιο ισχύει και για τους… χυμούς: Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;

Απορρόφηση και Μεταβολισμός του ALA

Τα λιπαρά συστατικά των τροφίμων απορροφώνται, ως γνωστόν, πολύ αποτελεσματικά από τον γαστρεντερικό μας σωλήνα και το ίδιο συμβαίνει και για το ΑLA, καθώς δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Έχει βρεθεί ότι το ΑLA απορροφάται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 96%.

Το ΑLA μετατρέπεται, ωστόσο, μόνο μερικώς σε EPA, σε ποσοστό 8-20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη μετατροπή του σε DHA είναι 0.5-9%.

Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική περίοδο παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό μετατροπής του ALA σε EPA (κατά 2,5 περίπου φορές) σε σχέση με τους άντρες, καθώς έχει φανεί ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο βαθμό συμμετοχής του ALA στη β-οξείδωση, αφήνοντας αρκετό διαθέσιμο για μετατροπή του σε EPA.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση υποστηρίζει την άμεση επίδραση των οιστρογόνων στο ρυθμό μετατροπής. Το ίδιο ισχύει και για το DHA, καθώς υπολογίζεται ότι στους άντρες μόνο το 0,5-4% του ALA μετατρέπεται σε DHA, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 9%.

Έχει θεωρηθεί ότι οι απαιτήσεις του εμβρύου σε DHA κατά τη διάρκεια της κύησης πιθανότατα είναι αυτές που οδηγούν σε αυτή τη διαφοροποίηση στις γυναίκες.
και του θηλασμού: Ω 3 λιπαρά οξέα-Μητρικό γάλα-Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος 

Πηλίκο ω 6 : ω 3

Καθώς τα διαιτητικά πρότυπα αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων, η κατανάλωση ω6 λιπαρών οξέων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια σε πολλούς πληθυσμούς διαφορετικών εθνικοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πηλίκο ω 6 : ω3 να είναι περίπου 15:1 σε μια δυτικού τύπου δίαιτα, παρόλο που το επιθυμητό πηλίκο είναι περίπου 5:1.
Έρευνα: Ο δυτικός τρόπος διατροφής μας αρρωσταίνει 

Ο λόγος για τον οποίο το επιθυμητό πηλίκο είναι 5:1 είναι ο εξής:

Τα ω6 λιπαρά οξέα και τα ω 3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει βρεθεί ότι όταν η διαιτητική πρόσληψη του ALA αυξηθεί, παρατηρείται αύξηση στην περιεκτικότητα των ΑLA και EPA, τόσο στο πλάσμα όσο και στα λιπίδια των κυττάρων.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μία αύξηση της σχετικής πρόσληψης των ω6 λιπαρών αυξάνει την παραγωγή αραχιδονικού οξέος, το οποίο χρησιμοποιείται προς παραγωγή των προθρομβωτικών και προφλεγμονωδών ω6 μεταβολιτών του. Αντίθετα, οι μεταβολίτες των ω3 είναι αντιφλεγμονώδεις.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε
Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες

Συνεπώς, ένα αυξημένο πηλίκο ω6:ω3 πιστεύεται ότι προάγει την παθογένεια ποικίλων νόσων συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του καρκίνου, της οστεοπόρωσης, των φλεγμονωδών νόσων καθώς και ορισμένων αυτοάνοσων.
Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών 

Καρδιοπροστατευτική δράση του ALA

Εξαιτίας του γεγονότος ότι το ALA αποτελεί πρόδρομο μόριο για τα μακράς αλύσσου ω 3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στα αποθέματα του οργανισμού σε EPA και DHA τα οποία έχουν συσχετιστεί με καλύτερο τόνο των αγγείων, καρδιακό ρυθμό, λιποπρωτεϊνικό προφίλ, αιμοπεταλιακή λειτουργία, καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση, καθυστέρηση της αθηροσκλήρωσης, και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όλες αυτές οι θετικές επιδράσεις έχουν επίσης σχετισθεί με την κατανάλωση του ALA.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι το ALA φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους ανθρώπους που καταναλώνουν ελάχιστα θαλασσινά και ψάρια, και συγκεκριμένα λαμβάνουν λιγότερο από 100 mg ω 3 μακράς αλύσσου (ΕPA+DHA).

Σε αυτήν την περίπτωση κάθε γραμμάριο ΑLA που καταναλώνεται ημερησίως σχετίζεται με 58% μειωμένο κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος και 47% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν τον άμεσο προστατευτικό ρόλο του ALA στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, επιδεικνύοντας ότι οι φυτικές πηγές των ω3 λιπαρών οξέων ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που δεν καταναλώνουν ψάρια.
Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά 

Διατροφικές συστάσεις για το ALA

Οι παρούσες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν ότι για να υπάρχει επάρκεια σε α-λινολενικό οξύ θα πρέπει να παρέχει 0.6–1.2% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας και έως 10% συνολικά από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση ALA στην καθημερινή μας διατροφή είναι ασφαλής και αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να επιτύχουμε τις διατροφικές συστάσεις για τη διαιτητική πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων αλλά και το επιθυμητό πηλίκο ω6 : ω3.

Φυσικά τρόφιμα πλούσια σε ω 3 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, ενώ παράλληλα, η βιομηχανία καλείται να συμβάλει σε αυτό, αυξάνοντας το περιεχόμενο των επεξεργασμένων τροφίμων σε α-λινολενικό οξύ, καθώς το ALA δεν αποτελεί μόνο απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας αλλά πιθανότατα εμφανίζει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες οι οποίες θα θεσμοθετήσουν τη στέρεα βάση για τους ισχυρισμούς υγείας για τα ω 3 λιπαρά οξέα.
 5 φυτικές πηγές που θα αυξήσουν τα Ω-3 στη διατροφή σας
Λινάρι-Λιναρόσπορος-Λινέλαιο: Η σημαντικότερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων 

«Τροφή»:

Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής {το καλύτερο Ω3 που είναι το EPA λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα του τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ, για θεραπευτικούς ή προληπτικούς λόγους.

Επίσης, για όσους ΔΕΝ καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, διαθέτω Ωμέγα 3 από ΛΙΝΑΡΌΣΠΟΡΟ! Το οποίο περιέχει: α-λινολενικό οξύ, λινελαϊκό οξύ και ελαϊκό οξύ.

Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ω 3 λιπαρά οξέα: Ο μεγάλος σύμμαχος της υγείας 

Ω 3 λιπαρά-λίπη: Σχετίζονται με καρκίνο και χρόνια νοσήματα 

Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου 

Γιατί τα Ω 3 είναι απαραίτητα στην εμμηνόπαυση 

Πηγές: Βιβλιογραφία: Stark A.H, Crawford M.A, Reifen R. Update on alpha linolenic acid. Nutrition Reviews 2008, 66:326–332.

Ρίσβας Γρηγόρης – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ελευθερίου Σοφία – Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.iatronet.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *