14 τρόποι για να δείτε αν έχετε κόπωση επινεφριδίων

14-tropoi-gia-na-deite-an-ehete-koposi-epinefridion

Το να διαγνώσεις κόπωση των επινεφριδίων είναι σχεδόν αδύνατον. Για να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους, οι γιατροί και οι νευρολόγοι πρέπει να κάνουν πολλές εξετάσεις και να τις επαναλάβουν για κάθε μικρή λεπτομέρεια. Η γνώση και η εμπειρία είναι πολύ σημαντικές για τους γιατρούς ώστε να είναι σίγουροι για τη διάγνωση τους. Μπορεί να χρειαστεί μερικές επισκέψεις στον γιατρό για να βεβαιωθείτε αν έχετε κόπωση των επινεφριδίων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να γίνει η εξέταση. Υπάρχει η εξέταση ορμόνης, της κορτιζόλης και μεταξύ αυτών οι εξετάσεις θυρεοειδούς. Στη συνέχεια υπάρχουν περαιτέρω εξετάσεις από γιατρούς και ολιστικούς, όπως οι αναλογίες ορμόνων/νευροδιαβιβαστών.

Έπειτα, υπάρχει και ο σωματικός έλεγχος για τα πρώιμα στάδια της διάγνωσης της κόπωσης.

Για να είστε σίγουροι για τη διάγνωση, χρειάζεστε να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις όπως επίσης και η λεπτομερή αναφορά του ασθενούς. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις βασικές εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση κόπωσης των επινεφριδίων:

1. Εξέταση κορτιζόλης
Αυτή είναι η κύρια εξέταση, ωστόσο έρχεται σε διάφορες μορφές. Για να δείτε τα επίπεδα κορτιζόλης, ο γιατρός μπορεί να πρέπει να εξετάσει το σάλιο, τα ούρα ή το αίμα. Μέχρι στιγμής, η εξέταση του σάλιου είναι η πιο ακριβής δοκιμασία δεδομένου ότι μετρά την κορτιζόλη στα κύτταρα όπου η ορμόνη είναι πιο εμφανής. Για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να ενυδατωθείτε καλά πριν από την εξέταση. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι 1 τεστ μόνο δεν είναι αρκετό, αντίθετα οι γιατροί πρέπει να έχουν τουλάχιστον 4 δείγματα κατά τη διάρκεια 24 ωρών, επειδή οι τιμές της κορτιζόλης μπορεί να ποικίλουν από υψηλές το μεσημέρι, σε χαμηλές το βράδυ. Πέφτει ακόμη και κατά 80% και αυτό είναι φυσιολογικό. Η εξέταση πρέπει να μετρήσει εδώ τη Μέση τιμή, όπως επίσης τη πρωινή καταμέτρηση. Όταν πρόκειται για τα αποτελέσματα, ο γιατρός πρέπει να είναι επαγγελματίας στη κόπωση επινεφριδίων, δεδομένου ότι τα εργαστήρια αναφέρουν συνήθως μόνο τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης. Έπειτα, ο γιατρός πρέπει να ζητήσει τουλάχιστον μία ακόμη εξέταση, το ελάχιστο, για τα επίπεδα κορτιζόλης. Μόλις πάρετε τη διάγνωση, μπορείτε να το παρακολουθήσετε καλύτερα περαιτέρω.
Δείτε και Κορτιζόλη, ένας αόρατος εχθρός

2. Εξέταση ACTH
Αυτή η εξέταση είναι επίσης πολύ σημαντική. Μία δόση της ACTH ή φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης χορηγείται με ένεση και μετριέται ακόμα μια φορά η κορτιζόλη. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή ορμονών, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει κατά την εκδήλωση άγχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να δείτε πως ανταποκρίνονται τα επινεφρίδια σας στο άγχος. Εάν οι τιμές της κορτιζόλης παρουσιαστούν υψηλές ή διπλασιαστούν, τα επινεφρίδια είναι σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, εάν οι τιμές δεν αυξηθούν πάρα πολύ, υπάρχει πρόβλημα.

3. Εξέταση Θυρεοειδούς
Ένα μέρος του ενδοκρινικού συστήματος ή HPA δεν διαχωρίζεται από το θυρεοειδή ή τα υπόλοιπα μέρη. Ένα πρόβλημα σε μία περιοχή μπορεί να εντοπιστεί σε μία άλλη, γιατί τα πάντα στο σώμα είναι συνδεδεμένα. Στην περίπτωση της κόπωσης, ένας εξασθενημένος υποθάλαμος και υπόφυση δημιουργεί χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Δηλαδή, αν το αίμα εμφανίζει υποθυρεοειδισμό,το πρόβλημα μπορεί να είναι λόγω αυτής της κόπωσης. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν περισσότερα γι` αυτό. Το πιο σημαντικό είναι και πάλι η κορτιζόλη μεταξύ άλλων.
Δείτε και Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε 
Εκατομμύρια γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς. Εσείς;

4. TSH
Ως απάντηση στις διεργασίες στον υποθάλαμο, η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς εκκρίνεται από τους αδένες της υπόφυσης. Η TSH φτιάχνει το Τ3 και το Τ4 τις πιο σημαντικές θυρεοειδικές ορμόνες. Τα επίπεδα TSH πρέπει να είναι ανάλογα στο θυρεοειδή, αλλά εάν υπάρχει πάρα πολύ Τ3 και Τ4, ο αδένας εκκρίνει λιγότερη TSH. Επιπλέον, η TSH θα είναι υψηλή, αν έχετε υποθυρεοειδισμό, δεδομένου ότι εκκρίνετε περισσότερες ορμόνες. Αυτό ισχύει επίσης και για τη κορτιζόλη. Σε ασθενείς με κόπωση επινεφριδίων, ο θυρεοειδής λειτουργεί αργά, έτσι η TSH θα είναι 2.0. ή περισσότερο. Οι τιμές ορίων του εργαστηρίου είναι μεταξύ 0,50 και 4.50.
Δείτε και Υποθυρεοειδισμός: 250 πρόσωπα – Ένας πλήρης οδηγός συμπτωμάτων

5. Ελεύθερη Τ3
Αυτή η εξέταση γίνεται από τους γιατρούς σε θέματα με υπερθυρεοειδισμό. Όταν η TSH διεγείρει τον θυρεοειδή, οι γιατροί μετρούν τη Τ3. Μπορείτε να δείτε την πλήρη εικόνα της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς, εάν συνδυάσετε αυτό το τεστ με άλλες εξετάσεις του θυρεοειδούς. Οι καλύτερες τιμές είναι μεταξύ 300-450 pg/ml και εργαστήρια επιτρέπουν το χαμηλότερο 230 pg/ml.

6. Ελεύθερη Τ4
Ακριβώς όπως το Τ3, αυτό συμβαίνει όταν η TSH διεγείρει το θυρεοειδή. Έχουμε περισσότερη Τ4 από ότι Τ3, αλλά η Τ4 έχει λιγότερες επιπτώσεις για εμάς. Αν δεν παράγουμε αρκετή Τ4, η TSH αυξάνεται.

7. Σύνολο θυροξίνης TT4
Αυτή η εξέταση συνδυάζεται με τις προηγούμενες εξετάσεις, επειδή η συνολική θυροξίνη περιλαμβάνει τη ποσότητα Τ4 που είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνες και αυτό σας λέει πόσο Τ4 έχει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει.

8. Ενοποιητικές εξετάσεις
Διαφορετικές ορμόνες πρέπει να ελεγχθούν με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να δοθούν από ολιστικούς, όχι από τους κλασικούς γιατρούς.

9. Αναλογία κορτιζόλης DHEA (Ορμόνη Δεϋδροεπιανδροστερόνη)
Η εξέταση αυτή αποκαλύπτει σε τι στάδιο είστε ακριβώς σε αυτό το ζήτημα υγείας. Στο σημείο αυτό, τα πρώτα στάδια στρες, η κορτιζόλη και το DHEA είναι υψηλά και οφείλονται στην ορμόνη του στρες που παράγεται και η οποία κλέβει από τις πηγές παραγωγής ορμόνης του σεξ. Επιπλέον, οι τιμές της κορτιζόλης επίσης πέφτουν και η αναλογία αυτή μαζί με άλλες εξετάσεις καθορίζει το στάδιο της κόπωσης επινεφριδίων.

10. Κορτιζόλη 17 HP
Η 17 HP ή υδροξυπρογεστερόνη έρχεται πριν από τη κορτιζόλη ή σε εκείνη τη πρωταρχική μορφή που το σώμα χρησιμοποιεί για την παραγωγή της κορτιζόλης. Σε αυτή τη διαταραχή κόπωσης, υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα 17 HP σε σχέση με την κορτιζόλη.

11. Εξέταση νευροδιαβιβαστή
Τα ζωτικά τμήματα του ενδοκρινικού συστήματος είναι οι νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και όπως η κορτιζόλη, μειώνονται μετέπειτα. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες σε σχέση με το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σε υγιή επίπεδα σε άλλους ασθενείς έδειξε ότι η εξέταση είναι καλύτερο να γίνεται το πρωί, μέσω των ούρων. Ωστόσο δυστυχώς, δεν την κάνουν πολλά εργαστήρια.

12. Εναλλακτικές εξετάσεις
Οι εξετάσεις αυτές δεν ήταν ακόμα διαθέσιμες κατά τα πρώτα κρούσματα της κόπωσης επινεφριδίων. Για τη διάγνωση αυτή, οι ιατροί έκαναν πολλές διάφορες δοκιμές σε κλινικές ή στο σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματά τους είναι λιγότερο σωστά και οτι τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις του αίματος και των ούρων μπορεί να σημαίνουν άλλα θέματα εκτός από την κόπωση. Δεν γίνεται λοιπόν να το πάρετε ακόμα ως δεδομένο.

13. Συστολή Ίριδας
Ο Dr. Arroyo ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτή τη δοκιμή το 1924 και αυτό δείχνει την ίριδα όταν εκτίθεται στο σκοτάδι και το φως. Άτομα με αδύναμη λειτουργία των επινεφριδίων δεν μπορούσαν να έχουν την ίριδα τους σε συστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να εκτελέσετε αυτό το τεστ, ο ασθενής πρέπει να είναι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μπροστά σε έναν καθρέφτη. Με μια ελαφριά λάμψη στο μάτι, από τη μία πλευρά. Αν ο ασθενής είναι σε κατάσταση κόπωσης επινεφριδίων, η ίριδα δεν θα συσταλεί για περισσότερο από 2 λεπτά και θα διασταλεί ακόμη και με το φως. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε υγιή τα επινεφρίδια η συστολή θα διαρκέσει περισσότερο.

14. Ορθοστατική πίεση του αίματος που είναι χαμηλή
Αν είστε υγιής, όταν σηκωθείτε, η αρτηριακή σας πίεση κανονικά θα ανέβει. Ωστόσο, εάν έχετε κόπωση, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πίεση. Αυτό είναι ένα απλό τεστ για το σπίτι: Χρησιμοποιήστε το πιεσόμετρο να δείτε την πίεση ενώ ξεκουράζεστε και στη συνέχεια σηκωθείτε απότομα.

Έχετε θέματα κόπωσης επινεφριδίων;
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος, πιθανότατα έχετε κόπωση επινεφριδίων.

Δείτε ακόμη: Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου!

Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε 

Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Πηγή: beautyhealthpage.com
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.